5-apps review: filmgames (Android)

Bij elke behoorlijke film wordt tegenwoordig een spel geleverd. Vaak kunnen die op een Androidtablet worden gespeeld. We bekijken er vijf, waarbij je in de huid kruipt van filmhelden, en soms antihelden.

The Dark Knight Rises

5-apps review: filmgames (Android) screenshot-0 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-1 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-3 

The Dark Knight Rises is gebaseerd op Batman. Je kruipt in de huid van deze filmheld. Eerst leert het spel je hoe je moet bewegen als Batman, en hoe je vijanden uitschakelt, zweeft en van a naar b komt in Gotham City.

Gaandeweg moet je een soort raadsel oplossen. Iemand is er met de vingerafdrukken van alter ego Bruce Wayne vandoor. Waarom? Dat moet jij als speler uitvinden. Want het belooft weinig goeds en de talrijke vijanden – op elke straathoek, op elk dak staat er wel een – zijn vastbesloten om dit geheim voor zich te houden. Het is dus flink knokken geblazen, maar dat is Batman wel toevertrouwd.

De bediening geschiedt door vegen over het scherm, en tikjes op onscreen knoppen. Op onze Nexus 7 uit 2013 ging dat wat schokkerig, maar dat hoeft niet aan het spel te liggen. Dat is gewoon nogal zwaar, en er is een flinke download voor nodig.

De grafische uitvoering van dit spel is prachtig en realistisch, je voelt de regendruppels bijna op je gezicht en de effecten, het geluid en de filmmuziek zijn allemaal net echt. Wie de film heeft gezien en van dit soort spellen houdt, kan met deze game een aantal leuke uren beleven.

Minion Rush

5-apps review: filmgames (Android) screenshot-0 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-4 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-1 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-2 

Of Verschrikkelijke Ikke. Niet in de hoofdpersoon van die film kruip je ditmaal, maar in een van de kleine gele mannetjes met die gekke brilletjes. Het spel begint met een scene uit de film en vervolgens wordt je geleerd hoe je moet lopen, glijden, springen en punten verzamelen. En dan ga je los.

Want je gele brillenmannetje moet een parcours afleggen. En daarbij een flink aantal bananen verzamelen die in de lucht hangen. Loop er doorheen en je verzamelt punten. Hoe verder je komt, hoe beter.

Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Je minion-mannetje komt allerlei obstakels tegen. Bommen, enge cirkelzagen, rollende buizen, en daarbij moet je nog opletten of je niet door een soort stroombarriere loopt. Het is nogal inspannend en het gaat snel.

Ook bij dit spel geldt dat het sprekend lijkt alsof je in de film zelf rondloopt. De grafische omgeving is prima in orde, en het grappige muziekje dat bij je antiheldje hoort maakt de boel allemaal wat minder ernstig en eng. De game is naar believen uit te breiden met andere omgevingen en avatars, tegen betaling uiteraard, zodat het niet snel verveelt.

Die Hard

5-apps review: filmgames (Android) screenshot-1 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-2 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-4 

Je speelt in dit spel een hele jonge John McClane. Die zich bevindt in een soort kapotgeschoten oorlogsgebied. Je krijgt een pistool en dan is het rennen geblazen, in een rechte lijn vooruit, met mogelijkheden om een klein beetje naar links of naar rechts te gaan om uit te wijken voor obstakels. Waarbij je route wordt aangegeven door dollars of roebels, die je moet verzamelen.

Stoppen is er niet bij. Het is doorlopen geblazen, en daarbij uitkijken dat je niet wordt omgelegd door talrijke boeven die je van een afstandje, al rennend, moet zien neer te knallen. In het begin lukt dat aardig, later wordt het lastiger.

Want dan komen ze ineens met meer tegelijk. Gelukkig heb je tegen die tijd wel een mitrailleur verdiend, dus kun je ze nog steeds tamelijk eenvoudig neermaaien. Word je zelf neergeknald, dan kun je je soldaat tot leven wekken door de beurs te trekken, want dan komt er een in-app aankoop om de hoek kijken.

De grafische kant van deze game is prima in orde, hoewel het enigszins eentonig is: er zit weinig variatie in, zeker in het begin. Maar hoe verder je komt, hoe meer mogelijkheden en variatie er in beeld komt. Op geen enkele manier doet deze game aan de vier Die Hard-films denken, en het is ons een beetje een raadsel waarom deze game is genoemd naar de filmreeks van Bruce Willis. Maar het is wel een onderhoudend spel, en dat telt ook mee.

The Dictator

5-apps review: filmgames (Android) screenshot-0 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-1 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-4 

De komische film van Sasha Barron Cohen brengt je naar het woestijnstaatje Wadiyah, waar je de dictator zelf bent. En waar je speelt in je eigen Olympische Spelen waarbij je uiteraard zo vals speelt als het maar kan. Een hardloopwedstrijd? Je baardige dictator gaat die winnen, let maar op.

Net als in de film word je voorzien van een pistool om alle concurrerende hardlopers neer te knallen op het moment dat ze je voorbij dreigen te rennen. Heb je gewonnen, dan krijg je bij de volgende ronde een zwaarder wapen. Totdat je in de laatste ronde in een Hummer zit die raketten op de tegenstanders afvuurt.
Hetzelfde spelletje geldt voor het doelschieten. De penalty’s zijn niet te houden voor de keeper, want je bal is geen gewone bal. Maar een stalen bal met scherpe punten bijvoorbeeld, of eentje die brandt en het haar van de keeper in brand laat vliegen.

Het derde spel van deze belachelijkste Olympische Spelen ooit is boksen. Waarbij je bokshandschoenen het voordeel geven. Eerst heb je eenvoudige boksbeugels, maar aan het eind heb je een soort Robocop-kostuum aan waar echt geen enkele normale bokser – en daar sta je tegenover – doorheen komt. En dan maar klappen uitdelen.

Je kunt jezelf ook laten vermommen door een foto van jezelf in een van de kostuums van de dictator te laten maken in de game en daarmee verder te rennen. Compleet met die belachelijke zwarte baard.
Er zijn nog twee games, zwemmen en schermen, waarbij je ook lekker vals mag spelen om de eindstreep te halen. Maar daarvoor moet je een kleine in-app aankoop verrichten.

Die vinden we het echter niet waard. De game is grafisch niet al te spannend en de gameplay is eenvoudig, en houdt je waarschijnlijk niet veel langer dan een half uur geboeid. Wel leuk is de muziek, die uit de film komt, en de idiote opmerkingen die je baardige dictator voortdurend maakt.

Free Fall (Frozen)

5-apps review: filmgames (Android) screenshot-0 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-2 
5-apps review: filmgames (Android) screenshot-1 

Candy Crush Saga. Daar doet dit spel aan denken, alleen dan met de omgeving, en de filmmuziek uit de film Frozen van Disney. En zoals we van deze gameproducent gewend zijn, zit het grafisch weer eens prachtig in elkaar.

IJskristallen in plaats van de snoepjes in Candy Crush krijg je in een raster, en die moet je in rijtjes van drie of meer verenigen om ze te laten ploffen. Van boven komen er dan nieuwe kristallen en die moet je weer op soort bij elkaar brengen door een veegje van de vinger. Op die manier kom je steeds verder.

Het spel biedt verder weinig nieuws ten opzichte van de moeder van deze games, Candy Crush. Maar het is wel een mooie omgeving om in te spelen, heel verfrissend zogezegd, en de omgeving uit de film is mooi gekozen. Die had van ons alleen wel wat gevarieerder mogen zijn. Gelukkig krijg je in de loop van de game wel meer filmhelden in beeld, maar die moet je eerst vrijspelen.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters