5-apps review: televisiekijken op je iPad

De vijf must-have apps om televisie en films te kijken op een iPad. Die staan hieronder opgesomd. De een is handiger in huis, de ander op vakantie, maar eigenlijk moet je ze allemaal hebben. Met deze apps haal je het maximale uit je tablet. Overigens: ze zijn ook te gebruiken op een iPhone.

Live tv kijken

5-apps review: televisiekijken op je iPad screenshot-0

Live tv kijken is een tamelijk dure app, waarmee je alle Nederlandse zenders kunt bekijken op een iPad of iPhone. De app is eenvoudig vormgegeven maar doet precies wat hij zegt dat hij doet: live televisiezenders tonen. Waarbij de Nederlandse zenders in het aanbod wel een beetje ondersneeuwen tussen de voornamelijk Duitstalige zenders. In totaal zijn er zo’n honderd televisiezenders die via een internetverbinding op het apparaat kunnen worden weergegeven.

Dit lijkt vooral een uitkomst voor mensen die over een wifiverbinding beschikken en niet thuis zijn. Want Ziggo-abonnees die thuis zijn, kunnen via de app van deze kabelboer hetzelfde doen en in een wat mooiere grafische opzet. Over die app later meer.

Handig is dat bijvoorbeeld voetbalwedstrijden en andere grote evenementen in een aparte tegel worden vermeld, zodat je snel naar een populaire stream kunt.

Live tv kijken is handig voor vakantiegangers die het nieuws thuis willen volgen, of hun favoriete serie niet willen missen. Merkwaardig aan de app is wel dat sommige zenders in een Scandinavische taal worden ondertiteld, en het Duitse aanbod spreekt ons persoonlijk niet zo aan. Daarom vinden we de prijs van 3,99 eigenlijk wat te hoog voor deze app. Die prijs is onlangs verhoogd. De developers van deze app mogen hem wat ons betreft weer verlagen naar het veel realistischer bedrag van 0,89 dat hiervoor werd gevraagd. Ook gezien de grafische kwaliteit van de beelden; die is niet heel geweldig.

Ziggo

5-apps review: televisiekijken op je iPad screenshot-4 

De Ziggo-abonnees hebben een voordeel. In hun eigen huis kunnen zij met gebruikmaking van de wifiverbinding van hun eigen modem overal inloggen op het televisieaanbod van Ziggo. Maar niet op alle zenders van het digitale aanbod. Er worden er ongeveer twintig beschikbaar gesteld. Dit zijn de populairste zenders, die ook via de set-topbox van Ziggo in de top twintig worden gezet.

Het inloggen gaat makkelijk, dat kan gewoon met de inloggegevens die elke Ziggo-internetabonnee al heeft. En dan kun je meteen tv-kijken met beelden in een heel behoorlijke resolutie.

De Ziggo-app kan alleen maar thuis worden gebruikt. Dat vinden we nu weer een nadeel van deze app. Maar het is wel een uitkomst voor mensen die even naar iets anders willen kijken dan de partner, die wellicht iets heel anders wil zien op tv. Ziggo heeft wel een limiet: slechts twee apparaten kunnen gelijktijdig online zijn. De app biedt behalve live tv kijken ook veel informatie over programma’s.

NPO/Uitzending gemist

5-apps review: televisiekijken op je iPad screenshot-4

Steeds meer mensen kijken helemaal geen tv meer, maar horen later van anderen of via Twitter wat ze zoal gemist hebben en gaan dan naar uitzendinggemist.nl. Of naar de app van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), die precies hetzelfde biedt.

Daar staan de laatste afleveringen van alle televisieprogramma’s van de publieke omroep op. Veel verder terug dan vier afleveringen gaat het echter niet. Je moet er dus toch wel redelijk snel bij zijn, als je iets hebt gemist. Het is geen archief van duizenden televisie-uren.

Uitzending gemist biedt wel een zoekfunctie op een heleboel trefwoorden. Niet alleen titels van programma’s, maar ook mensen die in een programma op bezoek zijn geweest of acteurs en onderwerpen vallen zo na te zoeken. Het is mogelijk om video’s in het aanbod te selecteren om die later te bekijken.

Aardig is dat deze gemist-app ook een actueel overzicht van lopende televisie-uitzendingen biedt, en een programmagids voor de komende 36 uur.

Deze app vreet nogal wat data, zoals alle andere televisiekijk-apps ook. Een wifi verbinding is daarom zeer aan te raden.

5-apps review: televisiekijken op je iPad screenshot-0 
5-apps review: televisiekijken op je iPad screenshot-1 
5-apps review: televisiekijken op je iPad screenshot-3 
5-apps review: televisiekijken op je iPad screenshot-0 

YouTube

5-apps review: televisiekijken op je iPad screenshot-1

De onbetwiste keizer van alle video-apps is nog altijd YouTube. Waar iedereen zelf filmpjes op kan zetten, maar waar ook hele films te vinden zijn en waar muziekvideo’s het eerst worden getoond. YouTube heeft nog altijd de meeste klandizie, vanwege zijn toegankelijkheid, makkelijke doorzoekbaarheid en bediening.

De app van YouTube is net zo makkelijk als de website. Maar omdat een app compacter is dan een heel computerscherm, gaan veel functies verscholen achter tabbladen. Veeg naar rechts en die functies komen te voorschijn.

Daar zijn ook veel rubrieken te vinden, voor mensen die niet gericht op zoek zijn naar een filmpje maar zich willen laten verrassen door het gigantische aanbod. Standaard biedt YouTube rubrieken als populairst, muziek, auto’s, humor, onderwijs, enzovoorts. En er is een hele rubriek gewijd aan opmaken: zo-doe-je-dat, heet die. Het aanbod is te groot om op te noemen, maar het is soms wel een toer om het minder serieuze filmaanbod te scheiden van de serieuzere video’s. Een zoektocht naar Imagine van John Lennon levert niet alleen de officiele video op die bij dat lied hoort, maar ook talloze clips van amateurpianisten die het ook eens proberen.

Uiteraard is het met YouTube zoals ook in alle andere apps goed mogelijk om het hele scherm van een iPad of iPhone te vullen met het filmbeeld.

NOS

5-apps review: televisiekijken op je iPad screenshot-1

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, dan is de app van NOS een van de eerste die op een iPhone of iPad moet worden geinstalleerd. Deze app is het compleetst van allemaal, vooral als het om video gaat. Wil je alleen nieuws lezen, dan is dat ook beschikbaar, maar daarvoor zijn uitgebreidere bronnen beschikbaar, bijvoorbeeld de websites en apps van de kranten. Die bieden betere en diepgaandere informatie dan de korte nieuwsflitsen van de NOS.

Maar de NOS-app is dus wel weer sterk in video. Bij bijna elke nieuwsflits is een filmpje te bekijken van enkele minuten. En dat verlevendigt de boel aanzienlijk. Wie het nieuws op televisie even heeft gemist, vindt de filmpjes hier snel terug. Ook sportnieuws. Daar is de app uitmuntend in met een zeer groot en actueel video-archief dat voortdurend wordt aangevuld. Deze app is niet voor niets een van de beste om grote sportevenementen te volgen, als je even niet voor de buis kunt zitten.

Daarnaast is het mogelijk om complete journaaluitzendingen te bekijken, studio sport-edities en uitzendingen van Nieuwsuur. Het is ons niet helemaal duidelijk wie er nog naar een journaal van vier edities terug gaat kijken als er al ‘verser’ nieuws beschikbaar is, maar dat dit uberhaupt mogelijk is, is in ieder geval goed.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters