Recycle je oude telefoon een spaar het milieu én je portemonee

Hoewel mobiele telefoons een hot topic zijn, geldt eigenlijk het omgekeerde voor recycling van diezelfde telefoons. Toch is het recyclen van je oude toestel zowel voor het milieu als voor jou zelf voordelig.

Recycling

Eigenlijk alle bedrijven doen wel iets om een steentje bij te dragen aan een beter milieu, waaronder kleinere verpakkingen, minder onnodige accessoires en zuinigere laders voor hun toestellen leveren. De grootste winst valt echter niet te halen bij de producenten, maar bij jou als consument zelf. Oké, je kunt als producent recycling promoten, zoals Nokia dat doet, maar uiteindelijk moet het toch van de consument zelf komen. En dat gebeurt duidelijk niet, want volgens een onderzoek uit 2008 recyclen maar 3% van de mobiele bellers hun oude toestel. Hoog tijd om het onderwerp weer eens even onder de aandacht te brengen dus.

Naast het feit dat je je telefoon toch op een manier kwijt moet raken, is het natuurlijk de vraag waarom je hem zou recyclen. Ten eerste zitten er schadelijke stoffen in telefoons die sowieso niet in de afvalbak terecht moeten komen, maar misschien nog wel belangrijker is de enorme besparing die recycling oplevert. Enerzijds is er het schaarse coltan dat voor telefoons gebruikt wordt en waarmee in Afrika heel wat bloedvergieten gefinancierd wordt, wat natuurlijk zonde is om weg te gooien. Daarnaast is ongeveer 80% van je telefoon sowieso opnieuw te gebruiken, wat in grondstoffen voor nieuwe toestellen of andere voorwerpen waar deze 80% in terecht komt een flinke sparing betekent. Volgens Nokia wordt de uitstoot van CO2 als iedereen één oude telefoon zou recyclen zo ver teruggebracht dat het equivalent van de uitstoot van 4 miljoen auto’s die een jaar rondrijden bespaard wordt.

Tot slot en misschien als motivatie de belangrijkste reden: het brengt geld op om je telefoon een tweede leven in te blazen. Zelfs kapotte toestellen kun je verkopen bij sites als Zonzoo en Cash4Mobile. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je telefoon aan een goed doel te doneren, waar bijvoorbeeld ReCell</a> zich mee bezig houdt. En als je niet moeilijk wilt doen dan is je locale telefoonwinkel ook verplicht je oude telefoon in te nemen en er verder zorg voor te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Leo uit Middelburg -

  Ben het wel eens met het artikel. We verspillen veel te veel, en waarom? Om dat je mobieltje na 1,5 jaar niet meer hip zou zijn….. Dat was vroeger wel anders hoor! Zelf had ik ook mijn 6310i via http://www.cash4mobile.com verkocht. Ging makkelijk en mijn geld werd ook netjes gestort. Prima initiatieven dus!

 2. HTC-freak -

  Slap verhaal, nu ligt het aan de consument dat er te weinig toestellen gerecyceld worden. Is ook pas sinds de laatste jaren dat er over dit gebeuren vanuit de fabrikant word gepraat. Dit komt weer omdat ze van hoger af op de vingers getikt worden. Dat bloed vergieten in afrika kan je ook niet bij de consument weg leggen, de makers nemen die gronstoffen toch af.
  En geloof er weinig van dat de oude mobieltjes gerecyceld worden zodat er bepaalde stoffen weer hergebruikt worden. Ik denk eerder dat er een hele hoop ingeleverde toestellen gewoon weer werkend gemaakt worden en de handel in gaan. Het milieu is 1 groot excuus om geld binnen te halen.

  1. Dominick -

   Ingeleverde mobieltjes die nog goed werken worden inderdaad weer verkocht, da's dus 100% recycling, want anders zou die persoon een nieuwe cheap-ass telefoon kopen.

   't is imo wel heel simpel om alles maar op de producent af te schuiven. De enige reden dat die dingen doen is omdat consumenten het willen. Als consumenten bijvoorbeeld bewust milieubelastende toestellen links laten liggen dan worden telefoons vanzelf milieuvriendelijker. Dan is het wel erg slap om te zeggen "ja maar de producenten maken ze toch milieubelastend" Of je daar (of om de oorlog in congo) geeft moet je zelf weten, maar ik vind wel dat je als je erom geeft ook je verantwoordelijkheid moet nemen door bijvoorbeeld je toestel te recyclen en niet alles op de producent af moet schuiven.

 3. Virtuality -

  Goed om te zien dat jullie ook aan dit aspect van mobiele telefoons aandacht geven. Er is zeker veel winst te halen als mobieltjes geheel of gedeeltelijk worden hergebruikt. De onderdelen die schadelijk zijn, zoals de batterij, moeten natuurlijk op een goede manier afgevoerd kunnen worden. 😉

  Belangrijk is toch om te vermelden dat het voor de consument ook duidelijk moet zijn hoe te recyclen en vooral ook waar. Het moet zeg maar ook gefaciliteerd worden, zowel in informatie als fysiek.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters