5-apps review: messengers (Android)

Messengers zijn apps waarmee je berichten kunt versturen. Een beetje zoals de aloude sms, maar dan uitgebreid met meer tekst, foto’s, filmpjes en soms zelfs bestanden. WhatsApp is de bekendste. We bekijken hier WhatsApp en vier concurrenten van deze app.

WhatsApp

5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-0 
5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-1 
5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-4 

WhatsApp is veruit de bekendste in Nederland. In andere continenten is Facebook Messenger of WeChat weer populairder. Maar hier is het dus WhatsApp die de telecomproviders tot wanhoop dreef, omdat ze hun inkomsten uit sms’jes zagen opdrogen. Want berichten versturen met WhatsApp via het mobiele internet is veel leuker.

Een sms is beperkt tot 160 lettertekens. Een mms kan een minuscuul plaatje bevatten, waarvoor je nog tamelijk veel betaalt ook. Maar WhatsApp is gratis. Je kunt er van alles mee versturen. Tot bestanden en muziek en filmpjes toe. Verzin het maar. De maximale berichtgrootte voor een filmpje is 16 mb of 90 seconden.

Met WhatsApp is het tevens mogelijk om gesproken berichten in te spreken. Dan wordt een kort audiobestand aangemaakt en verstuurd. Groepen aanmaken is erg eenvoudig. Als een hele schoolklas, een team collega’s of een groep vrienden zo’n groep aanmaakt, krijgt iedereen de berichten die binnen die groep door een van de leden worden verstuurd. Zo is het eenvoudig om afspraken te maken, werk te delen en de beste mop van de dag aan iedereen rond te sturen.

WhatsApp is onlangs overgenomen door Facebook. Mensen die hier problemen mee hebben, gingen op zoek naar een andere app, maar WhatsApp gooiden ze niet weg. Dat is ook bijna onmogelijk, als al je vrienden er op zitten. Makkelijk overstappen doe je dan niet, want het wordt dan akelig stil in je smartphone.

Telegram

5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-0 
5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-2 
5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-1 

Vlak nadat WhatsApp was overgenomen door Facebook, kwam Telegram ineens naar boven als alternatieve chat- en messaging-app. Waarom? Omdat deze app er bijna sprekend op lijkt, en als grootste verschil met WhatsApp onafhankelijk opereert van Facebook.

Telegram had de eerste dagen nogal wat moeite om de servers aan te slepen, want het aantal klanten steeg in korte tijd met miljoenen. Toch zijn de meeste gebruikers inmiddels weer terug bij WhatsApp, want zoals bij die app al gememoreerd, is overstappen alleen nuttig als je hele contactenlijst dat gelijktijdig doet.

Telegram heeft wel wat voor op WhatsApp, en dat geldt de aanmelding van de app zelf. WhatsApp kan maar op een telefoon tegelijk worden geïnstalleerd. Telegram stelt die eis niet. Je kunt het op zoveel telefoons of tablets zetten als je maar wilt. Als je de app op een ander apparaat gaat gebruiken, krijg je op het apparaat waar je Telegram daarvoor gebruikte, een push-notificatie. De privacybeschermign staat in een hoog vaandel bij Telegram. Berichten worden versleuteld verstuurd en daarmee heeft deze app een streepje voor.

BlackBerry Messenger

5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-6 
5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-5 
5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-4 

Wie zijn privacy lief heeft, gebruikt BlackBerry Messenger. Deze messagingdienst was tot voor kort alleen beschikbaar op BlackBerry-apparaten, maar nu ook voor Android en iOS.

Aanvankelijk leek de app weinig meer te bieden dan de gebruikelijke messaging-apps, maar BlackBerry sleutelt er nog druk aan. Er zijn al een paar nieuwe versies uitgebracht met steeds meer functies.

BBM zit echter met hetzelfde euvel als Telegram en alle andere concurrenten van het in Nederland onmisbare WhatsApp. Niet iedereen maakt er gebruik van. BBM biedt ook weer niet zoveel meerwaarde ten opzichte van WhatsApp dat dit op korte termijn zal gaan gebeuren. Dus het is nuttig als je mensen kent met een BlackBerrytoestel, en als je regelmatig met een vaste groep gebruikers van deze app chat. Als dat niet zo is, blijft WhatsApp de beste keuze.

BBM, zoals de app wordt afgekort, geeft al zijn gebruikers een unieke PINcode. Dit cijfer kan worden gebruikt om aan anderen te geven die de app ook gebruiken, zodat samen gechat kan worden. Het is niet noodzakelijk om ermee in te loggen. Dat kan gewoon met een gebruikersnaam, meestal een mailadres, en een wachtwoord.

Facebook Messenger

5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-0 
5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-2 
5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-3 

Waarom heeft Facebook WhatsApp gekocht als het bedrijf zelf al een Messenger heeft? Tja. WhatsApp heeft natuurlijk veel meer klanten dan de Messenger-app van Facebook. De Facebook Messenger heeft op WhatsApp voor dat het ook op een computer gebruikt kan worden, dus chatten van telefoon naar computer en vice versa is hiermee mogelijk. En Facebook Messenger kan in tegenstelling tot WhatsApp ook op meerdere apparaten tegelijk worden gebruikt.

Wat is er dan op tegen? Niet eens zoveel, want Facebook heeft de Messenger al een paar keer een stevige update gegeven en de app staat nu wel goed in de grondverf. Het is mogelijk om berichten te sturen naar telefoonnummers, dus niet alleen Facebookcontacten. Je kunt groepen maken, zodat je berichten worden verstuurd naar meerdere mensen tegelijk. In de app kun je, overigens net als in WhatsApp, zien hoe lang degene die je contacteert offline is, en als iemand online is kun je dat onmiddellijk zien.

Je kunt berichten voorzien van emoticons, je kunt er een foto aan hangen of een gesproken bericht opnemen. De emoticons hebben inmiddels erg veel weg van die van WhatsApp. Het is niet mogelijk om filmpjes aan een bericht te hangen vanaf een smartphone.

Hoe het de Facebook Messenger verder zal vergaan nu WhatsApp door hetzelfde bedrijf is ingelijfd, is koffiedikkijken.

Google Hangouts

5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-4 
5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-5 
5-apps review: messengers (Android en andere platforms) screenshot-9 

Google Hangouts is beschikbaar voor iedereen met een Google-account. De messaging-app is op zowel Androidtelefoons als iPhones te installeren, en kan ook in een browser op een computer worden gebruikt. Tekst, emoticons, foto’s, filmpjes en zelfs live videochats zijn allemaal mogelijk. Hangouts is daarmee zonder twijfel de meest uitgebreide app die er is van de vijf hier besproken messagers.

Wat we tegen hangouts hebben, is dat de app niet zo makkelijk te bedienen is. Het vergt enige studie voordat duidelijk is hoe alle functies werken, terwijl je met de meeste andere messagers gewoon een naam of een telefoonnummer uit je contactenlijst intikt en je kunt beginnen.

We vinden voor videogesprekken bovendien Skype beter. Voor tekstchats is het een prima app, maar zo uitgebreid dat het overzicht snel verloren gaat. Toch is deze app met name erg handig voor groepen die iets met elkaar te delen hebben, en vooral voor hen is het de studie waard om alle ins en outs van Hangouts te leren begrijpen.

Voor de app spreekt uiteraard dat Hangouts diep is geïntegreerd met alle mogelijke andere Google-diensten. Wil je in Hangouts gebruikmaken van informatie uit een van de talrijke Google-apps als Gmail, Maps of noem maar op, dan is dat niet moeilijk.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters