Apple iPhone 3GS

Na een jaar wachten was het vorige maand op het WWDC eindelijk zo ver, Apple lanceerde de opvolger van haar iPhone 3G: de iPhone 3GS. Dit toestel brengt onder andere video-opname, een betere camera, spraakbesturing en een digitaal kompas naar Apple’s line-up. Is het toestel een waardige opvolger voor de iPhone 3G, is het een leuke update van dat toestel of is het gewoon een slecht toestel dat je maar beter links kan laten liggen? All About Phones zoekt het uit in deze review!

De iPhone is en blijft een hot-topic in de telecomwereld en zelfs mensen die denken dat Nokia een Fins gerecht is kennen het toestel. Sinds de lancering van de iPhone 3G zat men dan ook al te wachten op de nieuwe iPhone. De eerste concrete geruchten kwamen echter pas ergens rond April, daarvoor was de iPhone Nano die tot op heden nooit het levenslicht heeft gezien hét gespreksonderwerp rond Apple in de geruchtenwereld. Op 6 April kwam er een gerucht dat Apple een nieuwe iPhone zou gaan uitbrengen met een 3,2-megapixelcamera en in de maanden daarna hebben we van alles gehoord. Er kwam zelfs een gerucht voorbij dat Apple met drie verschillende iPhones zou komen. Ook lekte de achterkant van de nieuwe iPhone uit en zelfs dingen als dat het toestel een camera zou hebben die verborgen zou zijn achter het scherm kwamen voorbij. Het werd zo veel dat we alle geruchten op een rijtje hebben gezet om het een beetje overzichtelijk te houden. Zelfs dat was niet genoeg, want nog vlak voor de keynote van Apple op de WWDC druppelden er geruchten binnen. Uiteindelijk was het zover op maandag 8 juni, Apple kondigde na een, voor sommigen zenuwslopende, keynote de nieuwe iPhone 3GS aan. Opvallend was dat het toestel maar op een paar punten verbeterd was en de critici kwamen dan ook meteen met commentaar dat het geen goede opvolger was, maar slechts een slappe update. In deze review zullen wij onderzoeken of dat commentaar juist is.

iPhone 3GS vs. iPhone 3G

 

iPhone 3GS vs. iPhone 3G

 

iPhone 3GS vs. iPhone 3G

 

De iPhone 3GS is een iPhone en dat maakt ook meteen dat het toestel een groot voorbeeld is voor veel producenten. Hoewel daar gelukkig maar weinig echte kopieën van de iPhone 3GS uit komen, betekend het wel dat het toestel een groot aantal concurrenten heeft op de markt. Eigenlijk is elk high-end full-touch-toestel dat gericht is op multimedia wel een concurrent van de iPhone 3GS te noemen en daarom zullen we niet al die toestellen gaan bespreken. De belangrijkste twee zijn wat ons betreft de Samsung Jét en de LG Arena, omdat deze beiden echt helemaal op multimedia gericht zijn, daarnaast flink proberen te werken aan een goede interface en een full-touch display hebben. Daarnaast kunnen we niet om de twee andere “next-gen” besturingssystemen heen, Android en WebOS. De eerste wordt inmiddels vertegenwoordig door een hele schare toestellen, zoals de HTC Magic, de tweede heeft de Palm Pre als prima vertegenwoordiger.

De Samsung Jét en de LG Arena zijn natuurlijk beiden geen smartphones en hebben dan ook als gigantisch nadeel ten opzichte van de iPhone 3GS dat ze niet uitbreidbaar zijn met duizenden applicaties, alleen wat java-applicaties die meestal niet erg sterk en ook nog onhandig te installeren zijn. De Samsung Jét doet een poging met haar widgets die je wel makkelijk en direct op je toestel kan downloaden, maar dat zijn er nog niet veel en het kan natuurlijk niet op tegen de App Store van Apple. Verder zijn beide interfaces niet zo goed als wat we van de iPhone 3G gewend zijn en zal het dus ook wel niet op kunnen tegen de iPhone 3GS op dat vlak. De specificaties zijn wel beter, maar dat is voor niet iedereen belangrijk.

Android en WebOS hebben wel een soort App Store en kunnen dan ook beter de concurrentie aan met de iPhone 3GS. Vooral WebOS ziet er gelikt uit en zou het op grafisch gebied weleens kunnen winnen van de iPhone 3GS, maar heeft als nadeel dat er tientallen keren minder applicaties voor zijn dan voor de iPhone. Android ziet er wat minder uit, maar heeft wel een groter aantal applicaties dan WebOS, hoewel het het niet haalt bij de iPhone. Daarnaast zijn de multi-task mogelijkheden wat beter en is het platform een stuk opener dan dat van Apple. De enige twee echte concurrenten van de iPhone 3GS lijken dan ook alle Android-toestellen en de Palm Pre, die ook meer in het prijs-segment van de iPhone 3GS vallen. Wie er wint kunnen we natuurlijk nog niet zeggen en ook aan het eind van deze review zullen we dat niet kunnen vertellen omdat we de Palm Pre nog steeds niet in handen hebben gehad, maar in de conclusie kan je wel meer lezen over het gevecht tussen de iPhone en Android.

iPhone 3GS vs. iPhone 3G

 

iPhone 3GS vs. Samsung S8000 jet

 

iPhone 3GS vs. Samsung S8000 jet

 

iPhone 3GS vs. Samsung S8000 jet

 

Algemene gegevens
Merk Apple
Type iPhone 3GS
Telefoon model Tablet
Scherm afmeting 3,5″
Scherm type TFT
Scherm resolutie HVGA, 320×480 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Touchscreen Ja, capacitief
Besturingssysteem Mac OS X iPhone
Processor en Geheugen
Processor 600MHz
Geheugenkaart Type Geen
Intern geheugen 16GB/32GB
Kleur
Kleuren Zwart; Wit
Energie
Gesprekstijd 720 minuten
Stand-by tijd 300 uur
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatie poort Apple standaard
Multimedia
Camera 3,2MP, autofocus
Video camera VGA (640×480) @30fps
Radio Nee
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp
Audio uitgang 3,5mm jackplug
Extra’s motion-games, App Store, magnetometer

De Apple iPhone 3GS lijkt ook qua verkooppakket erg op zijn oudere broer, de iPhone 3G. Het toestel komt in precies eenzelfde doosje als we van de iPhone 3G gewend zijn en dat wil dus zeggen dat het doosje erg compact is en stijlvol overkomt. Als je de bovenkant eraf haalt zie je de iPhone 3GS meteen liggen, precies op de plaats van de foto die op de voorkant van het doosje staat. Onder de iPhone zit een pakketje met boekjes en het sim-verwijder-gereedschap, een soort speld met een uitstekend stukje ijzer. Hierin zitten voor de echte fans ook nog een tweetal Apple-stickers, maar geen poetsdoekje, iets dat er bij de iPhone 3G wel bij zat. Onder dit pakketje zitten drie vakjes, één voor de ene helft van de lader, één voor de headset en de USB-kabel en één voor de andere helft van de lader. Die lader bestaat uit twee delen en moet je dus in elkaar schuiven en dan moet je er ook nog eens een USB-kabel in pluggen voordat je de hele lader compleet hebt. Dit zijn meteen de enige accessoires die bij de iPhone 3GS zitten, een beetje mager voor zo’n dure telefoon.

iPhone 3GS unboxing

 

iPhone 3GS unboxing

 

iPhone 3GS unboxing

 

Als je de iPhone 3GS ziet dan weet je eigenlijk niet of je te maken hebt met een iPhone 3G of een iPhone 3GS. De toestellen zien er echt exact hetzelfde uit, zelfs uit de tekst die erop staat is lastig af te leiden dat het hier om een iPhone 3GS gaat. Het toestel is dus, net als zijn oudere broer, een beetje aan de grote kant. Eigenlijk is hij een beetje te breed om lekker vast te houden, maar het kan nog net wat ons betreft. Het toestel ziet er erg strak uit en voelt ontzettend stevig aan, waardoor hij een robuuste uitstraling krijgt. Het toestel is alleen wel helemaal glanzend en is dus ook één grote vingerafdruk-magneet, hoewel Apple beweert dat het scherm tegen vingerafdrukken kan. Krassen heeft Apple wel goed weten buiten te sluiten van de iPhone 3GS, hoewel zoiets natuurlijk ook niet helemaal te verhelpen is. We zijn dan ook redelijk tevreden met de bouwkwaliteit, hoewel we wel een beetje bang zijn dat het haarscheurtjes probleem zich ook bij de 3GS gaat voordoen, aangezien hij precies hetzelfde is wat betreft zijn uiterlijk. Dit zullen we pas weten als het toestel al wat langer op de markt is en hier kunnen we dan ook nog niets over zeggen.

De iPhone 3GS komt in twee kleuren, zwart en wit. Bij beide kleuren is de voorkant zwart met een zilverkleurige rand er omheen en het verschil zit hem dan ook in de achterkant. Deze is, afgezien van de camera, het Apple-logo en wat tekst, helemaal zwart bij de zwarte versie en helemaal wit bij de witte versie. Wij hadden de zwarte versie om te testen, in de foto hieronder zie je een zwarte iPhone 3GS en een witte iPhone 3G naast elkaar, om een idee te geven van de witte kleur. Die kleurschema’s zijn namelijk bij beide telefoons gelijk.

iPhone 3GS vs iPhone 3G

 

We zullen het toestel toch nog even van alle kanten bespreken om je geheugen een beetje op te frissen, te beginnen bij de voorkant. Deze wordt natuurlijk grotendeels ingenomen door het grote 3,5-inch touchscreen. Daaronder zit een rond kuiltje met een zilver vierkantje er in, de hometoets. Dat is ook meteen de enige toets aan de voorkant van de iPhone 3GS. Als laatste is de voorkant, boven het scherm, nog de luidspreker van de iPhone te vinden. Deze wordt gebruikt om gesprekken mee te voeren, voor het beluisteren van muziek is er een andere luidspreker te vinden op het toestel. Hier komen we later op terug. Qua ontwerp valt nog op dat de rand van het toestel afgewerkt is met een zilverkleurig laagje.

iPhone 3GS voorkant

 

iPhone 3GS voorkant detail

 

iPhone 3GS voorkant detail

 

De achterkant van de iPhone 3GS is niet heel druk, het enige dat hier direct opvalt is het grote Apple-logo dat bovenaan in het midden geplaatst is. Iets hoger zien we nog een zilveren ringetje, met daarbinnen een lens. Hoewel dit er simpel uitziet, is het zilveren ringetje eigenlijk één van de meest geavanceerde dingen in de iPhone 3GS: naast decoratie om de camera, dient het ringetje ook nog als deel van de GSM-antenne. De lens dient natuurlijk voor de 3,2-megapixelcamera die te vinden is in de iPhone 3GS. Onderaan zijn verschillende details, zoals het model nummer, FFC ID en de plaats waar de iPhone 3GS ontworpen en gemaakt is, gedrukt in opvallende chromen letters. Hier is ook te vinden welke versie je hebt, de 16GB of de 32GB versie.

iPhone 3GS achterkant

 

iPhone 3GS achterkant detail

 

iPhone 3GS achterkant detail

 

iPhone 3GS achterkant detail

 

Apple heeft de rechterkant van de iPhone 3G helemaal leeg gelaten, het enige dat je er ziet is het zwarte plastic van de achterkant en het chromen randje van de voorkant. Links is wat interessanter in dit geval. Hier zijn namelijk twee toetsen te vinden. Ze zijn allemaal vormgegeven als kleine, zilverkleurige streepjes. De eerste, helemaal boven, is een toets om het toestel op de stille modus te zetten. De toets daaronder is de bekende volumetoets, eigenlijk twee toetsen die aan elkaar zitten.

iPhone 3GS rechterkant

 

iPhone 3GS linkerkant

 

De onderkant van de iPhone 3GS is, in tegenstelling tot de rest van het toestel, aardig vol. In het midden is de grote, platte, datapoort te vinden. Deze dient om het toestel op te laden en om data van en naar het toestel te sturen. Daarnaast is aan beide kanten een schroefje te vinden. Deze zorgen er voor dat het toestel makkelijker open te schroeven is, mocht dit nodig zijn. Helemaal aan de buitenkant vinden we ten slotte nog twee speakertjes, althans, dit lijkt zo. In werkelijkheid is alleen achter het linker raster een speaker verborgen, rechts zit de microfoon van het toestel.

Bovenop het toestel is ook redelijk veel te vinden, als we het met de rest van het toestel vergelijken tenminste. Linksboven is de 3.5mm jackplug geplaatst, waardoor je dus elk willekeurig headset aan je iPhone kan aansluiten. Daarnaast, in het midden, is de simkaarthouder te vinden, welke erg goed verborgen zit. Om deze te openen zit er een speciaal gereedschap in de doos. Tot slot vinden we helemaal rechts op de bovenkant van de iPhone 3GS nog de aan en uit-toets, waarmee je het toestel aan en uit kan zetten en kan vergrendelen en ontgrendelen.

iPhone 3GS onderkant

 

iPhone 3GS bovenkant

 

iPhone 3GS bovenkant detail

 

iPhone 3GS bovenkant detail

 

iPhone 3GS onderkant detail

 

Scherm

De Apple iPhone 3G stond onder andere bekend om zijn goede scherm en dat heeft er dan ook voor gezorgd dat we hoge verwachtingen hadden voor de iPhone 3GS. Het scherm is redelijk prettig om naar te kijken, hoewel het opvalt dat de resolutie en het contrast van het scherm wel een beetje onderdoen voor de huidige concurrentie. Het scherm is wel ontzettend helder en bovenal, redelijk goed zichtbaar onder direct zonlicht. Vooral dat laatste zien we niet gebeuren bij andere touchscreentelefoons en is dan ook een mooie prestatie van Apple. De kleuren van het scherm zijn een beetje flets, maar niet zo dat het storend is en al met al zijn we dan ook wel tevreden over de prestaties van het scherm.

De iPhone 3GS heeft, net als zijn twee voorgangers, een capacitief scherm dat ook nog eens uitgerust is met multi-touch functionaliteiten. Het scherm van de iPhone blijft toch één van de gevoeligste schermen die we gezien hebben en hij werkt werkelijk bij elke minuscule aanraking. Dit werkt dan ook erg lekker en ook multi-touch werkt prima, het enige nadeel van het scherm is dat hij niet met stylus gebruikt kan worden, maar dat is in de iPhone eigenlijk ook niet nodig.

Toetsen

De iPhone heeft natuurlijk geen toetsenbord, er zijn toch een aantal fysieke toetsjes te vinden. Allereerst is er de hometoets, een toets die ervoor zorgt dat je terug in het stand-by scherm komt. Als je al in het stand-by scherm zit zal het toestel in een speciaal zoek schermpje komen, waar we in het volgende hoofdstuk op terug komen. De toets is prima in gebruik, redelijk groot en lekker soepel. De volgende toets die we vinden, bovenaan het toestel, is de aan en uit-toets. Deze toets is geheel gewijd aan het aan/uit en stand-by zetten van het toestel. Een korte druk op deze knop zet het toestel op stand-by, als je de toets langer ingedrukt houdt komt er een balkje om het toestel af te sluiten. Mocht je iPhone uit staan, dan kan je hem aanzetten door op deze knop te drukken. De laatste drie toetsen op de Apple iPhone 3GS hebben alle met geluid te maken. De eerste is een schuifje waarmee het toestel op stille modus gezet kan worden. Daaronder is een dubbele toets te vinden voor de volumeregeling. Deze toetsen zijn beide erg klein, maar omdat ze zo soepel zijn toch lekker in gebruik.

De iPhone 3GS heeft niet zomaar een virtueel toetsenbord, maar een zogenaamd dynamisch virtueel toetsenbord. Hoewel hier aan het toetsenbord zelf niets van te zien is, past het toestel de grootte van de toetsen aan op hoe waarschijnlijk het is dat de betreffende letter gebruikt gaat worden. Dit helpt zeker om je foute aanslagen te vermijden, maar het toetsenbord blijft een beetje klein. Met een beetje oefening kun je er echter prima op typen. Om het typen nog verder te vergemakkelijken, heeft Apple nog een andere handigheid ingebouwd, die helaas niet altijd even handig is. Bij het typen wordt automatisch het goede woord voorgesteld en bij een druk op de spatietoets bevestigd. Tijdens het typen gebeurt het echter vaak dat het verkeerde woord voorgesteld wordt. Als we dan zonder na te denken op de spatiebalk drukken, klopt het getypte woord dus niet en moet het woord opnieuw getypt worden. Gelukkig is deze optie uit te zetten dus is het niet zo’n groot probleem. Verder werkt het toetsenbord prima en lekker snel. Zeker in landschapsmodus, waar de toetsen wel groot genoeg zijn om snel en makkelijk te typen.

Screenshot iPhone 3GS toetsen portret

 

Screenshot iPhone 3GS toetsen landschap

 

De Apple iPhone 3GS draait op Apple’s eigen Mac OS X en wel de iPhone versie. Het toestel komt standaard met versie 3.0 van de iPhone firmware erop en dat brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo kan het toestel nu wel kopieren en plakken, heeft push notificaties, nieuwe API’s voor de SDK en vele andere nieuwe functies. Verder is de interface hetzelfde als versie 2.1 die we van de iPhone 3G kennen, dus voor velen bekend. Voor iedereen die de interface nog niet kent zullen we hieronder alles nog een keertje bespreken.

Screensaver

De iPhone 3GS heeft een mooie screensaver, die bestaat uit een plaatje, de tijd en het bekende “slide to unlock-balkje”. Dit is allemaal erg eenvoudig en grafisch mooi weergegeven, iets dat eigenlijk de hele iPhone kenmerkt. Als je muziek aan het afspelen bent, dan zal deze screensaver niet het standaard plaatje bevatten, maar de album-art van het betreffende nummer weergeven. Ook wordt de datum vervangen door de naam van het nummer, zodat je in één oogopslag kan zien welk nummer er afgespeeld wordt. Ala je hier twee keer op de hometoers drukt komt er een balkje met die knoppen en een schuifje waarmee je de speler kunt bedienen tevoorschijn. Een erg mooie en redelijk functionele screensaver, dus.

Screenshot iPhone 3GS screensaver

 

Screenshot iPhone 3GS screensaver muziek

 

Stand-by

Het stand-by scherm van de iPhone 3GS is eigenlijk ook meteen het menu, iets anders dat kenmerkend is voor het toestel. Elk programma en onderdeel van het toestel heeft hier een eigen icoontje, waarvan er in totaal 16 op een pagina passen. Er zijn meerdere pagina’s, waar je tussen kan wisselen door met je vinger over het scherm te schuiven. Onderaan is nog een balkje te vinden waar vier programma’s ondergebracht kunnen worden, die bij elk scherm weergegeven wordt. Alle icoontjes zien er mooi uit en het wisselen tussen pagina’s gaat prima. Je kunt icoontjes verplaatsen door ze even ingedrukt te houden. Dan gaat alles schudden en kun je het verplaatsen. Hoewel ons toestel dit niet kon, kon het op onze iPhone 3G met firmware 3.0 wel, dus waarschijnlijk komt het omdat wij een demo versie hebben en kan het wel gewoon. Je kunt hier ook bijvoorbeeld snelkoppelingen naar websites toevoegen.

Iets nieuws met OS 3.0 is dat je door je iPhone kan zoeken door vanaf het eerste stand-by scherm op de hometoets te drukken of naar rechts te schuiven met je vinger. Dan kom je in een schermpje met een zoekbalkje, waar je door alles op je telefoon kunt zoeken. Je kunt via deze zoekfunctie niet alleen applicaties vinden, maar ook agenda-items, muziek, contacten etc. Een erg handige functie voor als je veel op je iPhone hebt staan.

Screenshot iPhone 3GS stand-by

 

Screenshot iPhone 3GS stand-by aanpassen

 

Screenshot iPhone 3GS stand-by zoeken

 

Instellingen

De iPhone 3GS heeft een groot aantal instellingen waarbij ook gedacht is aan slechtziende mensen, ouderen en iedereen die gewoon te lui is om te lezen. Het instellingenmenu zelf is via een icoontje in het stand-by scherm binnen te gaan en bestaat uit een grote lijst met categorieën waarvan je dingen kan instellen ingedeeld in een aantal onderdelen, namelijk één voor het netwerk, één voor beeld en geluid, één voor alle standaard applicaties en één voor alle extra applicaties. Dit is allemaal mooi weergegeven, elke categorie heeft een eigen pictogram. Onhandig is wel dat de instellingen voor de applicaties allemaal via hier gaan en je bij de applicaties zelf niets kan instellen, waardoor je altijd terug moet naar het instellingenmenu om iets te veranderen. Enkele leuke instellingen zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid om alle tekst voor te laten lezen. Ook is het mogelijk de hele interface negatief weer te geven, hoewel we ons afvragen wat daar het nut van is. Daarnaast kan je instellen dat het mogelijk is om overal op in te zoomen, erg handig voor mensen die wat minder goed kunnen lezen. Het aantal instellingen is erg groot en dat is voor sommige mensen zeker handig.

Screenshot iPhone 3GS instellingen

 

Screenshot iPhone 3GS instellingen negatief

 

Screenshot iPhone 3GS zoom

 

Firmwareversie 3.0

De langverwachte firmwareversie 3.0 van Mac OS X iPhone is standaard meegeleverd en dat brengt wat mooie veranderingen met zich mee. De belangrijkste twee punten zijn eigenlijk de mogelijkheid om te knippen en plakken en de push notificaties die Apple heeft ingebouwd. Verder heeft de nieuwe versie dingen als een spraakrecorder, meer mogelijkheden voor applicaties, verbeterde performance en uithoudingsvermogen en niet te vergeten mms. Dat laatste zullen we op terugkomen in het hoofdstuk “Telefoon”, de spraakrecorder komt terug in het hoofdstuk “Applicaties en games” en de performance kun je meer over lezen in het hoofdstuk “iPhone 3G vs. iPhone 3GS”, hoewel het daar niet direct over de performance van de nieuwe firmware gaat maar over de performance van de 3G versus die van de 3GS. Aangezien onze 3G ook versie 3.0 heeft, zal het verschil van de firmware hier niet in zitten. De copy/paste mogelijkheid en de push-notificaties zullen we hier even op terug komen.

Allereerst de mogelijkheid om te kopiëren en te plakken, één van de grootste bezwaren tegen de iPhone 3G destijds. Het werkt eigenlijk heel makkelijk, als je ergens tekst op je scherm hebt kun je die even ingedrukt houden, waarna er een pop-up in het scherm komt met daarin een knop om te selecteren of alles te selecteren. Als je op selecteren drukt komt er automatisch een geselecteerd veld, dat je kan veranderen door de uiteinden te verslepen. Daarna kan je op de knop kopieer klikken waarna je de tekst gekopieerd hebt. Om het weer te plakken moet je in een tekstvak gaan staan, bijvoorbeeld bij het maken van een bericht of het plaatsen van een reactie op internet. Als je dan het scherm even ingedrukt houdt komt er een plak-toets naar boven, waarmee je de tekst kan plakken. Je kunt ook foto’s kopiëren, dan moet je in de galerij een foto even ingedrukt houden of via een knopje onderaan meerdere foto’s selecteren en dan op kopiëren drukken.

De push notificaties zorgen ervoor dat sommige applicaties, zoals bijvoorbeeld verschillende messenger-applicaties, je een berichtje geven als er iets gebeurt. Bijvoorbeeld dat je telefoon piept als je een nieuw msn bericht krijgt als je ergens anders mee bezig bent. Het is een verbetering ten opzichte van de vorige firmware versies, maar echt geweldig is het nog steeds niet. Het is een soort verkapte vorm van multi-tasking en we vinden eigenlijk dat de iPhone 3GS dit gewoon moet hebben als smartphone zijnde. Ook Android moet dit missen, maar heeft een heel wat overzichtelijker en uitgebreider notificatie-systeem en is daarom op dit gebied een stuk beter dan de iPhone 3GS.

Screenshot iPhone 3GS kopieëren

 

Screenshot iPhone 3GS plakken

 

Screenshot iPhone 3GS push-notificaties

 

Spraakbediening

Een andere nieuwe mogelijkheid in de iPhone 3GS is spraakbesturing. Hiermee kun je vanalles uitvoeren door gewoon iets te zeggen in je telefoon. Je gaat naar de spraakbesturing door de hometoets even ingedrukt te houden en vanuit daar kun je bijvoorbeeld zeggen “muziek afspelen” of “pauzeer” om je muziek te besturen. Commando’s als “Bel Dominick” zijn ook mogelijk, dan zal je iPhone beginnen te bellen of eerst vragen welk nummer je wilt bellen: mobiel, vast, werk etc. Deze functie is erg handig als je muziek wilt luisteren of bellen via de headset, aangezien je hometoets erg makkelijk blind te vinden is en het ook werkt als je telefoon vergrendeld is.

Screenshot iPhone 3GS stembediening

 

Screenshot iPhone 3GS stembediening

 

Screenshot iPhone 3GS stembediening

 

De iPhone 3GS is een smartphone en dat betekend natuurlijk dat hij grotendeels gericht is op veel applicaties en uitbreidbaarheid. Het toestel komt zelf al met een flink aantal handige apps, zoals een agenda, Google Maps, weer, aandelen, notities en een spraakrecorder en heeft daarbij nog de bekende App Store waarmee je ontzettend makkelijk zelf applicaties kan downloaden. Hier zijn zowel gratis als betaalde applicaties en het aanbod is enorm en groeit nog steeds. Hieronder zullen we de App Store en een aantal standaard applicaties bespreken, voor uitgebreide informatie over verschillende applicaties uit de App Store kun je terecht bij onze software reviews voor de iPhone, waar regelmatig reviews van nieuwe applicaties verschijnen.

App Store

De App Store is bij iedereen goed bekend en we hadden hem ook al gezien op de vorige iPhone. Het is een online winkel waar je duizenden programma’s kan downloaden voor je iPhone, dit kan zowel via iTunes op je PC of via de App Store op je iPhone. Via iTunes moet je gewoon een applicatie selecteren op je PC, op downloaden klikken en vervolgens je iPhone synchroniseren. De applicatie op je iPhone is in feite ook zo simpel, maar deze zullen we wat uitgebreider bespreken. Als je hem opent krijg je een schermpje met uitgelichte applicaties voorgeschoteld, dat kunnen nieuwe applicaties zijn of applicaties die speciaal door Apple geselecteerd zijn. Je kunt via een balkje onderaan in nog vier andere tabbladen komen, namelijk ééntje waar je categorieën kan selecteren, een tabblad met de top 25, een zoek tabblad en een update tabblad. In die laatste staan alle updates van de programma’s die je op dit moment al geïnstalleerd hebt, mochten die er zijn.

Via al deze tabbladen kom je uiteindelijk bij een applicatie uit, waarvan je als je die aanklikt een beschrijving, een aantal screenshots en de prijs te zien krijgt. Vanuit hier kan je dan beslissen een applicatie te downloaden of niet, als je besluit hem te downloaden dan kom je weer in je stand-by scherm waar je het icoontje van het programma met de voortgang erbij ziet. Er zitten wel twee vervelende puntjes aan, ten eerste kan je applicaties groter dan 10MB niet via UMTS downloaden, maar heb je daar een Wi-Fi verbinding voor nodig. Een ander minpuntje is dat je ook voor gratis applicaties per sé een iTunes account nodig hebt en dat je die alleen met een credit-card kan aanmaken. Als je die niet hebt dan heb je dus een probleem.

Screenshot iPhone 3GS App Store home

 

Screenshot iPhone 3GS App Store zoeken

 

Screenshot iPhone 3GS app store applicatie

 

iTunes

Als toevoeging op de App Store heeft de iPhone 3GS ook een iTunes applicatie. Deze is eigenlijk ongeveer hetzelfde als de App Store, maar dan kan je er natuurlijk muziek kopen in plaats van games en applicaties. Je begint in een soorgelijk scherm als bij de App Store en van daar kun je een artiest of album selecteren. Als je een album geselecteerd hebt kom je in een schermpje waarin je het direct kan kopen, ook met een iTunes account. Je kunt hier bij sommige albums ook losse nummers kopen, waarbij de prijs meestal op €0,99 ligt. Prijzen van albums liggen meestal tussen de €6,99 en €14,99. Je kunt een nummer ook previewen door erop te klikken, waardoor je ook daadwerkelijk weet wat je koopt. De iTunes applicatie heeft ook speciale delen voor podcasts en audioboeken en al met al is het dus een erg complete muziek winkel waar de gebruiker en de muziekindustrie wat aan heeft.

Screenshot iPhone 3GS iTunes overzicht

 

Screenshot iPhone 3GS iTunes album

 

Spraakrecorder

Screenshot iPhone 3GS spraakrecorder

Nieuwe in de iPhone met firmware 3.0 is een spraakrecorder. Deze is direct vanuit het stand-by scherm beschikbaar en heeft de naam Dictafoon gekregen van Apple. Als je de applicatie opend krijg je een grote microfoon te zien op het scherm, met daaronder een geluidsmetertje dat aangeeft hoe hard je praat. Linksonder zit een knopje met een rood rondje erop, de opneem-toets. Hiermee kun je je opname beginnen en later ook pauzeren. Als je opname enmaal gepauzeerd is kun je hem stoppen door op het knopje rechtsonder te drukken, waarmee je direct naar de lijst waar al je opnames in staan gaat. Dit is allemaal redelijk standaard en niet echt interessant. De applicatie is wat ons betreft een typisch voorbeeld van hoe Apple het wiel opnieuw uitvindt, ze doen alsof het revolutionair is maar eigenlijk zit het al sinds 2004 in elke telefoon behalve de iPhone. Apple heeft wel een leuk geluidsmetertje toegevoegd, maar enig nut heeft die niet omdat hij geen echte meetwaarde geeft.

Kompas

Screenshot iPhone 3GS kompas

Een andere nieuwe applicatie in de derde versie van de iPhone firmware en daarbij exclusief bruikbaar in de iPhone 3GS, is het kompas. Deze werkt via de ingebouwde magnetometer, ook bekend als digitaal kompas, van de iPhone 3GS. Deze zoekt naar magnetische velden en is zo in staat om het noorde aan te wijzen, maar kan bijvoorbeeld ook werken als metaaldetector, zoals we dat op Android hebben gezien. De kompas-applicatie is eigenlijk niets meer dan een simpel kompas dat het noorde aangeeft en verteld in welke richting de iPhone op dat moment ligt, met daarbij de keuze of je het magnetische noorden of het geografische noorden wilt gebruiken. De magnetometer is vooral handig om precies te kunnen zien welke richting je uit gaat tijdens het navigeren en voor Google StreetView, maar Apple heeft ook in deze applicatie een grappige toepassing gevonden.

Weer

De weerapplicatie is mooi en simpel vormgegeven en werkt ontzettend makkelijk. Bovenin is een pictogram met het soort weer, waaronder de plaatsnaam en de temperatuur staan. Daaronder is een lijst te vinden met de weersverwachting vijf dagen vooruit. Deze is niet gedetailleerd, maar wel erg overzichtelijk. Elke dag heeft een icoontje voor het weertype met daarnaast de verwachte minimum- en maximumtemperatuur. Via het knopje met de “i” erop onderin kun je steden toevoegen en verwijderen en hierbij is de keuze bijna onbeperkt. Ook kun je kiezen tussen Celsius en Fahrenheit, waardoor de applicatie voor iedereen bruikbaar is. De applicatie is over het algemeen dan ook erg handig en goed bruikbaar voor iedereen die niet de hele dag binnen zit.

Screenshot iPhone 3GS weer

 

Screenshot iPhone 3GS weer instellen

 

Aandelen

De aandelenapplicatie is erg handig en overzichtelijk en je hebt al je favoriete aandelenkoersen hiermee binnen handbereik. Bovenin het aandelen-schermpje is een lijstje met alle gekozen aandelen weergegeven, waar je kunt zien hoe veel ze gestegen zijn. Hierbij kun je kiezen voor prijs, procent en marktkapitaal. Daar is ook te vinden wat de huidige koers is. Na het aanklikken van een aandeel komt er een mooi grafiekje onderin dat het verloop van de koers over 2 jaar, 1 jaar, 6 maanden, 3 maanden, 1 maand, 1 week of 1 dag aangeeft. Deze grafiek kun je eventueel vervangen door een tabel met belangrijke gegevens of recent nieuws over het betreffende bedrijf. Deze applicatie is net als de weer applicatie een handige toevoeging.

Screenshot iPhone 3GS aandelen grafiek

 

Screenshot iPhone 3GS aandelen nieuws

 

Screenshot iPhone 3GS aandelen info

 

De iPhone 3GS is volgens Apple een soort geëvalueerde iPod en het toestel is dan ook een ster als muziekspeler volgens Apple. Ook video’s afspelen moet er goed mee gaan sinds de iPhone 0S versie 3.0 en om alles helemaal compleet te maken heeft de iPhone 3GS een ingebouwde YouTube-applicatie. Iets dat we nog steeds erg missen in de iPhone 3GS is een FM radio, je kunt via de app-store een aantal applicaties downloaden voor internetradio, maar een echte FM radio vinden we toch wel een must tegenwoordig. In dit hoofdstuk zullen we alles stuk voor stuk bespreken en onderzoeken.

iPod

Screenshot iPhone 3GS iPod home

Apple heeft de muziekspeler, om nog eens te benadrukken dat het hier om een geüpgrade iPod gaat, genoemd naar de iPod. De applicatie heet iPod en is ook precies dezelfde als die op de iPod Touch. De muziekspeler bestaat uit vijf tabbladen, de eerste met afspeellijsten, éénntje met alle artiesten, eentje met al je nummers, één met video’s en een tabblad waar je nog meer items kunt vinden. Deze items zijn albums, audioboeken, componisten, genres, podcasts en je iTunes verzameling. Al deze categorieën zijn gewoon zo vormgegeven als je zou verwachten in een mp3 speler en het werkt dan ook prima. Je kunt zelf kiezen welke categorieën je in de onderste balk zet en welke in het tabblad meer. Leuk bij de categorie afspeellijsten is Genius, daarmee kun je door één nummer te selecteren automatisch een afspeellijst maken met allemaal nummers die erop lijken. Dit lijkt op Sony Ericsson’s SenseMe, maar heeft als grote voordeel dat je niet alle nummers eerst via de PC hoeft te scannen. Deze afspellijsten kun je achteraf bewaren en je kunt ze ook updaten mocht je nieuwe nummers toegevoegd hebben. Dit is een leuke toevoeging en hoewel het grafisch wat minder interessant is werkt het beter dan bij Sony Ericsson. Equalizers, een geluidsbegrenzing en dergelijken zijn ook aanwezig, maar alleen via het instellingen-menu van de telefoon zelf.

Als je eenmaal een nummer hebt gekozen via welke weg dan ook en je speelt hem af, kom je in een schermpje waarin de album-art centraal staat. Daaronder is een klein doorzichtig balkje met daarin een play/pause-knop, knoppen om de muziek door en terug te spoelen en een balkje voor het volume. Je kunt helaas niet direct zien hoe ver het nummer is met afspelen, dat kan pas als je één keer op het scherm tikt, dan komt er een balkje met de voortgang en toetsen voor de shuffle- en herhaal-modi aan de bovenkant tevoorschijn. Daar zit ook een Genius knop in, waarmee je meteen een Genius afspeellijst kan maken van het huidige nummer. Helemaal bovenaan staat en balkje met informatie over het nummer en twee toetsen, rechts ééntje om alle nummers in het huidige album weer te geven en links ééntje om terug te gaan. Het leukste van de iPod openbaart zich pas als je het toestel op zijn kant draait, dan kom je in de bekende CoverFlow terecht. Hier kun je ontzettend makkelijk door al je albums bladeren, compleet gedecoreerd met album-arts. Als je een album aantikt in CoverFlow komt er een lijst met nummers tevoorschijn van dat album. Dit werkt allemaal ontzettend vloeiend en is een genot om te gebruiken.

Screenshot iPhone 3GS iPod meer

 

Screenshot iPhone 3GS configureer

 

Screenshot iPhone 3GS iPod afspelen

 

Screenshot iPhone 3GS coverflow

 

Screenshot iPhone 3GS iPod pop-up

Een handige toevoeging van Apple is de mogelijkheid om je iPod vanaf elk willekeurig programma te bedienen als hij op de achtergrond speelt. Als je terwijl je muziek afspeelt twee keer op de home-toets drukt komt er een klein pop-upje met daarin een snelkoppeling naar je iPod en een aantal basale bedieningsmogelijkheden. Dit is erg handig omdat je dan niet terug hoeft te gaan naar de iPod applicatie als je bijvoorbeeld het weer aan het bekijken bent.

De muziekkwaliteit door de boxjes is niet heel bijzonder, er is redelijk wat bas aanwezig maar de boxen komen soms wat schel over en zijn niet erg hard. Door de headset klinkt de iPhone 3GS goed, het geluid is erg helder en er is lekker wat bas. Het is echter niet heel speciaal, er zijn zeker telefoons die het toestel verslaan op het gebied van muziekkwaliteit.

Video playback

De iPhone 3GS heeft twee verschillende videospelers, één in de iPod en één in de galerij. Die in de iPod verzameld al je muziekvideo’s die je via iTunes geïmporteert hebt. Hierbij is het alleen mogelijk om de video’s in landschapsmodus weer te geven en de videospeler heeft maar een aantal bedieningsmogelijkheden. Onderaan is een balkje met play/pause-, doorspoel- en terugspoeltoetsen, aan de bovenkant is een balkje met daarop hoe lang de video nog moet spelen en hoe lang hij al bezig is te vinden. Daarnaast staat nog een toets waarmee je kunt wisselen tussen de originele aspectratio van de video en ééntje die aan het scherm is aangepast.

De videospeler in de galerij is bedoeld voor video’s die je zelf opgenomen hebt met de camera van de iPhone 3GS en is iets uitgebreider, maar nog steeds erg eenvoudig en strak. Onderaan is een balkje met toetsen voor de vorige en volgende video/foto, afspelen/pauzeren, verwijderen en om een klein menuutje op te roepen. Via dit menuutje kun je video’s emailen, mms’en en uploaden naar YouTube. Bovenaan is een balkje met het verloop van de video weergegeven, met daarin van elk deel een frame van de video zodat je makkelijk kan zien in welk deel van de video je op dat moment bent en waardoor je makkelijk naar een specifiek deel van de video kan door- of terugspoelen. Helemaal bovenaan is een knopje om terug te gaan naar de overzichtspagina van de galerij.

Beide videospelers zijn erg eenvoudig, strak en mooi weergegeven, maar ze zijn wel een beetje simpel meestal. Dit had iets uitgebreider gemogen, maar is opzich niet zo’n groot probleem. Wel vinden we de indeling van twee verschillende videopspelers een beetje onhandig, zo heb je niet makkelijk een overzicht van al je video’s.

Screenshot iPhone 3GS video playback iPod

 

Screenshot iPhone 3GS video playback galerij

 

YouTube

Screenshot iPhone 3GS youtube lijst

De iPhone 3GS heeft als echte web-telefoon natuurlijk ook een perfecte integratie van YouTube met zich mee gekregen van Apple. Het toestel heeft een speciale YouTube applicatie. Deze bestaat ook uit vijf tabbladen: uitgelicht, veelbekeken, zoek, favorieten en meer. In het tabblad meer zitten de categorieën meest recent, beste, geschiedenis, mijn video’s, abonnement en afspeellijsten. Net als bij de iPod kun je alle categorieën vrij verdelen over de onderbalk en het meer-tabblad. De functie van alle categorieën spreekt wel voor zich en is hetzelfde als bij de PC versie van YouTube. Video’s zijn in een lijst weergegeven met een preview erbij, de waardering, de uploader en de titel van de video. Als je een video afspeelt, iets dat trouwens alleen kan via 3G of Wi-Fi, krijg je ongeveer dezelfde speler als in de iPod voorgeschoteld. Alles gaat redelijk snel en de video’s zien er ook gewoon oké uit. De applicatie heeft mogelijkheid om in te loggen en zo je eigen video’s te beheren en zoals hierboven te lezen kun je ook je eigen video’s uploaden via de galerij.

Screenshot iPhone 3GS youtube afspelen

 

Hoewel de iPhone 3GS, net als zijn voorgangers, nog steeds geen cameratelefoon is, heeft Apple op dit gebied wel heel wat verbeterd. Het toestel heeft nu een 3.2-megapixelcamera met autofocus en er is zelfs video-opname aanwezig in de iPhone 3GS. Daarmee klinkt de camera een stuk aantrekkelijker, maar het blijft natuulijk de vraag of hij ook echt een stuk beter is dan die van de iPhone 3G. Dit zullen we in dit hoofdstuk onderzoeken.

Foto

De camerainterface van de iPhone 3GS is nog niets verbeterd ten opzichte van de iPhone 3G. Dat wil zeggen dat je een schermpje tot je beschikking hebt waar drie knoppen in zitten en natuurlijk de camerazoeker. De eerste knop, in landschapsmodus bovenaan het balkje, is om te wisselen tussen foto- en videomodus. Met de knop daaronder kun je een foto maken en de knop helemaal beneden is een snelkoppeling naar de galerij. Verder is er dus helemaal niets waar je dingen kunt instellen of iets dergelijks, je moet alles gewoon volledig automatisch laten doen. Één ding waar je wel een beetje inspraak op hebt, is het focussen. De iPhone 3GS is uitgerust met touch-focus, waarmee je dus kunt focussen door met je vinger op een bepaald object te tikken op het scherm. Dit is allang niet meer nieuw, maar het is toch een leuke toevoeging.

Screenshot iPhone 3GS camera sluiterscherm

 

Screenshot iPhone 3GS camera touchfocus

 

De kwaliteit van de foto’s is, voor het eerst in een iPhone, redelijk goed te noemen. De foto’s met een resolutie van 3,2 megapixel zijn dankzij de autofocus bijna altijd scherp en dan ook echt scherp, de kleuren zijn mooi te noemen en de foto’s zijn over het algemeen gewoon redelijk mooi te noemen. Het enige waar de iPhone 3GS een beetje problemen mee heeft zijn hoge contrasten, daarbij worden de lichte kleuren vaak een grote vlek. Ook hebben de foto’s redelijk veel ruis, maar daar is mee te leven. We waren over het algemeen dus blij verrast met de camera van de iPhone 3GS, hoewel je het natuurlijk nog geen cameratelefoon kan noemen.

Camerasample iPhone 3GS

 

Camerasample iPhone 3GS

 

Camerasample iPhone 3GS

 

Video

Screenshot iPhone 3GS video opname

Een andere primeur in de Apple iPhone 3GS is het feit dat hij video’s kan opnemen. De videocamera heeft precies dezelfde interface als de fotocamera en hij is dan ook erg beperkt maar makkelijk in gebruik. Ook hier is touch-focus aanwezig, maar verder geen enkele instelling. Het toestel neemt filmpjes op in VGA formaat met een framerate van 30fps, niet slecht dus op papier. De video’s zien er inderdaad niet slecht uit, hoewel ze ook niet heel erg goed zijn. Ze hebben geen last van haperend beeld of iets dergelijks, maar het toestel heeft het ook bij video’s moeilijk met hoge contrasten en het ruisniveau is bij weinig licht erg hoog.

Galerij

De galerij van de iPhone 3GS is erg basaal en hetzelfde als de video speler die erin zit en we al eerder besproken hebben. In het begin kom je een scherm tegen met verschillende mappen, die je uitsluitend via iTunes op je PC kunt veranderen. Als je een map geselecteerd hebt kom je in een raster met alle afbeeldingen terecht, waar je er één aan kan klikken om hem te bekijken. Je kunt hier ook op een toets drukken waarmee je er meerdere kan selecteren en vervolgens verwijderen, delen of kopiëren. Als je een afbeelding bekijkt komt hij over het volledige scherm te staan. Hier is onderaan een balkje met toetsen voor de vorige en volgende video/foto, verwijderen en om een klein menuutje op te roepen. Via dit menuutje kun je foto’s emailen, mms’en, aan een contact koppelen of als achtergrond voor je screensaver instellen. Natuurlijk werkt autorotate in deze galerij en als laatste is er nog een knop om al je foto’s als diashow weer te geven in het scherm waar je afbeeldingen kan selecteren.

Screenshot iPhone 3GS galerij

 

Screenshot iPhone 3GS galerij

 

Screenshot iPhone 3GS galerij

 

De iPhone 3G had wat problemen op het gebied van telefonie en omdat dat toch de core-business van een mobiele telefoon is, zou je denken dat Apple daar wat aan gedaan heeft. Dit zullen we in dit hoofdstuk onderzoeken, samen met de prestaties van de browser, de sms-functie en dergelijken. Lees dus snel door als je van plan bent om ook te gaan bellen, sms’en en browsen met je potentiële nieuwe iPhone 3GS.

Bellen

Bij het openen van de telefoon-applicatie krijg je vijf tabbladen voorgeschoteld, ééntje met favorieten, dan één met recente gesprekken, daarna de contactenlijst, vervolgens is er een tabblad met gewoon numeriek toetsenbord aanwezig en tot slot vinden we de voicemail. Bij het tabblad met favorieten is het mogelijk een aantal favoriete contacten toe te voegen, zodat deze snel gebeld kunnen worden. In het volgende tabblad, meest recente gesprekken, worden al je gesprekken opgeslagen en het is dan ook het logboek van je iPhone 3GS. Er is een mogelijkheid om alle gesprekken te bekijken, maar ook is het mogelijk om alleen de gemiste gesprekken weer te geven. Het contactentabblad, spreekt natuurlijk voor zich. Hieruit kunnen direct contacten gebeld worden en deze kunnen ook toegevoegd of verwijderd worden vanaf hier. Ook de functie van het toetsenbord is tamelijk vanzelfsprekend. Er is een toetsenbord, met daaronder een grote toets om te bellen aanwezig. Als extra is er de mogelijkheid het ingetoetste nummer meteen in een contact om te zetten. Het laatste tabblad, herbergt de voicemail-functie. Hier zijn ontvangen voicemailberichten direct op de telefoon te luisteren. Het is dus niet meer nodig een apart nummer te bellen. Ook is het mogelijk vanaf hier een begroeting op te nemen, het bericht dat bellers die doorverbonden worden naar de voicemail te horen krijgen, dus. Je kunt vanaf hier ook direct mensen terugbellen, waarbij je niet zoals bij een gewone voicemail 2x je belkosten betaald.

Screenshot iPhone 3GS bellen

 

Screenshot iPhone 3GS bellen

 

Screenshot iPhone 3GS bellen

 

Screenshot iPhone 3GS bellen

 

Screenshot iPhone 3GS bellen

 

Tijdens het bellen krijg je een schermpje met een aantal toetsen voorgeschoteld, bijvoorbeeld voor een toetsenbordje, de luidspreker en om het gesprek te beëindigen. Je kunt ook gewoon via de hometoets terug gaan naar het stand-by scherm, waarna er een balkje waarmee je terug kunt gaan naar het gesprek verschijnt. Zo kun je bijvoorbeeld notities maken tijdens het bellen of nog snel even het weer, de tijd van je afspraak of iets dergelijks checken. Erg handig dus in sommige gevallen.

Screenshot iPhone 3GS bellen

 

Screenshot iPhone 3GS bellen

 

Een groot probleem bij de vorige iPhone was dat het toestel een slechte ontvangst had. Dit zou Apple na een jaar wel opgelost moeten hebben, maar dat valt toch een beetje tegen. Het lijkt iets beter geworden te zijn en we kunnen het hier in de Randstad niet heel goed testen dus onze bevindingen zouden een beetje van hoe het in wat minder verstedelijkte gebieden is kunnen verschillen, maar het toestel heeft toch soms wel het probleem dat hij opeens geen ontvangst meer heeft. Dat is natuurlijk erg irritant en als dat in de Randstad al gebeurt kunnen we ons voorstellen dat het in Oost Nederland helemaal erg moet zijn. Verder is de belkwaliteit wel goed en heeft het toestel geen problemen.

Berichten

Natuurlijk kan de iPhone 3GS ook berichten versturen en helemaal nieuw voor de iPhone is zelfs mms’en ondersteund. Dit is nog steeds een verkapte vorm, maar het is alvast iets. De sms/mms-applicatie is ontzettend beperkt. Als je hem opend kom je in een lijst met je conversaties terecht, waarbij je conversaties kan verwijderen met de toets waar wijzig op staat bovenaan het scherm. Aan de andere kant bovenaan zit een toets waarmee je een nieuw bericht kan maken, waarbij je een ontvanger en een tekst invoert. Hierbij kun je via een nieuw knopje naast het tekst-invoerveld een foto bijvoegen, waardoor het een mms-functie is. Verder kun je echter geen bijlagen, zoals muziek of een videofragment, bijvoegen en het is dan ook geen volledige mss-functie. Conversaties zijn weergegeven met tekstballonetjes, waarbij iedere deelnemer een andere kleur tekstballon heeft. Vanuit een conversatie kan je in één keer een bericht sturen door die in te typen in het tekstvak beneden. Dit is allemaal erg overzichtelijk en ziet er ook goed uit.

Screenshot iPhone 3GS berichten

 

Screenshot iPhone 3GS

 

Je kunt ook emailen met de iPhone 3GS, dat gaat via een speciale applicatie. Je kunt hier via de instellingen een account toevoegen en bijvoorbeeld handtekeningen toevoegen. Je kunt door alleen je gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren een groot aantal accounts instellen, namelijk Exchange, Mobile Me, Google Mail, Yahoo! Mail en AOL. Verder kan het toestel gewoon overweg met imap- en pop3-accounts, maar daarvoor moet je wel wat meer gegevens aandragen. De mail-applicatie is ook erg simpel, je kunt via het beginscherm bij verschillende mappen en een nieuw bericht beginnen, helaas kan je hier niet makkelijk bijlagen toevoegen. Dit werkt verder wel allemaal makkelijk en goed en je kunt ook zonder probleem veel afbeeldigen versturen met behulp van kopiëren en plakken.

Screenshot iPhone 3GS mail

 

Screenshot iPhone 3GS mail

 

Screenshot iPhone 3GS mail

 

Browser

Het toestel komt met Apple’s eigen Safari webbrowser voorgeïnstalleerd. Deze browser is de beste die we kunnen vinden in een telefoon tot nu toe, het werkt ontzettend makkelijk en vloeiend. De browser geeft pagina’s zo weer, zoals ze ook echt zijn en dat zonder enig probleem. Bij veel toestellen gaat zoomen niet goed, is het scherm te klein etc. maar de iPhone 3GS heeft hier helemaal geen last van. Inzoomen gebeurt door met twee vingers van elkaar af te bewegen, uitzoomen door met twee vingers naar elkaar toe te bewegen. Scrollen gebeurt door simpelweg een deel van de pagina weg te slepen. Hiervoor zal dan een nieuw deel in de plaats komen. Verder beschikt de browser nog over automatische draaiing van het scherm, afhankelijk van de positie waarin het toestel gehouden wordt. Ook browsen met tabbladen is mogelijk. Hiervoor is een knop rechtsonder waarmee we op een pagina komen waar tussen de verschillende tabbladen gewisseld kan worden, tevens is dit het scherm om een nieuw tabblad toe te voegen. Tot slot is het nog mogelijk een pagina als bladwijzer aan het stand-by-scherm of aan een speciale bladwijzermap toe te voegen. Zodra het toestel in de buurt komt van een bekend Wi-Fi-netwerk, wordt hier meteen op overgeschakeld. Als de telefoon een Wi-Fi-netwerk ontvangt dat niet bekend is, komt er een pop-up tevoorschijn, waarbij gekozen kan worden het netwerk te gebruiken of niet. De mogelijkheden van de browser zijn dus vrij beperkt, maar de werking is ongeëvenaard. Iets dat we nog we missen is goede flash-ondersteuning. YouTube filmpjes kunnen via een speciale applicatie bekeken worden, maar verder kom je niet met de iPhone 3GS.

Screenshot iPhone 3GS browser

 

Screenshot iPhone 3GS browser

 

In dit hoofdstuk zullen we de iPhone 3GS naast haar voorganger, de iPhone 3G, leggen. We zullen dit enerzijds doen met filmpjes van beide toestellen naast elkaar bij verschillende handelingen zoals opstarten, browsen en het openen van applicaties. Anderzijds zullen we met een aantal camerasamples van beide toestellen komen om de kwaliteit daarvan te vergelijken. We zullen hierbij geen uitgebreide teksten als ondersteuning leveren, het beeldmateriaal spreekt voor zich.

Camerasamples (links iPhone 3G, rechts iPhone 3GS)

Camerasample iPhone 3GS vs. iPhone 3G

 

Camerasample iPhone 3GS

 

Camerasample iPhone 3GS vs. iPhone 3G

 

Camerasample iPhone 3GS

 

Camerasample iPhone 3GS vs. iPhone 3G

 

Camerasample iPhone 3GS

 

Camerasample iPhone 3GS vs. iPhone 3G

 

Camerasample iPhone 3GS

 

Camerasample iPhone 3GS vs. iPhone 3G

 

Camerasample iPhone 3GS

 

Kijkende naar het bovenstaande beeldmateriaal kunnen we concluderen dat de iPhone 3GS inderdaad een stuk sneller is dan de iPhone 3G. Vooral het browsen gaat verbluffend snel op een Wi-Fi netwerk en dat is een verademing bij de iPhone 3G. Het blijft natuurlijk wel de vraag in hoeverre je dit goed merkt in het dagelijks gebruik, maar het zal per gebruiker een beetje verschillen hoeveel waarde je hieraan hecht.

Ook op het gebied van camera is de iPhone 3GS er goed op vooruit gegaan, hoewel het toestel nog steeds niet echt geweldig is als cameratelefoon. De iPhone 3GS kan nu echter wel meekomen met de huidige markt op dit gebied en is niet meer het onderdeurtje dat de iPhone 3G altijd was als het gaat om camerakwaliteit. We kunnen dan ook concluderen dat de iPhone 3GS er overall redelijk wat op vooruit gegaan is, maar dat dat niet meteen betekend dat het toestel echt een grote meerwaarde biedt voor huidige iPhone 3G gebruikers. Daarover meer in de conclusie van deze review.

De batterij van de vorige twee iPhones was redelijk dramatisch en aangezien hij niet te vervangen was kon er ook geen hogere batterijcapaciteit in de toestellen gestopt worden. Dit probleem houden we helaas bij de iPhone 3GS. Hoewel Apple beweert dat het uithoudingsvermogen erop vooruit is gegaan, is daar in het dagelijks gebruik in ieder geval niets van te merken. Bij vrij intensief gebruik, haalt de batterij meestal nog niet eens één dag, bij normaal gebruik moet het toestel ook al elke dag aan de lader hangen. Zeker als je veel gebruik maakt van 3G, Wi-Fi en GPS is je 3GS binnen een mum van tijd leeg. Op de huidige markt zien we vaak smartphones die het net een dag volhouden op één batterijlading, maar aangezien de iPhone ook veel gericht is op de wat minder technisch aangelegde consument zou de batterij toch wel wat beter moeten zijn.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters