Nederlander achter Phonebloks is teleurgesteld in Google’s Project Ara

De Nederlandse oprichter van Phonebloks is teleurgesteld in de beslissingen die Google heeft gemaakt met Project Ara.

Google

Google kondigde een aantal jaar geleden met trots Project Ara aan, een geheel modulaire smartphone met opklikbare modules. Het idee achter Project Ara was heel simpel: je hebt een frame met plek voor een bepaald aantal modules, of het nou om een camera, scherm, batterij, processor of gewoon een stukje hout gaat. Je kunt zelf weten hoe je je smartphone in elkaar zet. Dat betekent dus dat je ook geen nieuwe smartphone hoeft te kopen als je een bekrast scherm hebt of als je vindt dat je een krachtigere chipset nodig hebt: je klikt simpelweg de module los en bevestigt een sterkere. Het razendsnelle verwisselen van de modules leek bijna te mooi om waar te zijn, wat ook het geval bleek te zijn: nadat bleek dat de telefoon vrij snel uit elkaar viel trok Google het vergevorderde project terug en hoorden we een jaar lang bijna niks over Project Ara.

Project Ara

Afgelopen Google I/O werd Project Ara opnieuw getoond, en hoe: je kunt nu met je stem modules verwijderen, tientallen bedrijven gaan hun eigen modules maken en volgend jaar komt er al een Project Ara smartphone op de markt voor consumenten. De demonstratie was opnieuw verbazingwekkend, maar pas achteraf bleek dat Project Ara niet meer zo modulair is als in de eerste instantie werd aangekondigd. De nieuwe en stevigere versie heeft frame met een ingebouwde batterij, CPU, GPU en waarschijnlijk zelfs scherm. Je kunt dus alsnog gewoon extra batterijen toevoegen en andere modules zoals speakers of een pillendoosje, maar de belangrijkste onderdelen van je smartphone zijn van te voren bepaald. Je kunt dus niet meer zo gemakkelijk even een nieuwe chipset toevoegen, zoals aanvankelijk wel het geval was. Volgens Google is dat een bewuste keuze die het product nog beter maakt, want volgens hen geeft de gemiddelde consument daar niet zo om.

Project Ara

Daar hebben ze misschien een goed punt, maar in de eerste instantie zullen vooral de mensen die smartphone nieuws op de voet volgen geïnteresseerd zijn in Ara smartphones. Consumenten die dus wel om de specificaties van hun telefoon geven. Project Ara smartphones kunnen nu dus wel alsnog achterhaald worden, waardoor je alsnog een nieuw frame zult moeten kopen na een aantal jaar. Dat is ongetwijfeld goedkoper dan een nieuwe Galaxy smartphone of iPhone, maar een compleet modulaire smartphone kunnen we het ook niet meer noemen.

Dave Hakkens, de Nederlandse ondernemer die Phonebloks is gestart, een revolutionair concept voor modulaire smartphones, is daarom ook zeer teleurgesteld in de beslissingen van Google. Volgens hem is het huidige frame gewoon een compleet functionerende smartphone op zich, waardoor de smartphone niet modulair is op de manier waarop hij voor Motorola ooit aan Project Ara werkte. De ondernemer maakt zich ook zorgen over het overkoepelende ecosysteem dat geheel door Google beheert wordt: “Een systeem als dit zorgt er alleen maar voor dat andere bedrijven willen concurreren in plaats van samenwerken.” Volgens Hakkens had Google een open systeem met standaarden moeten maken die eigendom zijn van de gehele industrie.

Project Ara

Monopolie

“Ik maak mij er zorgen om dat nu alles onder de paraplu van Google besloten wordt. Zij zijn nu de baas, zij verzinnen de regels. Ze kunnen nu opeens beslissen om alle connectors te veranderen, of het ontwerp, en de rest van de markt zal moeten volgen.” De kans dat Google dat zou doen is natuurlijk klein, want dan zou Google zijn eigen strategie ondermijnen. Toch is het een sterk punt dat Hakkens maakt. Wel is de oprichter van Phonebloks zeer tevreden met het blokkerige ontwerp van Project Ara. Ook heeft hij bewondering voor het feit dat Google zo ver is gekomen en dat het bedrijf als een van de weinige partijen in de markt echt grote stappen maakt en probeert te innoveren. Wel blijft volgens hem de vraag: had zo’n gigantisch bedrijf als Google niet meer gekund?

Bron: Dave Hakkens

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters