Waarom je nu moet wachten met het kopen van een Android smartphone

Dit jaar zijn er behoorlijk wat mooie Android toestellen op de markt verschenen, maar het kan verstandig zijn om deze toch aan je voorbij te laten gaan. Binnenkort wordt Project Treble namelijk groots ingezet, waarmee Android gebruikers veel sneller nieuwe updates uitgerold kunnen krijgen. Om hiervan te profiteren, zul je echter moeten wachten op de toestellen van volgend jaar.

Android updates kunnen een eeuwigheid duren

Wanneer er een nieuwe iOS update is voor de iPhone wordt deze naar alle iPhones, die in aanmerking komen voor de update, min of meer op hetzelfde tijdstip uitgerold. Er zit in ieder geval geen maanden tussen, afhankelijk van het toestel. Android gebruikers weten dat dit niet voor hun toestellen niet geldt en dat het uiteindelijk ontvangen van de update behoorlijk lang kan duren.

Google komt binnenkort met Project Treble

Van chipmaker naar smartphonemaker naar mobiele provider

Dat heeft te maken met het feit dat verschillende partijen zich bemoeien met het proces, voordat je eindelijk de update kunt downloaden. Wanneer Google met een nieuwe Android versie komt, wordt deze eerst overgedragen aan chipmakers. Deze zorgen ervoor dat de chips de nieuwe software daadwerkelijk kunnen ondersteunen. Daarna is het de beurt aan de smartphonemakers, waarvan de meesten een eigen interface gooien over het Android systeem. Als laatste bekijken ook de mobiele providers de software, waarna jij eindelijk ermee aan de slag kunt.

Project Treble splits kern functionaliteit van de rest

Met een Google toestel heb je bijna meteen de nieuwe update. Maar voor gebruikers van andere toestellen kan het ontvangen van de update behoorlijk lang duren, afhankelijk van bijvoorbeeld van welke smartphonemaker je toestel is. Project Treble zou daar verandering in moeten brengen door de kern van het Android besturingssysteem te scheiden van het gedeelte waar smartphonemaker mee aan de slag gaan. Op deze manier kan de Android kern al meteen worden uitgerold naar gebruikers, terwijl bijvoorbeeld Samsung of LG later nog komen met de eigen aangepaste skin.

Android 8.0 Oreo

Nog een paar maanden wachten met nieuw Android toestel

Helaas werkt Project Treble nog niet met de huidige toestellen. Hoewel Google er al een tijdje mee bezig is, ondersteunen zelfs de Galaxy S8 telefoons en de recent gelanceerde OnePlus 5T het nieuwe systeem nog niet. Als je voortaan veel sneller updates wilt ontvangen is het daarom verstandiger om nog even te wachten met het kopen van een nieuw Android toestel. Verwacht wordt dat de nieuwe toestellen van volgend jaar wel meteen meedoen aan Project Treble.

Via: Trusted Reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Joop Servaas -

  Klopt wel voor One+: mijn One+1 heeft een laatste Android (veiligheids) update van september 2016. Never Settle, behalve wanneer het customer care betreft…

 2. Bjorn -

  Ik denk dat het artikel gaat over de jaarlijkse firmware update. Dus van Android 6.o naar 7.0 naar 8.0 ….enz.
  Dus de tussentijdse updates moet je hier even buiten beschouwing laten.

 3. Pieter -

  Wat een kletsverhaal – Android telefoons updaten veel vaker dan iPhones. Mijn Galaxy S7 Edge krijgt bijvoorbeeld ongeveer elke 2 a 3 maanden een firmware update. Misschien wordt de auteur van dit artikel betaald door Apple?

  1. Hotemetoot -

   Pieter, je loopt uit je nek te ridiculen. Wat Bjorn aangeeft is juist. Het gaan om Android versies van bijvoorbeeld, Nougat naar Oreo. Daar loopt Android mijlenver in achter.

   Laatste cijfere
   https://www.digitaltrends.com/mobile/android-distribution-news/
   Oreo: 0,3% uitgebracht 21 augustus 2017, ergens in maart kwam betaversie. Hebben al 11 maanden kunnen programeren.
   Nougat 7.0en 7.1, na meer dan een jaar slechts 20,6 %
   iOS 11 loopt pas op 55% na een maand, iets achter op voorgaande jaren.
   Verder heeft de iPhone 5S nu ook de update naar iOS, dat houdt in:5 jaar updates. Ik ken weinig, sorry “geen” Android apparaten die 5 jaar lang software ondersteuning krijgen.

 4. Ben -

  Je gaat toch niet wachten op de een of andere project. Alleen maar omdat je dan sneller een update binnen gaat krijgen. En stel nou dat je geen van de smartphones van volgend jaar mooi vindt? Onzin als ik nu een telefoon mooi vindt dan neem ik hem ook al zou die op nougat draaien. Oreo komt dan nog wel.

Geheime wapen Huawei P11 gedemonstreerd: iPhone X-kopie lees verder

Sorry Apple: Analist komt met slecht nieuws over iPhone X lees verder

Sony Xperia

Foto Sony Xperia X2 onthult gloednieuwe design van Sony: dunne schermranden lees verder

Samsung Galaxy S9

Haarscherpe renders tonen Samsung Galaxy S9 lees verder

Apple iPhone X 3D-sensor

‘Vijf dingen die we weten over de iPhones van volgend jaar’ lees verder

Lenovo P2

Vijf redenen om (niet) voor de Lenovo P2 te kiezen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters