Apple iPhone 4

Apple heeft de laatste jaren met haar iPhones flink wat marktaandeel gegenereerd en probeert die lijn met de iPhone 4 door te zetten. Deze nieuwe iteratie van de beroemde telefoon van Apple moet het hebben van zijn display, z’n camera en z’n vernieuwde design. In deze review onderzoeken we of het toestel in staat is de oudere generatie te overtreffen.

Apple iPhone 4 inleidingfoto

 

De geruchten over de iPhone 4 begonnen eerder dan ooit en het toestel is ook de eerste iPhone die echt uitgelekt is voor de lancering. De geruchten over de toen nog iPhone 4G waren zelfs zo talrijk dat één van de grootste verrassingen tijdens de aankondiging van het apparaat de naam was. Het kwam zelfs zo ver dat de politie een inval deed bij een blogger die het toestel voortijdig in handen had. Of al deze lekken en ophef door Apple gepland waren of niet is natuurlijk maar de vraag, maar het heeft de fabrikant in ieder geval al voordat er één officieel woord over de nieuwe iPhone gerept was een flinke hype opgeleverd. Zoals we dat van Apple gewend zijn ging die hype na de eerste officiële geluiden over de iPhone 4 gewoon door en werd het toestel uiteindelijk succesvol op de markt gezet.

Helemaal vlekkeloos was de release van de iPhone 4 echter niet, want voor het eerst kende de telefoon van Apple meerdere problemen. Door wat problemen met de productie is de witte versie van de telefoon nog steeds niet verkrijgbaar en door te snelle productie had het toestel problemen met gele vlekken in het scherm. Verder zijn er een aantal exemplaren met omgedraaide volumeknoppen over de toonbank gegaan en natuurlijk is er nog de inmiddels overal bekende ‘death grip’.

Alle gebreken daar gelaten is ook de iPhone 4 alweer een enorm succes gebleken. Als we Apple mogen geloven zijn vooral de multimediafeatures beter dan ooit met 720p video-opname, een 5-megapixelcamera en een scherm met een resolutie die nog nooit gezien is in een telefoon. Of dat ook allemaal terecht is en of de beruchte ‘death grip’ het toestel niet ten gronde werpt zullen we in deze review onderzoeken.

Apple iPhone 4 vs Samsung Galaxy S

 

Apple iPhone 4 vs Samsung Galaxy S

 

De iPhone krijgt steeds meer rivalen en het lijstje met serieuze bedreigingen voor de iPhone 4 is alweer een stuk groter dan die van de iPhone 3GS. Vooral in het Android-kamp komt steeds meer concurrentie op gang en daar zijn vooral de Samsung Galaxy S, de Google Nexus One, de HTC Desire en de Sony Ericsson Xperia X10 de grote namen om op te letten. Vooral de Galaxy S en de Desire doen het de laatste tijd erg goed en hoewel beide toestellen hun naam niet zo erg mee hebben als de iPhone 4 zijn ze qua specificaties en prestaties prima opgewassen tegen het toestel van Apple.

Onder de andere besturingssystemen is de concurrentie heel wat minder talrijk. Hoewel er genoeg toestellen, zoals de Samsung Wave en binnenkort de Nokia N8-00 zijn die het proberen komen ze vooral als het gaat om applicatieaanbod niet in de buurt van de iPhone en zullen ze minder serieuze concurrenten vormen dan de bovengenoemde Android-toestellen.

Apple iPhone 4

 

Apple iPhone 4

 

Apple iPhone 4

 

Apple iPhone 4

 

Algemene gegevens
Merk Apple
Type iPhone 4
Besturingssysteem iOS 4
Ontwerp
Afmetingen 115x59x9,3 mm
Gewicht 137 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Wit; zwart
Scherm
Diagonaal 3,5″
Type TFT
Resolutie 640×960 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 1GHz Apple A4
RAM 512MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 16GB/32GB
Energie
Gesprekstijd 840 minuten
Standby-tijd 300 uur
Accu 1200mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Communicatiepoort Apple standaard
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Geen
Audio mp3, wma, aac, wav, ra
Video mp4, wmv, rv
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Google Maps Ja
Navigatie Geen
Internetservices
Applicatiewinkel App Store
Muziekwinkel iTunes
Exchange Ja
Twitter Nee
Facebook Nee
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

De iPhone kwam altijd al in een discreet en strak doosje, maar die van de vierde generatie iPhone is nog kleiner en nog strakker. Het doosje mag zich zeker rekenen tot een van de kleinste doosjes die we ooit gezien hebben en bevat van de buitenkant niet meer dan een foto, een sticker met wat info en een opschrift. Ook van binnen is de inhoud niet groots, maar alle essentials zijn aanwezig. Er is een tooltje om de simkaartlade uit te schuiven, twee beperkte boekjes, een velletje Apple-stickers, een paar oortjes en een erg compacte USB-lader. Daar komt nog een gratis bumper-case bij, waar je overigens afhankelijk van de uitvoering die je wilt hebben wel even geduld voor moet hebben.

De nieuwe iPhone heeft een totale restyle gekregen en dat is goed te merken. Hoewel de voorkant er nog vrijwel identiek uitziet, zijn de zijkanten en de achterkant flink veranderd. Deze veranderingen hebben overigens wel een negatief gevolg met zich mee gebracht, namelijk dat de telefoon niet erg lekker meer vasthoudt omdat de randjes niet lekker afgerond zijn. Ook moet je van het redelijk vierkante design houden, hoewel we Apple in ieder geval moeten nageven dat het nog strakker is dan de vorige iPhones. Qua formaat en gewicht is alles een beetje hetzelfde gebleven en daarmee is het toestel met een kleine 140 gram niet licht, maar ook niet te zwaar. De gebruikte materialen zijn prima en het toestel voelt erg luxe aan, wat overigens ook wel mag voor de prijs. Dat laat ons met een beetje gemixte gevoelens over de handzaamheid van het toestel, want hoewel de materialen super zijn en het toestel qua formaat en gewicht goed is, houdt hij niet erg lekker vast.

De iPhone 4 komt zoals we gewend zijn in twee kleuren, maar met de witte versie zijn problemen waardoor op het moment alleen de zwarte verkrijgbaar is. In tegenstelling tot bij de oude iPhone heeft Apple de vierde versie van haar telefoon echt in twee verschillende kleuren uitgerust. Naast de achterkant is bij de iPhone 4 ook de voorkant een andere kleur en alleen de metallic zijkant blijft altijd hetzelfde.

Zoals altijd zullen we de telefoon van alle kanten bespreken, natuurlijk te beginnen bij de voorkant. Deze wordt natuurlijk grotendeels ingenomen door het grote 3,5-inch touchscreen. Onder dat scherm zit een flinke zwarte ruimte met de hometoets erin. Dat is ook meteen de enige toets aan de voorkant van de telefoon. Ook boven het scherm vinden we een flinke zwarte ruimte met het één en ander erin. Ten eerste is hier natuurlijk de luidspreker om gesprekken te voeren en ook een secundaire camera is hier aanwezig. Tot slot zitten er een aantal sensoren, hoewel die normaliter niet te zien zijn.

Apple iPhone 4 voorkant

 

Apple iPhone 4 voorkant detail

 

Apple iPhone 4 voorkant detail

 

De achterkant van de iPhone 4 is niet heel druk, het enige dat hier direct opvalt is het grote Apple-logo dat bovenaan in het midden geplaatst is. Iets hoger zien we nog een zilveren ringetje, met daarbinnen een lens. Daarnaast zit als nieuw onderdeel van de telefoon de flits, die erg klein is. De lens dient natuurlijk voor de 5-megapixelcamera die te vinden is in de iPhone 4. Onderaan zijn verschillende details, zoals het model nummer, FFC ID en de plaats waar de telefoon ontworpen en gemaakt is, gedrukt in opvallende chromen letters. Opvallend is dat er niet meer vermeld wordt of het een 32GB- of een 16GB-versie is, iets dat bij de voorgangers van de iPhone 4 wel het geval was.

Apple iPhone 4 achterkant

 

Apple iPhone 4 achterkant detail

 

Apple iPhone 4 achterkant detail

 

De lade voor de simkaart is verplaatst naar de rechterkant van het toestel, waardoor die wat minder strak is dan die van zijn voorgangers. Het geheel is echter mooi weggewerkt en wat eigenlijk opvallender is, is het plastic streepje dat de twee antennes van elkaar scheidt. Ook aan de linkerkant is het genoemde streepje te vinden, die de omstreden ‘death grip’ zou moeten veroorzaken. Verder zijn bovenaan drie knopjes te vinden: twee volumeknoppen en een schuifje om het toestel op stil te zetten.

Apple iPhone 4 rechterkant

 

Apple iPhone 4 linkerkant

 

Apple iPhone 4 zijkant detail

 

Apple iPhone 4 zijkant detail

 

Apple iPhone 4 zijkant detail

 

De onderkant van de iPhone 4 is, in tegenstelling tot de rest van het toestel, aardig vol. In het midden is de grote, platte, datapoort te vinden. Deze dient om het toestel op te laden en om data van en naar het toestel te sturen. Daarnaast is aan beide kanten een schroefje te vinden. Deze zijn voor een normale gebruiker niet interessant, maar mocht je het toestel moeten openschroeven dan moet je deze twee schroefjes aanspreken. Helemaal aan de buitenkant vinden we ten slotte nog twee speakertjes, althans, dit lijkt zo. In werkelijkheid is alleen achter het linker raster een speaker verborgen, rechts zit de microfoon van het toestel.

De bovenkant van het toestel is wat minder vol dan de vorige iPhones, nu zijn er namelijk maar twee elementen en een plastic tussenstukje te vinden. Dit zijn links de 3,5mm jackplug en rechts de aan- en uitknop.

Apple iPhone 4 onderkant

 

Apple iPhone 4 bovenkant

 

Scherm

Volgens de geruchten had er eigenlijk een Super AMOLED-scherm in de iPhone 4 moeten zitten, maar omdat Samsung niet genoeg productiecapaciteit heeft voor dergelijke schermen zou de gigant de order van Apple afgewezen hebben. Daarom heeft het toestel nu een ander scherm dat Apple het ‘Retina Display’ noemt. Dit is een ‘gewoon’ TFT-paneel met IPS-technologie en een relatief hoge resolutie van 960×640 pixels. Deze resolutie is momenteel nog onverslagen in telefoons en de iPhone 4 heeft dan ook duidelijk een ontzettend scherp scherm. De kleurreproductie en contrasten van de Super AMOLED-schermen van Samsung kan hij echter niet verslaan en overal vinden we het scherm zeker niet beter dan die van bijvoorbeeld de Galaxy S. Het scherm van de iPhone 4 blijft echter wel één van de beste schermen op de markt en is de concurrentie op het gebied van scherpte en inkijkhoek een flinke stap voor.

Zoals we gewend zijn bij Apple is ook de gevoeligheid van het scherm van de iPhone 4 erg goed. Het capacitieve scherm registreert de kleinste aanraking en is daarom erg prettig in gebruik.

Toetsen

Screenshot iPhone 4 toetsenbord

De iPhone 4 is uiteraard niet uitgerust met een fysiek toetsenbordje, maar enkele ‘echte’ knopjes zijn wel op het toestel te vinden. Allereerst is er de hometoets, een toets die ervoor zorgt dat je terug in het standby-scherm komt. Als je al in het standby-scherm zit zal het toestel in een speciaal zoek schermpje komen, waar we in het volgende hoofdstuk op terug komen. Een nieuwe functie van de knop is dat hij bij een dubbele aanslag een lijstje met open programma’s oproept. De toets is prima in gebruik, redelijk groot en lekker soepel. De volgende toets die we vinden, bovenaan het toestel, is de aan en uit-toets. Deze toets is geheel gewijd aan het aan/uit en op non-actief zetten van het toestel. Een korte druk op deze knop zet het toestel op de slaapstand, als je de toets langer ingedrukt houdt komt er een balkje om het toestel af te sluiten. Mocht je toestel al uit staan, dan kan je hem aanzetten door op deze knop te drukken. De laatste drie toetsen op de Apple iPhone 4 hebben allen met geluid te maken. De eerste is een schuifje waarmee het toestel op stille modus gezet kan worden. Daaronder zijn twee toetsen te vinden voor de volumeregeling. Deze toetsen zijn allen wat groter dan bij de voorgangers van het apparaat en nog altijd prima in gebruik.

Onder het motto never change a winning team heeft de iPhone 4 nog altijd hetzelfde toetsenbordje. Al bij de eerste iPhone was dit dynamische virtuele toetsenbord aanwezig en sinds dien is het stukje software nog steeds maar weinig geëvenaard. Hoewel hier aan het toetsenbord zelf niets van te zien is, past het toestel de grootte van de toetsen aan op hoe waarschijnlijk het is dat de betreffende letter gebruikt gaat worden. Dit helpt zeker om je foute aanslagen te vermijden, maar het toetsenbord blijft een beetje klein. Met een beetje oefening kun je er echter prima op typen. Om het typen nog verder te vergemakkelijken, heeft Apple nog een andere handigheid ingebouwd, die helaas niet altijd even handig is. Bij het typen wordt automatisch het goede woord voorgesteld en bij een druk op de spatietoets bevestigd. Tijdens het typen gebeurt het echter vaak dat het verkeerde woord voorgesteld wordt. Als we dan zonder na te denken op de spatiebalk drukken, klopt het getypte woord dus niet en moet het woord opnieuw getypt worden. Gelukkig is deze optie uit te zetten dus is het niet zo’n groot probleem. Verder werkt het toetsenbord prima en lekker snel. Zeker in landschapsmodus, waar de toetsen wel groot genoeg zijn om snel en makkelijk te typen.

Screenshot iPhone 4 toetsenbord

 

De interface van de iPhone is al tijden één van de sterkste punten van het toestel en die is dan ook minimaal aangepast. Het nieuwe iOS 4 heeft op het gebied van interface wel wat veranderingen gekregen, maar het is allemaal erg beperkt en mag eigenlijk geen naam hebben. De twee grootste verschillen zijn eigenlijk dat je nu een wallpaper kunt instellen voor je springboard en dat je een soort taakbeheerder hebt.

Standby

Het standby-scherm van de iPhone 4 is eigenlijk ook meteen het menu, iets anders dat kenmerkend is voor het toestel. iPhone-gebruikers noemen dit standby-scherm overigens liever het springboard en eigenlijk doet de naam standby-scherm hem ook niet echt recht. Elk programma en onderdeel van het toestel heeft hier een eigen icoontje, waarvan er in totaal 16 op een pagina passen. Er zijn meerdere pagina’s, waar je tussen kan wisselen door met je vinger over het scherm te schuiven. Onderaan is nog een balkje te vinden waar vier programma’s ondergebracht kunnen worden, die bij elk scherm weergegeven wordt. Alle icoontjes zien er mooi uit en het wisselen tussen pagina’s. Een nieuwe feature hier is dat je twee icoontjes op elkaar kunt slepen om een map te maken. Deze kun je vervolgens uitklappen door erop te tikken. Je kunt hier ook bijvoorbeeld snelkoppelingen naar websites toevoegen.

Natuurlijk is het weer mogelijk om door je toestel te zoeken door vanaf het eerste standby-scherm op de hometoets te drukken of naar rechts te schuiven met je vinger. Dan kom je in een schermpje met een zoekbalkje, waar je door alles op je telefoon kunt zoeken. Je kunt via deze zoekfunctie niet alleen applicaties vinden, maar ook agenda-items, muziek, contacten enzovoorts. Daarmee is de functie erg praktisch voor als je iPhone vol zit met data.

Screenshot iPhone 4 standby

 

Screenshot iPhone 4 standby

 

Screenshot iPhone 4 standby

 

Spraakbediening

Screenshot iPhone 4 stembediening

De iPhone 4 heeft uiteraard de mogelijkheid om een aantal spraakcommando’s uit te voeren. Je gaat naar de spraakbesturing door de hometoets even ingedrukt te houden en vanuit daar kun je bijvoorbeeld zeggen “muziek afspelen” of “pauzeer” om je muziek te besturen. Commando’s als “Bel Dominick” zijn ook mogelijk, dan zal je iPhone beginnen te bellen of eerst vragen welk nummer je wilt bellen: mobiel, vast, werk etc. Deze functie is erg handig als je muziek wilt luisteren of bellen via de headset, aangezien je hometoets erg makkelijk blind te vinden is en het ook werkt als je telefoon vergrendeld is. Verder zal het echter een beetje omslachtig zijn en kun je net zo goed je toestel met de hand bedienen.

Multi-tasking

Met iOS 4 ondersteund de iPhone voor het eerst multi-tasking of iets dat erop lijkt. Voorstanders van de iPhone zullen zeggen dat het beter is dan multi-tasking, tegenstanders hebben het eerder over valse voorlichting. Het komt erop neer dat programma’s verschillende diensten naar de achtergrond kunnen verwijzen en zo ook als er iets anders op de voorgrond draait hun relevante info kunnen doorgeven. Het programma zelf wordt gepauzeerd, maar als je het opnieuw oproept gaat hij wel weer door waar je gebleven was. Vergelijkbaar met de oplossing van Android kun je door twee keer de hometoets in te drukken een lijstje oproepen met je laatst gebruikte programma’s, met het voordeel dat het lijstje hier onbeperkt lang is. Daarnaast kun je door naar rechts te swipen met je vinger controls voor de muziekspeler oproepen.

Screenshot iPhone 4 multitasking

 

Screenshot iPhone 4 multitasking

 

Prestaties

De iPhone 4 heeft dezelfde A4-chipset meegekregen als de iPad, die gebaseerd is op een 1GHz CPU. Net als de iPad weet het toestel hiermee goed z’n werk te doen en hierbij is de iPhone 4 merkbaar sneller dan zijn voorganger. Zoals we gewend zijn van Apple zijn vastlopers zeker geen vaste prik bij de iPhone 4. Om te zeggen dat het nooit voorkomt gaat wat te ver, maar het toestel loopt zeer zelden vast en is hiermee zeker één van de meest stabiele smartphones op de markt.

De iPhone blijft een vergaande doorontwikkeling van de iPod en op zijn beurt is de iPod Touch weer op de iPhone gebaseerd. Kortom, muziek is een belangrijke factor voor de iPhone 4. Daar heeft Apple een heuse iPod-applicatie voor geïnstalleerd, die we in dit hoofdstuk zullen onderzoeken. Daarnaast is het ook wel leuk als je op het mooie Retina Display zo nu en dan een filmpje kunt pakken, dus ook dat komt aan bod.

Muziekspeler

Screenshot iPhone 4

Voor iedereen die een iPod Touch of een eerdere iPhone heeft gehad is de muziekspeler van de iPhone 4 een oude bekende. De muziekspeler is identiek aan die van deze apparaten, wat overigens zeker niet negatief is. De muziekspeler bestaat uit vijf tabbladen, de eerste met afspeellijsten, ééntje met alle artiesten, eentje met al je nummers, één met video’s en een tabblad waar je nog meer items kunt vinden. Deze items zijn albums, audioboeken, componisten, genres, podcasts en je iTunes verzameling. Nieuw hier zijn iTunes U-items, maar dat is meer een verandering in iTunes dan in de muziekspeler zelf. Al deze categorieën zijn gewoon zo vormgegeven als je zou verwachten in een mp3 speler en het werkt dan ook prima. Je kunt zelf kiezen welke categorieën je in de onderste balk zet en welke in het tabblad meer. Leuk bij de categorie afspeellijsten is Genius, daarmee kun je door één nummer te selecteren automatisch een afspeellijst maken met allemaal nummers die erop lijken. Dit lijkt op Sony Ericsson’s SenseMe, maar heeft als grote voordeel dat je niet alle nummers eerst via de PC hoeft te scannen. Deze afspellijsten kun je achteraf bewaren en je kunt ze ook updaten mocht je nieuwe nummers toegevoegd hebben. Equalizers, een geluidsbegrenzing en dergelijken zijn ook aanwezig, maar alleen via het instellingen-menu van de telefoon zelf.

Als je eenmaal een nummer hebt gekozen via welke weg dan ook en je speelt hem af, kom je in een schermpje waarin de album-art centraal staat. Daaronder is een klein doorzichtig balkje met daarin een play/pause-knop, knoppen om de muziek door en terug te spoelen en een balkje voor het volume. Je kunt helaas niet direct zien hoe ver het nummer is met afspelen, dat kan pas als je één keer op het scherm tikt, dan komt er een balkje met de voortgang en toetsen voor de shuffle- en herhaal-modi aan de bovenkant tevoorschijn. Daar zit ook een Genius knop in, waarmee je meteen een Genius afspeellijst kan maken van het huidige nummer. Helemaal bovenaan staat en balkje met informatie over het nummer en twee toetsen, rechts ééntje om alle nummers in het huidige album weer te geven en links ééntje om terug te gaan. Het leukste van de iPod openbaart zich pas als je het toestel op zijn kant draait, dan kom je in de bekende CoverFlow terecht. Hier kun je ontzettend makkelijk door al je albums bladeren, compleet gedecoreerd met album-arts. Als je een album aantikt in CoverFlow komt er een lijst met nummers tevoorschijn van dat album. Dit werkt allemaal ontzettend vloeiend en is een genot om te gebruiken.

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

De muziekkwaliteit van de iPhone 4 is gewoon goed. De speaker heeft aardig wat pit en weet de muziek ook mooi ten gehore te brengen en via de oordopjes klinkt alles lekker helder en is het volume zeker niet te zacht. Eerder wat te hard, wat natuurlijk minder is voor je oren. Gelukkig zit er een volumebegrenzer op de telefoon, dus als je bang bent voor je oren kun je altijd besluiten die aan te zetten.

iTunes

Hoewel iTunes niet door iedereen gewaardeerd wordt was Apple wel één van de eersten die het concept van een uitgebreide online muziekwinkel goed onder de knie had en die winkel is ook tot de iPhone doorgedrongen. Je vindt iTunes in je iPhone 4 als een aparte applicatie waar je muziek, ringtones, audioboeken en podcasts kunt downloaden. Het assortiment is zoals we dat van iTunes mogen verwachten prima en ook de prijzen zijn met €0,99 voor een los nummer en tussen de €5 en €10 per album prima te noemen, hoewel het natuurlijk de vraag is of dat mensen kan onthouden van illegaal downloaden. Downloaden is allemaal erg simpel en gaat snel genoeg. Als aanvulling op het standaard assortiment is er ook iets nieuws in de iTunes winkel terecht gekomen genaamd iTunes U. Dit zijn verschillende informatieve video’s, interviews en dergelijken die je vaak gratis kunt downloaden of streamen.

Als je graag artiesten steunt en het niet erg vindt om te betalen voor je muziek is de iTunes store zeker een makkelijke en goede mogelijkheid. Als je meer van het illegaal downloaden bent dan heb je natuurlijk weinig aan dit programma.

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Video playback

De iPhone 4 heeft twee verschillende videospelers, één in de iPod en één in de galerij. Die in de iPod verzameld alle video’s die je via iTunes geïmporteerd hebt. Deze kunnen helaas alleen in mp4-formaat zijn en met maximaal een VGA-resolutie. Mov-filmpjes gaan wel tot 720p, maar dat betekent in de meeste gevallen wel dat je moet gaan converteren. Hierbij is het alleen mogelijk om de video’s in landschapsmodus weer te geven en de videospeler heeft maar een aantal bedieningsmogelijkheden. Onderaan is een balkje met play/pause-, doorspoel- en terugspoeltoetsen, aan de bovenkant is een balkje met daarop hoe lang de video nog moet spelen en hoe lang hij al bezig is te vinden. Daarnaast staat nog een toets waarmee je kunt wisselen tussen de originele aspectratio van de video en ééntje die aan het scherm is aangepast.

De videospeler in de galerij is bedoeld voor video’s die je zelf opgenomen hebt met de camera van de iPhone 4 en is iets uitgebreider, maar nog steeds erg eenvoudig en strak. Onderaan is een balkje met toetsen voor de vorige en volgende video/foto, afspelen/pauzeren, verwijderen en om een klein menuutje op te roepen. Via dit menuutje kun je video’s emailen, mms’en en uploaden naar YouTube. Bovenaan is een balkje met het verloop van de video weergegeven, met daarin van elk deel een frame van de video zodat je makkelijk kan zien in welk deel van de video je op dat moment bent en waardoor je makkelijk naar een specifiek deel van de video kan door- of terugspoelen. Helemaal bovenaan is een knopje om terug te gaan naar de overzichtspagina van de galerij.

Beide videospelers zijn erg eenvoudig, strak en mooi weergegeven, maar ze zijn wel een beetje simpel meestal. Dit had iets uitgebreider gemogen, maar is opzich niet zo’n groot probleem. Wel vinden we de indeling van twee verschillende videopspelers een beetje onhandig, zo heb je niet makkelijk een overzicht van al je video’s.

Screenshot iPhone 4

 

De camera is één van de gebieden waar grote updates gevallen zijn sinds de iPhone 3GS. De camera van de iPhone is nu niet langer een zielige bijfunctie, maar als we de specs mogen geloven wordt hij eindelijk nuttig. Het toestel heeft namelijk een heuse 5-megapixelcamera met led-flits en autofocus. Ook HD video’s opnemen is geen probleem voor de iPhone, dat doet het toestel namelijk op 720p met 30 frames per seconde.

Foto

Screenshot iPhone 4

Één ding dat niet veranderd is sinds de iPhone 3GS is de camerainterface. Deze is nog steeds ontzettend simpel en beperkt, met twee nieuwe knopjes weliswaar. Beiden zijn bovenaan het scherm te vinden. De ene is geschikt om de flitser aan of uit te zetten en met het andere knopje kun je van camera wisselen. Verder is er onderaan het scherm een balk met drie knoppen. Hiervan is de middelste en grootste de sluiterknop en met de knoppen daarnaast kun je de galerij openen en wisselen tussen de foto- en videomodi. Tot slot is er de touch-focus, die werkt door op het punt waar je op wilt focussen te tikken. Dit werkt redelijk goed, maar helaas is het niet mogelijk om op objecten die erg dichtbij zijn scherp te stellen. Jammer is wel dat het toestel geen echte sluitertoets heeft en je het dus moet doen met een virtueel knopje.

De kwaliteit van de foto’s is inderdaad erg toegenomen sinds de vorige iPhone en wat ons betreft kan het toestel zich tot de elite van de 5-megapixelcameratelefoons rekenen. Foto’s zijn helaas redelijk snel bewogen, maar exemplaren die niet bewogen zijn zijn al gauw kwalitatief redelijk goede plaatjes. De kleuren zijn prima, de foto’s zijn scherp en er is niet zoveel ruis aanwezig. Wel jammer is dat de lijnen in de foto’s soms wat onrealistisch zijn.

Camerasample iPhone 4

 

Camerasample iPhone 4

 

Camerasample iPhone 4

 

Video

De video’s die de nieuwe iPhone opneemt zijn met hun 720p HD-resolutie op papier zeker niet slecht. In de praktijk klopt dat grotendeels en hoewel de filmpjes niet uitblinken zijn ze vergelijkbaar met die van de meeste telefoons die in deze resolutie opnemen, gewoon goed dus. Alleen de kleuren zouden iets levendiger mogen en een klein beetje extra beeldstabilisatie had ook wel gemogen.

Galerij

De galerij van de iPhone 4 is erg basaal en hetzelfde als de videospeler die erin zit en we al eerder besproken hebben. In het begin kom je een scherm tegen met verschillende mappen, die je uitsluitend via iTunes op je PC kunt veranderen. Als je een map geselecteerd hebt kom je in een raster met alle afbeeldingen terecht, waar je er één aan kan klikken om hem te bekijken. Je kunt hier ook op een toets drukken waarmee je er meerdere kan selecteren en vervolgens verwijderen, delen of kopiëren. Als je een afbeelding bekijkt komt hij over het volledige scherm te staan. Hier is onderaan een balkje met toetsen voor de vorige en volgende video/foto, verwijderen en om een klein menuutje op te roepen. Via dit menuutje kun je foto’s emailen, mms’en, aan een contact koppelen of als achtergrond voor je screensaver instellen. Natuurlijk werkt autorotate in deze galerij en als laatste is er nog een knop om al je foto’s als diashow weer te geven in het scherm waar je afbeeldingen kan selecteren. Zoomen gaat zoals we gewend zijn met multi-touch en je foto’s zien er dankzij het goede scherm prima uit.

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Voor applicaties is er natuurlijk de App Store waar de iPhone het van moet hebben, maar Apple heeft zelf ook al het één en ander op het apparaat achtergelaten. In dit hoofdstuk zullen we een aantal applicaties even aanspreken en ook even verder ingaan op de mogelijkheden die je hebt als je je iPhone 4 aan de computer aansluit.

App Store

Screenshot iPhone 4

De App Store is bij iedereen goed bekend en we hadden hem ook al gezien op de vorige iPhones. Het is een online winkel waar je duizenden programma’s kan downloaden voor je iPhone, dit kan zowel via iTunes op je PC of via de App Store op je iPhone. Via iTunes moet je gewoon een applicatie selecteren op je PC, op downloaden klikken en vervolgens je iPhone synchroniseren. De applicatie op je iPhone is in feite ook zo simpel, maar deze zullen we wat uitgebreider bespreken. Als je hem opent krijg je een schermpje met uitgelichte applicaties voorgeschoteld, dat kunnen nieuwe applicaties zijn of applicaties die speciaal door Apple geselecteerd zijn. Je kunt via een balkje onderaan in nog vier andere tabbladen komen, namelijk ééntje waar je categorieën kan selecteren, een tabblad met de top 25, een zoek tabblad en een update tabblad. In die laatste staan alle updates van de programma’s die je op dit moment al geïnstalleerd hebt, mochten die er zijn.

Via al deze tabbladen kom je uiteindelijk bij een applicatie uit, waarvan je als je die aanklikt een beschrijving, een aantal screenshots en de prijs te zien krijgt. Vanuit hier kan je dan beslissen een applicatie te downloaden of niet, als je besluit hem te downloaden dan kom je weer in je stand-by scherm waar je het icoontje van het programma met de voortgang erbij ziet. Er zitten wel twee vervelende puntjes aan, ten eerste kan je applicaties groter dan 20MB niet via UMTS downloaden, maar heb je daar een Wi-Fi verbinding voor nodig. Een ander minpuntje is dat je ook voor gratis applicaties per sé een iTunes account nodig hebt. Los van deze twee ergernissen heb je met de App Store echter wel een zo goed als onuitputtelijke bron applicaties bij de hand, wat natuurlijk erg handig is en waarmee de App Store nog steeds een voordeel heeft ten opzichte van zijn concurrenten.

Kaarten

Één van de weinige applicaties die de iPhone 4 met zich mee heeft gekregen is Google Maps, maar dan een beetje aangepast. Het meest opvallende is wel dat streetview niet in de applicatie zit, wat zeker niet bijdraagt aan het hippe karakter van de telefoon. Verder werkt het allemaal wel erg goed en is er een kompasfunctie aanwezig waardoor navigeren nog makkelijker wordt. De applicatie heeft twee modi: “Route” en “Zoek”. Bij de routemodus, is het mogelijk een route uit te stippelen, zoals we dat van de normale Google Maps ook kennen. Bij het switchen naar de routemodus, word automatisch als beginpunt de huidige locatie opgegeven, dankzij de ingebouwde GPS. Deze heeft overigens erg snel een fix. De zoekmodus spreekt natuurlijk nogal voor zich en is ook hetzelfde als bij de standaard Google Maps. Er kan gezocht worden op een adres, maar ook op zaken als “café” of “museum”. Zo zal de applicatie alle cafés of musea in de buurt weergeven met stipjes op de kaart. Verder is het mogelijk om verkeersinformatie weer te geven, de huidige locatie op de kaart weer te geven en tussen verschillende kaarten te wisselen. Hieronder vallen een gewone kaart, een satellietweergave, beide over elkaar of een lijst, die alleen beschikbaar is na een zoekopdracht of als er een route berekend is. Hier worden dan gewoon alle punten in de route of alle zoekresultaten weergegeven.

Screenshot Apple iPhone 4

 

Screenshot Apple iPhone 4

 

Calculator

Zoals elke andere telefoon heeft de iPhone 4 een rekenmachine aan boord, maar zoals mensen die bekend zijn met de iPhone misschien wel weten is de rekenmachine van het toestel een erg mooie. Je hebt twee weergaven, namelijk de standaardweergave en de wetenschappelijke weergave. Die tweede bereik je door het toestel op z’n kant te draaien en als je dat eenmaal gedaan hebt wordt je belaagd met een heleboel knopjes. Uiteraard kan het toestel niet tegen een goede rekenmachine op, maar de meeste bewerkingen die je nodig hebt zitten erop, waarbij je moet denken aan bijvoorbeeld logaritmen, de sinus, pi, machten en zelfs een knop die een random cijfer genereert. Dit werkt allemaal prima en we zijn dan ook zeker te spreken over deze rekenmachine.

PC software

Zoals inmiddels wel goed bekend is, heeft de iPhone een redelijk gesloten karakter en dat komt zeker bij het aansluiten aan de PC naar boven. Je gemaakte foto’s en filmpjes kun je uitlezen via de bestandsbeheerder, maar verder komt voor elke handeling Apple’s eigen iTunes om de hoek. Het programma is primair bedoeld voor muziek, maar ook om foto’s en video’s op je iPhone te zetten moet je iTunes gebruiken en ook applicaties kun je eventueel inladen via iTunes. Software-updates en dergelijken gaan ook allemaal via iTunes. Contacten, email en agenda synchroniseren kan ook in iTunes via MobileMe, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon over Exchange of MobileMe direct via je telefoon doen. Ook iTunes zelf heeft z’n beperkingen en onhandigheden en al met al zijn we dan ook zeker niet te spreken over de PC mogelijkheden van de iPhone 4.

iTunes screenshot

 

De telefonie-mogelijkheden van een telefoon worden altijd een beetje naar de achtergrond geschoven omdat ze toch altijd wel ok zijn, maar bij de nieuwe iPhone is er nogal wat commotie ontstaan vanwege de telefonie-functies van het toestel. Er zou een zogenaamde ‘death grip’ zijn die zorgt voor wegvallende gesprekken en de iPhone staat sowieso al niet bekend als een toestel met erg goed bereik. In dit hoofdstuk lees je onze kijk op dit verhaal.

Bellen

Screenshot iPhone 4

De infrastructuur om te bellen in de iPhone 4 is an sich prima. Je hebt een nette applicatie voor je contacten die je moeiteloos kunt synchroniseren met onder andere Exchange en MobileMe. Daarnaast is er een logboek met alle nodige informatie aanwezig, kun je uiteraard een nummer invoeren en is er zelfs de Visual VoiceMail-dienst, waarmee je direct op je telefoon een prima voicemaildienst hebt. Als je aan het bellen bent heb je knoppen om het geluid uit te zetten, je toetsenbord op te roepen, de speaker aan te zetten, iemand aan het gesprek toe te voegen of naar je contacten te gaan. Ook is er een knop aanwezig voor FaceTime. Hiermee kun je over Wi-Fi videobellen met een andere iPhone 4. Dat maakt de diens niet erg nuttig, aangezien het overgrote deel van de mobiele bellers geen iPhone 4 heeft en er ook niet overal een Wi-Fi-netwerk in de buurt is. Daarnaast was het hele concept van videobellen sowieso op sterven na dood omdat het simpelweg niet erg nuttig is.

De ontvangst van de iPhone 4 is helaas niet heel goed. Andere toestellen met hetzelfde netwerk hebben gemiddeld twee streepjes meer bereik en als je snel reist of in een gebied met slecht bereik zit kan dat nog weleens voor een gesprek dat wegvalt zorgen. De ‘death grip’, dat wil zeggen dat je je hand over het plastic streepje aan de linkerkant houdt en het bereik daardoor wegvalt, is zeker te creëren, maar zal over het algemeen niet voor problemen zorgen. Je moet het toestel er redelijk stevig voor vasthouden en het is sowieso alleen voor linkshandigen een probleem omdat je als rechtshandige je toestel hoogstwaarschijnlijk aan de andere kant vasthoudt. Dat wil echter niet zeggen dat het bereik van de iPhone 4 geen probleem vormt, want dat doet het zeker wel in sommige gebieden. Verder is de gesprekskwaliteit wel goed en zijn ook ringtones hard genoeg.

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Berichten

Berichtjes tikken met de iPhone 4 gaat prima. Het toetsenbordje is zoals we al eerder vermeld hebben fijn en de berichtenapplicatie zit prima in elkaar. Het is allemaal erg simpel en je kunt je conversaties makkelijk doorzoeken. Het invoeren van een contact gaat met behulp van smart dialing, iets dat we maar bij weinig andere telefoons vinden. Ook handig zijn de bel- en info-toetsen bovenaan een berichtscherm, dat zelf overigens ook handig in chat-stijl gevormd is.

Mailen is eigenlijk net zo makkelijk en ondersteund moeiteloos meerdere accounts. Zo kun je bijvoorbeeld je Gmail- en je Exchange-account invoeren. Daarmee creëer je drie inboxen, namelijk één met de ene account, één met de andere en nog een postbus voor al je inkomende mail. Ook andere mappen die je op de server hebt zijn beschikbaar. Het enige nadeel is dat je niet makkelijk bijlagen kunt toevoegen. Buiten dat zijn we echter erg tevreden over de berichtenfunctionaliteit van de iPhone 4.

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Screenshot iPhone 4

 

Browser

Screenshot iPhone 4

Zoals we dat gewend zijn heeft de iPhone 4 de Safari browser van Apple voorgeïnstalleerd gekregen en samen met de verbeterde hardware van de iPhone staat dat garant voor een erg goede browsing-ervaring. De beste browser op de markt is het echter niet meer. Dat stokje is, zeker met de toevoeging van flash-ondersteuning, overgedragen naar Android 2.2. Pagina’s worden weergegeven zoals ze horen te zijn en de meeste elementen worden goed weergegeven. Zoomen gaat zoals we dat gewend zijn van Apple probleemloos. Inzoomen gebeurt door met twee vingers van elkaar af te bewegen, uitzoomen door met twee vingers naar elkaar toe te bewegen. Scrollen gebeurt door simpelweg een deel van de pagina weg te slepen. Hiervoor zal dan een nieuw deel in de plaats komen. Verder beschikt de browser nog over automatische draaiing van het scherm, afhankelijk van de positie waarin het toestel gehouden wordt. Ook browsen met tabbladen is mogelijk. Hiervoor is een knop rechtsonder waarmee we op een pagina komen waar tussen de verschillende tabbladen gewisseld kan worden, tevens is dit het scherm om een nieuw tabblad toe te voegen. Tot slot is het nog mogelijk een pagina als bladwijzer aan het standby-scherm of aan een speciale bladwijzermap toe te voegen. Iets dat overigens wat minder goed geregeld is zijn alle instellingen. Ten eerste zitten die wat weggestopt achter het centrale instellingenmenu en daarnaast zijn ze niet erg talrijk. Het enige echt hinderlijke aan browsen met de iPhone 4, dat overigens niet aan de browser ligt, kan het bereik zijn. Zo bleek browsen in de trein tussen Amsterdam en Leiden op het netwerk van T-Mobile redelijk problematisch te zijn.

De batterij van de iPhone 4 zou als we Apple mogen geloven verbetert zijn ten opzichte van zijn voorgangers en dat heeft Apple dit keer goed waar weten te maken. De batterij doet niet langer onder voor andere smartphones en weet het zelfs met intensief gamen en browsen ruim een dag uit te houden, iets dat op vorige iPhones ondenkbaar was.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1420mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters