De Pokémon Go-hype gaat steeds verder, batterijduur niet -ADV

Met Pokémon Go in het achterhoofd gebruiken we vaker en langer onze Smartphone. Bovendien doen we dat buiten, jagende op die kleine monstertjes. We verkennen steden, nieuwe gebieden, wandelen waterwegen af op zoek naar een Dratini of een hele resem aan Magikarps. Intussen zien we het energiepijl van onze smartphone steeds sneller en sneller zakken. Ga ik het halen? Twintig procent, tien procent, vijf procent en ineens… een zwart scherm.

De beperkte batterijduur van smartphones valt in dit digitaal tijdperk steeds vaker op. Gelukkig is er een alternatief in de vorm van een goede en geschikte powerbank. Deze draagbare batterij vormt dé oplossing bij uitstek voor pokémonjagers, festivalgangers en kampeerders. Waar moet je aandacht aan besteden bij het aanschaffen van een dergelijke powerbank en welk model is het best geschikt voor jouw dagelijks gebruik? Wij zochten het voor je uit.

Wat beïnvloedt de gebruiksduur van mijn accu?

De capaciteit van je accu verschilt van toestel tot toestel. Een Iphone 6s Plus heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 2750 mAh, terwijl een Samsung Galaxy S6 Edge Plus over een capaciteit van maar liefst 3000 mAh beschikt. De capaciteit van deze accu is echter slechts beperkt indicatief voor de gebruiksduur van de accu. Deze gebruiksduur is afhankelijk van verschillende factoren zoals de software, de processor en je schermgrootte. Zelf kan je ook al wat doen om je accu te sparen: verlaag de lichtintensiteit van je scherm, schakel ongebruikte applicaties uit of gebruik je camera niet tijdens het vangen van die pocket monstertjes. Lees ook onze handige tip onderaan dit artikel.

Op het einde van de rit raakt je accu hoe dan ook steeds opnieuw leeg. Een powerbank is dan de ideale oplossing voor jouw probleem. Ook hier hangt de capaciteit echter af van het gekozen model. Vaak hebben de grotere modellen een hogere capaciteit, alhoewel dit niet altijd het geval is.

Waar moet ik op letten bij het aankopen van een powerbank?

Eerst en vooral is het belangrijk om jezelf te kennen: hoe vaak gebruik je je smartphone en hoe groot is de noodzaak van een dergelijke draagbare batterij? Met andere woorden: hoe vaak moet je je smartphone kunnen opladen vooraleer je weer toegang hebt tot een elektrische aansluiting? Afhankelijk hiervan kan je kiezen voor een model met een hogere of lagere capaciteit. Onthoud dat modellen met een lagere capaciteit vaak kleiner en daardoor goedkoper en handiger zijn (je kan de draagbare accu tijdens het opladen in je broekzak laten), maar minder lang meegaan.

Ten tweede is het belangrijk om je smartphone te kennen: welke aansluiting heeft je smartphone? Hoewel niet altijd doorslaggevend, is het vaak wel handig om te kiezen voor een model met eenzelfde aansluiting als die van je gsm. Zo heb je meerdere soortgelijke kabeltjes bij de hand. Zeker op een festival wil je niet je hele tent afzoeken naar dat ene kabeltje. De meeste powerbanks zijn aan te sluiten met een zogenoemde micro USB-aansluiting, sommigen hebben een andere aansluiting zoals een mini USB-aansluiting. Bovendien worden modellen met een hogere capaciteit vaak geleverd met een kabeltje met verschillende aansluitingen om dit euvel weg te werken.

Ten derde: ken je vrienden. Wil je jouw powerbank louter gebruiken voor jezelf of wil je de barmhartige Samaritaan zijn die meerdere smartphones gelijktijdig laat opladen? In het tweede geval kies je uiteraard voor een groter model met een hogere capaciteit en meerdere aansluitingen. Op die manier kunnen zowel jij als je vrienden zonder (accu)zorgen op stap.

Hanteer tot slot volgend schema ter ondersteuning bij jouw ideale keuze en de bijhorende gewenste capaciteit:

  • <3000 mAh: Ik heb slechts een kleine boost nodig om er weer tegenaan te kunnen
  • 3000-6000 mAh: Ik wil mijn smartphone verschillende malen opnieuw kunnen opladen
  • 6000-9000 mAh: Ik wil zowel mijn eigen smartphone als die van mijn vrienden opladen
  • >9000mAh: Ik wil verschillende soorten toestellen verschillende malen kunnen opladen. Zelfs mijn laptop behoort tot de mogelijkheden.

Keuzemogelijkheden

Afhankelijk van je vereisten kom je uiteindelijk uit bij één van volgende vier profielen. Plaats jezelf in één van deze categorieën en hou er rekening mee bij de zoektocht naar de voor jou ideale externe batterij.

1. Ik wil mijn Powerbank slechts sporadisch en in noodgevallen gebruiken: Voor jou volstaat een goedkoop model met een beperkte capaciteit en laadvermogen (1000 mAh moet kunnen volstaan). Een capaciteit van 1500-3000mA zou moeten volstaan. Een enkele uitgang (USB Female) is voldoende als je slechts één apparaat wenst aan te sluiten. Het beste kies je ook voor een klein model dat je makkelijk kan transporteren (bijvoorbeeld in je broekzak).

2. Ik wil mijn smartphone verschillende malen kunnen opladen en ben langdurig van huis: Hier kies je voor een model met een capaciteit van 3000-6000mAh. Dit hoeft niet veel duurder te zijn dan de vorige categorie, op voorwaarde dat je ook hier kiest voor een model met een enkele poort zonder bijkomende opties. Een dergelijk model kan je bovendien vaak zowel voor de tablet als voor de smartphone gebruiken.

3. Ik wens verschillende toestellen gelijktijdig op te laden: Deze toestellen zijn iets duurder en ook vaak iets groter. Ze hebben meerdere uitgangen waardoor verschillende toestellen gelijktijdig opgeladen kunnen worden. Bovendien beschikken ze over een hogere capaciteit, hoger dan 6000mAh is hoe dan ook aan te raden.

4. Ik wens verschillende toestellen verschillende malen op te laden: Dit zijn de grotere en iets duurdere modellen. De capaciteit bedraagt meestal om en nabij de 10000mAh. Meerdere uitgangen is een noodzaak. Aangezien deze modellen iets duurder zijn, voegt men er vaak bijkomende opties aan toe zoals een LCD-scherm of een zaklampfunctie, alhoewel dit niet steeds zo hoeft te zijn. Vaak kan men deze modellen ook gebruiken voor het opladen van een laptop. Afhankelijk van specifiek model worden ze in het stopcontact (uiteraard via een 12V-transformator) of via een klassieke USB-poort (of beiden) opgeladen.

Voor de kampeerder of festivalganger

We haalden reeds aan dat er modellen op de markt zijn die uitgerust zijn met een zaklamp. Voor de kampeerder en/of festivalganger zijn er echter nog tal van modellen die uitgerust zijn met unieke extra’s en functionaliteiten. Zo zijn er modellen die ook als Bluetooth luidspreker gebruikt kunnen worden of modellen uitgerust met een zonnepaneeltje. Op die manier kan je ook langdurig en volledig onafhankelijk zijn van andere bronnen van stroomvoorziening en toch genieten van de functionaliteiten van je smartphone of tablet.

Speciale modellen

De een vindt het belangrijk dat de powerbank goed werkt. Voor sommigen onder ons is het belangrijker dat de powerbank er gewoon goed uitziet. Voor anderen is het eerder een combinatie van de twee. Hoe dan ook houdt iedereen er van om een model te bezitten dat persoonlijk en uniek is – net zoals zijn eigenaar. Voor hen zijn er modellen beschikbaar in verschillende kleuren of zijn er speciale uitvoeringen op de markt. Er zijn bovendien tal van aanbieders die unieke modellen aanbieden en inspringen op de gangbare hypes. Deze markt verandert dan ook voortdurend en biedt continu nieuwe producten aan, gaande van batterijen in de vorm van een colablikje tot Pokébal-powerbanks.

Tot slot: besparen begint bij jezelf

Uiteindelijk start besparen steeds weer bij jezelf. Hoe minder je verbruikt, hoe minder snel je zonder stroom komt te zitten en hoe minder hoog de capaciteit van je powerbank moet bedragen . Zoals eerder gezegd kan je zelf de lichtintensiteit van je scherm verlagen, maar je kan ook uitgebreidere aanpassingen doen om je batterijduur te verlengen. Een bekende en handige applicatie hiertoe is Game Tuner (enkel beschikbaar voor Android). Deze applicatie laat toe om allerhande instellingen zoals de frame rate en de resolutie per spel individueel aan te passen. Op deze manier kan je de batterijduur van je smartphone maar liefst verdubbelen. Voor IOS kan Battery Doctor dan weer wonderen doen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters