Politiek verdeeld over bewaartermijn telecomgegevens

De Tweede Kamer worstelt met de bewaartermijn van verkeersgegevens van telefoongesprekken, sms’jes en e-mails. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kreeg woensdag geen meerderheid achter zich om de termijn te stellen op achttien maanden.

Anderzijds was er ook geen linkse meerderheid die de termijn wil beperken tot een half jaar. De ChristenUnie kwam met een voorstel om de termijn op twaalf maanden te stellen, maar ook daarvoor was onvoldoende steun. Kamerlid Ed Anker van de ChristenUnie zei echter eerder te neigen naar achttien maanden dan naar zes. Hirsch Ballin kan daardoor blijven hopen op een meerderheid voor zijn wetsvoorstel, wanneer dat dinsdag in stemming komt.

De CDA-minister vindt het van belang dat bij opsporing nagegaan kan worden wie met wie gecommuniceerd heeft, ook al komt de inhoud van de gesprekken of de mail daarbij niet vrij. D66, GroenLinks, PvdA en SP staan op het standpunt dat de lange bewaartermijn niet of nauwelijks bijdraagt aan het oplossen van meer misdaden. Zij vinden daarom dat het belang van opsporing niet opweegt tegen het belang van het beschermen van de privacy. Een Europese richtlijn schrijft voor dat de bewaartermijn minstens een half jaar moet zijn en de linkse partijen en D66 zitten op dat minimum. CDA en VVD zijn het wel met Hirsch Ballin eens dat achttien maanden een goede termijn is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
headphone jack

Waarom Google headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters