Qualcomm-chips niet welkom in de Verenigde Staten

De International Trade Commission heeft een importverbod uitgegeven voor telefoons met een ingebouwde GPS chip van Qualcomm. Volgens de ITC zou het bedrijf een patent van Broadcom schenden.

Qualcomm is de grootste concurrent van de Sirf die bekend staat om zijn TomTom GPS chips en bluetooth GPS muizen. Qualcomm zit echter al een deel van de merkt af te snoepen van Sirf, mede dankzij TomTom die bekend heeft gemaakt ook chips te gaan verwerken in hun GPS apparaten van Qualcomm. Tegenwoordig zitten chips van Qualcomm ook ingebouwd in de HTC P3600 (Trinity) en naar verluid ook in de Nokia N95, echter heeft Nokia nooit verteld welke er nou precies inzit. Qualcomm staat dus bekend om zijn goedkope GPS chips en degelijke kwaliteit. De Qualcomm MSM6275 die in de HTC P3600 zit ingebouwd zit qua gevoeligheid tussen een Sirf 2 en Sirf 3 chip in en heeft daardoor een goede en stabiele fix.

Telecombedrijven als Verizon Wireless en Sprint Nextel zouden door de beslissing van de ITC geen nieuwe modellen mobiele telefoons voor hun EVDO-3G-netwerk kunnen leveren. De ITC staat de import van bestaande, patentschendende mobieltjes wel toe. AT&T, dat ook over een 3G-netwerk beschikt, is niet afhankelijk van de chips van Qualcomm, maar is wel aan het testen met dergelijke ic’s. Verizon Wireless, Sprint Nextel en Vodafone Group hebben president Bush verzocht om een veto uit te spreken over de beslissing van de ITC. Als hij de beslissing niet binnen zestig dagen terugdraait, treedt het importverbod in werking.

Qualcomm heeft een groot aantal 3G-patenten in zijn bezit, waar Broadcom licentiekosten voor moet betalen. De twee bedrijven liggen al sinds de onderhandelingen over de licentiekosten mislukte, met elkaar in de clinch. Broadcom is bovendien niet het enige bedrijf dat patentgeschillen heeft met Qualcomm; ook Nokia en Tessera liggen overhoop met het bedrijf.

Wat voor gevolgen er allemaal zullen zijn voor andere producenten is nog niet duidelijk, echter moet er rekening worden gehouden met een flinke financiele tegenvaller voor Qualcomm en hun klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters