Politiek verdeeld over bewaartermijn telecomgegevens

De Tweede Kamer worstelt met de bewaartermijn van verkeersgegevens van telefoongesprekken, sms’jes en e-mails. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kreeg woensdag geen meerderheid achter zich om de termijn te stellen op achttien maanden.

Anderzijds was er ook geen linkse meerderheid die de termijn wil beperken tot een half jaar. De ChristenUnie kwam met een voorstel om de termijn op twaalf maanden te stellen, maar ook daarvoor was onvoldoende steun. Kamerlid Ed Anker van de ChristenUnie zei echter eerder te neigen naar achttien maanden dan naar zes. Hirsch Ballin kan daardoor blijven hopen op een meerderheid voor zijn wetsvoorstel, wanneer dat dinsdag in stemming komt.

De CDA-minister vindt het van belang dat bij opsporing nagegaan kan worden wie met wie gecommuniceerd heeft, ook al komt de inhoud van de gesprekken of de mail daarbij niet vrij. D66, GroenLinks, PvdA en SP staan op het standpunt dat de lange bewaartermijn niet of nauwelijks bijdraagt aan het oplossen van meer misdaden. Zij vinden daarom dat het belang van opsporing niet opweegt tegen het belang van het beschermen van de privacy. Een Europese richtlijn schrijft voor dat de bewaartermijn minstens een half jaar moet zijn en de linkse partijen en D66 zitten op dat minimum. CDA en VVD zijn het wel met Hirsch Ballin eens dat achttien maanden een goede termijn is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters