Recycle je oude telefoon een spaar het milieu én je portemonee

Hoewel mobiele telefoons een hot topic zijn, geldt eigenlijk het omgekeerde voor recycling van diezelfde telefoons. Toch is het recyclen van je oude toestel zowel voor het milieu als voor jou zelf voordelig.

Recycling

Eigenlijk alle bedrijven doen wel iets om een steentje bij te dragen aan een beter milieu, waaronder kleinere verpakkingen, minder onnodige accessoires en zuinigere laders voor hun toestellen leveren. De grootste winst valt echter niet te halen bij de producenten, maar bij jou als consument zelf. Oké, je kunt als producent recycling promoten, zoals Nokia dat doet, maar uiteindelijk moet het toch van de consument zelf komen. En dat gebeurt duidelijk niet, want volgens een onderzoek uit 2008 recyclen maar 3% van de mobiele bellers hun oude toestel. Hoog tijd om het onderwerp weer eens even onder de aandacht te brengen dus.

Naast het feit dat je je telefoon toch op een manier kwijt moet raken, is het natuurlijk de vraag waarom je hem zou recyclen. Ten eerste zitten er schadelijke stoffen in telefoons die sowieso niet in de afvalbak terecht moeten komen, maar misschien nog wel belangrijker is de enorme besparing die recycling oplevert. Enerzijds is er het schaarse coltan dat voor telefoons gebruikt wordt en waarmee in Afrika heel wat bloedvergieten gefinancierd wordt, wat natuurlijk zonde is om weg te gooien. Daarnaast is ongeveer 80% van je telefoon sowieso opnieuw te gebruiken, wat in grondstoffen voor nieuwe toestellen of andere voorwerpen waar deze 80% in terecht komt een flinke sparing betekent. Volgens Nokia wordt de uitstoot van CO2 als iedereen één oude telefoon zou recyclen zo ver teruggebracht dat het equivalent van de uitstoot van 4 miljoen auto’s die een jaar rondrijden bespaard wordt.

Tot slot en misschien als motivatie de belangrijkste reden: het brengt geld op om je telefoon een tweede leven in te blazen. Zelfs kapotte toestellen kun je verkopen bij sites als Zonzoo en Cash4Mobile. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je telefoon aan een goed doel te doneren, waar bijvoorbeeld ReCell</a> zich mee bezig houdt. En als je niet moeilijk wilt doen dan is je locale telefoonwinkel ook verplicht je oude telefoon in te nemen en er verder zorg voor te dragen.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters