Google Nexus One

De Google Nexus One is het eerste toestel in zijn soort. De N1 is volgens Google het antwoord op de iPhone maar Google lijkt al door de producent van de N1 te zijn ingehaald met een directe concurrent van haar telefoon. All About Phones bekijkt wat de meerwaarde is van de Nexus en wat Google met de telefoon van plan is en was.

Google Nexus One

 

Begin dit jaar zette gigant Google een nieuwe mijlpaal neer in haar mobiele strategie met de introductie van de Google Nexus One. De Nexus One, kortweg N1, is de eerste telefoon in zijn soort die bedacht en ontworpen is door Google en geproduceerd wordt HTC. De N1 is uiteraard tot stand gekomen met de nodige samenwerking van de Taiwanees maar Google heeft vooral zijn eigen stempel op het toestel gedrukt aangezien haar eigen logo er groot op prijkt en omdat de telefoon voorzien is van een ‘geeky’ interface. De N1 is dan ook niet voorzien van de HTC Sense-interface maar van de standaard Android 2.1 UI die hier en daar voorzien is van wat eigen kenmerken van Google.

Tijdens de aankondiging van de N1 deed Google een paar interessante uitspraken. Allereerst is de N1 een toestel die volgens de eigen standaarden van Google gemaakt is. Het toestel moest over pittige specificaties beschikken maar ook zakenlui prikkelen zoals de mensen die bij Google werken. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het relatief sobere UI van de N1 waarin alles recht toe recht aan is. Ook zijn er hier en daar een paar applicaties in terug te vinden zoals Goggles die wat extra’s moeten toevoegen aan het toestel. Verder is de N1 de eerste telefoon in een serie van telefoons die toepasselijk de Nexus-lijn zal gaan heten. De strategie van Google is dan meerdere fabrikanten een Nexus-telefoon speciaal gaan fabriceren voor Google die de ontwikkelaar vervolgens via haar eigen website zal gaan slijten. De eerste partner is dus HTC geworden en dit is ook een logische keus aangezien HTC de eerste producent was die het Android OS omarmde. Geruchten gaan dat eigenlijk de Sony Ericsson Xperia X10 de eerste Nexus-telefoon moest gaan worden maar dat Sony Ericsson dit geweigerd heeft. Momenteel gaat het gerucht dat Samsung in juni met de Nexus 2 zal gaan komen die veel weg zal hebben van de Galaxy S.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Wat echter opmerkelijk is, is dat Google een relatief behouden strategie heeft gekozen voor de introductie van de N1. De telefoon werd namelijk eerst alleen in de Verenigde Staten aangeboden en is pas vanaf mei ook in Europa te vinden dankzij Vodafone. Hierdoor heeft HTC haar eigen product en de samenwerking met Google ingehaald door de Desire te introduceren die technisch en softwarematig niet onder doet voor de Nexus One. Het lijkt voor HTC een win-win situatie maar voor Google betekent dit uiteraard een kleine klap in het gezicht, ook al is de vraag hoe groot deze klap zal zijn aangezien de Desire ook op het Android 2.1 OS draait. Desondanks zal Google zijn afzet naar beneden bij moeten gaan stellen en dit terwijl analisten toch al niet zo tevreden zijn met de verkoopcijfers van het toestel. Google ziet echter nog geen vuiltje aan de lucht en noemt de afzetcijfers van de N1 prima en volgens verwachting.

De vraag blijft natuurlijk of de Nexus One niet gewoon veel te laat naar het vaste land komt en of het met de Desire en de Xperia X10 in haar nek wel bestaansrecht heeft momenteel in Europa. All About Phones licht de N1 van top tot teen door in deze review om te kijken hoe de Nexus One zich stand houd tegenover de concurrentie. Dankzij Belsimpel kunnen we als een van de eerste websites een review verzorgen van de Nexus One.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Algemene gegevens
Merk Google/HTC
Type Nexus One
Besturingssysteem Android 2.1
Ontwerp
Afmetingen 119×59,8×11,5 millimeter
Gewicht 130 gram
Form-factor Tablet
Kleuren Bruin
Scherm
Diagonaal 3,7″
Type AMOLED
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Multi-touch Ja
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm QSD8250 Snapdragon 1 GHz
RAM 512MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 512MB
Energie
Gesprekstijd 600minuten
Standby-tijd 290 uur
Accu 1400mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
DLNA Nee
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Flitser LED
Videocamera D1, 720×480 pixels @30fps
Radio FM-radio, internetradios
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, m4a, wma, wav, midi
Video mp4, 3gp, wmv
Audiouitgang 3,5mm jack
Extra’s
GPS aGPS
Digitaal compas Ja
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Geen
Sociale netwerken Facebook, Twitter, Flickr (via Market)

Google Nexus One pakket

De Nexus One wordt geleverd in een nette doos die uiteraard prijkt met Google-logo’s. De doos is helemaal wit en hier en daar subtiel voorzien van de nodige kleurtjes die in het Nexus-logo terug te vinden zijn. Zodra je de doos open doet zie je gelijk de N1 liggen in zijn natuurlijke habitat. Naast het toestel zelf vinden we er een lader die uit drie delen bestaat, waarvan eentje de USB-kabel is. Daarnaast zit er een headset in de doos van de N1, en een hoesje met het Android-logo erop. Uiteraard is er ook een geheugenkaart terug te vinden in de telefoon met een capaciteit van 4GB.

Google Nexus One pakket

 

Google Nexus One pakket

 

De Google Nexus One is voor hedendaagse begrippen niet groot, maar ook zeker niet klein. Het toestel heeft door zijn flinke 3,7″-scherm een redelijke omvang, maar het is netjes binnen de perken gehouden door HTC. Het toestel is zelfs een fractie kleiner dan de HTC Desire en slechts 5 gram lichter. De telefoon voelt dan ook net als de Desire niet vervelend aan in je broekzak en is ook in de hand niet vervelend. Daar waar de Desire last heeft van wat grote randen aan de achterkant bij de batterijklep, valt dit bij de Nexus One mee. Wel zitten er een extra sierrandje aan de achterkant die paars gekleurd is. Hierdoor zit er een extra randje aan de achterkant die gelukkig niet irriteert als je hem vast hebt. Verder is de bouwkwaliteit goed en voelt de telefoon vanwege het soft-touch-plastic goed en niet goedkoop aan. Het plastic voelt opvallend hard aan maar heeft ook een nadeel en dat is dat het makkelijk krast. Gelukkig is het plastic niet vlekgevoelig, iets dat niet voor het scherm gezegd kan worden.

De kleur van het toestel is bruin en Google heeft niet de moeite genomen om andere kleuren aan te bieden. Het design van de Nexus One is verder niet echt bijzonder; behalve de flinke afronding van alle hoeken en een soort paarse rand die over het hele toestel terug te vinden is. Aan de voorkant valt meteen het flinke scherm van de N1 op, omlijst met een glanzend zwart randje. In dit randje vind je ook de vier menu-knoppen van Android, de home-toets, de menutoets, de terugtoets en de zoektoets en als je goed zoekt, een statuslamje en een nabijheidssensor. Deze zijn echter helemaal opgegaan in de omranding en dus in een normale situatie niet zichtbaar. Om deze zwarte rand zit een paarse rand heen, waar de speaker voor gesprekken in zit en die doorloopt tot de helft van de zijkanten en en de bovenkant. Onder het de knoppen vinden we nog de cursor die amper gebruikt werd door ons. De vraag is dan ook waarom deze nog op het toestel zit aangezien we veel liever scrollen middels het scherm dan met deze ronde knop.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

De achterkant van de N1 is ook redelijk clean en bestaat gedeeltelijk uit de baterijklep van het toestel. Bovenin zit de lens van de camera in een kleine verhoging, wat in tegenstelling tot bij de HD2 geen probleem is, maar toch niet de meest handige keuze. Ernaast zit een ledje dat als flitser dient en daarnaast zit de primaire speaker van het toestel. Verder staat er een logo op de achterkant en is de tekst “Google” op het toestel te vinden, maar los daarvan is het een egaal mat zwart vlakken en de paarse belijning.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

De zijkanten zijn zoals we gewend zijn van HTC extreem leeg, bij de Nexus One is er zelfs maar een element te vinden. Aan de linkerkant zit een dubbele toets die dient om het volume bij te stellen, die redelijk langgerekt is. Verder bestaan de twee zijkanten alleen uit drie verschillende lagen plastic: de bruine laag van de bovenkant, daaronder de zwarte laag van rond de toetsen en daaronder nog een zwarte laag van de batterijklep.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Ook conform onze verwachtingen bij HTC zijn de onder- en bovenkant relatief druk. De onderkant bestaat uit een laag zwart plastic met daarin een gaatje voor de microfoon en een wat uitstekende Micro-USB-poort. Ook vinden we hier de connectors voor de dockingstation die je apart bij Google kunt bestellen. De bovenkant is uitgerust met de power-knop, vergezeld door een 3,5mm-poort voor de headset.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Scherm

Over het scherm van de Nexus One was wat ophef en hierdoor hebben we hier natuurlijk extra op gelet. Een aparte eigenschap van de Nexus One is dat grote contrasten, en dan vooral tekst, een paars randje hebben. Dat is niet zo handig en zo nu en dan zelfs hinderlijk te noemen. Het scherm van de N1 verschilt wel degelijk van de Desire. Zo is niet het brij-patroon terug te vinden in de N1 die wel duidelijk zichtbaar is bij de Desire. Desondanks zullen de meeste gebruikers er mee leren leven, maar we kunnen ons voorstellen dat sommigen zich er ontzettend aan gaan ergeren en dat komt het gebruiksplezier natuurlijk niet ten goede. Van onscherpe tekst is geen sprake en verder is het scherm goed helder te noemen.

Een ander probleem dat de N1 toch wel heeft, is dat het scherm in de zon maar slecht leesbaar is. Buiten dat presteert het scherm van de Nexus One meer dan prima. Kleuren zijn prachtig en uitgesproken en zwart is ook echt diep zwart. De contrasten zijn, behalve de paarse gloed erbij, prachtig en ook de helderheid verdient de nodige credits.

Ook de touch-functie van het scherm van N1 presteert goed. Het scherm is uitgerust met een capactieve aanraak gevoelige laag en is daarmee heel gevoelig. Elke kleine aanraking wordt opgepakt door het toestel en dankzij de snelle processor reageert het toestel er ook direct op. Concluderend zijn we dan ook erg tevreden over het scherm van de N1, alleen het is jammer dat bij grote contrasten een paarse gloed optreedt. Overigens heeft de N1 nog een klein euvel en dat is dat het vette vingers erg aantrekt en dat vet ook goed zichtbaar is op de telefoon. Iets waar de Desire minder last van heeft.

Google Nexus One

 

Toetsenbord

Daar waar andere moderne Android-telefoons van HTC een drietal on-screen-toetsenbordjes voor tekstinvoer hebben, moet de Nexus One het met slechts een enkele doen. Je hebt hier alleen de keuze uit een qwerty-toetsenbord en dien je dus de twee andere HTC-toetsenborden te ontberen. Wel kun je verschillende soorten feedback instellen, namelijk een toontje, een trilling, niets of beide. Helemaal geen feedback krijgen tijdens het typen is natuurlijk ook mogelijk. Het toestenbord heeft in alle modi tekstvoorspelling en spellingscontrole, waarbij je woord direct vervangen wordt als je op spatie drukt, waardoor het lastig wordt een woord te typen dat het woordenboek niet kent, wat voor de nodige irritaties kan zorgen. Gelukkig wordt een woord als je hem gebruikt, wat gebeurt door hem aan te tikken in de lijst met woorden die tijdens het typen verschijnt, meteen toegevoegd aan je woordenboek. Dat woordenboek kan je trouwens ook heel makkelijk aanpassen. Een andere optie is het uitzetten van de spellingscontrole, maar dan heb je weer het probleem dat je typfouten ook niet weggewerkt worden. Het qwerty-toetsenbord is ook in landschapsmodus te gebruiken, de andere twee toetsenbordjes kunnen alleen in portretmodus gebruikt worden. Typen gaat dankzij het grote gevoelige scherm en de redelijke toetsen lekker. Onze versie is geïmporteerd waardoor hij alleen een Engels woordenboek had maar de Nederlandse retail zal uiteraard ook over de Nederlandse teksten beschikken.

Fysieke toetsen zijn in de N1 niet bepaald talrijk, maar er zijn er toch een aantal aanwezig. Allereerst zijn er de knopjes onder het scherm, waarmee je de basale navigatie door menu’s kan doen. Via de scrollbal kun je bladeren en dingen selecteren. Jammer genoeg is dit niet optisch zoals bij de Desire waardoor vuil en gemakkelijk tussen kan komen. Verder zijn er de drie standaard knoppen van Android: de home-toets, de menutoets en de terugtoets. Deze zijn niet heel gevoelig maar soms ook weer irritant aangezien je per ongeluk het indrukt zonder dat je erg in hebt. Als laatste is er de zoektoets en de terugtoets die uiteraard ook hetzelfde aanvoelen en optisch zijn. Op de linkerkant van de N1 zit de volumetoets, die erg groot is maar net als de knopjes onder het scherm een beetje te dicht aan het oppervlak ligt. Daarnaast vinden we de plaatsing van de toets niet helemaal gelukkig gekozen omdat hij als je in landschapsmodus werkt en rechtshandig bent onderaan zit. Aangezien de meeste mensen rechtshandig zijn en een knop op de bovenkant veel makkelijker werkt had de knop op de rechterkant van de N1 zeker niet misstaan. Tot slot zit op de bovenkant de power-knop die niet echt uit de body steekt en soms moet je even extra drukken om het toestel uit stand-by te halen.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Standby

Het standby-scherm van de Nexus One is ronduit saai te noemen. Vooral op dit vlak merk je het grote verschil met de HTC Desire en dit is dan ook gelijk de belangrijkste tekortkoming van de N1. Sommige mensen hebben het motto ‘meer is minder’ maar in dit geval gaat dat niet op omdat Sense van HTC meer dan een verrijking is van de software; het voegt ook daadwerkelijk functionaliteit toe en gebruikersgemak aan het toestel. De N1 heeft deze laag dus niet mee gekregen en moet het doen met de standaard widgets die Android van zich zelf al rijk is en met hier en daar een paar icoontjes van applicaties die op vijf verschillende homescreens geplaatst kunnen worden. Jammer genoeg heeft Android niet bar veel interessante widgets, daar waar Sense dat wel heeft dankzij HTC die aparte widgets ervoor hebben ontwikkeld.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Een leuke toevoeging aan Android 2.1 is live-achtergronden. De wallpaper van de homescreens reageren op jouw input en dat is best een leuke toevoeging. Overigens hebben veel applicaties uit Android Market van zich zelf al een widget voor het homescreen die je kunt toevoegen maar een uniform design voor je interface is dan ver te zoeken. Het geheel voelt simpelweg een beetje kaal en saai aan terwijl hier juist veel meer uit te halen was. Ook is er geen overzicht van de verschillende home-screens maar zij er slechts puntjes om te laten zien op welk scherm je je bevindt onderin.

Een widget kan simpelweg verwijdert worden door deze te slepen naar het toetsenbord logo die automatisch verandert in een prullenbak. Als je op het toetsenbord logo klikt kom je in het menu van de telefoon terecht.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Menu

Google Nexus One

Het menu van de Nexus One is nagenoeg gelijk aan de menu’s van andere telefoons die op het zelfde OS lopen. Het geheel is overzichtelijk weergegeven in icoontjes. Jammer genoeg is niet aan te passen hoe de icoontjes zijn ingedeeld en op welke positie ze dienen te vertoeven. Hierdoor is het menu niet aanpasbaar en zelf in te delen. Zodra je een applicatie installeert zal deze op alfabet geordend worden in het menu. In essentie is het menu echter niets meer dan een lijst met alle applicaties en telefoonfuncties die op het toestel aanwezig zijn, waardoor het wat onoverzichtelijk wordt als er veel applicaties geïnstalleerd zijn. oor het menu heen scrollen gaat via het principe van ‘kinetisch scrollen’ en werkt prima. Alle lijsten binnen programma’s zijn, tenzij dit in het programma aangepast is, lijsten waar je op dezelfde manier als in het menu doorheen kunt scrollen. Sommige lijsten werken met sublijsten, die uitklappen als erop geklikt wordt.

Applicatiemenu

Google Nexus One

Net als we van iedere Android-telefoon gewend zijn, is er bij de N1 een pop-up menu aanwezig die programma’s aanvult. Je krijgt dit menu te zien bij elk programma waar extra opties of instellingen aanwezig zijn na een druk op de menutoets. Dan komt er over het onderste deel van de applicatie een klein wit menuutje waar enkele knoppen in verstopt zijn. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn verschilt per applicatie, maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een witte balk met grijze icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient, wat er redelijk saai uitziet maar wel functioneel is. Hoewel dit als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie. Ook het standby-scherm heeft een dergelijk menu, waar je onder andere dingen toe kunt voegen, de achtergrond kunt veranderen, naar de instellingen kunt gaan en de scène kunt veranderen. Dit werkt op zich wel handig, maar je moet er wel even aan wennen.

Multi-tasking

Multi-tasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android, maar een taakbeheerder mist nog. Er is wel een menuutje om actieve processen te beheren, maar daar worden programma’s niet weergegeven en hij zit diep weggestopt tussen de instellingen. Het gebrek aan een echte taakbeheerder zorgt ervoor dat programma’s open blijven en je geen zicht meer hebt op welke applicaties actief zijn en welke niet. Dit vreet natuurlijk nogal wat batterij en geheugen als er veel applicaties open staan. Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Zoals we gewend zijn van Android is er wel een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dit zijn echter dus niet de actieve programma’s en het is dan ook alleen te gebruiken om snel bij een recent gebruikt programma te komen en niet als taakbeheerder.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Prestaties

De Snapdragon-processor die een kloksnelheid van 1GHz neer weet te zetten zorgt ervoor dat de Nexus One ontzettend snel draait en in normale handelingen is het toestel een van de snelste die we gezien hebben. Wat gecompliceerdere dingen en het openen van grote programma’s hebben echter nog altijd wel wat tijd nodig, waardoor er soms wat vertraging optreedt bij het gebruik van de N1. Dat betekend echter niet dat de telefoon daarin erger is dan andere toestellen, want geen enkele smartphone is helemaal vertraging-vrij en de Nexus behoort daarin zeker tot de top. Verder is de N1 ook ontzettend stabiel, we hebben geen enkele serieuze vastloper bij het toestel weten te bespeuren en daarin is hij dus flink verbeterd ten opzichte van de niet 100% stabiele HTC Legend en Xperia X10.

Google Nexus One 

Muziek

Bij het openen van de muziekspeler kom je direct in het afspeelscherm terecht, bestaande uit een album art, een aantal knoppen en een voortgangsbalkje. Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening. Via de menu-toets kom je in een menuutje waar je het huidige nummer kunt instellen als beltoon, de eigenschappen kunt bekijken of het nummer kunt toevoegen aan een afspeellijst. Hier staan ook nog een keer toetsen voor de shuffle- en herhaalmodus. Tot slot zit er een knop bij om het nummer direct via Bluetooth te versturen, wat mogelijk is sinds Android 2. De muziekbibliotheek bestaat uit een aantal tabbladen. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

De muziekkwaliteit van de N1 is niet al te best. De speaker van het toestel is zacht en klinkt blikkerig en een deel van deze slechte eigenschappen worden gewoon overgenomen door het geluid door de headset. Ook dit is redelijk blikkerig te noemen en klinkt dus niet prettig. Een equalizer om dit te verbeteren is nergens te bekennen. De beltonen die erop zitten zijn ook niet indrukwekkend en hard genoeg waardoor het wel eens wil gebeuren dat je het toestel niet hoort.

Videospeler

Niet zo toepasselijk vind je de videospeler onder het kopje ‘foto’s’ in het hoofdmenu. Hier is een mapje met alle video’s te vinden en als die op het toestel aanwezig zijn ook nog aparte mappen met video’s erin. Als je zo’n map aanklikt kom je in een schermpje met één video centraal en aan beide kanten een klein stukje van de volgende video, allemaal als thumbnail. Onderaan staan vier toetsen, één waarmee je terug gaat naar de galerij, één waarmee je je video kunt delen via mms, mail, bluetooth of YouTube, één om je video te verwijderen en één om naar de videocamera te gaan. Als je een video aanklikt begint deze af te spelen. Jammer genoeg is er geen DivX- of Xvid-ondersteuning aanwezig, wat deels goedgemaakt wordt door ondersteuning voor HD mp4-filmpjes. Wmv wordt ook ondersteund, maar alleen in kleinere resoluties. HD wmv-video’s blijven qua beeld hangen, waarna je alleen nog het geluid hoort. Vooral het gemis voor DivX en Xvid is een gemiste kans, want het scherm van de N1 is prima en dat is vooral te zien als je bijvoorbeeld hoge kwaliteit video’s van YouTube laat afspelen dat uiteraard zonder moeite wordt weergegeven.

Google Nexus One

 

Foto

Het camera-menu van de N1 is net zo simplistisch opgezet als de rest van het toestel. Daar waar de andere HTC-telefoons een nette skin mee hebben gekregen moet de N1het zonder deze toevoegingen doen. Het sluiterscherm bestaat standaard uit een aantal knoppen, namelijk een grote knop om het menu op te roepen, een knop die naar de galerij leidt, een knop voor de flits en een zoomknop. Het menu is transparant zodat je nog steeds kunt zien wat er voor de camera gebeurt en heeft een groot aantal instellingen. Zo kun je de verzadiging en het contrast instellen, maar ook zaken als de gebruikte ISO-waarde, de witbalans en de resolutie. Ook geo-tagging is aanwezig en het toestel heeft zelfs touchfocus. Als je op een plek in de foto drukt zal de telefoon daar op focussen en als hij eenmaal scherp is kun je op de scrollbal klikken om een foto te maken. Deze focus werkt trouwens niet heel goed, maar het is al erg fijn dat hij überhaupt aanwezig is.

Google Nexus One screenshot camera

 

Google Nexus One screenshot camera

 

Google Nexus One foto

 

Google Nexus One foto

 

Google Nexus One foto

 

Google Nexus One foto

 

Google Nexus One foto

 

Google Nexus One foto

 

Video

Filmpjes maken met de Nexus One gaat door simpelweg de fotocamera op video te zetten via het menu. De interface is dan ook dezelfde als die bij de stille camera, compleet uitgerust met een mooi doorzichtig menu. Video’s opnemen gaat in WVGA-resolutie, dat wil zeggen 480×800 pixels. De kwaliteit van de filmpjes is redelijk goed, allen blijven de problemen van de fotocamera wel deels bestaan. De kleuren zijn wat dof en kleine details zijn uitgesmeerd. Desondanks zijn we wel tevreden over de filmpjes van de N1. Hieronder kun je er eentje zien.

Galerij

Daar waar de N1 relatief kaal is als het gaat om het OS, is de galerij van het toestel opvallend leuk vormgegeven. De N1 is een telefoon die constant op internet zit en dus ook op Facebook en Twitter. Hiervoor is een integratie van Facebook, Twitter en Flickr aanwezig, waarbij je door simpelweg een foto aan te klikken deze gelijk met je netwerken kunt delen. Bij de locale foto’s staan al je foto’s op elkaar gestapeld die mappen moeten voorstellen en zodra je erin gaat worden deze op een speelse manier overzichtelijk weergegeven. Dit geld eveneens voor je video’s die te herkennen zijn aan de playknop in het icoontje. Als je zo’n foto aanklikt krijg je hem groot te zien en kun je met twee vingers in- en uitzoomen. Bij de lokale foto’s kun je diashows maken, ze instellen als achtergrond, contactafbeelding, favoriet. Ook is het mogelijk om een locale foto met één klik te delen via Picasa, Twitter, Facebook, Flickr, mms, bluetooth of e-mail, wat erg handig is. De galerij is dan ook niet voor niets een van de beste galerijen die we tot nu toe in een telefoon tegengekomen zijn, wat trouwens ook een beetje geholpen wordt door de mooie interface.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Zeker bij een performance-toestel als de Nexus One zijn de applicaties waar het allemaal om gaat. De Android Market biedt je duizenden handige apps. Zoals altijd zullen we de Android Market bespreken.

Android Market

De Market is een strak vormgegeven applicatie die alles mooi overzichtelijk weergeeft. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Zo kun je dus gemakkelijk zien wat er nieuw is en wat andere mensen veel gebruiken. Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten.

De Android Market is gevuld met meer dan 40.000 applicaties en de kans dat je iets niet kunt vinden is dan ook niet zo groot. Daarnaast groeit dit assortiment nog dagelijks en zul je de meeste applicaties die je kunt bedenken wel kunnen vinden. De prijzen van de Android Market zijn erg schappelijk, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Als Android ergens goed in is, dan is het wel internetten en bellen en die twee toepassingen vlekkeloos met elkaar laten samengaan. In dit hoofdstuk zullen de basis-functies van de N1 aan bod komen, dat wil zeggen bellen, sms’en en internetten. Vooral die laatste vormt een steeds belangrijkere rol in smartphones en de N1 is zelfs uitgerust met redelijk complete flash-ondersteuning, wat we van niet veel telefoons kunnen zeggen. Of de browser zelf ook goed presteert, dat lees je in dit hoofdstuk.

Bellen

De telefoonapplicatie, die te bereiken is met de middelste toets onderaan elk standby-scherm, bestaat uit simpelweg een toetsenbordje. Hier kun je iemand bellen door het nummer in te toetsen of door middel van smart-dialing. Als je de eerste paar cijfers van een nummer intoetst komt het toestel zelf met een reactie en dat werkt precies zo met de eerste paar letters van de naam van een contact. Er zit ook een tabblad naar je contacten in de telefoonapplicatie.

De contactenapplicatie is jammer genoeg niet zo uitgebreid als bij telefoons met Sense erop. De contacten staan allemaal simpelweg onder elkaar opgenoemd en hier is weinig aandacht aan besteed verder. Het is de standaard Android-interface weer en als je op een contact drukt dan zie je alleen de gegevens van die persoon die je vervolgens gelijkt kunt bellen of mailen.

Tijdens een gesprek kun je gewoon op de home-toets drukken en vervolgens alles doen wat normaal ook kan, waardoor het erg eenvoudig wordt om even iets op te zoeken tijdens een gesprek of juist snel een notitie te maken. Natuurlijk is er in het belscherm ook een knop aanwezig waarmee je het toetsenbord tevoorschijn tovert voor eventuele keuzenmenuutjes tijdens het bellen. We kunnen dan ook concluderen dat de belapplicatie van de N1 matig is. Het is allemaal saai en recht toe recht aan. Integratie met andere applicaties is ver te zoeken en ook met sociale netwerken is er geen beginnen aan. De belkwaliteit is naar behoren en daar hebben we geen enkel probleem mee gehad, wat trouwens ook geldt voor de ontvangst van de telefoon.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Berichten

De sms-applicatie van het toestel is wederom net zo saai vormgegeven als bijna de rest van het toestel. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren. Via deze toets kun je trouwens ook een standaard-tekst toevoegen. Ook smilies behoren hier tot de mogelijkheden, iets dat bij andere smartphones nog weleens mist. Een irritatiepuntje is dat berichten langer dan 160 tekens als twee berichten worden weergegeven en dus halverwege afgebroken worden en nadat de tijd, datum en afzender is weergegeven weer verder gaat.

Het opzetten van een mailaccount op de N1 is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Ook Exchange-mail kun je direct koppelen bij de eerste keer opstarten van je N1 en zo zijn de meeste mail-accounts wel gedekt. Wat wel jammer is, is dat Google geen ondersteuning heeft ingebouwd om ook de kalander van een Exchange-account te syncen, iets wat de Legend en Desire wel doen. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail. Als er een e-mailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem. Er zijn in de mail-applicatie vele filters mogelijk. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig, waardoor de mail-app lekker compleet is.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Browser

Google Nexus One

De browser van de N1 is zeker één van de besten die we gezien hebben. De browser biedt deels ondersteuning voor Flash en dat doet hij beter dan veel Android-smartphones Android-smartphone. De meeste flash-onderdelen zijn dan ook geen enkel probleem voor de Nexus One. Sommige flash-formaten worden echter niet ondersteund en zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om flash-filmpjes op AAP te bekijken met het toestel. Onze flash-player wordt echter wel geladen en dat is al een kunstje dat door niet veel telefoons wordt nagedaan. Op de Acid 3-test doet de telefoon het zoals we gewend zijn van Android geweldig met een score van 93 van de 100 punten. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina is erg makkelijk. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen of door met het trackpad naar onder of boven te navigeren. Ook links kunnen aangeklikt worden met de scrollball, maar gewoon met de vinger aantikken is natuurlijk ook mogelijk. De browser ondersteunt verschillende tabbladen, wat het browsen erg vergemakkelijkt. Handig is ook dat je via de zoek-toets direct in Google kunt zoeken of een adres in kunt typen, zodat je nooit meer handmatig naar Google hoeft te surfen. Ook het zogenaamde ‘pinch zooming’, waarbij je met twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af beweegt. Dit werkt, net als bij de Android-telefoons, erg goed en werkt zelfs soepeltjes als de pagina nog niet geladen is. Browsen gaat razendsnel en er is een groot aantal instellingen beschikbaar, wat de N1 één van de beste internettelefoons die er is maakt en uiteraard delen meerdere Android-telefoons deze eigenschap.

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Google Nexus One

 

Nexus One batterij

De Nexus is niet bepaald een krachtpatser op het gebied van batterijduur. Het toestel houdt het na intensief gebruik net een dag uit, waarmee hij wat lager scoort dan de Legend. Minder intensieve gebruikers zullen hun telefoon misschien net drie dagen in leven kunnen houden, maar dan houdt het ook wel zo’n beetje op verwachten we. Hieronder kun je overzichtelijk zien hoelang het toestel het gebaseerd op onze schattingen volhoudt.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij BB99100
Capaciteit 1400mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters