Politie verklaart drones officieus de oorlog

drone-zeearend-2Over drones blijft nog altijd veel ophef bestaan. Sommigen vinden het een revolutie, anderen een inbreuk op de privacy. Sommigen vinden de dingen zelfs ronduit gevaarlijk, omdat ze bijvoorbeeld weleens op iemands hoofd zouden kunnen vallen. De Nederlandse politie lijkt de zorgen in ieder geval te delen en verklaart officieus de oorlog. Zij gaat namelijk zeearenden inzetten om de onbemande vliegtuigjes uit de lucht te halen.

Gevaar voor het beest

De politie heeft een aantal zeearenden gehuurd van een Amerikaans bedrijf. Zij gaat echter ook zelf vogels opleiden die een drone kunnen neerhalen. Volgens politiewoordvoerder Dennis Janus kunnen de apparaten zelfs een gevaar voor het beest zijn. “Bij professionele drones van drie kilo of meer kunnen de motor en propellers snijwonden veroorzaken in de poten en klauwen van de vogels.” Om de veiligheid van de vogels te verzekeren, laat de politie daarom speciale klauw- en enkelbeschermers ontwikkelen.

Ook drones kunnen kapotgaan

Omgekeerd kan het bij het neerhalen van drones ook gebeuren dat het apparaat kapot gaat. Dat zou bij de trainingen inmiddels tien keer gebeurd zijn. We hoeven volgens Janus overigens niet te vrezen dat we straks overal bespied worden door zeearenden in plaats van drones. De vogels zullen namelijk vrijwel alleen bij grote evenementen ingezet worden, zoals Koningsdag of de Dodenherdenking. “Voorafgaand aan zulk soort bijeenkomsten maken we altijd eerst een dreigingsanalyse. Als daaruit blijkt dat de dreiging van een drone of de aanwezigheid van ongewenste drones reëel is, zorgen we dat we de roofvogels achter de hand hebben.”

Vuur bestrijden met vuur

De roofvogels zijn overigens niet de enige methode om drones neer te halen. In een klassiek geval van “vuur bestrijden met vuur” is er namelijk ook een drone ontwikkeld die drones kan neerhalen. De DroneCatcher vangt de andere drone met een netje en laat hem vervolgens op een veilige plek landen. Een video daarvan is hieronder te bekijken.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters