4-apps review: muziekherkenning

Een van de kleine wonderen die smartphones hebben gebracht, is muziekherkenning. Je hoeft je nooit meer afvragen welk liedje dat is op de radio. Zet een muziekherkennings-app aan, zoals Shazam of Soundhound, en laat die even naar het liedje luisteren. Tien tegen één dat het juiste nummer eruit komt.

Ditmaal geen vijf, maar vier apps. Dat heeft een reden. Er zijn nog meer apps die muziek herkennen, maar die vinden we niet goed genoeg om hier te bespreken. Hieronder vind je de top vier, in volgorde van onze voorkeur.

Shazam

4-apps review: muziekherkenning screenshot-1

Shazam was de eerste. En is nog steeds qua herkenning de snelste van de vier apps die we hier bespreken. Shazam blinkt uit door eenvoud. Een groot blauw veld met een grote ronde knop in het midden. Druk erop, zorg dat het lied goed hoorbaar is en binnen enkele seconden zal Shazam het goede antwoord tonen.

In het tabblad Mijn tags kun je de gevonden muziek nakijken. Daar worden de songs getoond compleet met een plaatje van de platenhoes. Dan kun je kiezen wat je ermee wilt doen. Je kunt het delen via twitter, facebook, e-mail of iets anders. Je kunt gratis naar het nummer luisteren op Rdio, Spotify of je kunt de Youtube video laten opsnorren. Wie geen premium abonnement heeft op Spotify, kan beter direct de Youtube-video gaan bekijken. Wil je meer van de artiest weten, dan kan een discografie worden opgevraagd. En zelfs ringtones zijn mogelijk om op te zoeken.

De tag laat ook zien waar en wanneer je het lied precies door Shazam liet herkennen. Altijd leuk voor een plakboek.

Een tabblad ‘nieuws’ laat muzieksuggesties zien, het tabblad ‘parade’ laat ook platen zien die je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord. Zo hoor je nog eens wat nieuws.

Shazam stelt je in staat om de app zo in te stellen dat je een vriendenkring kunt aanmaken, al dan niet via Facebook, zodat je ook tags van anderen uit dat kringetje te zien krijgt.

4-apps review: muziekherkenning screenshot-0 
4-apps review: muziekherkenning screenshot-3 
4-apps review: muziekherkenning screenshot-2 

Soundhound

4-apps review: muziekherkenning screenshot-1

Soundhound doet wat Shazam doet, met wat interessante toevoegingen. Zo kun je niet alleen een liedje van de radio of de televisie laten horen, maar het ook voorzingen of -fluiten. Als je dat een beetje goed doet, wordt het herkend. Dat werkt, hebben we mogen ondervinden, het beste bij de bekendere liedjes. Probeer je een klassieke plaat na te zingen of te fluiten, dan geeft Soundhound vaak niet thuis. Of juist wel: je krijgt een kaart met de locatie te zien waar je bent, en het ontgaat ons een beetje wat je daar aan hebt als je op zoek bent naar een liedje.

Ook Soundhound biedt hitlijsten van veelgetagde liedjes, en liedjes die veel worden getwitterd of door anderen worden getagd. Mocht je een liedje op de radio net hebben gemist, dan kun je daar kijken of iemand anders het wellicht net heeft getagd.

Interessant voor wie wat verder kijkt in de app, is de optie wereldkaart. Zo zie je op welke plekken om je heen actieve leden van Soundhound bezig zijn geweest in pakweg de laatste uren.

Soundhound kent een lidmaatschap. Dan kun je tags met andere leden uitwisselen en horen waar zij naar luisteren, en omgekeerd.

De app biedt ook de mogelijkheid om de naam van een artiest in te spreken, als je die al weet, en dan kun je het lied horen. In tegenstelling tot bij Shazam hoef je niet een andere app te openen om dat lied te horen, maar brengt Soundhound zelf enkele tientallen seconden het lied ten gehore. Wil je meer horen, dan kun je naar Youtube, Spotify of Rdio, of het lied direct kopen bij Amazon.com.

4-apps review: muziekherkenning screenshot-0 
4-apps review: muziekherkenning screenshot-2 

TrackID (alleen Android)

TrackId screenshot

TrackID is van Sony, en wordt dan ook op veel Sony-smartphones meegeleverd. Zoals bekend is Sony ook een hele grote platenmaatschappij, met miljoenen liedjes van bekende en minder bekende artiesten in het bestand. Wie een Xperia-smartphone van Sony bezit, krijgt de mogelijkheid om de gevonden tags als palylist in de Walkman-app te krijgen. Daar moet je dan wel een Music Unlimited-abonnement voor hebben, dat te vergelijken is met Spotify Premium.

Behalve doorgeleid worden naar de Sony-platenwinkel, kun je ook het gevonden lied in Youtube laten tonen. Dat kost niets.

Met de herkenning zit het bij TrackID wel goed, soms vindt deze app een song die Shazam of Soundhound niet kunnen terugvinden in de massieve database vol muziekfragmenten waar al deze apps uit putten. TrackID biedt ook de gebruikelijke mogelijkheden om de gevonden muziekinformatie te delen met anderen via de sociale netwerken. Ook kun je meer informatie over artiesten op laten zoeken.

4-apps review: muziekherkenning screenshot-1 
4-apps review: muziekherkenning screenshot-2 

Google Sound Search (alleen Android)

4-apps review: muziekherkenning screenshot 2014 04 02 23 05 451

Google Sound Search is eigenlijk geen app, maar een widget. Die je op een van je homeschermen plaatst en dan kun je die gebruiken net als alle andere muziekherkenningsapps. Google brengt de widget als een brede balk in beeld. Tik op de balk en de app begint te luisteren, wat eruit ziet als een equalizer die de toonhoogte van de muziek laat zien. Als de muziek is herkend, wordt die direct weergegeven, met nog iets erbij: een link naar de Google Play Store waar het nummer direct aangekocht kan worden.

Dus geen verwijzingen naar Youtube, Spotify of iets anders; direct aanschaffen die hap. Google houdt van boter bij de vis.

Standaard blijft het laatst beluisterde nummer in de widget staan, tenzij je dat wist. Als je dat doet, blijft het wel bewaard in een lijst met tags die via de instellingen van de app is te benaderen.

Met deze app is het niet mogelijk om een liedje in te fluiten of voor te zingen, er is echt originele muziek nodig. Dus via bijvoorbeeld een radio of televisie. Google Sound Search kan van de geteste apps het minst goed tegen andere geluiden die het lied onderbreken, zoals iemand die hard niest, een dichtslaande deur of een huilende baby. Bij Google moet het stil zijn, anders herkent hij veel moeilijker, doet de app er sowieso een stuk langer over en wordt het lied soms helemaal niet herkend.

Google Sound Search vormt een vast onderdeel van Google Search, dat op alle Androidapparaten staat. Als de Androidversie het ondersteunt, is er een widget die je alleen maar op het apparaat hoeft op te zoeken om het op een homescreen te installeren.

Onze review score
Pluspunten
Minpunten

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters