Providers staan open voor het delen van het netwerk tijdens grote storingen

Volgens Minister Maxime Verhagen staan providers er welwillend tegenover om hun netwerk te delen met andere providers zodra een provider een grote storing heeft. Wel zetten de operators kanttekeningen bij de technische implementatie.

De Minister laat dit in een brief aan de Tweede Kamer weten. De afgelopen maanden heeft het Ministerie van Verhagen onderzocht of providers daadwerkelijk hun netwerk willen delen met concurrenten om zo grote storingen op te vangen. Telecom is inmiddels een essentieel goed geworden in ons land en aangezien er maar drie providers een eigen netwerk hebben in Nederland, heeft een grote storing bij een provider al snel invloed op een groot deel van de bevolking.

De storing van operator Vodafone van begin dit jaar was daar het laatste voorbeeld van. Door een brand in een distributiehuis van Vodafone lag de regio Rotterdam bijna een week plat voor veel klanten. In dit soort situaties zouden klanten automatisch gebruik kunnen gaan maken van het netwerk van KPN en T-Mobile zodat ze gebruik kunnen blijven maken van hun diensten.

Providers hebben ermee ingestemd dat ze nu gaan onderzoeken hoe deze implementatie van nationaal roaming eruit moet komen te zien. Wel geven de providers aan dat het technisch een lastig verhaal zal gaan worden om deze backup-dienst te implementeren. Desondanks acht het Ministerie het noodzakelijk om een dergelijke backup voor elkaar te krijgen. Providers willen ook goed onderzoeken welke kosten met het project gemoeid zijn en ze menen dat privacy vraagstukken te beantwoorden zijn over deze samenwerking.

KPN en Vodafone laten in een persbericht alvast weten dat ze mastlocaties met elkaar gaan delen. De twee providers willen zo kosten besparen, het milieu ontzien en hun netwerk verbeteren door gebruik te maken van de zelfde locaties voor masten. Eind dit jaar zal een pilot starten om de haalbaarheid hiervan te onderzoeken. De providers gaan niet gebruik maken van elkaars netwerk als er geen storingen zullen zijn; volgens Vodafone en KPN blijft de hardware van de twee operators strikt gescheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters