Regering Dubai komt in aanvaring met RIM

Nadat eerder Saudi-Arabië en India een verbod afkondigden op het gebruik van de versleutelde diensten van BlackBerry, doet nu ook de regering van de Verenigde Arabische Emiraten dat. In Dubai wordt het individuele klanten en kleine bedrijven verboden om deze diensten van BlackBerry te gebruiken.

Blackberry Verenigde Arabische Emiraten

Klanten van RIM (BlackBerry) kunnen zich bij de aanschaf van hun telefoon inschrijven voor een aantal diensten waardoor hun dataverkeer niet af te luisteren is. Regeringen her en der blijken daar grote moeite mee te hebben, en eisen dat RIM die diensten openzet voor hun geheime diensten. Doet RIM dat niet, dan worden de diensten eenvoudigweg verboden. De laatste regering in het rijtje lijkt die van de Verenigde Arabische Emiraten te zijn.

De VEA maakt daarbij onderscheid tussen grote zakelijke klanten van RIM en kleintjes. Bedrijven met meer dan twintig aansluitingen bij de RIM-diensten blijft het toegestaan om de superveilige diensten te blijven gebruiken. Bedrijfsgeheimen van de grote jongens komen dus niet in gevaar.

Eigenlijk wilde de regering van VEA de BlackBerrydiensten helemaal verbieden, maar enkele maanden druk overleg met de Canadese telefoonmaker leverde het compromis op dat indivuduele klanten en bedrijven met minder dan twintig werknemers de enigen zijn die onder het verbod vallen.

Het verbod komt in een tijd dat in veel Arabische landen onrust ontstaat door pro-democratische bewegingen, die zich vooral organiseren via sociale media zoals Facebook en Twitter. Van dergelijke onlusten is in de VEA overigens geen sprake. Maar zoals veel Arabische regeringen houdt ook die van de Verenigde Arabische Emiraten niet van zaken waar ze geen controle over hebben.

Overigens zijn mensen met een BlackBerry in Dubai en omstreken niet verstoken van de diensten van RIM. Ze mogen nog altijd gebruik maken van de BlackBerry Internet Service, die niet via de beveiligde servers van RIM draait. Ook mogen ze elkaar versleutelde berichten sturen, zolang het maar niet via de RIM-servers gaat.

De wet die het gebruik van de RIM-servers voor individuele klanten verbiedt, gaat op 1 mei al in, maar de details zijn nog steeds niet bekend.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
HTC U11 Plus

Pas maar op Apple: gelekte renders tonen onaangekondigde HTC U11 Plus lees verder

HMD Global Nokia 7

Maak kennis met de zojuist aangekondigde Nokia 7 lees verder

iPhone X Nederland

iPhone X: eerste exemplaren onderweg naar Nederland lees verder

Apple Pay ING

Exclusief: ‘Apple Pay komt binnenkort naar Nederland, ING als lanceringspartner’ lees verder

ZTE AXON M opvouwbare smartphone

ZTE Axon M onthuld: Android smartphone met twee schermen lees verder

iPhone X Face ID

Wat is er toch aan de hand met de productie van de iPhone X? lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters