5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon

De telefooncamera is de meestgebruikte camera van een smartphonebezitter. Hij zit immers altijd in de zak. Dus moet die camera deugen. Om het fotograferen makkelijker en interessanter te maken, zijn er legio apps verkrijgbaar. We bespreken hier vijf populaire fotografie-apps op het Androidplatform.

Snapy

5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-8 
5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-7 

“Snapy maakt de camera altijd snel beschikbaar”

Snapy tovert een zwevende en halfdoorzichtige widget op je homescreen, die verplaatsbaar is. Tik je hem aan, dan opent zich een minivenster waarin de stock camera-app lijkt te draaien. Maar het is de camera-app van Snapy zelf, voornamelijk te herkennen doordat je er niet mee op een bepaald punt op het scherm mee kunt scherpstellen. Dat doet Snapy automatisch op het midden van de foto.

Waarom Snapy als je ook een gewone camera-app hebt? Omdat je daar soms nogal naar loopt te zoeken op je met apps volgepakte telefoon, net als er even haastig een foto gemaakt moet worden. Dan is zo’n zwevende widget op het scherm wel handig. Overigens kan die widget worden weggehaald door er een paar seconden op te blijven drukken. Dan verhuist Snapy naar de notificatiebalk. Dat kan ook standaard zo worden ingesteld. Net zo handig; het belangrijkste is dat de camera altijd snel beschikbaar is. Zowel de front- als de achtercamera vallen ermee te bedienen.

Snapy maakt aardige foto’s die grofweg hetzelfde zijn als die met de standaard camera-app van Android. Toch een punt van kritiek. Wij hebben bij het testen van deze app nogal veel vastlopers gehad. Eenmaal bleef zelfs de flitser voortdurend branden, terwijl de app allang was afgesloten. Alleen het herstart van ons toestel hielp ons van dat probleem af. De makers hebben er nog wat werk aan on de laatste bugs eruit te halen, zoveel is duidelijk. Maar het idee achter de app is goed.

Burst mode camera

5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-0 
5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-1 

“Binnen enkele seconden honderd foto’s schieten”

Een autorace. Een kind. Een kat. Soms moet je iets fotograferen dat heel snel beweegt. En mis je net het moment dat je had willen vastleggen. Met Burst mode camera heb je dat probleem niet meer. Want Burst mode maakt tientallen foto’s binnen enkele seconden. Daar zit de goede altijd wel tussen.

Door de sluiterknop in de app ingedrukt te houden, worden desgewenst tot maximaal honderd foto’s achter elkaar gemaakt. Die foto’s zijn daarna direct terug te vinden in de galerij van Android, onder de naam van deze app. Als een eindeloze rij of raster foto’s die allemaal een beetje op elkaar lijken, alsof het beeldjes van een film zijn. Naar wens kan in de pro-versie, die voor 1,49 kan worden aangekocht in de app zelf, de reclame worden weggehaald en er kan dan ook gebruik worden gemaakt van de frontcamera. Tevens is de app in de pro-versie in staat om de flitser tijdens het schieten van de hele fotoserie aan te houden. En er kan worden ingezoomd.

Nadelen van deze app zijn er ook. Het bewegende beeld wil nog wel eens vegerig worden vastgelegd. En de resolutie van de gemaakte foto’s is gering: 480×800 pixels. Dat kan niet aangepast worden naar een hogere resolutie. Voordeel is wel weer dat het geheugen van de telefoon niet te snel vol raakt. Met honderd foto’s heb je maar tien megabyte nodig voor de opslag ervan.

Photo Editor

5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-0 
5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-3 

“Foto snel op te kalefateren tot iets moois”

Met Photo Editor kun je een foto op de telefoon zelf bijsnijden, het formaat groter maken of juist verkleinen, en talrijke andere aanpassingen van het geschoten beeld verrichten. Het is een erg uitgebreid programma dat de meeste standaardbewerkingen met foto’s wel dekt. Ook de welbekende rode ogenfilter, al is het wel even zoeken in de software waar al dit soort mogelijkheden zich eigenlijk bevindt.

Met Photo Editor kun je dus een foto snel opkalefateren tot iets moois. Ook zijn er allerlei effecten aan het plaatje toe te voegen waardoor het er ineens heel anders uitziet. Foto’s spiegelen, uitrekken, de witbalans corrigeren, de hoeken van de foto afronden of een bepaald deel van de foto uitlichten, helder naar voren halen of juist vervagen: het kan zo uitgebreid als je maar wilt.

De bewerkingen kunnen worden toegepast op foto’s die net gemaakt zijn, en er kan ook met de app zelf een foto worden gemaakt die direct kan worden bewerkt. Maar de app is ook in staat om elke foto in de galerij van het toestel aan te pakken. Opslaan kan in diverse formaten, waaronder pdf.

Pikspeak camera

5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-0 
5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-2 
5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-3 

“Een paar seconden geluid toevoegen aan een foto”

Soms zegt een foto niet meer dan duizend woorden. En wil je er wat uitleg aan toevoegen. Dat kan met een bijschrift of een tekst over de foto, maar dan verknoei je de foto. Pikspeak maakt het mogelijk om een hele korte audio-opname aan de foto toe te voegen waarmee je aangeeft waar het plaatje over gaat, of waar het is genomen, of gewoon een kreet van (on)genoegen: alles kan.

De foto’s met audio-opnamen moeten met de app zelf worden gemaakt. Het is niet mogelijk om aan bestaande foto’s in de galerij geluidsopnamen toe te voegen.

De foto’s die je hebt gemaakt, kun je behalve op je eigen telefoon alleen bekijken op een speciale Pikspeak website. Daar valt ook het geluid wat erbij is opgenomen te beluisteren. Zonder dat geluid is het een gewone foto die op tamelijk lage resolutie is genomen.

Het is dus een beetje de vraag wat deze optie toevoegt. Het is op elke telefooncamera ook mogelijk om gewoon een filmpje te maken. Maar wie een foto wil hebben en daar een tekst of het geluid ter herinnering bij wil horen, heeft aan Pikspeak een goede keus.

Resize me

5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-0 
5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-1 
5-apps review: fotografie op een Androidtelefoon screenshot-2 

“Een plaatje snel verkleinen, om het te kunnen versturen”

Resize me doet wat de titel van de app zegt. Voer een foto in uit de galerij, en het plaatje wordt naar keuze zo bewerkt dat het wat makkelijker te delen is, zonder dat het origineel aan kwaliteit verliest.

Want er wordt dus een kopie van gemaakt. Een kopie die veel kleiner is. Een kleiner bestand is makkelijker te delen via e-mail of de sociale netwerken.

De app biedt ook de keuze om niet alleen de bestandsomvang van de foto, maar ook de foto zelf te laten krimpen. Er kan gekozen worden voor een aantal standaardformaten waarmee een deel van de foto kan worden uitgelicht, en vervolgens gecropt tot het gewenste formaat. Dit levert wel hele kleine plaatjes op, ook qua bestandsomvang. Ze zijn niet meer af te drukken, maar wel heel goed te e-mailen. Het dataverbruik is minimaal.

Er vallen ook foto’s te maken met deze app. Resize me doet weinig meer dan een plaatje kleiner maken, soms letterlijk, soms alleen de bestandsomvang. En dat is in een tijd waarin de meeste abonnementen datalimieten kennen, een handige app.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters