Rechter brengt wat meer duidelijkheid in zaak Apple-Samsung

De rechter in Den Haag heeft vandaag wat meer duidelijkheid gebracht in de patentenzaak tussen Apple en Samsung die zich in Nederland afspeelt. Een definitieve uitspraak wordt op 15 september gedaan, een eventueel verkoopverbod volgt niet voor 13 oktober dit jaar.

Apple vs SamsungHet gekibbel tussen de twee partijen begon afgelopen dinsdag 9 augustus in ons land, internationaal liggen de twee kemphanen al maanden met elkaar in de clinch. Die dag werd bekend dat Samsung op 17 augustus aanstaande een dagvaarding in zou gaan dienen voor een bodemprocedure tegen Apple. Een stap die overigens niet vanuit Samsung Benelux kwam, maar vanuit een internationale afdeling binnen het concern.

Later die dag lukte het Apple een import- en verkoopverbod te bedingen voor één specifiek apparaat: de Galaxy Tab 10.1. Behalve in Nederland dan, want daar liep inmiddels al een rechtszaak tussen de beide partijen.

Woensdag liet Samsung online weten het er niet bij te laten zitten, en dat het bedrijf het import- en verkoopverbod rond de Galaxy Tab 10.1 zou aanvechten. Die zelfde dag begon met een kort geding aangespannen door Apple de rechtszaak in Amsterdam tussen de beide bedrijven, bijgehouden op Twitter door Andreas Udo de Haes van Webwereld.

Aangezien de zaak vrij gecompliceerd is wist men de zitting gisteren nog niet af te ronden. Vandaag gebeurde dat wel, nadat Apple een tweede kort geding indiende. Daarbij kwamen een aantal zaken duidelijk aan bod. Het probleem zou liggen bij het gebruik van Android 2.3 en Android 3.x in de Galaxy-serie van Samsung. Daarmee zouden drie patenten van Apple geschonden worden en daarom eist het bedrijf dat Samsung de verkoop van de Galaxy Tab, Galaxy S II en Nexus S gestaakt wordt. Ook zou de Android 2.3-update van de originele Galaxy S een inbreuk op Apple’s patenten vormen.

Één van de problemen ligt bij het verder scrollen door de fotogalerij, een functie die niet zozeer door Samsung is bedacht, maar door Google standaard in Android ingebouwd zit. Deze handeling zou uit twee delen bestaan volgens Apple: eerst het weg scrollen van de eerste foto, en dan het binnenschuiven van de volgende. En daar meent het bedrijf het alleenrecht op te hebben. Volgens Samsung werkt het allemaal met één handeling, namelijk het wegslepen van een foto voorbij een bepaalde waarde of niet. Niets aan de hand dus volgens het Koreaanse bedrijf.

Ook ingewikkelde multitouch gebaren die onder andere in de Galaxy-producten van Samsung gebruikt worden claimt Apple het alleenrecht op te hebben. Maar volgens Samsung gaat het daar gewoon om een alledaagse beweging die ‘versoftwared’ is. Een basale techniek waar niets aan gepatenteerd kan worden dus.

Tot slot gaat het mis bij de gelijkenis tussen de iPad en de Galaxy Tab’s van Samsung. De tab zou simpelweg te veel op de iPad lijken, zowel qua design als qua interface. Ook daar had Samsung een ferm verweer tegen: lang voordat de vorm van de iPad vastgelegd werd werd in de film Knight Ridder al een dergelijk apparaat getoond. Een apparaat waar Apple zelfs zelf mee meegeholpen heeft. Daarnaast was de advocaat van Samsung van mening dat Apple op deze manier alles wat dun is probeert te stoppen en dat volgens de standaarden van Apple elk digitale fotolijstje een iPad is.

Al met al geen simpele zaak dus. De rechter deed dan ook niet meteen uitspraak. Die uitspraak zal op 15 september aanstaande komen, zo beloofde de rechter. En mocht het tot een verkoopverbod komen, dan volgt dat op zijn vroegst op 13 oktober aanstaande. Hoe het voor die tijd met de verkoop van de Galaxy Tab 10.1 gaat, dat is aan Samsung en Apple zelf om uit te zoeken, aldus de rechter. Dat zou kunnen betekenen dat de lancering van de tablet in Europa en ook in Nederland uitgesteld wordt, maar dat is niet duidelijk volgens Udo de Heas.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters