5-apps review: navigatie (Android)

Smartphones hebben de navigatiekastjes van Tomtom, Garmin en noem ze maar op vrijwel overbodig gemaakt. Je kunt ook gewoon de Tomtom-app gebruiken, of Google Maps. We bekijken vandaag in onze 5-apps review vijf manieren om met je Androidtelefoon de weg te vinden.

Google Maps

5-apps review: navigatie (Android) screenshot-9

Al eerder vermeld, dus nu doen we het kort, is Google Maps. De navigatie-app die op elke Androidtelefoon staat. Er wordt door sommige gebruikers de laatste tijd een beetje gemopperd op de app, omdat het wat lastiger is geworden om ermee te gaan navigeren. Het vergt iets meer zoeken en wat meer tikjes met de vinger dan voor de laatste update, en dat is irritant als je even snel een route wilt inpluggen. Gelukkig is Google Maps wel als een van de weinige apps in staat om je stem te verstaan, dus je kunt gewoon in het Nederlands bijvoorbeeld inspreken: Veembroederhof 65, Amsterdam. En dan brengt Google Maps je erheen, waarbij je ook nog keurig om de files heen wordt geleid want verkeersinformatie biedt de app ook.

Google Maps maakt gebruik van je mobiele dataverbinding. Veel data wordt er tijdens een ritje van tweehonderd kilometer niet verstookt. Het is goed om te weten dat het mogelijk is om een deel van de kaart offline te gebruiken. Je trekt dan een vierkant op een deel van de kaart, en slaat het op op de telefoon. Zolang je in dat gebied rondrijdt, heb je dan alleen nog dataverbruik voor de verkeersinformatie of het laten herkennen van je stem. Maar niet aan het voortdurend binnenslurpen van kaartinformatie.

Maps van Google is ook op een andere manier handig. Je kunt streetview-foto’s in beeld krijgen, zodat je van tevoren al weet hoe het pand of de straat eruit ziet waar je moet zijn. Als je daar nog nooit eerder bent geweest, kan dat bijzonder van pas komen. Zo’n foto van je bestemming wordt sowieso getoond als je op je bestemming arriveert. Ook satellietfoto’s zijn in beeld te krijgen, maar die zijn meestal een paar jaar ouder dan de onderliggende wegenkaart. Dan kan het gebeuren dat je een bos ziet op de plek waar allang een weg ligt.

Google Maps hoeft niemand met een Androidtelefoon te installeren: het staat al op de telefoon. Maar nochtans heeft Google het ook in de Google Play Store gezet.

Waze

5-apps review: navigatie (Android) screenshot-2

Waze is een navigatie-app die gebruikmaakt van het eigen sociale netwerk. De gebruikers van Waze tippen elkaar over obstakels en files. Kom je een file, flitser of ongeluk tegen, dan kun je dat via een paar tikjes op het smartphonescherm snel doorgeven aan alle andere Wazers. Op die manier helpen de gebruikers van deze app elkaar.

Waze is helaas niet zo erg goed in het berekenen van routes. Het is tijdens onze tests voorgekomen dat de app routes bleef voorstellen die een grote omweg zouden betekenen. Ook wordt een eenmaal vastgestelde route niet snel opnieuw berekend als je besluit van de route af te wijken. Waze zal je in de meeste gevallen proberen terug te sturen, om de originele route weer op te pakken. Die onhandigheid komt wat ons betreft net iets te vaak voor.

Wel is Waze gratis, en de sociale component geeft de app een leuke extra.

TomTom

5-apps review: navigatie (Android) screenshot-0

Wie weet nog dat TomTom al een hele tijd als app beschikbaar was op Windows Phone lang voordat het bedrijf eigen navigatiekastjes ging maken? Wij hebben het nog draaiend op een HP RX3715 PDA. De kaarten noch de software worden helaas ververst, maar onder Android is dat anders. TomTom heeft er lang over gedaan om de oversteek weer te maken van de eigen navigatiekastjes naar apps. En voor Android deed het Nederlandse bedrijf daar nog langer over. Maar de app is nu alweer een tijdlang beschikbaar, zij het wel wat duur vergeleken met de twee gratis bovenstaande navigatieprogramma’s.

TomTom onderscheidt zich van de meeste andere apps door drie dingen: uitmuntende verkeersinformatie (waar wel een betaald abonnement op moet worden genomen), offline kaarten (dus geen mobiele dataverbinding nodig voor navigeren zonder die verkeersinformatie) en goede routes, die door TomTom IQ-routes worden genoemd. Gemeten rijtijden van bestemming naar bestemming van honderdduizenden gebruikers zijn geanalyseerd en in de app verwerkt, zodat je altijd de snelste route voorgeschoteld krijgt. Die kan op maandagochtend tijdens de spits anders zijn dan op een rustige zondagmiddag. Zo heb je ook zonder verkeersinformatie kans om de files links te laten liggen.

Wij vinden de app wel wat schokkerig overkomen vergeleken met de echte TomTom navigatiekastjes. Maar wie zich daar niet aan stoort, heeft er een zeer goed navigatieprogramma aan. Wat ons betreft het beste wat er is, hoewel TomTom wel wat meer werk had kunnen steken in het gebruiksgemak.

Navigon

5-apps review: navigatie (Android) screenshot-3

Navigon is onderdeel van Garmin, de wereldmarktleider op navigatiegebied. De van origine Duitse navigator maakt ook navigatiekastjes. De Android-app lijkt als twee druppels water op de software in die kastjes. Navigon biedt grofweg dezelfde functies als TomTom, maar wel is de verkeersinformatie minder uitgebreid. Daarentegen is de app wel duurder.

De kaarten bevinden zich op de telefoon en kunnen daar tegen een meerprijs worden bijgehouden met updates. Mobiel dataverkeer is dus beperkt en alleen bedoeld om informatie over de verkeersdrukte en flitsers binnen te halen.

Navigon is ooit door ons beoordeeld als een app die wat moeilijk is te bedienen, maar eerlijk is eerlijk: na verloop van tijd wen je overal aan. De software biedt bijzonder veel mogelijkheden, zoals navigeren naar een parkeerplaats, de knop ‘naar huis’ en navigatie als je de auto verlaat en te voet verder gaat. Er zijn teveel mogelijkheden om op te noemen. Ook deze app is nogal prijzig, en eigenlijk alleen bedoeld voor mensen die erg vaak op de weg zitten.

Sygic

5-apps review: navigatie (Android) screenshot-6

Sygic lijkt erg op TomTom en dat is logisch, omdat de kaarten van deze laatste worden gebruikt. De kaartinformatie is dus prima in orde en ook het gebruiksgemak van deze navigatie-app is dik in orde. Het is mogelijk – dat kan overigens ook bij TomTom en Navigon – om zogehten POI’s (points of interest) aan de software toe te voegen. Ben je een LPG-rijder, dan kun je bijvoorbeeld een verzameling LPG-pompen toevoegen. Het is niet al te lastig om dit soort zaken aan de software toe te voegen.

Wel is de routeberekening van Sygic slechter dan TomTom en Navigon. Soms krijg je, net als bij Waze, compleet onbegrijpelijke routevoorstellen te zien op het scherm van je telefoon. Daar kom je snel achter als je de app laat navigeren in bekend gebied. Sygic is echter een prima en goedkoper alternatief voor TomTom, waarbij ook bij deze app geldt dat de kaarten op het toestel staan opgeslagen zodat de mobiele datakosten, als dat nodig is, nihil zijn. Belangrijk voor mensen die in het buitenland willen navigeren, waar een mobiele dataverbinding nog altijd erg duur is. De kaarten komen overigens niet bij de app, die gratis is in de Play Store. Naderhand moet je er nog een Europese kaart bij kopen die momenteel voor iets van 34 euro te koop is, via een in-app aankoop.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters