Providers willen Google en Apple geld vragen voor extra dataverkeer

Deutsche Telekom is van plan om producenten zoals Google en Apple extra geld te vragen voor de doorvoer van gratis diensten zoals YouTube en FaceTime. De diensten kosten veel dataverkeer en de telco’s willen dit niet ten kosten laten gaan van hun marge.

Deutsche Telecom CEO René Obermann

De topman van Deutsche Telekom, het bedrijf achter T-Mobile, heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan. Volgens hem moeten producenten zoals Apple en Google die een bepaald besturingssysteem ontwikkelen extra geld gaan afdragen om het systeem op hun netwerk te mogen gebruiken. Gratis diensten zoals YouTube, FaceTime en streamen van muziek en video’s is een doorn in het oog van de telco en dit kost de telco dan ook volgens eigen zeggen bakken met geld omdat het veel extra dataverkeer genereert op hun netwerk. Dit gaat allemaal ten kosten van hun marge en aangezien ze hun winst graag op pijl willen houden zouden Apple en Google moeten bij springen om deze kosten te dekken.

De uitspraak is redelijk controversieel te noemen aangezien de neutraliteit van een provider hiermee op het spel staat. Mocht een bedrijf als Google of Apple daadwerkelijk geld gaan afdragen voor zulke diensten dan zullen telco’s eerder geneigd zijn om zulke bedrijven in ze te gaan en bepaalde diensten eerder te gaan voeren op hun netwerk. De neutraliteit van telco’s staat al langer onder druk door bijvoorbeeld de introductie van de iPhone bij T-Mobile waardoor de focus in een periode geheel verlegd wordt naar het apparaat van Apple in plaats van andere fabrikanten. Organisaties kunnen zich ook niet in deze stap vinden aangezien ze menen dat het betalen van doorgifte voor bepaalde data de openheid van het internet aantast. De overheid zou dan ook hiervoor een stukje moeten steken.

Deutsche Telekom laat weten dat de gesprekken al begonnen zijn met onder meer Google voor het doorgeven van YouTube op hun netwerk. Onduidelijk is nog hoe ver deze gesprekken zijn en wat de Europese Commissie hiervan zal vinden.

Bron: Electronista

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters