Radar: ’54 procent WhatsApp-gebruikers bezorgd om privacy’

Meer dan de helft van de Nederlandese WhatsApp-gebruikers maakt zich zorgen om zijn persoonlijk gegevens, nu het bedrijf is gekocht door Facebook. Dit blijkt uit een onderzoek van het televisieprogramma Radar, onder zo’n 52.000 consumenten.

WhatsApp werd vorige week voor 19 miljard dollar overgenomen door Facebook. Dit zorgde al voor een massale toename van gebruikers bij concurrent Telegram, dat stelt een veilige berichtencliënt te zijn. Binnen no-time zit Telegram al op 800.000 duizend gebruikers in Nederland.

Uit het onderzoek van Tros-programma Radar blijkt dat ruim een kwart van de deelnemers van het onderzoek overweegt WhatsApp te verwijderen. Acht procent is al overgestapt. “De belangrijkste reden voor de overstap is dat de respondent op WhatsApp informatie van andere aard deelt, die zijn niet met Facebook wil delen”, schrijft het programma in een persbericht.

Een veel groter deel, bijna zeventig procent, denkt dat het een kwestie van tijd is dat Facebook de overname aangrijpt om informatie uit WhatsApp-gesprekken te koppelen aan het Facebook-profiel van de gebruiker. “Ook vindt maar liefst 97 procent dat Facebook uitdrukkelijke toestemming moet vragen voordat gegevens uit een WhatsApp-account worden gebruikt om een Facebook-profiel te verrijken.”

Bijna zeventig procent van de gebruikers die WhatsApp al verwijderd heeft, is overgestapt op het Russische Telegram. De app was dit weekend de meest gedownloade applicatie in zowel de App Store als Play Store. Radar besteedt vanavond aandacht aan WhatsApp, met onder andere journalist Brenno de Winter in de uitzending. Het programma begint om 20.30 uur en is op Nederland 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. DannyD -

  Dan zie je maar weer hoe onnozel de gemiddelde consument wel niet is.

  Whatsapp is niet meer te vertrouwen omdat ze zijn overgenomen door Facebook. Al heeft waarschijnlijk het merendeel van de mensen die nu aan overstappen denkt een Facebook account. Daar delen ze al veel in het openbaar en via privé gesprekken. Ten tweede, geloven ze nou werkelijk dat Telegram geen geld wilt verdienen. Die wilt vast niks met hun gegevens doen. Want ja dat hebben ze gezegd…

  Als je echt zo bang bent om wat er met je gegevens gebeurd kan je beter geen smartphone nemen!! Want ze kunnen je tegenwoordig met alles tracken en gegevens achterhalen.

  Whatsapp, Skype, Telegram…1 pot nat. Wie weet wat ze met je gegevens doen.

  1. Timboektoe -

   Dat is onzin. Je wilt je gegevens niet laten koppelen. Google email chat etc hou ik liever gescheiden. Als jij daar geen probleem mee heb is dat je goed recht.

   1. DannyD -

    Doe dan je pc weg, je smartphone en betaal alles contant. Dat is een goed begin. Want tot die tijd kunnen ze je in alles volgen. Je bent gewoon naïef als je werkelijk denkt dat andere bedrijven niet precies hetzelfde met je gegevens doen als Facebook.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters