[Redactioneel] De geschiedenis van de camera telefoon

Omdat GSM Arena zeer recentelijk een vergelijking van de vier belangrijkste acht megapixel camera telefoons online heeft geplaatst, blikken wij nog eens terug op hoe het allemaal begon met de camera telefoon. Natuurlijk is in het artikel ook nog de uitslag van het onderzoek van GSM Arena te vinden.

Camera’s in mobiele telefoons begonnen als een leuke feature om snelle snapshots mee te maken. Hoewel dit natuurlijk leuk was, was de fotokwaliteit waardeloos en was de camera op een mobiele telefoon dus ook niet echt een nuttige functie. Elk jaar kwamen er weer meer megapixels bij en inmiddels zijn we bij de acht megapixels aangeland. Dit betekend ook meteen dat de camera’s in mobiele telefoons helemaal niet waardeloos meer zijn en de nieuwe generatie toestellen zelfs in staat zijn om goedkope digitale camera’s te verslaan op het gebeid van fotokwaliteit. Wij zetten de geschiedenis van de camera telefoon nog even op een rijtje.

Het begon allemaal met de Nokia 7650. Dit toestel is in 2002 aangekondigd en was het eerste toestel met een ingebouwde camera, maar zoals hierboven gezegd, was de camera eigenlijk waardeloos. Daarbij was het toestel erg groot en daarom lastig mee te nemen. Hoewel het toestel dus nogal wat gebreken had, verkocht het toch goed. Dit toestel luidde dan ook het camera telefoon tijdperk in. De telefoon die de camera telefoon echt deed doorbreken was echter de Sony Ericsson T610i. Dit toestel kwam een jaar later maar was niet meer belachelijk groot en de camera was ook verbeterd. Het toestel was dan ook razend populair en er zijn nu nog steeds mensen die het toestel naar alle tevredenheid gebruiken. Nog een jaar later, eind 2004, werd de Sony Ericsson K700i aangekondigd, dé VGA megapixel camera telefoon van dat moment. Een andere bijzonderheid aan dit toestel was dat er een LED flitser in verwerkt zat. Ook dit toestel verkocht prima. Enkele alternatieven zoals de Nokia 6230, de Sony Ericsson S700i en de Samsung D500 kwamen nog op de markt, maar deze konden de K700i niet meer onttronen. De Nokia 6230 was niet echt op camera gericht, de Sony Ericsson S700i was te groot en de Samsung D500 kwam te laat, maar omdat deze toestellen niet echt als camera telefoon op de markt gezet waren, verkochten ze toch érg goed. Alleen de S700i deed het wat minder, vooral door zijn grote formaat.

Afbeelding 1 

Toen Sony Ericsson in 2005 met de K750i kwam, werd de blik op de camera telefoon voor eens en voor altijd veranderd. Dit toestel had een prima 2 megapixel camera aan boord en was ook de eerste telefoon waarmee je echt goede foto’s kon maken. Natuurlijk waren ze niet volmaakt, maar zeker voor die tijd erg goed. Ook dit toestel was legendarisch voor Sony Ericsson en is nog steeds een geliefd toestel, hoewel het helaas niet meer geproduceerd wordt. Een echte rivaal voor de Sony Ericsson K750i kwam pas later in de vorm van de Nokia 6233, welke lang niet zo populair was als Sony Ericsson’s toestel. Nadat Sony Ericsson in 2005 de camera telefoon markt voor eens en voor altijd veranderd had, borduurde de maker daar in 2006 goed op voort met het lanceren van haar “Cyber-Shot” reeks. De Sony Ericsson K800i trapte deze speciale camera lijn van Sony Ericsson af en was opnieuw een daverend succes, hoewel Samsung en Nokia al begonnen in te lopen, Samsung met de D900 en Nokia met de N73. Vooral de N73 was een groot succes, hoewel dit in de eerste plaats te maken had met het Symbian S60 besturingssysteem. Eind 2006 kwam Nokia met een nieuw all-in-one toestel, welke tevens de eerste 5 megapixel camera telefoon was. Hoewel het lang duurde voor dat Nokia dit toestel eindelijk in de winkels had liggen, waren Samsung en Sony Ericsson nog ver te zoeken met hun vijf megapixel toestellen. Later in 2007 kwamen ook Sony Ericsson, Samsung en een maker die nieuw was op de camera telefoon markt, LG met een toestel met 5 megapixel camera. Hoewel de Sony Ericsson K850i, Samsung G600 en LG KU990 Viewty het allemaal goed deden op de markt, verloren ze het op camera gebied van Nokia met haar N95 en later N82. Samsung had echter ook nog een bijzondere functie in te brengen op camera telefoon land. Eind vorig jaar kondigde het merk namelijk de eerste mobiele telefoon met optische zoom aan, de G800.

Afbeelding 2 

Hoewel we deze tijden achter de rug hebben, heeft de camera telefoon markt natuurlijk niet stil gestaan. Dit jaar krijgen we namelijk weer een hoger aantal megapixels voor onze kiezen. Als eerste kondigde Sony Ericsson haar C905 aan, waar een acht megapixel camera in verborgen zit, even later wist Samsung deze standaard te evenaren met haar i8510 INNOV8. Niet veel later kwam LG daarbij met haar KC910 Renoir, ook geladen met een acht megapixel camera. Meteen doken er alweer geruchten op voor een aantal andere toestellen met acht megapixel camera’s en inmiddels zijn ook al de Samsung M8800 Pixon en de LG KC780 aangekondigd. De enige twee merken die nog achter gebleven zijn zijn Nokia en Motorola en we zijn dan ook benieuwd wanneer deze met een toestel inclusief acht megapixel camera gaan komen.

Afbeelding 3 

Hoewel pas twee van de vijf bovengenoemde toestellen momenteel op de markt zijn, de Samsung i8510 INNOV8 en de Sony Ericsson C905, is het natuurlijk altijd interessant om de camera’s van de toestellen te vergelijken. Megapixels zijn immers maar een klein deel van de camera kwaliteit. GSM Arena deed dit en kwam tot de conclusie dat, net als vorig jaar, niet één toestel de beste is. Hieronder is het belangrijkste deel van hun conclusie te vinden.

“If you are looking for the universal performer, then the Samsung INNOV8 is your definite choice with excellent image results. Besides first-rate stills, it also delivers VGA video recording 30fps or slow motion QVGA videos at 120fps and has a large display.

If you are after the best camera interface and probably the best camera handling and controls, then Sony Ericsson C905 is your game.

If you’re really into touchscreen and massive high-res displays, the more balanced cameraphone seems to be LG Renoir with a load of camera features and great image results. It’s also fully geared in terms of video recording with VGA@30fps, slow motion QVGA videos at 120fps or time-lapse QVGA clips.

While the Samsung Pixon falls behind the Renoir in terms of image quality and camera features, it definitely outperforms the LG mobile with superior user experience thanks to the well organized interface and capable video recording with WVGA@30fps and high-speed QVGA vidz.”

camera shootout

 

Voor allen onder ons die wat minder goed in engels zijn de conclusie even kort samengevat:

De Samsung i8510 is waarschijnlijk het beste all-round camera toestel. Naast geweldige afbeeldingen in de meeste omstandigheden, is het toestel ook in staat om prima video’s op te nemen met onder andere een slow-motion modus en VGA video opname met een framerate van 30fps. De Sony Ericsson C905 heeft de beste camera interface en besturing. Voor iedereen die graag een toestel wil met een groot touch-screen is de LG KC910 Renoir waarschijnlijk de beste optie, hoewel de Samsung M8800 Pixon een betere camera interface heeft. Ook voor video opname moet je bij de LG KC910 Renoir zijn, hoewel de i8510 INNOV8 een goede tweede is.

Natuurlijk zal ook na deze acht megapixel gekte de industrie niet stil blijven staan en verwachten we volgend jaar telefoons met tien of zelfs twaalf megapixel camera’s. Ook wordt verwacht dat er meer optische zoom ingebouwd gaat worden in camera telefoons en valt er verder natuurlijk nog heel wat aan de kwaliteit te verbeteren, ook als het aantal megapixels in telefoon camera’s niet meer stijgt. Wanneer en óf dit gaat gebeuren is nog even afwachten, maar als er meer bekend is laten wij het natuurlijk zo snel mogelijk weten.

Microsoft kondigt nieuwe Nokia-telefoon aan lees verder

De toekomst van Virtual Reality – ADV lees verder

Ringing Bell Freedom 251

Freedom 251 in India te verkrijgen voor 3,58 euro lees verder

Microsoft lanceert Nokia 230 featurephone lees verder

Samsung kondigt nieuwe Galaxy Folder klaptelefoon aan lees verder

Ontwerpers zoeken geld voor ontwikkeling creditcardachtige telefoon lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters