5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet

Strategiespellen. Je waant je God. Je zweeft een stukje boven het slagveld, en sticht steden, legers en gaat ermee veldslagen aan. Kroon jezelf tot keizer en onderwerp iedereen die je tegenkomt. Dat is strategie. We bekijken vijf strategiespellen die je op een Androidtablet kunt spelen.

Stragegiespellen op een PC zijn bekend. Command & Conquer, Warcraft, Starcraft, die categorie. Waarbij je niet in de huid van één soldaat kruipt en als het ware door zijn ogen kijkt, maar een heel leger opbouwt en dat collectief aanstuurt terwijl je bases of steden opbouwt. In volgorde van onze voorkeur komen ze hieronder aan bod.

Throne Rush

Niet alleen soldaten die met zwaarden en pijlen te werk gaan, maar ook tovenaars, trollen, orks en andere mythische schepsels gaan hier de strijd met elkaar aan. Je bouwt een middeleeuws dorp op waarin je soldaten gaat trainen. Met die soldaten ga je geregeld vechten. De gevechten zijn kort maar krachtig. Je tikt op een knop ‘battle’, en ziet dan een basis van de vijand. De enige keus die je dan kunt maken, is hoeveel soldaten je inzet, en waar je ze op het slagveld laat beginnen. De rest doet het spel zelf, wat niet erg handig is. De soldaten pakken namelijk de eerste prooi die ze zien, een huis of een molen bijvoorbeeld, terwijl ze door een wachttoren worden beschoten. Die hadden ze beer eerst kunnen pakken, maar de soldaatjes kunnen nu eenmaal niet worden aan gestuurd.

Terwijl je met een leger buiten de deur iets probeert te veroveren, gaan de zaken in je dorpje gewoon door. Upgrades van gebouwen naar een volgend niveau is geregeld nodig, anders word je zelf door de vijand onder de voet gelopen.

De game is gratis, maar biedt wel in-app aankopen in de vorm van gems die je kunt kopen. Maar je kunt ze ook heel langzaam verdienen in het spel zelf. Zonder die gems krijg je maar één bouwvakker die een voor een een upgrade of een nieuw gebouw kan neerzetten, en dat schiet niet erg op. Ook kun je zonder die edelsteentjes geen ‘hero’ kopen, terwijl dat nu juist de enige karaktertjes zijn die je kunt besturen op het slagveld. Het spel is er overduidelijk op uit om je harde euro’s te laten uitgeven en dat is jammer.

Throne Rush is echter over het geheel genomen een onderhoudend spel, dat we een paar uur achtereen gespeeld hebben zonder ons te vervelen. Grafisch mag het allemaal wat minder zijn, maar de gameplay is goed en belangrijk is ook dat je die snel onder de knie hebt.

5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-0 
5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-1 
5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-8 

Samurai Siege

Samurai Siege werkt in grote lijnen net als Throne Rush en de bediening is ook vrijwel hetzelfde. Alleen ziet alles er compleet anders uit, want je zit ditmaal in Japan en in plaats van ridders en goblins train je nu samurai-krijgers.

Dit spel ziet er grafisch nog wat simpeler uit dan Throne Rush maar het is wel duidelijk. Ook is de gameplay snel onder de knie te krijgen en kun je geregeld het slagveld op om een naburig dorp of kasteel te belagen. Als het je lukt om een kasteel omver te werpen, krijg je flink wat rijkdommen mee waarmee je je basis weer kunt uitbreiden.

Ook hier weer lopen we in zo’n veldslag tegen het nadeel aan dat je troepen alle kanten uitlopen, en doen waar ze zin in hebben. Het is niet mogelijk om ze eerst even die gevaarlijke verdedigingstoren uit te laten schakelen, en dan doorgaan naar de rest van de gebouwen van een vijand. Dat is jammer.

Leuk is dat je dit spel tegen real life tegenstanders kunt spelen, en er ook bondgenootschappen mee kunt sluiten. Zo sta je sterker tegen een vijand.

5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-0 
5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-1 
5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-3 

Empire: Rome Rising

Empire Rome Rising schotelt je vooral menu’s voor waarin je allerlei upgrades kunt regelen, en je bent weinig op de kaart bezig. Als je daar wel bent en je gaat een gevecht aan, krijg je er in beeld weinig van mee. Het is een soort optel- en aftreksommetje dat in beeld wordt gebracht, soldaatjes die elkaar bloederig staan af te maken kom je niet tegen.

Daarmee is dit spel niet minder onderhoudend. Net als in alle andere strategiespellen ben je een steeds groter keizerrijk aan het opbouwen. Huizen, faciliteiten, en legers moeten worden opgebouwd, en gelijktijdig verzamel je hout, steen en geld. Je kunt bondgenootschappen sluiten met omringende keizers en upgrades uitvoeren.

Grafisch is het echter wel allemaal ietwat simpel en het is lastig om je weg te vinden in de bediening van het spel. Het werkt niet intuïtief genoeg om er al vanaf de eerste minuut lekker mee te spelen. De leercurve is voor velen waarschijnlijk wat te langzaam en dat is jammer, want in potentie zit er erg veel in dit spel. De ontwikkelaar heeft nog wat werk te doen om het spel te vervolmaken en gelijktijdig wat aan de weergave van het spel te doen, dat wat ons betreft ook wat meer op het slagveld en wat minder in de menukaarten mag plaatsvinden.

5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-0 
5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-1 
5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-2 

World Battle

In World Battle gooi je het over een heel andere boeg. Geen zwaarden, geen pijl en boog, maar mitrailleurs en handgranaten. Daarmee verdedig je je stulpje tegen vijanden. Een strak in het gelid staande soldaat vertelt je de weg in het spel en daarmee komt de gameplay een stuk moderner over dan de hiervoor besproken spellen, die allemaal in ver vervlogen eeuwen zijn gesitueerd.

Je bouwt ook hier rustig je basis op, maar af en toe word je onderbroken door een vervaarlijk uitziende generaal van de tegenpartij die je belooft dat hij je naar de hel gaat sturen. Dat laat je natuurlijk niet gebeuren. Verdedig je kamp door mitrailleurs neer te zetten, en ga vervolgens op de wereldkaart op zoek naar een basis van de vijand om die uit te schakelen en meteen wat geld en brandstof te veroveren.

In grote lijnen is de gameplay precies hetzelfde als bij de andere strategiespellen, waarbij opvalt dat het in dit spel allemaal wat makkelijker is. Grafisch is World Battle echter geen hoogvlieger, en daarom eindigt hij op de een na laatste plaats in deze 5-apps review. Wie zich over het tamelijk lelijke cartoonachtige uiterlijk van het spel kan heenzetten, heeft hier echter een flink aantal uren plezier van.

5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-0 
5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-1 
5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-2 

Grepolis

We gaan weer terug naar de klassieke oudheid met deze game, en we belanden in het oude Griekenland. Je bouwt een stad uit, en overheerst een aantal boerendorpen die hun spullen aan jou moeten leveren. Je kunt na verloop van tijd ook boerendorpen van de buren proberen te veroveren, maar in het begin heb je nog geen groot leger dus dat vergt een opbouwtijd.

Omdat het ’t oude Griekenland is, spelen de goden een belangrijke rol. Die kunnen je helpen met toverspreuken of andere handigheden om de naburige koninkrijken op het eiland onder de knie te krijgen. Die kan bestaan uit bescherming voor je stad, of goddelijke krijgers die de tegenstander er flink van langs geven in een slag.

Zonder oorlog is het ook mogelijk om langzaam maar zeker je rijk uit te bouwen, maar de buren zijn dan al snel veel te groot om nog te kunnen veroveren. Dus oorlog voeren in dit spel is wel aan te raden, anders blijf je maar een klein koninkje. De game probeert je in het begin niet te verleiden om er geld tegenaan te smijten om meer features te krijgen, en dat is gunstig.

Grafisch is het spel dik in orde. Het vergt wel wat inwerktijd, maar in het begin word je goed geholpen om de weg te vinden in alle mogelijkheden.

5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-0 
5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-1 
5-apps review: strategiespellen op een Androidtablet screenshot-3 
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters