5-apps review: racegames voor de iPad

In deze aflevering van de 5-apps review bekijken we vijf populaire racegames voor de iPad. Alle games zijn gratis en staan garant voor uren speelplezier. In volgorde van onze voorkeur worden ze hieronder besproken.

CSR Classics

5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-0 
5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-1 

CSR Classics is een heel ander racespel dan alle andere. Je hoeft niet te sturen, dat wordt voor je gedaan. De aardigheid van het spel zit erin dat je goed moet schakelen. Terwijl je de auto waar je in rijdt, voortdurend voorziet van upgrades. Je begint namelijk in een oeroude ‘classic’. Zeg maar gewoon een roestbak. Daarmee moet je het opnemen in een straatrace tegen steeds sterkere opponenten. Win de race door correct te schakelen en slim te upgraden, en je krijgt steeds meer mogelijkheden.

Gaat het je te langzaam, dan kun je die upgrades ook kopen, maar verdienen is goed mogelijk. Daar moet je wel wat geduld voor oefenen. Je hebt niet alleen geld en goud nodig om bijvoorbeeld nieuwe banden te kopen, maar ook moet je je benzinetank geregeld bijvullen. En dat kan een tijdje duren. De tank vult zich automatisch weer, maar dat gaat heel langzaam. Na een minuut of tien krijg je er één vulstreepje bij. Het proces valt wat te bespoedigen door wat reclamefilmpjes voor andere apps te gaan bekijken, of iets leuks over het spel te twitteren. Maar de reclamefilmpjes zijn na verloop van tijd ook op, en dan sta je voor de keuze om te stoppen met spelen, of de beurs te trekken.

Voor het zover is, heb je echter al dik een uur met deze onderhoudende game gespeeld. De grafische weergave van het spel is erg mooi, de auto’s en de omgeving komen geloofwaardig over. Een echte straatrace vindt uiteraard in het donker plaats, en je neemt het op tegen cartoonachtig weergegeven portretten die je echter in de race zelf niet ziet.

Het kan met dit spel dagen duren voordat je in een picobello sportwagen met alle upgrades zit, waarin je het dan opneemt tegen tegenstanders die net zo goed zijn toegerust. Maar dat is ook de aardigheid ervan. Dit spel is niet binnen een uurtje spelen voorbij. Wij vinden CSR Classics een download waard en daarom staat hij bovenaan in deze 5-apps review.

Real Racing 3

5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-1 
5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-2 
5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-3 
5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-4

EA is de producent van Real Racing 3, en dat staat garant voor puik speelplezier. In deze game race je dus wel. Door de iPad naar links en naar rechts te bewegen, kun je sturen. Je begint op een racebaan en je krijgt een mooie Nissan cadeau. Wil je een van de superdeluxe racewagens die ook getoond worden, dan is het betalen geblazen.

Het spel trakteert je eerst op wat races, waarbij je tegen andere coureurs speelt. Desgewenst kun je die zelf uitkiezen, als je nog meer mensen kent die dit spel willen spelen. Na de keuze van de auto en het racetype kun je beginnen. Brullend motorgeluid komt uit je iPad en dan moet je goed gaan sturen door de iPad als een stuur in je handen naar links en naar rechts te bewegen.

De races zijn nogal kort. Daarna, als je je niet wilt aanmelden en ook niet wilt betalen voor allerlei upgrades, is het spel eigenlijk alweer vrij snel afgelopen. Tal van opties verschijnen om je auto op te kalefateren, maar het knopje naar de racebaan ontbreekt. Dit vinden we een teleurstellende zaak, want we hadden graag nog een tijdje zonder flauwekul wat rondjes gemaakt op de racetrack. Het spel maakt dat helaas onmogelijk. Als dat niet zo was geweest, was Real Racing 3 op de eerste plek geëindigd in deze 5-apps review.

De grafische weergave is verbluffend. Op de motorkap van je auto zie je zelfs een geloofwaardige weerspiegeling van de wereld om je heen. De muziek is in tegenstelling tot bij veel andere games niet irritant en het spel is zo compleet dat je een paar weken nodig hebt om alle opties uit te zoeken.

Asphalt Airborne 8

5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-1 
5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-2 

Met deze racegame ben je binnen tien seconden aan het spelen. Kijk, dat vinden we nou netjes. Geen gezeur, meteen racen. Je wordt in een Amerikaanse woestijn gedropt in een aardig karretje en moet het daar opnemen tegen een stuk of wat tegenstanders. In tegenstelling tot bij de vorige twee games kun je hier wel je auto de prak in rijden. Maar daarna rijd je met wat vertraging gewoon weer door.

Spectaculaire trucs zijn ook mogelijk in dit spel. Je kunt verschillende soorten ‘ramps’ nemen en dan een heel stuk door de lucht vliegen met je wagen, al dan niet met een dubbele schroef. De racespelletjes duren ook lang genoeg, en Asphalt Airborne 8 stelt kortom niet teleur. De opzwepende muziek heb je eigenlijk helemaal niet nodig, want de omgeving maakt al dat je lekker gaat scheuren.

Sturen doe je ook hier door de iPad van links naar rechts te bewegen en omgekeerd, en als je met je linkerduim op het scherm tikt kun je remmen. Maar niet gewoon remmen: als je dat tijdig doet terwijl je het stuur omgooit, ga je driften. Kortom, je zit in een scheurijzer en je gaat scheuren. Dat is Asphalt Airborne 8. Mooie graphics, maar wel iets minder dan die van Real Racing 3, maken het spel helemaal top.

Angry Birds Go

5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-1 
5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-2 
5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-0

De bekende vogeltjes van Rovio zijn nu weer eens in een andersoortige game te beleven. In een zeepkist storten ze zichzelf met ware doodsverachting van een helling af. Je zeepkistje is in het begin maar een zielige sinaasappelkist met wielen, maar upgrades komen al spelenderwijs naar je toe en als je wint, krijg je geld om upgrades te kopen.

Dat winnen wordt wel steeds moeilijker. De opponenten in het spel worden steeds sterker en ook als je tegen jezelf racet, in een soort tijdrit, is het lastig. Want dan moet je allerlei obstakels zien te vermijden en dat is lastig in een moeilijk bestuurbare zeepkist.

Soms komt er een bonuslevel langs, en dan mag je even vliegen. Dat is leuk, een zeepkist met vleugels. Het is bij botsingen onmogelijk om je zeepkist te vernielen, hoewel je af en toe na een crash eventjes alleen je vogeltje over de baan ziet rollen. Maar die zit snel weer in zijn houten wagentje.

Angry Birds Go is geen opmerkelijke racegame, maar gezien de cartooneske Angry Birds-karakters en de gevarieerde gameplay wel de moeite waard. De game is alleen wel vergeven van de reclame, en daar moet je zorgvuldig omheen tikken. Anders is het spel ineens een stuk minder leuk.

JCS2

5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-0 
5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-1 
5-apps review: racegames voor de iPad screenshot-3 

Jet Car Stunts 2 heet dit racespel voluit. Je wordt in een futuristische racebaan geplaatst die er een beetje nep uitziet. Die racebaan bevindt zich ver boven de oceaan. Als je er vanaf valt, ben je zuur.

Dus is het de kunst dat niet te doen, maar toch allerlei spectaculaire stunts uit te halen met je wagen. Hier is het niet zo van belang wat voor auto je rijdt, en upgrades zijn hier ook niet zo belangrijk. Alleen racen, sturen, en stunten! Daar houden we wel van.

Je kunt simpel beginnen door rechttoe rechtaan te racen, waarbij je wel een paar keer een enorm deel van de weg mist. Door een soort afterburner te gebruiken, vlieg je daar met grote snelheid overheen naar het volgende deel van de weg. De iPad moet je hevig heen en weer bewegen, anders bots je overal tegenaan of vlieg je met grote snelheid de oceaan tegemoet.

Wij hadden al enige moeite met het easy-level om wat verder te komen in dit spel, maar er zijn dus ook nog twee moeilijker niveaus. Grafisch stelt deze game minder voor dan alle bovenstaande, maar de gameplay is leuk en de variëteit in verschillende auto’s en racetracks zorgt voor zeer afwisselende opdrachten.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters