'Reactie op ringtone vergelijkbaar met reactie op eigen naam'

Een Duitse onderzoekster heeft laten zien dat het horen van je eigen ringtone een vergelijkbaar effect op het menselijk brein heeft als het horen van je eigen naam. Het brein blijkt ook sterk te reageren op een nieuw aangeleerde eigen ringtone, al binnen een maand.

Hersenen

Iedereen kent het fenomeen wel: je zit op een feestje, bent in gesprek met iemand en hoort opeens je eigen naam. Iemand anders heeft, temidden van vele andere gesprekken die je slechts als ruis ervaart, je naam laten vallen, en die pik je er direct uit. Zo blijkt dat ook te werken met ringtones, suggereert een Duitse onderzoekster.

Dit publiceerde Journal of Neuroscience, volgens het Duitse LG Blog. Anja Roye ontdekte dit tijdens haar promotieonderzoek aan de universiteit van Leipzig.

Tijdens het onderzoek werden kleine groepen van 12 tot 20 studenten via een headset blootgesteld aan allerlei ringtones terwijl ze aan de hersenscan lagen. De hersenactiviteit in de auditieve cortex bleek veel hoger te liggen bij het horen van de ringtone die de studenten op dat moment voor hun telefoon gebruikten.

In een tweede deel van het onderzoek keek Roye naar een nieuwe ringtone, die de studenten een maand lang tien keer per dag te horen kregen. Na die maand bleek de ringtone al helemaal in ons systeem ‘opgeslagen’ te zitten en werd opnieuw een veel hogere hersenactiviteit gemeten bij het horen van het geluid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. salomon -

    Nutteloos? Ruimtevaart was ook nutteloos, dachten we, maar zonder dat zou de PC veel minder ver gevorderd zijn.
    En dit suggereert bijvoorbeeld ook dat je een nieuwe naam kan aanleren binnen een maand. Dat kan wel weer nuttig zijn.

  2. Dennis -

    En dan denk je dat wetenschappers bezig zijn om de wereld te verbeteren, maar in feite organiseren ze dit soort nutteloze onderzoeken.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters