5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon

Misschien denk je dat je smartphone alleen maar geld kost. Duur apparaat, maandelijkse abonnementkosten, dagelijks opladen, en eens in de zoveel tijd een nieuw toestel. Mis. De smartphone kan ook helpen om geld te besparen. Hier vijf Android-apps waarmee je euro’s in je zak houdt.

Meterstanden

5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-2 
5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-4 
5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-8 

“Meten is weten, maar weet jij wat je meter weet?”

Ben je benieuwd hoe de jaarrekening van de energieleverancier uitvalt? Of er misschien bijbetaald moet worden of niet? De Nederlandse Meterstanden-app van Riverside Studio helpt. Met maar een klein beetje huiswerk valt er inzicht te krijgen in het verbruik en de kosten daarvan. En met dat huiswerk kan er vervolgens naar believen worden geshopt bij andere, goedkopere energieleveranciers, als daar behoefte aan is.

Meten is weten. Maar niet iedereen weet wat de meterkast allemaal meet. Slechts eenmaal per jaar valt het kaartje in de bus met het verzoek om de standen door te geven. Dan blijft het meestal spannend tot de eindafrekening binnenkomt.

Installeer de Meterstanden-app, en het verbruik kan het hele jaar worden bijgehouden. Eerst moeten de beginstanden worden ingevoerd. Dus even de eindafrekening van vorig jaar opsnorren, daar staan ze in. Is er een dubbeltariefmeter, dan kan het hoge en het lage tarief worden ingevuld. En het gas- en waterverbruik naar believen ook.

Vul de datum in van de laatste eindafrekening, en druk dan op het tabblad ‘nieuwe stand’. Vul daar de standen van vandaag in. Voorts is het tijd om naar de tarieven te kijken. Die staan meestal op de website van de energieleverancier. Ook kan hier het voorschotbedrag worden ingevoerd dat nu maandelijks wordt betaald.

En dan tik je op het tabblad ‘verbruik’ en blijkt de app razendsnel de stand van zaken voor de tijd tussen begin- en einddatum te hebben vastgelegd. Hoeveel er is verbruikt, wat dat heeft gekost en of het voorschotbedrag te hoog of te laag is geweest: het is in een keurig overzicht vervat.

Valt het erg hoog uit, dan is er misschien een energievreter in huis die opgespoord moet worden. Een koelkast waarvan de deur niet goed sluit, een vriezer met bevroren inhoud, of een oude computer die maar liefst 200 watt staat te verstoken dag en nacht: dat is allemaal na te gaan. En valt de rekening laag uit, dan kan de energieleverancier worden verzocht om het voorschotbedrag te verlagen. Dat scheelt dan direct een paar tientjes in de maand.

Benzineprijzen

5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-1 
5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-3 
5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-4 

“Een realistische schatting van de besparing per tankbeurt”

Benzine-Jip helpt automobilisten om op brandstofkosten te besparen. Door een bijzondere manier om de besparingen in beeld te brengen. Hier geen lijstje van actuele brandstofprijzen zoals in andere apps, maar een realistische schatting van de kosten die je meer of minder betaalt ten opzichte van het landelijke gemiddelde, per hele tankbeurt.

Zo krijg je bedragen in beeld van enkele tientallen centen tot enkele euro’s, die het scheelt om een stukje om te rijden naar een bepaald tankstation dat de benzine nog goedkoper aanbiedt. Van tevoren moet in de app worden ingesteld welke brandstofsoort nodig is, benzine, diesel of lpg. Voorts moet de inhoud van de tank worden aangegeven. Is die bijvoorbeeld 40 liter en rijd je hem altijd helemaal leeg, dan moet dat aantal worden ingevuld. En dan begint de pret. De gps in het toestel snort de positie op van de dichtstbijzijnde tankstations en laat die als een rode, groene of oranje druppel zien op een kaart. Rood kost meer, groen minder dan het landelijk gemiddelde. Wil je weten hoeveel je precies bespaart per tankstation, dan kun je op lijstweergave tikken en komen de pompen met desgewenst reisafstand of hoogste bespaarbedrag gerangschikt in beeld.

De app rekent ook uit hoeveel benzine het kost om bij een goedkoop tankstation te komen. Stel dat de besparing op een volle tank 2,05 euro is, dan is het een beetje maf om daarvoor twintig minuten om te rijden wat misschien wel 2,25 euro kost. Die beslissing laat de app uiteraard aan de automobilist zelf, maar het is erg handig om te weten allemaal. Moet er getankt worden, dan is het aan te raden om eerst even de benzine-Jip te raadplegen. Die brengt je altijd naar de goedkoopste plek.

Goedkoop parkeren

5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-0 
5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-2 
5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-3 

“Gratis parkeren in Amsterdam? Yellowbrick weet waar dat kan”

We blijven nog even bij de auto. Want die kost de meeste huishoudens na de woonlasten het meeste geld, en er valt dus ook het meest op te besparen. Nu bekijken we hoe je goedkoop kunt parkeren in elke stad in Nederland.

Want elke zichzelf respecterende stad van enige omvang heeft inmiddels betaald parkeren ingevoerd. Commerciële bedrijven drijven soms goedkope, soms peperdure parkeergarages. En hoe langer de auto op zo’n plek staat, hoe meer de teller doortikt. Maar er bestaat een app, nota bene bedoeld om te betalen voor een parkeerkaartje, die adviezen geeft over plekken waar je goedkoop of helemaal gratis kan staan. Die app heet Yellowbrick.

Yellowbrick is zoals gezegd eigenlijk vooral bedoeld om een parkeerplaats te betalen zonder een kaartje te hoeven trekken uit een paaltje. Met de app kun je eenvoudig met een druk op een onscreen knop een ‘parkeeractie’ starten. Niet vergeten weer uit te zetten als je wegrijdt, anders wordt het een dure grap. Maar het is slim om hier gebruik van te maken, want je betaalt zo nooit te veel en je hoeft ook nooit meer te rennen om een parkeermeter tijdig bij te vullen voordat de parkeerwachter verschijnt.

Maar daar ging het hier niet om. Het gaat om gratis parkeren, of in ieder geval tegen erg lage kosten. Yellowbrick helpt daar ook bij met het knopje ‘parkeeradvies’. Op basis van je gps-positie wordt getoond waar zich de goedkoopste parkeerplaatsen in je nabijheid bevinden. Sta je net in een gebied waar je moet betalen voor parkeerplaatsen, maar is het driehonderd meter verder gratis? Yellowbrick zal die plek dan tonen, zodat de euro’s in de portemonnee kunnen blijven. Ook midden in Amsterdam werkt het. Sta je op het Damrak, dan kost parkeren vijf euro per uur. Ben je bereid om twintig minuten te lopen, dan is het parkeren gratis in Amsterdam-Noord. Niet een voor de hand liggende keuze, wel een goedkope.

Flitsmeister

5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-0 
5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-2 
5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-7 

“Flitsmeister weet verdekt opgestelde flitsers snel te vinden”

Vooruit, nog eentje voor de geplaagde automobilist. Die al zoveel betaalt aan brandstof, de wagen zelf, de afschrijving en reparaties. Daar komt op gezette tijden nog een kostenpost bij: snelheidsboetes. Met de app Flitsmeister vallen die eenvoudig te voorkomen.

Het beste is natuurlijk om nooit te hard rijden. Maar soms gaat dat even niet, of heb je het niet echt in de gaten. Dan word je in Nederland onbarmhartig te grazen genomen door een van de vele flitspalen of mobiele flitscontroles van de politie. Ze staan meestal nogal verdekt opgesteld, maar Flitsmeister weet de meesten al snel te vinden.

Flitsmeister is afhankelijk van informatie van mensen die flitsinformatie doorgeven. Dat kan erg makkelijk in de app. Rijd je een flitser voorbij, dan kun je die aanmelden met een tikje op het scherm. Alle volgende autmobilisten die ook Flitsmeister hebben geactiveerd, krijgen dan een waarschuwing te horen als ze in de buurt komen van de flitser. Een ongelooflijk harde piep – die gelukkig valt in te stellen – waarschuwt dan, of het toestel nu aan of uit staat. Dan is het zaak om rustig vaart te minderen als je tenminste te hard rijdt, en vrolijk zwaaiend de flitsagenten voorbij te rijden. Weer tachtig euro bespaard.

Handig is dat Flitsmeister zichzelf uitschakelt als je een tijdje stilstaat. Dan merkt de app dat er niet meer wordt gereden, en zet hij zichzelf uit met een korte mededeling. Dat scheelt stroom en dat is een goede zaak, want Flitsmeister verbruikt daar nogal wat van.

Coupons

5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-0 
5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-1 
5-apps review: geld besparen met behulp van je Androidtelefoon screenshot-3 

“Van goedkope kroketten tot korting op kleding, Scoupy heeft het”

Scoupy is een Nederlandstalige app die je op veel plekken flinke kortingen kan bezorgen. In winkels, massagesalons, cafés en snackbars. Het werkt eenvoudig.

De app moet eerst even worden geïnstalleerd, en je krijgt een inlognaam en wachtwoord. Dan kan de pret beginnen. De app maakt gebruik van de gps-positie van het toestel, maar als je wilt weten of er in een stad waar je over een uur heen gaat een leuke restaurantaanbieding is, kun je ook de naam van die stad invoeren.

Op de kaart verschijnen met oranje symbolen de kortingen. Tik je erop, dan opent zich een lijstje met kortingen bij verschillende bedrijven die dicht bij elkaar zitten en allemaal een Scoupy-kortingcode accepteren. Wil je bijvoorbeeld twee kroketten voor de prijs van één bij een snackbar, dan tik je erop en schuif je aan de onderkant een oranje label opzij. Dan verschijnt een kortingcode die je aan de snackbarhouder kunt laten zien. De aangeboden korting wordt dan direct verrekend.

Scoupy heeft wel beperkingen. Wil je de krokettenaanbieding bij die ene snackbar, dan is het meestal onmogeljik om ook nog andere aanbiedingen van dezelfde winkel te scoren. Handig is wel dat je reeds thuis de kortingcode kunt ophalen, zodat die alleen nog maar in het restaurant getoond hoeft te worden.

Scoupy biedt niet alleen kortingen bij bedrijven die dit zelf aanmelden via de app, maar ook folderaanbiedingen. Zo blijf je ook op de hoogte van een korting op, bijvoorbeeld, brood in de supermarkt, of toiletrolhouders in de bouwmarkt.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters