HTC Incredible S

HTC heeft met de Incredible S een toestel op de markt gebracht dat uitstekende specificaties paart aan een opvallend uiterlijk. We kijken eens diep onder de bijzonder vormgegeven motorkap. En daar ontdekken we een prima toestel.

HTC Incredible S hoofdfoto

 

De Incredible S werd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona gepresenteerd. In tegenstelling tot de originele Incredible, die alleen voor de Amerikaanse markt bestemd is, is de S-versie wel in Europa te koop. We vermoeden dat HTC daarmee het Incredible-merk in Europa wil introduceren en daarmee een merk heeft dat hoger gepositioneerd is dan Desire. Wellicht dat HTC binnenkort met de Evo 3D een nieuw merk nog hoger zal positioneren in Europa, maar voorlopig is Incredible het duurste merk van de fabrikant hier.

Het is een echte high-end telefoon met een flink scherm, lekker snelle processor en een moderne versie van Android, namelijk Froyo. Half februari mochten we in Spanje al even met het toestel spelen waarbij ons direct de opvallende achterkant opviel, die een beetje doet denken als een vacuüm getrokken zakje rondom een asymmetrische vorm. Wij beantwoorden niet de vraag of het mooi is of niet, want over smaak valt niet te twisten. We gaan er later in deze review uiteraard wel even wat dieper op in.

De Incredible S is iets groter dan de Desire en iets kleiner dan de Desire HD. Het toestel past daar perfect tussen. De Desire heeft een schermformaat van 3,7 inch, dan komt de Incredible S met precies 4 inch en de HD heeft 4,3 inch. Ook het processorvermogen komt overeen met de twee Desires. Allemaal zijn het Snapdragons geklokt op 1 Ghz, al hebben de HD en de Incredible een iets moderner variant met een snellere GPU. Maar veel scheelt het niet ten opzichte van de Desire, die al ruim een jaar op de markt is.

HTC Incredible S

 

HTC Incredible S

 

HTC Incredible S

 

De concurrentie waar de Incredible S tegenaan gaat lopen op de markt is fors. De high-end-markt is extreem vol op het moment, met een aantal oude toestellen die nog volop over de toonbank gaan en een groot aantal nieuwe toestellen die net op de markt binnenkomen.

Die concurrentie komt niet in de laatste plaats van HTC zelf. De producent heeft namelijk naast de Incredible S in het prijssegment tussen de €400 en €500 ook nog de Desire S en de Desire HD staan. Tot overmaat van ramp zijn de specificaties van die twee toestellen nagenoeg gelijk aan die van de Incredible S.

Ook Samsung heeft de nodige toestellen staan om HTC het leven zuur te maken, die eigenlijk allemaal in de Galaxy S-lijn vallen. Dat is in de eerste plaats de Galaxy S, die inmiddels voor een schappelijk prijsje over de toonbank gaat. Daarnaast zijn er nog de Galaxy SL en de Nexus S die nagenoeg dezelfde specificaties hebben en stuk voor stuk de concurrentie aangaan met de Incredible S.

Op Android-gebied zijn er verder nog LG met de Optimus 2X Speed en Sony Ericsson met de Xperia Arc. Daarbij is de LG eigenlijk buiten het bereik van de Incredible S vanwege zijn dualcore-processor, maar omdat de prijzen gelijk liggen en de snellere processor van de LG voorlopig nog geen groot voordeel vormt, strijden de twee toestellen nu wel degelijk met elkaar om een goede plaats in deze drukke markt.

En ook de andere besturingssystemen hebben nog wel het één en ander in petto. Zo zijn er de Windows Phone 7-toestellen in de vorm van de HTC 7 Trophy, LG Optimus 7 en Samsung Omnia 7 die inmiddels niet zo heel duur meer zijn en stuk voor stuk prima mee kunnen komen met de Incredible S qua specificaties. Nokia levert de N8-00 om de strijd wat interessanter te maken en Apple heeft natuurlijk haar iconische iPhone 4.

HTC Incredible S MWC

 

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Incredible S
Besturingssysteem Android 2.2
Ontwerp
Afmetingen 120x64x11,7mm
Gewicht 136 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 4,0″
Type LCD
Verbeteringen Super LCD
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm Snapdragon MSM8255
CPU 1GHz Qualcomm Scorpion
GPU Adreno 205
RAM 768MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 1,1GB
Energie
Gesprekstijd 580 minuten
Standby-tijd 370 uur
Accu 1450mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Geen
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 1,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps, HTC Locations
Navigatie Google Maps Navigation, HTC Locations
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Geen
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Nee
YouTube Ja

Ons reviewteam kreeg de Incredible S in een testdoosje van HTC, dus een echte unboxing zit er niet in. Het testdoosje is net zo groot als de doosjes waarin alle HTC-toestellen tegenwoordig in worden geleverd. Het ziet eruit als een kleine witte baksteen. Overigens is de echte verpakking van de Incredible S zwart met een foto van het toestel op de voorkant. Die ziet er erg strak uit, maar hoe de inhoud precies is weten we niet.

In de testdoos vinden we de gebruikelijke zaken: als eerste het toestel, en daaronder een MicroUSB-kabeltje, plus een stekker waar die kabel desgewenst in kan worden gestoken voor sneller opladen via het stopcontact. Ook zitten er oortelefoons bij. We gaan er vanuit dat dat hetzelfde is in de retaildoos.

Het design van de Incredible S kenmerkt zich, zoals reeds geschreven, door de aparte achterkant. Aan de voorkant lijkt het een kenmerkend HTC-design. Rechthoekig met afgeronde hoeken. Maar aan de achterkant is het ineens een heel ander verhaal.

En dat komt door de getrapte wijze waarop die achterkant is vormgegeven. Een vijfhoekig stuk achterkant verheft zich boven de rest uit, wat het toestel meteen een uniek karakter geeft: gedurfd asymmetrisch en lekker eigenwijs.

Er is het nodige over geschreven, becommentarieerd en gescholden. Het zou nauwelijks ergonomisch zijn. Klopt. Het zou een beetje ‘industrieel’ aandoen. Valt ook iets voor te zeggen. Het zou minder lekker vasthouden dan een toestel met een platte achterkant. Maar nee, dat is weer niet correct. Tenminste, volgens ondergetekende. Een deel van onze redactie is het er ook wel roerend mee eens.

Als er toch een functie aan dit bijzondere design toegekend moet worden, is het wel dat je dit toestel niet zo snel omgekeerd aan je oor zult zetten, wat je bij elke symmetrisch vormgegeven rechthoekige telefoon wel eens hebt: je moet er, als je hem uit je zak haalt, even naar kijken om te bepalen wat boven en onder is alvorens het tegen je hoofd te zetten. Met een Nokia 1100 had je daar geen last van en ook met de Incredible S zal je dat niet snel overkomen, want aan de vorm van de achterkant voel je meteen welke kant je vast hebt en dat scheelt weer. Of dat belangrijk is? Niet echt natuurlijk, maar deze ‘functie’ van de getrapte achterkant mag best even genoemd worden.

Het ligt niet voor de hand dat HTC prijzen gaat winnen met dit design. Het is een beetje rauw en eigenlijk niet al te mooi. Ook de rode variant van het toestel, die onlangs verscheen op de website van een Deense provider, heeft dezelfde achterkant en in rood valt het nog meer op dan in zwart. Eén ding is zeker: met deze vorm lijkt het toestel niet op alle andere.

De bouwkwaliteit van het toestel is prima in orde. Het is geheel van softtouch-plastic gemaakt, de achterkant en de zijkanten voelen daardoor een beetje rubberachtig aan.

De voorkant bestaat voornamelijk uit het grote 4 inch scherm. Boven het scherm vinden we een frontcamera. Een brede gleuf met een raster ervoor bevat de telefoonspeaker. Onderaan het scherm vinden we weer wat bijzonders. Er zitten geen knoppen op, zoals op de HTC Desire, maar touch buttons, zoals bij de Desire HD. Alleen dan zo dat je ze niet ziet als het toestel niet aanstaat. Op de hele voorkant van het toestel treffen we geen enkele fysieke knop aan.

HTC Incredible S design

 

HTC Incredible S design

 

HTC Incredible S design

 

De achterkant is spannender. Daar treffen we om te beginnen de cameralens aan, met ernaast twee wel heel heldere led-flitsers plus een luidspreker die zeer helder geluid geeft. Daaronder het HTC-logo, dat ditmaal net zo zwart is uitgevoerd als de rest van het toestel. Onderaan de tekst ‘with HTC Sense’ en twee kleine gaatjes die bestemd zijn voor een toekomstig dock. HTC heeft over dat dock nog weinig losgelaten, maar dat de gaatjes daar wel degelijk voor bestemd zijn, blijkt als je de batterijklep – de hele achterkant van het toestel – verwijdert. Precies achter die twee gaatjes zitten twee koperen connectoren. We zijn benieuwd naar de accessoire die HTC hierop in de toekomst wil aansluiten.

HTC Incredible S design

 

HTC Incredible S design

 

HTC Incredible S design

 

Op de bovenkant van het toestel vinden we drie zaken: de aan-uitknop, een 3,5 mm headphone jack en een piepklein gaatje, waarschijnlijk bestemd als microfoon om achtergrondgeluid af te vangen.

De onderkant bevat een piepklein gaatje, en dat is de microfoon van het toestel. Voorts zit hier een gleufje dat voor je duimnagel is bedoeld: hier kun je de batterijklep losmaken.

Op de linkerkant van het toestel treffen we de volumeregeling aan, die bestaat uit één langgerekte knop. Druk je de bovenkant in, dan gaat het bel- of mediavolume omhoog, druk de onderkant in en het geluid wordt zachter. Aan deze zijkant treffen we ook de MicroUSB-ingang aan. Dat is ronduit onhandig voor automobilisten die het toestel in een carkit willen plaatsen. Die MicroUSB-ingang had beter aan de onderkant kunnen zitten. De rechterkant van het toestel is leeg.

HTC Incredible S design

 

HTC Incredible S design

 

HTC Incredible S design

 

HTC Incredible S design

 

HTC Incredible S design

 

HTC Incredible S design

 

HTC Incredible S design

 

Scherm

Het lijkt erop dat de eerste lichting HTC Desires meteen de laatste HTC is geweest die met een Amoled-scherm is uitgerust. Al tijdens de productie van dat toestel kon HTC die niet meer inkopen vanwege grote schaarste aan telefoononderdelen, vooral chips en schermen. Daarop werd overgeschakeld op Super LCD, en ook de Incredible S is van zo’n scherm voorzien. Het is iets fletser dan de meeste andere schermen en in zonlicht valt moeilijk te ontwaren wat er op het scherm staat. Toch is het al een hele verbetering ten opzichte van de Desire HD, die echt een nogal vaag scherm heeft.

Er staan talloze YouTube-filmpjes op internet waarbij schermen van diverse mobiele telefoons met elkaar worden vergeleken door ze naast elkaar te leggen. Amoled, Super Amoled, LCD en Super LCD en ook het Retina-display van de iPhone: alles is al langs de lat gelegd. Vaak valt op dat de LCD-schermen het bar slecht doen tegenover de concurrentie. Maar de bezitter van een Incredible S zal daar niets van merken. Houdt die dagelijks drie mobiele telefoons naast elkaar om het schermlicht te vergelijken?

Belangrijk is dat het scherm de zestien miljoen kleuren goed weergeeft en de helderheid kun je zelf natuurlijk instellen. Het capacitieve scherm reageert goed op aanrakingen en de doorsnee van 4 inch is wat ons betreft de perfecte omvang voor het scherm van een smartphone, waar behoorlijk wat op moet worden genavigeerd, getikt, gesleept en waar ook wel eens vette vingerafdrukken op zitten. Voordeel van dit toestel is dat je die vingerafdrukken alleen op het scherm zult aantreffen, de achterkant is door het softplastic vingerafdrukvrij.

Het scherm ondersteunt, zoals gebruikelijk bij moderne smartphones, multitouch invoer zodat je met twee vingers kunt in- en uitzoomen, om maar wat te noemen.

Toetsen

Het onscreen toetsenbord van HTC is door het bedrijf zelf ontwikkeld. Hier dus geen standaard zwart Android toetsenbord, maar een witte. Met de bijzonderheid dat je niet naar andere ‘onderliggende’ toetsenborden hoeft te gaan als je bijzondere tekens of cijfers nodig hebt. Door een letter lang in te drukken, komen er meerdere mogelijkheden te voorschijn. Als je bijvoorbeeld de e lang indrukt, kun je kiezen voor het cijfer 3 of zes andersoortige e’s met accenten erop. Dit werkt makkelijk en snel. Op het toetsenbord staat ook standaard de microfoon weergegeven voor invoer met de stem. De spraakherkenning is afhankelijk van de woorden die Google herkent en dat gaat lang niet altijd goed. Tikken op het toetsenbord geeft na een paar letters automatisch suggesties. Die autocorrectie werkt vaak goed, maar bij woorden die het systeem niet kent, ga je wel eens ongewild de mist in. Dit is een bekend euvel van alle smartphones die gebruik maken van autocorrectie. Opletten wat de telefoon voor je neerzet is het devies. Of natuurlijk de autocorrectie uitzetten.

Hoewel de onderliggende toetsenborden nauwelijks nodig zijn met de ‘lang indrukken’ methode van HTC, zijn ze er wel. De toetsenbordfunctie geeft zo een compleet palet van mogelijkheden die je zelfs op een normaal toetsenbord niet zo snel tegenkomt. In totaal kun je drie toetsenborden raadplegen: een met het alfabet, desgewenst in kapitalen, en twee met cijfers en bijzondere tekens. Op elk HTC-toetsenbord zit een icoontje dat het toetsenbord verbeeldt. Als je even wilt zien hoe het tekstveld eruit ziet dat je aan het voltikken bent, kun je daarop tikken om het toetsenbord tijdelijk te laten verdwijnen. Een tik in het tekstveld brengt het onscreen toetsenbord weer terug.

Het onscreen toetsenbord kan zowel in portret- als landschapmodus worden gebruikt. Mensen die nog uit het sms-tijdperk stammen kunnen desgewenst een numeriek toetsenbord instellen. Ook een compacte variant van het qwerty-toetsenbord kan worden ingesteld, voor mensen met vingers die klein genoeg zijn om dat te bedienen. Uiteraard is de keuze mogelijk om de instellingen van talloze talen op het toetsenbord in te stellen, van Deens tot Chinees. Voor de meesten onder ons zal het Nederlandse toetsenbord echter volstaan.

Wie een woord tikt dat het toestel nog niet kent, kan dat aan het woordenboek toevoegen. Dan wordt het de volgende keer wel herkend. Het persoonlijke woordenboekje dat zo wordt gevormd, kan later weer worden bewerkt. Dus als je per ongeluk een woord met een fout erin opslaat, is er geen man overboord. Dit persoonlijke woordenboekje kan worden meegenomen naar een andere telefoon door het op te slaan op de SD-kaart.

De vier touchbuttons van de Incredible S zijn voorzien van achtergrondverlichting en laten de vier verplichte Android bedieningselementen zien: home, menu, terug en zoeken. Waarbij he woordje menu dat op de voorkant van de Desire en de Desire HD staat, is vervangen door een icoontje met drie liggende streepjes.

Die lichtgevende knopjes zijn overigens vrij bijzonder: ze draaien mee met het toestel, als het negentig graden naar links wordt gedraaid. De achtergrondverlichting verandert dan mee naar landschapmodus. Hoe HTC dit flikt, is ons eigenlijk nog steeds een raadsel. Als je het toestel de andere kant opdraait van portret- naar landschapmodus, draaien de buttons niet mee.

Screenshot HTC Incredible S

 

HTC Incredible S touchtoetsen

 

Ook de Incredible S is voorzien van de Sense Interface van HTC. De beste schil rond Android die er is, volgens velen onder ons. Makkelijk in het gebruik en voorzien van veel widgets waar je wat aan kunt hebben.

Homescreen

Zeven homescreens vormen de basis van HTC’s Sense UI. Deze schermen zijn door de gebruiker helemaal zelf in te delen, en HTC heeft daar al een paar van ingevuld met eigen widgets. Maar die kun je weghalen en vervangen. Allereerst zijn er de standaard Android-items, waaronder een aantal widgets, snelkoppelingen en mappen. Die mappen kun je vervolgens weer vullen met snelkoppelingen naar programma’s, websites, contacten enzovoort.

HTC heeft hier zelf ook nog iets aan toegevoegd, namelijk een ruime set met eigen widgets. Deze widgets zijn de collectie die we nog kennen van de Desire plus nog een aantal extra widgets, zoals bijvoorbeeld een virtuele boekenkast, een Android Market-widget of een Locatie-widget. Dit geheel maakt dat de schermen ontzettend flexibel zijn en dat je werkelijk alles er neer kan zetten wat je wilt en je dus bijna nooit meer het menu hoeft te doorlopen.

Er is ook een overzichtschermpje aanwezig waar je al je homescreens kunt zien, waar je kunt komen door je vingers naar elkaar toe te bewegen vanuit het homescreen. Ook door tweemaal de homeknop in te drukken krijg je alle zeven schermen in miniatuur te zien. Ook zijn de bekende live-weeranimaties weer aanwezig en kun je bewegende achtergronden instellen.

De HTC-scenes staan er ook weer op, en desgewenst kun je daar via de HTC Hub meer van downloaden. Met de scenes kun je als het ware schakelen tussen een verzameling homescreens. Er is een aantal standaardinstellingen aanwezig en je kunt ze ook zelf kiezen. Bij het veranderen van zo’n scene kun je de hele indeling van je homescreens veranderen en ook het wallpaper verandert mee. Als je in een bepaalde scene zit en aanpassingen maakt, worden die automatisch in die scene opgeslagen, zodat je die niet per ongeluk kwijt kunt raken.

Screenshot HTC Incredible S

 

Screenshot HTC Incredible S

 

Screenshot HTC Incredible S

 

Screenshot HTC Incredible S

 

Screenshot HTC Incredible S

 

Menu

Screenshot HTC Incredible S

Het menu is een volledige lijst met alle applicaties. Die is desgewenst in een lijst of in een eindeloze verzameling pictogrammen in beeld te krijgen. Het menu is net als bij vorige HTC-toestellen nog altijd wat onhandig in het gebruik, omdat je er eindeloos in aan het bladeren bent. Zeker als je aardig wat applicaties hebt geïnstalleerd ben je snel de weg kwijt.

Het menu kent evenwel de handige functie dat je heel makkelijk een item aan een standby-scherm kunt toevoegen. Als je een pictogram even vasthoudt komt het standby-scherm tevoorschijn en kun je het item naar de gewenste plek slepen.

Een leuke extra functie is dat je via het applicatiemenu in het menu meteen kun kiezen om een applicatie met iemand te delen. Mocht je bijvoorbeeld erg onder de indruk zijn van de Appie-app dan kun je direct in het menu kiezen voor delen, de app selecteren en hem met iemand, of de wereld, delen via bijvoorbeeld mail of Twitter. De app wordt dan niet opgestuurd, maar wel informatie waar en hoe je die kunt krijgen.

Multitasking

Multitasking is inmiddels een vast onderdeel van de Androidtoestellen. Veel verschillende programma’s draaien naast elkaar. Het is de bedoeling dat Android zelf applicaties afsluit als het besturingssysteem dat nodig acht voor de werking van het toestel. Hier gaat nogal eens iets fout. Het toestel kan haperen als er teveel apps gelijktijdig open staan en het is niet echt te merken dat Android dan ingrijpt door niet-gebruikte apps op zo’n moment af te sluiten. Een taakbeheerder mist nog altijd, maar gelukkig is via de Android Market een keur aan task managers en task killers te krijgen. Daarmee kun je in een klap alle actieve apps afsluiten, of desgewenst een geselecteerde app die veel geheugen, dataverkeer en stroom vreet.

Als je het menu omlaag trekt in het homescreen, krijg je de de acht laatstgebruikte apps in beeld. Dat is handig als je even overschakelt naar een binnenkomende e-mail of sms, en dan weer terug wilt naar het programma waar je in bezig was.

De lijst van acht apps is nadrukkelijk geen lijst van actieve apps. Het lijstje onder de taakbalk geeft slechts aan welke apps het laatst zijn gebruikt. Niet of ze actief zijn of niet. Voor die informatie is een task manager nodig.

Messaging-applicaties en dergelijke geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan.

Prestaties

Screenshot HTC Incredible S

De HTC Incredible S heeft dezelfde Snapdragon-chipset van Qualcomm als de eerder uitgebrachte HTC Desire HD, namelijk de MSM8255. Als grootste voordeel heeft deze een betere GPU. De processor is snel en het toestel is dat ook. In de Quadrant benchmark scoort het toestel ongeveer 1550 punten, en eindigt daarmee rond het niveau van bijvoorbeeld de Galaxy S.

Het toestel was tijdens de testperiode aardig stabiel. Het enige vreemde dat we meemaakten, is dat het icoon voor Gmail niet werkte; dat gaf voortdurend de app weer die net daarvoor was gebruikt. Dat gebeurde echter eenmalig en na een restart was dit probleem voorbij. Het scherm reageert af en toe wat hakerig, wat wellicht te maken heeft met de vele Google- en andere synchronisatieprocessen die voortdurend op de achtergrond lopen. Door die uit te zetten boekt het toestel snelheids- en stabiliteitswinst, maar moet je wel steeds handmatig je mail ophalen, om maar wat te noemen.

Een leuke extra die HTC heeft ingebouwd is de mogelijkheid om het toestel supersnel op te starten. Hiervoor slaat het toestel een aantal dingen op in het RAM-geheugen tijdens het afsluiten, waardoor er een klein beetje stroom moet blijven lopen. Bij het opstarten is het toestel vervolgens binnen iets meer dan twee seconden opstart. Dat werkt dus niet wanneer de batterij eruit gehaald is, maar ook dan gaat het opstarten snel.

Muziekspeler

De muziekspeler is ongewijzigd ten opzichte van eerdere HTC-toestellen in het topsegment. Je komt bij het openen van de applicatie meteen in het afspeelscherm terecht. Daar vind je een overzicht in album art-vorm, een aantal knoppen en een voortgangsbalk.

Natuurlijk is er ook wat meer informatie te vinden over het nummer, direct onder de album art. In het balkje onderaan zijn vijf knoppen te vinden, één voor je muziekbibliotheek, één voor de huidige afspeellijst en drie knoppen voor de bediening. Via de menutoets kom je in een menuutje waar je het huidige nummer kunt instellen als beltoon, de eigenschappen kunt bekijken of het nummer kunt toevoegen aan een afspeellijst. Ook video’s delen of via DLNA afspelen kan via dit menu en je kunt ook nog eens gerelateerde video’s zoeken via YouTube.

De muziekbibliotheek bestaat uit een aantal tabbladen, vormgegeven zoals we dat gewend zijn van Sense. De verschillende tabbladen representeren verschillende filters voor je muziek, namelijk artiesten, albums, afspeellijsten, alle nummers, genres, componisten en gekochte muziek. Door deze lijsten kun je bladeren door met je vingers naar boven en naar beneden te schuiven en aan de zijkant is ook een schuifje te vinden waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan.

Screenshot HTC Incredible S

 

Screenshot HTC Incredible S

 

Meestal heb je eigen, goede oortjes nodig om muziek uit een telefoon mooi te horen. Het speakertje klinkt vaak blikkerig en mager. Bij deze Incredible S is echter een flinke speaker ingebouwd, wat je niet zou verwachten van het smalle spleetje aan de achterkant. Dit speakertje is in staat om een flinke herrie te produceren. Niet dat je er een complete bruiloft met honderd gasten mee kunt vermaken, maar voor gebruik in een klein groepje om iets te laten horen, of om het geluid bij een film weer te geven, volstaat dit uitstekend. Het speakertje is veel beter dan die van zijn voorgangers. HTC heeft hier duidelijk geluisterd naar de kritiek van zijn klanten, die al jaren moeite hebben met de magere kwaliteit van de speakers in veel HTC-toestellen. De Incredible S luidt hier hopelijk een nieuw tijdperk in op dit gebied.

FM Radio

De radio in de Incredible S biedt weinig meer dan standaardmogelijkheden, maar hij ziet er wel mooi uit. Centraal staat een scherm waar je de frequentie en de ontvangst kunt zien en, mits je die zelf hebt ingesteld, de naam van de zender. RDS ondersteunt de Incredible S namelijk niet. Daaronder is een balkje waar je de frequentie handmatig kunt veranderen en nog wat lager zijn knoppen om de volgende zender te zoeken. Natuurlijk kun je ook zenders opslaan en via de speaker afspelen, maar daar houden de functies wel zo’n beetje op.

De kwaliteit van de ontvangst en de muziek is goed. Er is bij de muziekspeler wel en soort equalizer aanwezig, maar bij de radio niet. De muziek klinkt echter goed. Niet zo goed als bij de muziekspeler, maar dat is niet zo verwonderlijk bij een radio.

Videospeler

De videospeler is te vinden in de galerij, waar ook de foto’s en filmpjes die je met het toestel maakt worden opgeslagen. Er is daar een eigen mapje voor alle video’s. Die zoekt het toestel zelf op; het maakt niet uit waar je ze neerzet op de geheugenkaart. Als je een map aanklikt kom je in een schermpje met één video centraal en aan beide kanten een klein stukje van de volgende video, allemaal als thumbnail. Bij het afspelen van een video kun je kiezen of je de video in de originele verhouding wilt weergeven of passend wilt maken op het scherm. Ook Dolby Mobile en SRS zijn aanwezig.

De video-ondersteuning van de Incredible S is uitgebreid. Je kunt geen flash-filmpjes afspelen buiten de browser, maar verder worden alle gebruikelijke formaten ondersteund. DivX en Xvid zijn geen probleem en ook wmv, mp4 en 3gp kunnen gewoon afgespeeld worden. Het toestel kan flinke bitrates en HD-resoluties aan en dat wordt allemaal zonder haperingen afgespeeld.

Een beetje vreemd is dat de meedraaiende touchbuttons niet meedraaien als je de videospeler in landschapmodus houdt, terwijl dat toch de meest geëigende manier is om een filmpje te bekijken. Een kleine bug, vermoeden wij.

Tot voor kort stond HTC niet bekend om geweldige camera’s. Maar bij de Desire HD zagen we al een verandering op dit gebied. De Incredible S heeft eveneens een camera met twee zeer felle led-flitsers naast de 8 megapixel lens. Er is net als bij de Desire HD voor een 8 megapixelcamera gekozen, en daardoor kunnen er zeer aanvaardbare foto’s en heel aardige filmpjes mee worden geschoten. Ook kun je HD-filmpjes maken met een alleszins redelijke beeldkwaliteit.

Camera

Screenshot HTC Incredible S

Er zit geen hardware toets voor een camera op het toetel. Dat is jammer. Maar de camerasoftware is uitgebreid en handig in het gebruik.

Er zitten twee camera’s op het toestel, een voor en een achter. Die aan de voorkant heeft een veel lagere resolutie en is waarschijnlijk bestemd voor videobellen, hoewel daar nog niet echt een geschikte app voor is verschenen. Je kunt er in ieder geval wel aanvaardbare portretjes van jezelf mee maken. En je kunt er ook jezelf mee filmen.

De camera op de achterkant is voor het echte werk. De slimme focus van HTC, waarbij je focust op een plek door op het scherm te drukken waar je scherp wilt stellen, zit ook hier weer in verwerkt. Op de zijkant van het scherm staat dan de sluiterknop afgebeeld. De instellingen zijn vrij uitgebreid en vind je in een balk die uitschuift als je op de menuknop drukt. Je kunt bijvoorbeeld de verzadiging en het contrast aanpassen, een aantal vooringestelde aanpassingen doen zoals een deel van de foto onscherp maken of de foto een schilderachtig effect geven.

De kwaliteit van de foto’s die uit de Incredible S komen is helaas wel een stapje terug van de Desire HD en de Incredible S is dan ook zeker niet één van de beste cameratelefoons. Maar voor privegebruik zijn de foto’s wel goed genoeg in de meeste gevallen. De foto’s zijn door een zwaar bewerkingsalgoritme gegaan en zien er dan ook een beetje schilderachtig uit. De kleuren van de Incredible S zijn wel mooi, hoewel ze een beetje koud zijn.

Er is één probleempje met de foto’s van het toestel: ze lijken stuk voor stuk een rare wazige streep door het midden van het beeld te hebben lopen. Geen probleem als je ze op klein formaat bekijkt, maar als je ze uitvergroot dan valt het op en is het in sommige gevallen ook storend.

Camerasample HTC Incredible S

 

Camerasample HTC Incredible S

 

Camerasample HTC Incredible S

 

Camerasample HTC Incredible S

 

Camerasample HTC Incredible S proefopstelling

 

HTC Incredible S camerasample vergelijking

 

Video

De video’s die je met de Incredible S maakt zijn redelijk goed. Je kunt kiezen voor opnemen in verschillende resoluties, waaronder HD-formaat. Focussen kan tijdens het filmen door op het punt waar je op wilt focussen te drukken en dijdens het filmen is het ook mogelijk om in te zoomen en dat zien we niet zoveel op een cameratelefoon. Dat is leuk, maar je zit wel met twee handen op het scherm te prutsen bij gebrek aan hardwarebuttons. En dat komt de stabiliteit van het filmpje weer niet ten goede. Toch is het goed mogelijk hier hele aardige filmpjes mee te maken met een redelijk geluid, en wij zijn er dik tevreden over.

Galerij

De galerij van de Incredible S is helemaal ingericht voor social-networking. Hiervoor is een diepe integratie van Facebook en Flickr aanwezig, waarbij je door simpelweg een ander tabblad van de galerij te openen de Facebook- en Flickr-foto’s van je vrienden kunt zien. Naast de tabbladen Facebook en Flickr, is er ook nog gewoon een tabblad voor je locale foto’s en eentje voor DLNA. Bij de locale foto’s staan al je mappen waar foto’s of videos in staan, bij Flickr en Facebook al je contactpersonen. Als je een map opent krijg je één foto centraal te zien met daaromheen een deel van de vorige en volgende foto’s, net als bij de video’s. Als je zo’n foto aanklikt krijg je hem groot te zien en kun je met twee vingers in- en uitzoomen.

Bij de lokale foto’s kun je diashows maken, ze instellen als achtergrond, contactafbeelding, favoriet of Footprint. Ook is het mogelijk om een locale foto met één klik te delen via Picasa, Twitter, Facebook, Flickr, mms, bluetooth of e-mail, wat erg handig is. Tot slot is er een knop aanwezig om afbeeldingen op een extern display weer te geven, wederom via DLNA. De galerij is dan ook niet voor niets een van de beste galerijen die we tot nu toe in een telefoon tegengekomen zijn, wat trouwens ook een beetje geholpen wordt door de mooie interface.

HTC voorziet zijn toestellen van de Sense user interface die zeer uitgebreid is. En naar je kunt verwachten, zitten er dan ook een hoop widgets en applicaties bij. Hier een klein overzicht van de leukste.

Android Market

Screenshot HTC Incredible S

Natuurlijk is ook de Incredible S voorzien van een downloadwinkel. De Android Market biedt inmiddels meer dan honderdduizend applicaties. De Android Market maakt onderscheid tussen serieuze toepassingen en spellen. Of je nu een taakmanager wilt hebben of het razend populaire spelletje Angry Birds, waarvan inmiddels meerdere varianten in de Android Market te krijgen zijn: er is echt van alles te krijgen, en er zit ook aardig wat kaf tussen het koren. Als je op een app klikt kun je zien hoe andere gebruikers die waarderen. Zo heb je enig houvast.

Wie de 100.000+ apps van de officiële Android Market nog niet genoeg vindt, kan ook bij andere app stores terecht, zoals die van Amazon die op het toestel geïnstalleerd kan worden. De gratis en betaalde software uit de Android Market is wat de Androidtoestellen zo aantrekkelijk maakt. Je kunt het toestel volledig aanpassen aan je eigen wensen.

Er is voor ieder wat wils, maar je ziet door de bomen snel het bos niet meer. All About Phones heeft daarom alvast een rijtje favoriete programma’s opgesteld.

Agenda

Vanzelfsprekend heeft de HTC Incredible S ook een agendafunctie aan boord. Die lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar is wel in een mooie Sense-mal gegoten. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. De agenda werkt prima en bij een nieuwe afspraak zijn genoeg invoervelden.

Leuk is dat echt al je agenda’s in de applicatie samenkomen. Dus niet alleen een lokale agenda, een exchange-agenda en je Google-agenda, maar ook je Flickr- en Facebook-agenda. Als er dus iemand jarig is van je Facebook-vrienden zul je dat meteen zien en ook evenementen waar je je via Facebook op inschrijft komen in je agenda terecht.

Navigatie

Het autopaneel is een zeer handige applicatie die er door HTC op is gezet. Als het toestel in een dock op het dasboard zit, kun je met grote touchknoppen het toestel bedienen. Het eigen navigatieprogramma van HTC, Locations, is een aardige extra die via het autopaneel te bedienen valt. Hoewel het niet echt nodig is als je Google Navigatie al gebruikt, kan het toch handig zijn als je geen gebruik wilt of kunt maken van de dataverbinding die Google Navigatie nu eenmaal vereist. De navigatie van Locations is echter wel beperkt: je kunt nauwelijks gebruik maken van POI’s en de software lijkt nog steeds niet erg ‘af’. Bovendien moet je er na een tijdje voor gaan betalen. En als je dan toch de beurs wilt trekken, kun je beter eens je licht opsteken bij Navigon of Aura – de nieuwe naam van Sygic Mobile Maps – die dit werk toch echt een stuk beter doen.

Screenshot HTC Incredible S

 

Screenshot HTC Incredible S

 

Screenshot HTC Incredible S

 

Screenshot HTC Incredible S

 

Soundhound

Soundhound is een aardige vervanger voor Shazam, en die krijg je ook cadeau van HTC. Het programma is wat uitgebreider dan Shazam, zo kun je ook een nummer zingen of fluiten of gitaarspelen. Als je dat een beetje goed doet, wordt het ook herkend.

Het idee van het programma is dat je, als je een nummer hoort dat je niet kent, snel de naam kunt achterhalen. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld radio aan het luisteren bent. In een club of tijdens een concert werkt het wat minder goed vanwege het vele omgevingsgeluid en de harde muziek die moeilijk opgepakt wordt door het toestel.

Friendstream

Screenshot HTC Incredible S

Friendstream biedt een overzicht van alle updates op Twitter, Facebook en Flickr in één scherm. Het is door HTC alvast op een van de zeven homescreens gezet. Daar is hij in widgetvorm te vinden, en er is ook een programma dat erachter zit. Daar zijn een aantal extra filters aanwezig. Je kunt uiteraard gebruikersprofielen weergeven, dingen retweeten of leuk vinden en opmerkingen plaatsen bij foto’s. Je hebt met Friendstream dus een redelijk complete social-network-client waarmee je alle basisfuncties kunt doen een niet meer voor al je netwerken apart hoeft te zoeken.

Verder staan ook Twitter en Peep nog op het toestel, waarmee je kunt tweeten. Dat is allemaal een beetje overbodige luxe en vooral Peep voegt niets toe ten opzichte van Friendstream en loopt wat achter bij de officiële Twitter-app.

Zaklamp

De dubbele, zeer felle led flitsers op de achterkant kunnen goed dienst doen als zaklamp. En daar biedt HTC ook een eigen app voor aan. In drie lichtsterktes kunnen de lampjes je van dienst zijn in het donker. Bij de zaklamp wordt een simpele afbeelding op het scherm weergegeven die laat zien dat het om een zaklamp gaat.

Op zich natuurlijk niet speciaal, maar wel leuk dat een toestel dat tegenwoordig nog heeft. En bijzonder handig als het donker is en je even niets anders bij de hand hebt.

Screenshot HTC Incredible S

 

HTC Sense.com

HTC Sense.com stelt je in staat om gebruik te maken van de clouddienst van HTC. Ben je je toestel kwijt, dan kun je het op afstand laten rinkelen, al is het geluid uitgezet. Is het toestel gestolen, dan kan het op afstand gewist worden om de dief geen toegang te geven tot gevoelige informatie. En via de gps-functie van het toestel kun je proberen te achterhalen waar het is. Zo kun je de politie achter de dief aan sturen.

Verder kun je content via de site downloaden, die vervolgens via HTC Hub op je telefoon binnenkomt. Die content kun je ook in de HTC Hub zelf downloaden, maar als je achter een PC zit dan is dat wel net wat makkelijker.

Screenshot HTC Incredible S pc

 

De telefoon doet zijn werk zoals het hoort en is uitgebreid met slimme functies. De internetbrowser is door HTC zo aangepast dat je bij het inzoomen altijd een keurig afgelijnde tekst leest. Hieronder meer over deze twee belangrijke functies.

Bellen

Screenshot HTC Incredible S

Aan de Incredible S heb je een goede telefoon. Helder geluid, en aan de andere kant horen we ook geen klachten. We hebben wel voortdurend de neiging om het geluid wat zachter te zetten, omdat de andere kant er nogal hard in komt. Gelukkig is dat tijdens het gesprek met de volumeknop, die dan handig onder je duim zit, snel te regelen zonder het gesprek te hoeven onderbreken. De telefoonfunctie is door HTC uitgebreid met een aantal slimme dingetjes waardoor je bijna nooit meer een heel telefoonnummer hoeft in te toetsen.

Je kunt direct bellen met iemand uit je adressenboek door simpelweg een paar letters van diens naam te toetsen op het numerieke toetsenbord. Je krijgt dan een aantal keuzes. Tik daar de juiste van aan, en je bent aan het bellen. Meestal vergt het niet meer dan drie of vier toetsaanslagen om de juiste persoon in beeld te krijgen.

Dit werkt niet altijd even lekker. Iets wordt namelijk alleen als nummer herkend als het met een 0 begint. Deze reviewer tikt voor de voicemail 1233 in, maar krijgt dan – omdat de telefoon standaard is ingesteld op smart dialing en dat dus niet met een 0 begint, het herkennen van letters – een persoon uit je adresboek in beeld. In ons geval een zekere Danijel Dercksen, de uitgever van deze website. Dat levert wel een gezellig gesprek op, maar het is natuurlijk niet de bedoeling als je je berichten wilt horen. Als je echter 8642 tikt, de cijfers die de letters VOIC symboliseren, krijg je wel de voicemail in beeld. Dit is verwarrend. En het is niet helemaal helder hoe je deze smart dialing makkelijk anders kunt instellen.

Bijzonder is dat de telefoon je in staat stelt om ook contacten die via Facebook of Twitter zijn opgeslagen, te benaderen via de telefoonfunctie. Als een persoon die je via Twitter volgt, ook onder dezelfde naam in je telefoonboek is opgeslagen, suggereert het toestel je om die twee ingangen samen te voegen. Zo kun je vanuit Twitter of Facebook iemand bellen, als je tenminste het telefoonnummer hebt. Behalve deze twee populaire sociale media kun je ook contacten bellen via Flickr, Exchange of opgeslagen contacten via de HTC Sense Hub.

Als je de telefoon dicht genoeg tegen je oor houdt, gaat het schermlicht uit en wordt het aanraakscherm tijdelijk ‘ongevoelig’. Zo loop je niet het risico dat je met je oor ophangt ofzo, of per ongeluk een applicatie start. Mocht je in zo’n keuzemenu terecht komen waarin je voor Jan een 1 en voor Piet een 2 enzo moet draaien, dan is met een tikje het numerieke toetsenbord in beeld te krijgen, zodat je de gevraagde cijfers kunt invoeren. Allemaal erg makkelijk.

In het adresboek kun je ervoor kiezen om iemand te bellen, te sms-en of te mailen door de naam van het contact lang in te drukken. Dan komt een keuzemenu te voorschijn dat zelfs nog wat meer keuzes biedt, zoals het bewerken van het nummer of het als favoriet toevoegen. Het is namelijk mogelijk om op een van de homescreens een lijvige widget met veelgebelde contacten te zetten. Zo’n favoriet komt in die widget terecht. Daarin hoef je alleen maar op een foto te tikken om een telefoongesprek te beginnen. Ook dit werkt erg snel en makkelijk. En als je daar de voicemail bijvoorbeeld bij zet, ben je meteen van het hierboven beschreven probleem af met het smart dialen.

SMS

De sms-applicatie is simpel en mooi vormgegeven, zoals de hele Sense UI trouwens. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar trouwens niets bijzonders tussen zit. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren. Via deze toets kun je trouwens ook een standaard-tekst toevoegen. Ook smilies behoren hier tot de mogelijkheden, iets dat bij andere smartphones nog weleens mist.

E-mail

Screenshot HTC Incredible S

Het is mogelijk om twee verschillende mailapplicaties te gebruiken: die van HTC en die van Google, Gmail. Wij kozen voor Gmail. Als je dat doet, is het ronduit onhandig om ook nog gebruik te maken van de mailapp van HTC, behalve als je dat voor een ander e-mailadres gebruikt. Dan kan het handig zijn om de ingebouwde Exchange-ondersteuning te benutten. Je kunt ook je Gmail-adres – dat je sowieso moet hebben om toegang tot bijvoorbeeld de Android Market te verkrijgen – instellen in de HTC-mailapplicatie, maar dan komt elke e-mail twee keer binnen.

De Gmail-app importeert alle contacten en naar keuze een aantal reeds binnengekomen en verzonden e-mails zodra je de Google-accountinformatie hebt ingevoerd. Dat gebeurt dan ook automatisch met de agenda en de nieuwsreader van Google, maar als je die integratie met je telefoonagenda niet wenst, kun je dit weer uitzetten.

Verder ondersteunt het toestel pop3- en imap-mail. Als er een emailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem. Er zijn in de mail-applicatie vele filters mogelijk. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig, waardoor de mail-app lekker compleet is.

Integratie van e-mail vanuit de galerij is er ook. Tik je op een foto en dan op het icoontje ‘delen’, dan kan de foto desgewenst direct aan een e-mail worden gehangen.

Browser

De Incredible S bouwt voort op de standaard Android-browser, die ons over het algemeen erg goed bevalt. De grafische kant is een beetje gepimpt, maar in essentie is de browser precies hetzelfde. Met het verschil dat hij ondersteuning biedt voor Flash 10.1 dat sinds Android Froyo in het OS is ingebakken. Dat werkt niet perfect, maar behalve in dualcore-toestellen ga je het niet veel beter krijgen in een smartphone.

Browsen gaat verder erg prettig. Pagina’s worden snel geladen en navigatie gaat absoluut probleemloos. Daarbij kun je gebruik maken van multi-touch om te zoomen. Het slimme zoomen is erg handig. Tik twee keer achter elkaar op een website, en de tekst waar je op tikt, wordt precies zo ingezoomd dat je het prettig kunt lezen. Met multi-touch – een duur woord voor twee vingers – kun je verder in- en uitzoomen en de tekst zal zich steeds aan het scherm aanpassen. Erg handig.

Natuurlijk is browsen met tabbladen ook mogelijk en kun je via een knop aan de bovenkant meteen een abonnement op de RSS-feed van een pagina afsluiten als die aanwezig is. Verder zijn er uitgebreide instellingen aanwezig voor bijvoorbeeld Cookies, pop-ups, JavaScript, je startpagina en het onthouden van wachtwoorden.

Screenshot HTC Incredible S

 

Screenshot HTC Incredible S

 

De trend om smartphones steeds dunner te maken heeft zijn weerslag op het dikste deel van het toestel, namelijk de accu. Daar wordt steeds het eerst naar gekeken als een toestel dunner moet en dat heeft gevolgen. Zoals bij alle smartphones is ook bij de Incredible S de batterij een pijnpunt. Je komt er maar net de dag mee door, en het is verstandig om overal waar je bent, de oplaadkabels gereed te hebben liggen.

De accu van de Incredible S is wel een stuk beter dan die van de Desire HD, en je komt er dan ook iets verder mee. Dat wil zeggen: bij normaal gebruik een heel eind de avond in. Dan moet ‘ie toch weer aan de prik.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij BG32100
Capaciteit 1450mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
HTC Incredible S batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters