Rabobank en Albert Heijn komen met NFC-sticker voor mobiel betalen

De Rabobank en Albert Heijn zijn begonnen met de verspreiding van stickers met een NFC-betaalchip erin. Die kun je op een mobiele telefoon plakken, en dan kan met een tikje tegen een betaalautomaat bij de AH-kassa worden afgerekend.

Mijn ID

Op deze site is te zien hoe dat in zijn werk gaat. De samenwerking tussen Rabobank en Albert Heijn betekent niet dat je klant van Rabobank moet zijn. De sticker werkt samen met elke bank.

De sticker heet Mijn ID en vergt aanmelding met je bankgegevens. Is dat eenmaal geregeld en is de chip met geld geladen, dan kan er met een simpele aanraking van de telefoon die van de sticker is voorzien tegen de NFC-betaalplaat bij de kassa worden afgerekend. Het is mogelijk om de chip steeds met een bedrag op te laden, maar ook kan een automatische koppeling met de bankrekening worden gemaakt, zodat de chip nooit hoeft te worden opgeladen met geld.

Als de telefoon wordt gestolen, brengt dat uiteraard het risico met zich mee dat de sticker wordt misbruikt om allerlei zaken aan te kopen. Via de website van Mijn ID kan de chip dan worden geblokkeerd. Ook kan worden gebeld naar een betaalnummer om de chip te laten blokkeren.

Emerce Nieuws meldt dat de Albert Heijn to go op de Amsterdamse Zuidas inmiddels van een NFC-betaalplaat is voorzien. Daar kan dus al op deze manier worden afgerekend.

NFC-chips zitten nu nog maar in een klein aantal mobiele telefoons. Met de sticker van Mijn ID kan zelfs de simpelste telefoon van NFC-functionaliteit worden voorzien. Althans, voor betalen bij de kassa. NFC kan nog veel meer, zoals het lezen van RFID-chips die in allerlei producten zitten, maar via de Mijn ID-chip lijkt alleen de betaalfunctie van de chip te zijn geactiveerd.

Bron: Rabobank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. John -

  Het lijkt erop dat voor deze sticker inderdaad geen bluetooth vereist is. Dan werkt het waarschijnlijk zoals Jaap zegt. En daarom zullen andere NFC functies wel niet werken. Omdat er geen directe communicatie tussen sticker en telefoon is. Ik vind geen verdere info over sticker-fabrikant, op website van de "sticker-fabriek" is waarschijnlijk meer info te vinden hierover.

 2. Jaap Rood -

  Er lijkt geen directe communicatie tussen de telefoon en de chip te zijn. Zoals @bartvuijk al zei kan je de chip ook op een baksteen plakken. Ik neem aan dat Rabobank via het web of een telefoon app het saldo gaat terugkoppelen van de plaat waar betaalt is naar de telefoon. Bluetooth is dus niet van toepassing, omdat er geen directe communicatie tussen sticker en telefoon is.

 3. John -

  Telefoon hoeft geen NFC chip te hebben, maar zover ik weet moet het een mobieltje met bluetooth zijn. Indien iemand weet of er nu stickers zijn zonder bluetooth vereiste, ik zou het dan graag weten. Op mijn website vind je meer info over de 4 oplossingen om veilige betalingen te kunnen doen met een mobieltje. (stickers = 1 van de 4 oplossingen)
  http://www.nfc-phones.org/ Focus op beschikbare NFC-Phones, lijst per land en per provider. Ook Nederland.

  1. bartvuijk -

   Ik heb nog eens goed naar dat filmpje zitten kijken, en er staat toch echt 'met elke telefoon'. Er wordt niets gemeld over bluetooth, hoewel dat in veruit de meeste telefoons inmiddels wel standaard is natuurlijk.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters