Recordboete voor het Belgische Proximus vanwege machtsmisbruik

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft een recordboete van 66,3 miljoen opgelegd aan het bedrijf Proximus, de gsm-dochter van het Belgische Belgacom. Het bedrijf heeft de boete gekregen na machtsmisbruik op de bedrijvenmarkt in de periode 2004-2005.

Proximus

Het bedrijf krijgt de boete omdat het werkte met negatieve marges op de contracten van grote zakelijke contracten, waardoor zogenaamde wurgprijzen konden ontstaan. Voor concurrentie of nieuwkomers op de telecommarkt was het daardoor onmogelijk om ook zulke lage tarieven te rekenen voor dezelfde diensten.

In 2006 werd er een huiszoeking gedaan bij de kantoren van Proximus, naar aanleiding van een klacht in 2005 van concurrent Base. De zaak werd echter pas begin vorig jaar voorgeleid aan het rechtscollege, de raad die de beslissingen maakt van de mededingingsautoriteiten in België.
De hoogte van de boete die nu uiteindelijk is opgelegd heeft onder meer te maken met het marktaandeel van het bedrijf, de economische impact van de gebeurtenis en om ervoor te zorgen dat andere providers niet de zelfde fouten zullen maken.

Proximus kan nog tegen de boete in cassatie gaan bij het hof van beroep in België, maar het bedrijf wilde gisteren nog niet reageren. Een woordvoedster verklaart: “We onderzoeken het arrest, dat zal even tijd in beslag nemen”. Base, de concurrent die de klacht tegen het bedrijf had ingediend, wil dat de praktijken van het bedrijf ook gedwongen worden stopgezet zodat de concurrentie eindelijk ook de kans krijgt om zich te gaan ontwikkelen.

Voor België is dit de hoogste boete die mededingingsautoriteiten heeft uitgeschreven, de raad geeft ter verdediging hiervan aan dat de boetes van Europa nog zwaarder kunnen uitvallen.

Bron: De Morgen

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters