[Redactioneel] Wat te verwachten in 2009 van: Nokia

Het nieuwe jaar is weer begonnen en daarom zullen we bij All About Phones elke dag kort vooruitblikken op wat we dit jaar van de verschillende producenten kunnen verwachten. Vandaag: Nokia

2008 is voorbij en we staan weer aan het begin van een heel nieuw jaar. Veel sites blikken terug op 2008, maar eigenlijk is de toekomst natuurlijk veel interessanter dan het verleden in telecomland. Daarom zullen wij dan ook vooruitblikken op 2009, voor zover daar al gegevens over zijn natuurlijk. Tussen 2 en 8 januari zal elke dag een stukje online komen met een vooruitblik voor 2009, elke dag van een ander merk. Vandaag is het de beurt aan Nokia.

Nokia is nog steeds de marktleider, hoewel het merk in 2008 wat klappen gekregen heeft. In 2009 zal Nokia dan ook hard moeten werken om niet ingehaald te worden door de concurrentie en zo haar plaats als marktleider af te moeten staan. Hiervoor heeft het merk natuurlijk een heleboel mooie toestellen in de planning staan, waarvan sommige al uitgelekt of zelfs aangekondigd zijn. De Nederlandse markt zal in 2009 voor Nokia in het teken staan van haar eerste touchscreentoestellen die op de markt zullen gaan komen, waarvan er al twee aangekondigd zijn. Verder zal het merk natuurlijk verder blijven bouwen aan haar low-end en mid-range portfolio, waar vooral in opkomende economieën veel vraag naar is. Tot slot zal 2009 het jaar worden waarin het eerste toestel met 8-megapixelcamera van Nokia gelanceerd zal gaan worden.

Ongetwijfeld de twee belangrijkste Nokia toestellen voor 2009 die al aangekondigd zijn, zijn de Nokia N97 en de Nokia 5800 XpressMusic. Verder heeft Nokia nog een uitbreiding op haar Arte-lijn in de line-up en zal het merk in 2009 met haar eerste telefoon met een scherm van 320×480 pixels, de Nokia 6260. Ook een aantal goedkopere toestellen en twee uitbreidingen op de Supernova lijn staan in de planning. Voor een volledige lijst met Nokia toestellen voor 2009 die al aangekondigd zijn, kun je bij de recentste toestelverwachtingen terecht.

De hierboven genoemde line-up voor 2009 lijkt misschien al geweldig, maar is slechts een fractie van alle toestellen die Nokia in 2009 zal uitbrengen. Van de andere toestellen is al het één en ander uitgelekt en dat zal natuurlijk alleen maar meer worden. Bijna alle belangrijke smartphones van 2009 lekten al uit in een smartphone roadmap van Nokia. Hierin vinden we enkele belangrijke toestellen zoals de Nokia Stella, een opvolger van de Nokia E51, de Nokia Terra, die hoogstwaarschijnlijk E75 gaat heten en de Nokia Corolla, het eerste Nokia toestel met 8-megapixelcamera. Ook een opvolger voor de N97 lekte al uit via de roadmap, in de vorm van de Nokia Ivalo. Een ander interessant toestel van Nokia voor 2009 zou de Nokia Wahoo moeten zijn, hoewel we een beetje twijfelen aan de echtheid van deze lek. Volgens de geruchten zou deze Clamshell in de N-Series geplaatst worden en een soort opvolger van de N76 zijn. Over feature phones van Nokia in 2009 is nog erg weinig bekend, behalve de toestellen die al aangekondigd zijn natuurlijk. Ook zijn er nog geen data voor de eerste aankondiging in 2009 bekend, hoewel we natuurlijk zeker weten dat Nokia flink zal uitpakken tijdens het Mobile World Congress dat half februari wordt gehouden.

Dat was ongeveer alles wat er over 2009 te vertellen valt als het om Nokia gaat en hiermee komt dan ook een einde aan dit artikel. Zodra er nieuwe gegevens over Nokia toestellen bekend worden, lees je het natuurlijk meteen op All About Phones. Vergeet ook niet om morgen even de site te checken, dan zullen we het jaar 2009 voor Samsung in een vogelvlucht behandelen. Stay tuned!

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters