Politiek verdeeld over bewaartermijn telecomgegevens

De Tweede Kamer worstelt met de bewaartermijn van verkeersgegevens van telefoongesprekken, sms’jes en e-mails. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kreeg woensdag geen meerderheid achter zich om de termijn te stellen op achttien maanden.

Anderzijds was er ook geen linkse meerderheid die de termijn wil beperken tot een half jaar. De ChristenUnie kwam met een voorstel om de termijn op twaalf maanden te stellen, maar ook daarvoor was onvoldoende steun. Kamerlid Ed Anker van de ChristenUnie zei echter eerder te neigen naar achttien maanden dan naar zes. Hirsch Ballin kan daardoor blijven hopen op een meerderheid voor zijn wetsvoorstel, wanneer dat dinsdag in stemming komt.

De CDA-minister vindt het van belang dat bij opsporing nagegaan kan worden wie met wie gecommuniceerd heeft, ook al komt de inhoud van de gesprekken of de mail daarbij niet vrij. D66, GroenLinks, PvdA en SP staan op het standpunt dat de lange bewaartermijn niet of nauwelijks bijdraagt aan het oplossen van meer misdaden. Zij vinden daarom dat het belang van opsporing niet opweegt tegen het belang van het beschermen van de privacy. Een Europese richtlijn schrijft voor dat de bewaartermijn minstens een half jaar moet zijn en de linkse partijen en D66 zitten op dat minimum. CDA en VVD zijn het wel met Hirsch Ballin eens dat achttien maanden een goede termijn is.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters