Regering wil meer concurrentie op mobiel netwerk

Consumenten en bedrijven krijgen meer keuze bij mobiele telefonie, mobiel internet en andere draadloze diensten. Dat wordt mogelijk doordat staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) hiervoor extra vergunningen gaat veilen.

Er komen nieuwe frequenties beschikbaar en daarmee kunnen ook nieuwe marktpartijen diensten aanbieden. Het kan gaan om mobiel internet, maar de frequenties kunnen ook worden gebruikt voor een nieuwe en snelle variant van de UMTS-standaard voor de mobiele telefonie, waarmee hogere snelheden mogelijk worden om de data te transporteren. De vergunningenhouders kunnen daarover zelf beslissen en Heemskerk verwacht dat dit leidt tot meer concurrentie. De veiling vindt plaats in de eerste helft van volgend jaar.

De frequenties worden voor het eerst via internet geveild. Volgens Heemskerk is de manier van veilen bij uitstek geschikt om nieuwkomers op de markt een eerlijke kans te geven. Bovendien heeft de overheid geleerd van een eerdere veiling van UNTS-diensten, toen de telecombedrijven in een felle concurrentiestrijd uitzonderlijk hoge bedragen boden en daarmee zichzelf in financiële problemen brachten. De ruimte aan frequenties zal verdeeld worden over ten minste vijf partijen en er komt ruimte voor zeker twee nieuwkomers in de markt. De bedrijven die de vergunningen krijgen zijn verplicht daadwerkelijk diensten aan te bieden. Zo wordt voorkomen dat grote bedrijven de vergunningen alleen bemachtigen om de concurrentie buiten spel te zetten.

Afbeelding umts 
Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters