Regering wil meer concurrentie op mobiel netwerk

Consumenten en bedrijven krijgen meer keuze bij mobiele telefonie, mobiel internet en andere draadloze diensten. Dat wordt mogelijk doordat staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) hiervoor extra vergunningen gaat veilen.

Er komen nieuwe frequenties beschikbaar en daarmee kunnen ook nieuwe marktpartijen diensten aanbieden. Het kan gaan om mobiel internet, maar de frequenties kunnen ook worden gebruikt voor een nieuwe en snelle variant van de UMTS-standaard voor de mobiele telefonie, waarmee hogere snelheden mogelijk worden om de data te transporteren. De vergunningenhouders kunnen daarover zelf beslissen en Heemskerk verwacht dat dit leidt tot meer concurrentie. De veiling vindt plaats in de eerste helft van volgend jaar.

De frequenties worden voor het eerst via internet geveild. Volgens Heemskerk is de manier van veilen bij uitstek geschikt om nieuwkomers op de markt een eerlijke kans te geven. Bovendien heeft de overheid geleerd van een eerdere veiling van UNTS-diensten, toen de telecombedrijven in een felle concurrentiestrijd uitzonderlijk hoge bedragen boden en daarmee zichzelf in financiële problemen brachten. De ruimte aan frequenties zal verdeeld worden over ten minste vijf partijen en er komt ruimte voor zeker twee nieuwkomers in de markt. De bedrijven die de vergunningen krijgen zijn verplicht daadwerkelijk diensten aan te bieden. Zo wordt voorkomen dat grote bedrijven de vergunningen alleen bemachtigen om de concurrentie buiten spel te zetten.

Afbeelding umts 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Tele2 unlimited

Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters