Radar: ’54 procent WhatsApp-gebruikers bezorgd om privacy’

Meer dan de helft van de Nederlandese WhatsApp-gebruikers maakt zich zorgen om zijn persoonlijk gegevens, nu het bedrijf is gekocht door Facebook. Dit blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma Radar, onder zo’n 52.000 consumenten.

WhatsApp werd vorige week voor 19 miljard dollar overgenomen door Facebook. Dit zorgde al voor een massale toename van gebruikers bij concurrent Telegram, dat stelt een veilige berichtencliënt te zijn. Binnen no-time zit Telegram al op 800.000 duizend gebruikers in Nederland.

Uit het onderzoek van Tros-programma Radar blijkt dat ruim een kwart van de deelnemers van het onderzoek overweegt WhatsApp te verwijderen. Acht procent is al overgestapt. “De belangrijkste reden voor de overstap is dat de respondent op WhatsApp informatie van andere aard deelt, die zijn niet met Facebook wil delen”, schrijft het programma in een persbericht.

Een veel groter deel, bijna zeventig procent, denkt dat het een kwestie van tijd is dat Facebook de overname aangrijpt om informatie uit WhatsApp-gesprekken te koppelen aan het Facebook-profiel van de gebruiker. “Ook vindt maar liefst 97 procent dat Facebook uitdrukkelijke toestemming moet vragen voordat gegevens uit een WhatsApp-account worden gebruikt om een Facebook-profiel te verrijken.”

Bijna zeventig procent van de gebruikers die WhatsApp al verwijderd heeft, is overgestapt op het Russische Telegram. De app was dit weekend de meest gedownloade applicatie in zowel de App Store als Play Store. Radar besteedt vanavond aandacht aan WhatsApp, met onder andere journalist Brenno de Winter in de uitzending. Het programma begint om 20.30 uur en is op Nederland 1.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters