Qualcomm's dualcore Krait-processor lopend op 1.5Ghz wordt nog dit jaar verscheept

Uit een gelekte roadmap van chipproducent Qualcomm is duidelijk geworden dat haar nieuwe Krait-processor nog dit jaar verscheept zal worden naar producenten als HTC en Sony Ericsson. De dualcore Krait loopt op 1.5Ghz en kan zelfs tot 1.7Ghz geklokt worden door een producent.

Producent Qualcomm is druk bezig om haar volgende generatie chips klaar te stomen voor massaproductie zodat producenten zoals HTC, Nokia en Sony Ericsson gebruik kunnen maken van deze chips. Daar waar eerder al een roadmap van de producent naar buiten was gekomen, is nu een nieuwe roadmap geopenbaard met wat meer informatie over de nieuwe core’s. De nieuwe core van Qualcomm gaat Krait heten. Die biedt zeer indrukwekkende snelheden.

De eerste generatie met rugnummer MSM8960 wordt nog dit jaar verscheept naar producenten. De MSM8960 is een dualcore-processor die gebakken is op het 28nm procedé. De core heeft een L2 cache van 1MB en een kloksnelheid die op 1.5Ghz ligt per core. Deze kan eventueel omhoog geschroefd worden tot 1.7Ghz, mits de afnemer van de chips er voldoende voor betaalt. De chip heeft een ingebouwde Adreno 225 GPU die ondersteuning biedt aan DirectX 9.3. Dit is dan ook de eerste chipset die door Microsoft gecertificeerd is voor Windows 8.

Een klein jaartje later zal Qualcomm de MSM8930 gaan verschepen naar producenten. De MSM8930 is een mid-range chipset die zijn snelheid tussen 1Ghz en de 1.2Ghz heeft liggen. Deze dualcore-processor beschikt wel over de nieuwere Adreno 305 GPU die wel iets minder krachtig is, maar ook gelijk een stuk zuiniger. Ook deze GPU biedt ondersteuning aan DirextX 9.3 waardoor hij eventueel ook voor mid-range Windows 8 tablets geschikt kan zijn.

Tot slot is er de uiterst krachtige MSM8974 die voor het eerst quadcore-processors naar smartphones en tablets zal gaan brengen. Deze processor is zelfs geklokt op een snelheid tussen de 2.0 en 2.5Ghz en moet de directe concurrentie aan gaan met Nvidia’s Kal-El-processor. De processor heeft wederom een ingebouwde GPU met de Adreno 320 3D. Deze is een stuk sneller dan zijn voorgangers en kan tevens 3D beeld moeiteloos weergeven. De MSM8974 zal pas in Q1 2013 verscheept worden door Qualcomm naar producenten.

Het kan nog even duren voordat we de eerste nieuwe generatie cores in smartphones terug zullen vinden. Hoewel producenten een paar maanden voordat de processor daadwerkelijk verscheept wordt er al mee kunnen spelen, zal de massaproductie pas enkele maanden later goed op gang komen. Ook het ontwerpen van een smartphone heeft enige maanden nodig alvorens hij op de markt kan komen.

Qualcomm Krait core

 

Qualcomm Krait core

 

Qualcomm Krait core

 

Qualcomm Krait roadmap

 

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters