Rabobank lanceert SMS betalen

De Rabobank heeft donderdag Rabo SMS Betalen gelanceerd. Gebruikers kunnen in winkels betalen of aan vrienden bedragen overmaken per sms.

De bank hoopt dat consumenten de dienst bijvoorbeeld gebruiken om in restaurants een rekening te delen. Nu betaalt vaak één persoon de rekening, en moet de rest van het gezelschap deze later terug betalen. De bank onthulde de dienst donderdagochtend in Amsterdam. Naast betalen via sms kunnen consumenten ook een apart mobiel programmaatje op hun telefoon installeren dat als mobiele portemonnee functioneert.Het systeem is gebaseerd op Minitix, een digitale portemonnee van de Rabobank waarmee sinds 2003 kleine bedragen kunnen worden afgerend. Deze was aanvankelijk alleen beschikbaar via het web, maar wordt nu uitgebreid naar sms, mobiel internet en digitale tv.

Betalen via sms gaat met behulp van een zogenaamde shortcode. Voor het bericht wordt het tarief van de telecomaanbieder in rekening gebracht. Het bedrag wordt direct afgeschreven van het Minitix-tegoed. Gebruikers kiezen zelf of ze betalingen wel of niet nog expliciet willen autoriseren. Particulieren betalen geen kosten om geld te ontvangen. Voor bedrijven variëren de kosten van 10 cent tot 1 euro per transactie. Daarnaast betalen bedrijven eenmalig inschrijfgeld.

De betaaldienst werkt voor klanten van alle banken en telefoonaanbieders. Zij moeten zich wel aanmelden voor Minitix. Een MiniTix-portemonnee kan maximaal 150 euro bevatten. Via de Rabo website kunnen gebruikers ook ‘rekeningen’ naar vrienden sturen. Minitix heeft een automatische oplaadfunctionaliteit: wanneer het saldo ontoereikend is wordt automatisch een bedrag bijgestort. Dat gaat met bedragen van 25 en 50 euro. Wie 15 euro betaalt, krijgt automatisch 25 euro tegoed. Per sms is ook altijd het saldo op te vragen.

De Rabobank wordt met de nieuwe dienst deels concurrent van premium sms, maar dan zonder de bekende ‘kickback’ van de telecombedrijven. Winkeliers betalen commissie over iedere betaling. Minitix heeft na jaren promotie nog maar ruim tienduizend gebruikers. Zo’n honderd webwinkels accepteren de online betalingsmethode, waaronder Autoradar, DirectMovie.nl en Meteo 24. Afgelopen jaar deed de Rabobank, dat een kleine 3 miljoen klanten heeft, onder meer proeven met mobiel betalen met de draadloze techniek Near Field Communication in een C1000-supermarkt. Daarvoor was een mobieltje met ingebouwde NFC-chip nodig. Deze test is inmiddels afgerond.

Tot 1 januari 2009 zijn de transacties gratis, vanaf 1 januari betaal je 5 cent per transacties. Geld terugboeken naar je rekening kost 50 cent. Wie 12 maanden inactief is , krijgt zijn tegoed automatisch teruggeboekt. Rabo-directeur Eric Huijgen noemt de dienst ‘veiliger dan contact betalen’. De bank wil dat hiermee minder contact geld rond gaat. “Dat levert ons een besparing op”. De dienst staat onder toezicht van De Nederlandse Bank.

Afbeelding 19

 

Bron: Webwereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters