5-apps review: apps om fit te worden (Android)

Fitness-apps en smartphones horen al een hele tijd bij elkaar. Wat is er nu makkelijker om een smartphone in de zak te steken, de app te starten en alle verrichtingen tijdens het joggen, fietsen of fitness-oefeningen te laten vastleggen door de app? Of een app precies laten voordoen hoe je een workout-oefening moet doen? We bespreken er vijf. Zoals gebruikelijk, weer in volgorde van onze voorkeur.

Runtastic Pro

5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-1

Runtastic Pro is de absolute koning van alle fitness-apps. Runtastic Pro heeft zo’n beetje de standaard neergezet. Wie gaat joggen, fietsen of trimmen, moet deze app hebben. De app biedt de gelegenheid om een rondje joggen keurig vast te laten leggen op een kaart, waar de verrichtingen in kleuren op verschijnen. Ren je hard, dan verkleurt het lijntje. Neem je wat gas terug, dan verkleurt het weer. Bij thuiskomst valt precies na te gaan op welke stukken je hard liep en waar je wat rustiger aan deed. De app stuurt de verrichtingen automatisch naar facebook of een ander sociaal netwerk naar keuze. Zo kunnen anderen meekijken met je verrichtingen.

Ook aardig van Runtastic is dat je de app zo kunt instellen dat een soort coach je aanvuurt tijdens het rennen of fietsen. En als je die aansporingen liever vervangt door een lekker muziekje, dan kan dat ook. De app haalt muziek uit je telefoon en zo kun je fijn op de maat verder joggen of fietsen. Op die manier valt het allemaal best vol te houden.

Ben je je smartphone een keer vergeten tijdens het joggen, of liet je hem thuis om op te laden, dan is er nog niets aan de hand als je je verrichtingen altijd minutieus wilt laten vastleggen. Achteraf is dat namelijk ook mogelijk. In een tabblad ‘geschiedenis’ kun je de gegevens van je looptocht alsnog invoeren. Plus gegevens over het weer, het type weg, je humeur en nog wat zaken.

Runtastic Pro is geen goedkope app, maar wie serieus wil gaan trainen, kan niet zonder.

5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-0 
5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-2 
5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-4 

Endomondo

Endomondo is ook een app die verrichtingen vastlegt. Talloze sporten kun je uitkiezen. Conditietests, vastleggen van de hele trainingsgeschiedenis, uitdagingen, routes en vrienden die je live kunnen aansporen via de app: alles zit erin. Als je een mooie route van iemand anders wilt verkennen, kun je in de app kijken. Andere gebruikers in de buurt die hun route hebben gedeeld, laten hun route zien en zo kun je precies doen wat zij deden, maar hopelijk wel met een wat betere tijd. Dat motiveert de ander ook weer om wat sneller te gaan.

Behalve hardlopen en fietsen kun je een veelheid van andere sporten uitkiezen. Aerobics, badminton, boksen, dansen, handbal, langlaufen: alles kan worden ingesteld. En dan is het een kwestie van op de knop drukken en beginnen.Tijdens de rit/loop/loipe kun je je laten aanmoedigen door peptalk van vrienden of de ingebouwde audiocoach. Die kun je overigens ook uitzetten als het je stoort. En aan het eind van de rit kun je de boel uploaden naar een website, met kaart en al, om te zien – en te laten zien – hoe je het ervan af hebt gebracht.

Endomondo is een goede app, en ook hier is muziekondersteuning mogelijk. De app is na Runtastic Pro onze favoriet, omdat hij ontzettend veel mogelijkheden biedt en vooral het delen van elkaars loop- en fietsroutes vinden we een mooie toevoeging. Zo kom je nog eens ergens anders dan op je eigen gebaande paden.

5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-6 
5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-9 
5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-3 

Virtuagym

Met Virtuagym hoef je niet de deur uit, zoals met de bovenstaande apps. Deze kun je binnenshuis gebruiken. Bijvoorbeeld als je een workout in je eigen huiskamer wilt doen. Je kunt kiezen voor diverse workouts en je krijgt een mannetje in beeld dat je precies voordoet wat je moet doen. Wil je ’s ochtends de dag beginnen met een workout van zeven minuten, dan kan dat bijvoorbeeld. Verschillende oefeningen worden in beeld gebracht, en je hoeft alleen maar precies na te doen wat er op het scherm van je telefoon of tablet gebeurt.

Na elke oefening mag je dertig seconden pauzeren, maar dat mag je ook overslaan. Met een tikje op het scherm kun je even pauzeren. De oefeningen worden realistisch in beeld gebracht en zijn niet al te snel. Aansporingen zijn ook te horen. Alleen zijn die niet zo realistisch, want ze zijn niet door een mens ingesproken, maar door spraaksynthese. Dat is soms zo lachwekkend dat de opmerkingen je oefening kunnen verstoren. Want op je buik rollend van het lachen door de kamer gaan, nadat de app je met de robotstem vertelt dat ‘iedereen trots op je zal zijn’, is helaas geen oefening die wordt beschreven.

Aardig is dat je de app ook kunt meenemen naar de sportschool. Dan kun je een aantal daar aanwezige apparaten afwerken. Een rondje van veertig minuten voor de beginner, of een uur voor de gevorderde.

Jammer is wel dat de app bij onze test niet al te stabiel is gebleken. Raak je het scherm op een verkeerde plek aan, dan stopt hij er wel eens mee. En in de drukte en het gezweet tijdens een workout wil dat nog wel eens gebeuren, net op het moment dat je dat het minst kunt gebruiken. Maar de app is wel gratis, en een gegeven paard mag je niet in de bek kijken.

5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-1 
5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-5 
5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-6 

Runtastic Pedometer

Een stappenteller is erg handig om bij te houden wat je zoal doet op een dag. Geadviseerd wordt om zeker tienduizend passen te lopen op een dag, maar of je daar aan komt? Dat weet je alleen als je een stappenteller activeert. Je kunt dat doen met Runtastic Pedometer. De app kun je rustig op de achtergrond laten draaien. Aan het eind van de dag kun je kijken hoeveel je hebt gelopen. Runtastic maakt ook een schatting van de afstand die je hebt afgelegd. Heb je grote voeten of juist kleine benen, dan kun je in de instellingen de lengte van de stappen instellen.

Zoals met alle Runtastic-apps heb je ook hier een betaalde versie van met meer mogelijkheden, en word je aangemoedigd om allerlei aanvullende hardware aan te schaffen zoals bijvoorbeeld een hartslagmeter of een sportarmband. Maar als je dat allemaal niet wilt en alleen maar je stappen wilt vastleggen, volstaat deze gratis app. Die – omdat het een app is die je in beweging probeert te krijgen – wel een timer toevoegt aan het geheel, wat eigenlijk niet echt nodig is.

Als je de app van het scherm hebt gehaald, draait hij op de achtergrond gewoon door. Dat is te zien aan een schoen in de notificatiebalk. Trek je die balk naar beneden, dan kun je aflezen hoeveel stappen je die dag al hebt gezet, hoe groot de afstand is die je hebt afgelegd en kun je de app zo nodig pauzeren als je even gaat zitten of autorijden.

Het is wel raadzaam om de oplader van de telefoon bij de hand te houden als je even niet loopt, want een stappenteller op de achtergrond vreet nogal wat accuvermogen. Zeker als hij de hele dag aan staat.

5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-0 
5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-5 
5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-7 

Dagelijkse trainingen

Deze app lijkt op de eerder genoemde Virtuagym. Je kunt oefeningen doen die je worden voorgedaan op het scherm. Je krijgt hier ‘echte’ filmpjes te zien met bewegende mensen die de oefeningen precies voordoen. Helaas zijn de filmpjes niet eens half beeldvullend en zijn ze van een afstandje wat moeilijk te zien. De oefeningen duren allemaal dertig seconden voor beginners en een minuut voor gevorderden, en zijn best belastend, dus veel langer hoeft ook niet. Na elke oefening komt direct de volgende. Pauzes kent de app niet, of je moet de pauzeknop zelf aantikken op het scherm. Maar wie aan het sporten is, wil dat meestal niet. Je wilt meteen door! Daar is dit de goede app voor.

Wel is het wat vreemd dat de introductieteksten in het Nederlands zijn, maar de rest in het Engels. Maar wie daar tegen kan, heeft er best een goede oefening aan. Je kunt uit een ongelooflijke hoeveelheid oefeningen kiezen, van opdrukken tot touwtjespringen. Je kunt kiezen voor één van de vele oefeningen of een hele rij oefeningen na elkaar. Aan het einde van elke oefening krijg je een motiverend applausje. Direct gevolgd door een reclame, want de gratis app wil zichzelf op die manier laten terugbetalen. Een advertentievrije betaalversie is er ook, en die belooft meer trainingen.

De grafische weergave van deze app vinden we wat rommelig, maar het is allemaal wel duidelijk. En de filmpjes maken veel goed.

5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-0 
5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-1 
5-apps review: apps om fit te worden (Android) screenshot-3 
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters