Providers maken gebruik van shallow packet inspection in plaats van dpi

Vodafone en KPN doen allemaal aan beperkte afluisterpraktijken, zo blijkt uit informatie van de providers. In plaats van deep packet inspection, maken beide providers alleen gebruik van shallow packet inspection waardoor ze niet kunnen inzien wat er daadwerkelijk via de datapakketten verstuurd wordt.

Opta Logo (beter)Afgelopen week kwam aan het licht dat KPN, volgens eigen zeggen althans, gebruik maakte van deep packet inspection. Middels deze technologie kunnen providers in de gaten houden wat voor diensten consumenten gebruiken via hun mobiele dataverbinding op hun telefoon. Met dpi kan de provider echter nog een stap verder gaan en daadwerkelijk ook de pakketinhoud van de data inzien. Dit stuitte veel instanties, consumenten en overheden tegen de borst en een rel was geboren.

Zo vielen verschillende overheidsinstanties over elkaar heen om zo hun ongenoegen te uiten over deze praktijken. Ondermeer de OPTA liet van zich horen. ”In onze ogen is het een te vergaand instrument”, verklaarde een woordvoerster gisteren over het diepgaand analyseren van het dataverkeer bij KPN. Dat gaat zover dat de telco precies weet welke app er gebruik maakt van het mobiele internet. De OPTA-woordvoerster meent dat er alternatieve methoden zijn om het dataverkeer te bekijken. ”Deep Packet Inspection is niet nodig.”

Toch grijpt de OPTA niet in, want het vindt zichzelf daar niet de juiste instantie voor. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) is daartoe wel de aangewezen instantie. Dat wilde tegenover het ANP niet reageren op de commotie.

Inmiddels is duidelijk dat ook Vodafone en T-Mobile het dataverkeer van hun klanten in de gaten houden, maar volgens deze telco’s niet via dpi. Ook KPN is terug gekomen van haar verhaal en maakt kenbaar dat het, net zoals de andere twee providers, slechts gebruikt maakt van shallow packet inspection. Deze technologie kan niet daadwerkelijk de inhoud van de datapakketten inzien, maar neemt alleen waar welke poorten en diensten gebruikt worden en geeft daar vervolgens gemiddelde cijfers van uit een klantendatabase. Zo kunnen de providers alsnog precies weten hoeveel er gebruikt wordt gemaakt van Voip of WhatsApp, maar ze zouden dit niet kunnen herleiden naar een individu. Dat gaven beide bedrijven vrijdag toe. T-Mobile meldt alleen op hoger niveau naar de datastromen te kijken. En Vodafone controleert alleen of er stiekem wordt geVOIPt via de datalijn, dit aangezien de provider daar al meer dan een jaar een speciale bundel voor heeft opgeworpen. De bedrijven erkennen dat al jarenlang de DPI-techniek wordt gebruikt om kun klantendatabase te controleren, maar ze benadrukken dat het alleen om statistische gegevens gaat en dat ze niet de inhoud van de berichten in kunnen, willen en mogen zien.

Alle telco’s beweren dat er geen regels zijn geschonden, laat staan wetten overtreden. ”Er is niet meegeluisterd en meegekeken bij gesprekken en berichten van klanten”, meldt KPN. Telco’s willen weten wat klanten doen met het dataverkeer, omdat voipen en gratis sms-en via Whatsapp ze geld kost. Klanten die via Skype bellen en via Whatsapp sms-en doen dat niet meer op de gebruikelijke wijze, en belasten wel de toch al erg gegroeide mobiele datastroom van de telco’s. Zo verliezen ze twee keer geld.

Behalve de OPTA is ook de Consumentenbond zeer kritisch. Inmiddels zijn sommige klanten van KPN al naar de politie gegaan om aangifte te doen vanwege de vermeende privacy-schendingen door hun provider.

Bron: ANP

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters