HTC Magic

HTC heeft met de HTC Magic de tweede Android-telefoon op de markt gezet, dit keer zonder qwerty-toetsenbord en in een behuizing die wel min of meer stijlvol genoemd mag worden. Om ervoor te zorgen dat het toestel toch werkt zonder toetsenbord heeft HTC de nieuwste versie van Android, versie 1.5 oftewel ‘Cupcake’ op het toestel gezet. Wij zullen in deze review vooral onderzoeken hoe goed Cupcake het doet en natuurlijk wat de voor- en nadelen van de HTC Magic zijn.

Al maanden voordat de T-Mobile G1 ofwel HTC Dream in Nederland op de markt te vinden was, waren er geruchten over een opvolger van het toestel. Al in oktober 2008 kwam er een bericht over een G2 naar buiten. Men beweerde toen dat de G2 een kloon van de HTC Touch HD zou worden, met Android erop. Pas in januari wisten we beter, toen bleek dat de HTC Sapphire, die eerder in een roadmap gelekt was, de G2 zou worden. Even later lekten de eerste spy-shots van het toestel uit. Uiteindelijk wisten we tijdens het Mobile World Congress als eerste foto’s te maken van de een uurtje eerder gelanceerde HTC Magic. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en langzaam maar zeker is duidelijk geworden dat de HTC Magic G2 wederom door een provider met het exclusieve verkooprecht verkocht zal gaan worden, net als de HTC Dream G1. HTC heeft deze keer zijn oog laten vallen op Vodafone, dat later vandaag in Nederland bekend zal gaan maken dat het toestel ook in Nederland gevoerd gaat worden onder zijn rode vlag.

HTC Magic vs T-Mobile G1

 

HTC Magic vs T-Mobile G1 open

 

HTC Magic vs T-Mobile G1 toetsen

 

HTC Magic vs T-Mobile G1 toetsen open

 

De HTC Magic verschilt niet heel veel van zijn voorganger de Dream, het grootste verschil is dat het toestel het karakteristieke schuifmechanisme en daarmee het qwerty-toetsenbordje verloren is. Dit is mogelijk gemaakt door de nieuwste versie van Android, versie 1.5 die ook door het leven gaat als Cupcake. Cupcake brengt nog een aantal andere voordelen, maar hierover meer in het hoofdstuk ‘Besturingssysteem: Android 1.5’. Daar zullen we dieper op de vraag ingaan hoe sterk het verschil is tussen Cupcake en de eerste versie van Android, waarover meer te lezen valt in onze G1 review. De HTC Magic zal niet zo veel concurrenten hebben op de markt op het moment dat het toestel beschikbaar zal worden, aangezien er slechts één ander Android toestel verkrijgbaar is. Dit is de eerder genoemde T-Mobile G1, die niet echt in dezelfde markt valt vanwege zijn qwerty-toetsenbordje. Een toestel dat meer op de Magic lijkt is de Samsung i7500 die vorige week aangekondigd werd door Samsung. Dit toestel heeft net als de Magic geen qwerty-toetsenbordje en ook het design heeft er wel wat van weg. Dit toestel zal wat later op de markt komen maar als de prijs goed is dan zal het toestel toch in staat zijn wat marktaandeel van de Magic weg te snoepen.

HTC Magic vs T-Mobile G1 achter

 

HTC Magic vs T-Mobile G1 achterkant open

 

HTC Magic vs T-Mobile G1 camera

 

HTC Magic vs T-Mobile G1 camera

 

Het exemplaar van de HTC Magic dat wij hebben ontvangen is een pre-productie toestel, echter zal het toestel wel in de huidige vorm op de markt gaan komen. Het toestel dat uiteindelijk op de Nederlandse markt terecht komt is dus hoogstwaarschijnlijk zo goed als hetzelfde als het toestel dat wij hebben. Alleen aan de inhoud van de doos zal nog het één en ander veranderen, omdat ons toestel in een prototype-doos zit en niet in het uiteindelijke verkooppakket.

Algemene gegevens
Merk HTC
Type Magic G2
Telefoon model Tablet
Besturingssysteem Android 1.5
Scherm afmeting 3,2″
Scherm resolutie 320 x 480 pixels
Aantal kleuren 65.000 kleuren
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm MSM 7201A 528 MHz processor
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen ROM 512MB
Ram geheugen RAM 192MB
Kleur
Kleuren Zwart; wit
Energie
Gesprekstijd 450 minuten
Stand-by tijd 420 uur
Accu 1340 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0 headsets only
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS (A-)gps
USB Usb 2.0
Multimedia
Camera 3,2 megapixel, video-opname
Radio Internetradio
Audio Aac, aac+, eaac+, amr, awb, qcp, mp3, wma, wav, midi
Videospeler wmv, asf, mp4, 3gp, 3g2, m4v, avi

Wij hadden een pre-release-versie van de HTC Magic, ons toestel kwam in een prototype-doos. In deze doos zaten een lader, headset en datakabel, maar hoogstwaarschijnlijk zal de pakketinhoud nog veranderen in het uiteindelijke verkooppakket. In Duitsland komt de Magic met de drie bovengenoemde accessoires met een lederen hoesje daaraan toegevoegd en de kans is groot dat dit in Nederland hetzelfde zal zijn. Er zat een 1GB geheugenkaartje in ons toestel, maar ook dit is zeer waarschijnlijk nog aan veranderingen onderhevig. Hoewel een unboxing-video natuurlijk niet heel erg zinnig is omdat we een prototype tot onze beschikking kregen, hebben we er toch eentje gemaakt ter illustratie. Het is ook leuk om te zien hoe de gemiddelde prototype-doos in elkaar zit. Als het pakket inderdaad een hoesje erbij krijgt, is het wat ons betreft redelijk goed. De headset die erbij zit had wat beter gemogen en we hopen nog op een wat grotere geheugenkaart, maar aangezien dit geen multimediatoestel is zijn we tevreden met de inhoud van de doos.

Het design van de HTC Magic is een grote verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Wat meteen opvalt is de opstaande onderkant, die we ook kennen van de HTC Dream. Deze lijkt echter helemaal geen doel te dienen, in tegenstelling tot bij de G1 waar het randje de toetsen wat prettiger bereikbaar maakt. Verder valt op dat de afwerking wat minder is dan die van de G1, zo is bijvoorbeeld de mini-usb-poort niet afgedekt met een klepje. Ook het formaat is opvallend in vergelijking met zijn voorganger, zowel in de dikte als in de lengte zijn er heel wat millimeters verdwenen en dat is wel zo prettig wanneer hij in je zak zit.

De Magic voelt over het algemeen goed aan, hij voelt lekker robuust en kraakt niet. Wel jammer is dat het hele toestel van glanzend plastic gemaakt is, waardoor er erg snel vingerafdrukken op komen. Ook tegen krassen is de Magic niet goed bestand vanwege de gebruikte plasticsoort. Dat is dan wel meteen ons enige probleem met de Magic wat de bouw betreft, het formaat en de robuustheid zijn prima en de looks mogen er natuurlijk ook zeker zijn.

Aan de voorkant van de HTC Magic is natuurlijk het grote touchscreen te zien, waarover in het volgende hoofdstuk meer te lezen is. Daaronder zit een zestal toetsjes en een trackballetje, die op een stukje glanzend zwart plastic, dat aan het eind wat omhoog staat, zijn geplaatst. Ook het bovenste deel van de voorkant staat wat omhoog, waardoor het toestel een beetje aan een skateboard doet denken. Op dit bovenste deel vinden we het Vodafone-logo en de speaker om gesprekken mee te voeren. Aan weerszijden van dit speakertje zit een statuslampje, waarmee belangrijke meldingen weergegeven worden.

HTC Magic voorkant

 

HTC Magic voorkant detail

 

HTC Magic voorkant detail

 

HTC Magic voorkant detail

 

De achterkant van de Magic is in typische HTC-stijl, een egaal zwarte batterijcover over de gehele achterkant met in het midden boven de cameralens. Deze is omhuld door een klein vlak geborsteld metaal met daarin het HTC-logo. Als toevoeging heeft de G2 nog de tekst ‘with Google’ in het midden van de achterkant, zoals we ook op de G1 vonden. Verder is er helemaal onderop nog een gaatje waaraan je koordjes kunt bevestigen.

HTC Magic achterkant

 

HTC Magic camera

 

HTC Magic google logo

 

De rand van de Magic is omgeven door een zilverkleurige plastic rand, waar slechts drie elementen in verwerkt zitten. Aan de onderkant is de mini-usb-poort te vinden, die niet afgewerkt is. Daarnaast zit een klein gaatje voor de microfoon van het toestel. Deze twee elementen zijn de enige die het design van de zijkant verstoren. Aan de linkerkant van het toestel zit bovenaan een dunne, lange volumetoets die geheel opgaat in de rest van de zijkant. Het geheugenkaartslot zit onder de batterijklep verborgen, maar wel zo dat je geheugenkaarten kunt verwisselen zonder het toestel uit te moeten zetten.

HTC Magic onderkant

 

HTC Magic bovenkant

 

HTC Magic linkerkant

 

HTC Magic rechterkant

 

Scherm

De HTC Magic heeft een mooi groot touchscreen, dat met een grootte van 3,2 inch vrij gemiddeld is in het huidige touchscreen-segment. Qua kleuren loopt het nog een beetje achter, het scherm kan ‘slechts’ 65.000 kleuren weergeven. Hier is echter niets van te merken en het scherm ziet er prima uit. Het scherm is lekker helder en de kleuren worden redelijk mooi weergegeven. Wat nog wel het grootste pluspunt is, is dat het scherm relatief goed zichtbaar blijft onder direct zonlicht. Vooral onder touchscreens lijkt dit een groot probleem te zijn en de Magic is hierin opvallend beter dan de meeste toestellen die we in onze handen hebben gehad. De resolutie van het scherm is matig voor een 3,2-inchscherm, namelijk 320×480 pixels ofwel HVGA. Het is een capacitief touchscreen, wat betekent dat je geen stylus kunt gebruiken. Met Android is dit echter geen enkel probleem en daarbij heeft de capacitieve technologie ook het grote voordeel dat het scherm veel gevoeliger is dan menig resistief touchscreen. Dit is in de Magic goed te merken, een kleine aanraking is al voldoende. Al met al zijn we dik tevreden over het scherm, het enige verbeterpuntje is de resolutie.

Toetsenbord

HTC Magic toetsenbord

De Magic heeft in tegenstelling tot zijn voorganger geen fysiek toetsenbordje, wat wil zeggen dat je het altijd met het onscreen toetsenbord zult moeten doen. Gelukkig is dit toetsenbordje erg prettig en er zijn handige instellingen voor typsuggesties en het automatisch vervangen van spelfouten aanwezig. Ook kun je verschillende soorten feedback instellen, namelijk een toontje, een trilling of beide. Helemaal geen feedback krijgen tijdens het typen is natuurlijk ook mogelijk. Er is alleen een qwerty-toetsenbordje aanwezig, dus het is niet mogelijk om met een numeriek toetsenbord in combinatie met T9 te typen. Dit is vervelend als je met één hand wilt typen, maar doordat het qwerty-toetsenbord erg prettig is, kun je ook met het qwerty-toetsenbord redelijk met één hand typen. Een probleem dat het toetsenbord nog wel heeft is dat het soms niet op het goede moment verschijnt of verdwijnt. Soms blijft het bijvoorbeeld staan als je instellingen aan het veranderen bent en daarbij zowel met tekst als met vinkjes moet werken. Dan verdwijnt het toetsenbord niet na het typen van de tekst, waardoor de toetsen over het vinkje heen komen te liggen en je het vinkje dus niet meer kunt aanklikken. Ook gebeurt het weleens dat je twee toetsenbordjes boven elkaar krijgt als de applicatie waar je je in bevindt zelf een toetsenbordje heeft, maar gelukkig zijn er niet zo veel applicaties die dat hebben. Deze problemen zijn vaak op te lossen door je toestel even op zijn kant te draaien of door op de terugtoets te drukken.

De Magic heeft voor de bediening nog wel een aantal fysieke toetsen, namelijk zes toetsen en een trackballetje. Deze zijn de bel- en ophangtoets, een menutoets, een home-toets, een terugtoets en een zoektoets. Daarnaast is er een volumetoets aanwezig. Al deze toetsjes zijn een beetje aan de kleine kant maar wel goed in gebruik. Ze hebben genoeg feedback en zijn lekker soepel. De functie van het trackballetje en de volumetoets spreken voor zich en ook de beltoets, menutoets, de home-toets en de terugtoets hebben geen uitleg nodig. De ophangoets fungeert niet alleen als ophangtoets, maar is ook een power-toets waarmee je het toestel aan en uit kunt zetten en waarmee je het toestel in de slaapstand kan zetten. De zoektoets is iets wat we nog nooit hebben gezien op een Android-toestel en is een leuke toevoeging. Hiermee kun je vanuit het stand-by scherm of het menu direct met Google zoeken en in de browser roept de toets de adresbalk op.

Screenshot HTC Magic toetsenbord

 

Screenshot HTC Magic toetsenbord

 

Screenshot HTC Magic toetsenbord

 

De HTC Magic is het tweede toestel van een grote fabrikant dat op Android loopt, met de G1 als voorganger. De Magic loopt echter op versie 1.5, ook bekend als Cupcake, terwijl de G1 nu nog op versie 1.1 loopt. Nieuwere exemplaren van de G1 zullen ook Cupcake geïnstalleerd krijgen en voor alle oudere toestellen is de nieuwe versie als een update beschikbaar. Aangezien Android voor een heel groot deel hetzelfde is in de Magic, zullen we alleen de verschillen met de G1 hier bespreken. Voor meer informatie over Android kun je terecht in onze review van de T-Mobile G1.

Het stand-by scherm is grotendeels hetzelfde gebleven, maar het kan nu niet meer in landschapmodus weergegeven worden. Bij de G1 kon dit nog door het toestel open te schuiven, maar aangezien de Magic niet opengeschoven kan worden, is deze functie weggehaald. Autorotate werkt overal behalve in het stand-by scherm en het menu, dus ook daarmee gaat het niet lukken. Verder zijn er een aantal widgets toegevoegd, namelijk een agenda-widget en een muziek-widget. Tot slot is het toevoeg-menu een beetje anders ingedeeld in Android 1.5. In de screenshots hieronder is steeds de linker van de HTC Magic, de rechter van de T-Mobile G1.

Screenshot HTC Magic nieuwe widgets

 

Screenshot HTC Magic widgets G1

 

Screenshot HTC Magic toevoegen aan stand-by

 

Screenshot HTC Magic toevoegen aan stand-by G1

 

Een andere update die Android 1.5 heeft gekregen, is een lijst waarin je al je draaiende applicaties kunt bekijken. Hier kun je bij via het instellingenmenu, door naar ‘applicaties’ te gaan en dan op ‘toepassingen beheren’ te klikken. Als je daar op ‘menu’ drukt, dan is er een knop ‘filter’ bij gekomen, waarmee je een lijst met alle 3rd-party applicaties of een lijst met alle applicaties die actief zijn kunt oproepen. Een echte taakbeheerder mist nog steeds, maar het is alvast iets.

Screenshot HTC Magic toepassingen beheren

 

Screenshot HTC Magic toepassingen beheren G1

 

Verder is er nog iets in de weergave veranderd door het hele systeem. Bij de screensaver is bijvoorbeeld een achtergrond te vinden in de Magic, die er in de G1 nog niet was. Ook zijn verschillende lijsten wat veranderd zodat ze er wat rustiger uitzien en meer inhoud kunnen bevatten. Daarnaast zijn wat achtergronden veranderd, zo is het menu niet meer half doorzichtig maar heeft het een licht geblokte achtergrond gekregen. Tot slot zijn er overgangseffecten toegevoegd als je van scherm wisselt, die trouwens ook uit te zetten zijn.

Screenshot HTC Magic screensaver

 

Screenshot HTC Magic screensaver G1

 

Screenshot HTC Magic lijst

 

Screenshot HTC Magic lijst G1

 

Screenshot HTC Magic menu

 

Screenshot HTC Magic menu G1

 

Naast alle updates aan de interface die hierboven genoemd zijn, brengt Android 1.5 ook wat nieuwe functionaliteiten met zich mee en zijn er wat dingetjes veranderd in de programma’s. De belangrijkste nieuwe functionaliteiten in versie 1.5 zijn het onscreen toetsenbord en de mogelijkheid voor video-opname. Verder is Android nu voorzien van A2DP, zodat je een Bluetooth-headset kunt aansluiten om muziek te beluisteren.

De veranderingen in de programma’s zijn niet erg belangrijk, we zullen deze hier ook niet apart bespreken. Bij de bespreking van de verschillende programma’s in deze review komen eventuele veranderingen aan bod. De prestaties van het systeem lijken niet heel erg veranderd te zijn, maar dat is natuurlijk pas echt goed te zien als je de twee versies op hetzelfde toestel naast elkaar legt, wat wij helaas niet kunnen doen.

De HTC Magic is net als de G1 helemaal gericht op een goede web-ervaring. Er zijn veel dingen gelijk gebleven ten opzichte van de G1 wat het internet betreft, maar de browser is een beetje verbeterd en werkt nu nog beter dan eerst. Verder zijn er nog steeds talloze Google-services aanwezig, zoals een zoekbalk-widget en volledige integratie van Gmail, YouTube en vele andere Google diensten. Ook moet je nog steeds een Google-account aanmaken of koppelen als je het toestel voor de eerste keer aanzet, waarmee je Magic alles altijd synchroniseert. Een internetabonnement is dus zeer aan te raden als je een Magic wilt kopen.

De browser van de HTC Magic is erg netjes te noemen. De pagina’s worden goed geladen en alle content wordt prima weergegeven. Een nadeel is dat de browser nog steeds geen flash ondersteunt. Flash-filmpjes of andere flash-onderdelen in websites worden dus niet weergegeven door het toestel. Autorotate is nu wel aanwezig, in tegenstelling tot in de G1. Navigeren over de pagina is erg makkelijk en scrollen werkt supersnel met de Magic. Er kan gescrolld worden op de iPhone-manier, of door met het trackballetje naar de gewenste kant te rollen. Ook links kunnen aangeklikt worden met het trackballetje, maar gewoon met de vinger aantikken is natuurlijk ook mogelijk. De browser is in staat om acht verschillende tabbladen tegelijk open te hebben, waartussen geswitcht kan worden door eerst op de menutoets te drukken en dan op het ‘window’-knopje in de zojuist verschenen pop-up te klikken. Handig is ook dat je via de zoektoets direct in Google kunt zoeken of een adres in kunt typen, zodat je nooit meer handmatig naar Google hoeft te surfen. Iets nieuws in de browser van de Magic is een overzichtsweergave waarmee je makkelijk door een pagina kunt navigeren. Er zijn ontzettend veel instellingen aanwezig voor de browser van de Magic, waar we erg blij mee zijn.

Screenshot HTC Magic browser

 

Screenshot HTC Magic browser overzicht

 

Screenshot HTC Magic browser landschap

 

De Acid3-test doorloopt de browser glansrijk. Hoewel niet de volle 100 punten worden gehaald, komt het toestel tot een mooie score van 93 punten, een score die veel browsers niet halen. Zo blijft FireFox 3.0.10 op 70 punten hangen en komt de pc-versie van Chrome niet verder dan 78. Ook tegenover de G1 presteert het toestel goed, de G1 scoorde rond de 72. Bij de Acid2-test presteerde de Magic redelijk slecht, zowel de G1 als alle browsers op onze computer scoorden veel beter met deze test.

Screenshot HTC Magic Acid3

 

Screenshot HTC Magic Acid2

 

Je kunt ook prima mailen met de Magic, het qwerty-toetsenbordje zorgt ervoor dat het typen van berichten erg gemakkelijk en snel gaat. Het opzetten van een mailaccount is eenvoudig en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Je eerste mailtje met de Magic is dan ook zo verstuurd. Als er een e-mailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mailapplicatie. Als notificatie kan je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet samen met een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met de Magic gaat prima.

Screenshot HTC Magic email instellen

 

Screenshot HTC Magic email

 

Screenshot HTC Magic email instellingen

 

Screenshot HTC Magic email lezen

 

Screenshot HTC Magic mail opstellen

 

Screenshot HTC Magic Youtube

Naast de browser en de mail-mogelijkheden heeft de Magic ook nog wat andere Google-programma’s die je helemaal up-to-date moeten houden. Het toestel heeft YouTube en Google Talk standaard geïnstalleerd staan en via de Android Market kun je nog tientallen andere online-applicaties downloaden zoals verschillende msn- en twitterprogramma’s of diensten van AccuWeather.com of Buienradar, maar daarover meer in het volgende hoofdstuk van deze review. Over de Youtube-applicatie zijn we wel heel erg te spreken, de applicatie heeft een mooie vormgeving en werkt lekker. In tegenstelling tot bij de G1 kun je wel inloggen op een YouTube-account en van daaruit is het ook mogelijk om je favorieten, abonnementen en eigen video’s te beheren. Ook uploaden behoort tot de mogelijkheden. Je kunt helaas nog steeds niet reageren op video’s.

Screenshot HTC Magic youtube afspelen

 

Screenshot HTC Magic youtube gerelateerd

 

Screenshot HTC Magic youtube mijn account

 

Screenshot HTC Magic youtube mijn video

 

Screenshot HTC Magic youtube instellingen

 

HTC Magic screenshot Android Market

Er zijn behalve de Google-diensten uit het vorige hoofdstuk en wat standaard tools die in het volgende hoofstuk aan bod komen geen applicaties op de Magic geïnstalleerd. De HTC Magic bevat, net als de T-Mobile G1 en alle andere toekomstige Android-telefoons, in plaats daarvan de Android Market. Dit is een dienst die veel op de Apple App Store lijkt en je in staat stelt om allerlei applicaties te downloaden, zowel gratis als betaald. De betaalde applicaties zijn echter nog steeds niet in Nederland aangeland en we weten niet wanneer dit gaat gebeuren. De winkel is nu uit zijn bèta-status, maar er is niets merkbaar veranderd in vergelijking met hoe de winkel op de G1 was. Voor meer informatie over deze Android Market verwijzen we je door naar onze review van de T-Mobile G1. Over het algemeen zijn we erg positief over de Android Market, hij goed toegankelijk en overzichtelijk, ziet er goed uit en het aanbod is nu al enorm. Dit aanbod wordt nog steeds dagelijks vergroot en je zult dan ook niet snel uitgekeken zijn op de applicaties die er voor je Magic te vinden zijn. In dit hoofdstuk zullen we enkele interessante applicaties die gratis uit de Android Market te downloaden zijn bespreken zodat je een beetje een idee krijgt van wat er nu te vinden is in de Android Market.

Wikitude

Wikitude home

Één van de talloze applicaties die in de Android Market te vinden is, is Wikitude. Dit programma is een soort reisgids die werkt via Wikipedia. Elke pagina van Wikipedia die gekoppeld is aan een stad, dorp, plaats, monument, gebouw of wat dan ook dat je op een kaart kunt weergeven is verwerkt in Wikitude, waardoor je een erg complete reisgids krijgt. Je kunt zoeken op items in je eigen buurt of in de buurt van een adres en die kun je vervolgens weergeven als puntjes op een Google Maps-kaart, als puntjes in je camerabeeld waar je met behulp van het ingebouwde kompas van de Magic in kunt ronddraaien, of als lijst. Bij het aanklikken van een item komt er wat informatie over te staan en als je via het menu naar de detailweergave gaat, krijg je de bijbehorende Wikipedia-pagina te zien. Je kunt in het menu ook kiezen voor foto’s, waarna je panoramofoto’s die in de buurt van het geselecteerde item gemaakt zijn te zien krijgt. Al met al is Wikitude een erg complete reisgids, hoewel het jammer is dat je er een internetverbinding voor nodig hebt. Een reisgids is natuurlijk vooral handig in het buitenland en juist daar zijn de internettarieven zo hoog dat je waarschijnlijk de applicatie niet zult gebruiken.

Screenshot HTC Magic Wikitude cameraweergave

 

Screenshot HTC Magic wikitude kaartweergave

 

Screenshot HTC Magic wikitude lijstweergave

 

AndNav2!

Screenshot HTC Magic AndNav2!

Een ander programma dat erg handig is, is AndNav2!. Dit is de tweede versie van AndNav!, de eerste en tot op heden enige turn-by-turn navigator voor Andriod. Qua functies is het programma niet te vergelijken met betaalde navigatieprogramma’s zoals Route66 en TomTom, maar er is op het moment niets anders voor Android en het programma is ten slotte gratis. Je kunt een route plannen door twee punten op de kaart te selecteren of door te zoeken naar een adres en daarna kun je meteen beginnen met rijden. Er is een ‘ziekenhuis-toets’ in het homescreen van de applicatie mocht je ergens gewond raken. Andere POI’s kun je via het zoekmenu vinden. Het is wel jammer dat de gesproken aanwijzingen via een text-to-speech programma gemaakt worden, waardoor ze nogal slecht klinken. Ook is het jammer dat het programma via internet werkt en dus in het buitenland erg duur kan worden. Maar ondanks deze minpuntjes is het een mooi programma dat een goede eerste stap zet naar turn-by-turn navigatie op Android. Ook als TomTom, Route66, iGo, Sygic en vergelijkbare programma’s naar Android komen zal AndNav2! het goed blijven doen omdat dit programma gratis is terwijl de wat professionelere concurrenten in de huidige versies allemaal toch nog rond de €100 kosten.

Screenshot HTC Magic AndNav2!

 

Screenshot HTC Magic AndNav2!

 

Screenshot HTC Magic AndNav2!

 

Shazam

Shazam is voor velen een bekend programma via de iPhone en anders ken je wel een ander programma met dezelfde functie zoals MusicID voor Windows Mobile, Sony Ericsson’s TrackID of Samsung’s Muziek zoeken-service. Het programma is heel simpel en ontzettend handig in sommige situaties. Je houdt je toestel bij de speakers waar een liedje dat je niet kent uit klinkt en drukt op ‘Nu tag toevoegen’, waarna het programma een stukje van het nummer opneemt en vervolgens online analyseert via de database van Gracenote. Als het programma een match vindt, dan wordt er een tag opgeslagen en getoond met daarin de artiest, titel, album, versie en een album-art. Deze worden allemaal bewaard in een lijst met tags, die je kunt gebruiken als een soort wishlist voor muziek. Je kunt alle tags ook uit deze lijst verwijderen, bijvoorbeeld als je het betreffende nummer gekocht hebt.

Screenshot HTC Magic Shazam

 

Screenshot HTC Magic Shazam

 

Screenshot HTC Magic Shazam

 

Metal Detector

Metal Detector is een programma dat via het kompas dat in je Magic ingebouwd zit als metaaldetector werkt op kleine afstand. Je krijgt een balkje te zien en hoe voller dat balkje is, hoe meer metaal er in de buurt is. Als er een bepaalde limiet overschreden wordt, dan komt er ‘Detected’ in beeld te staan en gaat het toestel trillen en/of piepen. Erg zinvol is deze applicatie niet, maar mocht je bang zijn dat er mensen met een wapen je huis binnen komen is het handig om ze even te scannen. Verder is het natuurlijk gewoon een leuke gadget en iets waarmee je iPhone-bezitters jaloers kunt maken.

Screenshot HTC Magic Metal Detector

 

Screenshot HTC Magic Metal Detector

 

PapiJump

Ook op het gebied van games heeft Android je wat te bieden, zo is er het spel PapiJump. Dit spel is ook bekend van de iPhone en is een erg simpel maar verslavend spelletje. Het is de bedoeling om omhoog te springen via allemaal platformpjes in de lucht door je ‘Papi’, een kleine smiley, te besturen via de accellerometer van de Magic. Hoe hoger je komt, hoe minder platformpjes er in de lucht hangen en hoe lager je Papi gaat springen. Hoe langer je het volhoudt, hoe meer punten je krijgt. Je high-scores kun je online posten en daar kun je ook zien hoe je het doet ten opzichte van andere spelers door middel van een score in letters die je haalt, die staat voor hoeveel procent van de scores hoger dan jouw score is. Het spelletje is erg simpel, maar toch ontzettend verslavend en als je een beetje van simpele spelletjes houdt kun je er zo uren mee zoet zijn.

Screenshot HTC Magic PapiJump

 

Screenshot HTC Magic PapiJump

 

Zoals in het vorige hoofdstuk al even aangehaald is, heeft de HTC Magic naast al het moois dat je in de Android Market kunt vinden nog een aantal applicaties voorgeïnstalleerd staan, die alle redelijk standaard zijn en niet verschillen van wat op de G1 te vinden is. Alleen de looks van sommige programma’s zijn een klein beetje veranderd. Helaas is er nog steeds geen office-suite aanwezig op de Magic en ook in de Market is deze nog niet te vinden.

Screenshot HTC Magic agenda

De agenda van de HTC Magic ziet er prima uit en is lekker overzichtelijk. Verder heeft de agenda een paar bijzondere puntjes, waaronder het feit dat hij automatisch met je Google agenda gesynchroniseerd wordt en je dus zowel op je pc als op je telefoon bij je agenda kunt. Daarnaast heeft de agenda een weergave met een overzicht van alle afspraken, die we niet vaak terugzien in telefoons. Verder zijn de standaard week-, maand- en dagmodus te gebruiken op de Magic. In de maandweergave wordt er bij elke dag een balkje weergegeven waarin met groen aangegeven wordt welk moment van de dag er afspraken zijn, als die er überhaupt zijn. De week- en dagweergave zijn niet zo bijzonder, behalve dat er meteen een klein beetje informatie over de afspraak wordt weergeven in de vorm van een pop-up als we het betreffende tijdstip selecteren, wat een erg mooie vondst is.

Screenshot HTC Magic agenda

 

Screenshot HTC Magic agenda

 

Screenshot HTC Magic agenda

 

Op de Magic zijn ook een wekker en een rekenmachine te vinden. De rekenmachine is mooi vormgegeven en bevat naast alle standaardbewerkingen ook nog een geavanceerd toetsenbord, waarin bijvoorbeeld een sinus-, π- en worteltoets aanwezig zijn. Handig is ook dat je via het trackballetje door je berekeningen kunt bladeren, mocht je een berekening nog een keer nodig hebben. Ook de wekkerfunctie is grafisch erg mooi, maar qua functionaliteit een beetje beperkt. Er kunnen verschillende wekkers aangezet worden en deze kunnen één keer, elke dag of op bepaalde dagen herhaald worden. Elke wekker kan een eigen beltoon krijgen, je kunt je alarm een naam geven en je kunt per alarm instellen of het toestel moet gaan trillen of niet, maar daar blijft het dan ook bij. Afbeeldingen of beschrijvingen toevoegen is bijvoorbeeld niet mogelijk. Bovenin het overzicht met alarmen is een klok te vinden, die door erop te tikken van lay-out veranderd kan worden. Zo is er een digitale klok, een standaard analoge klok, een gekleurde analoge klok en een analoge klok met in het midden de Android-robot die met zijn armen de tijd aanwijst.

Screenshot HTC Magic agenda

 

Screenshot HTC Magic agenda

 

Screenshot HTC Magic Google Maps

De Magic heeft, natuurlijk, ook Google Maps voorgeïnstalleerd gekregen. Deze applicatie is al tientallen keren voorbijgekomen in onze reviews en iedereen heeft die wel een keer gebruikt, dus we zullen de applicatie hier niet meer uitgebreid bespreken. Naast de standaardmogelijkheden van Google Maps, het bekijken van de kaart en het uitstippelen van routes, heeft het programma een aantal nieuwe functies die nog niet op veel telefoons te vinden zijn. Ten eerste is het programma voorzien van Google Street View, waarin sinds kort ook een aantal Nederlandse steden, waaronder Amsterdam en Rotterdam, te vinden zijn. Deze dienst werkt in de Magic samen met het kompas, waardoor je echt virtueel door de straat kunt rondlopen. Als je het toestel draait, zal het beeld meedraaien in de goede richting. Dit is niet heel erg precies, maar toch een leuke toevoeging. Vreemd genoeg kun je Street View alleen in een speciale kaartmodus gebruiken, die niet overweg kan met satellietbeelden. In de nieuwste versie van Google Maps voor Windows Mobile, Symbian en Java is dit niet het geval en we vinden het dan ook heel vreemd dat de Magic dit gebrek wel heeft. Een andere service die nieuw is, is Google Latitude. Hiermee kun je via een online netwerk je eigen positie delen en zien waar je vrienden zich bevinden in Google Maps. Nu heb je er nog niet zo veel aan omdat niemand met Latitude werkt, maar wie weet zal dit nog eens veranderen.

Screenshot HTC Magic Google Maps

 

Screenshot HTC Magic Google Maps

 

Screenshot HTC Magic Google Maps

 

De HTC Magic heeft, Google-smartphone zijnde, toch nog wat multimediafuncties met zich meegekregen, hoewel de uitrusting wel een beetje mager is. Iets wat we nog steeds missen is een FM-radio en de camera heeft ook niet de beste specificaties.

Camera

Screenshot HTC Magic camera

De camera van de HTC Magic is er eentje met een resolutie van 3,2 megapixels en ook autofocus is aanwezig. Verder heeft de camera helemaal geen instellingen, wat we een beetje vreemd vinden voor een dergelijk toestel. Waar de Magic wel van is voorzien, is geotagging. Hiermee kan de plaats waar de foto genomen is opgeslagen worden in de exif-data. Deze functie werkt prima en voegt de leuke mogelijkheid toe om je foto’s op de kaart te bekijken. Ook worden de foto’s met behulp van de accellerometer automatisch gedraaid, wat een oplossing biedt voor het probleem dat verticaal gemaakte foto’s altijd achteraf gedraaid moeten worden. Deze functie is echter standaard op de huidige markt, dus erg spannend is het niet. De Magic heeft geen cameratoets en je zult foto’s dan ook moeten maken met een virtuele knop op het touchscreen. Eerst moet je de knop even ingedrukt houden zodat de camera focust, als dit gebeurd is komt er een groen stipje naast de toets en maakt het toestel een geluidje. Door de knop weer los te laten wordt de foto afgedrukt, waarna je hem even in beeld krijgt. Rechts boven in beeld staat een knop met de laatst genomen foto erop, waarmee je je foto’s terug kunt kijken en eventueel delen, verwijderen of als achtergrond instellen.

We kunnen helaas niet onverdeeld positief zijn over de camera. Hij heeft redelijk veel problemen met dingen als hoge contrasten en tegenlicht en op de één of andere manier zijn de hoekjes van de foto’s vaak erg wazig. Aan de andere kant weet het toestel het midden van de foto vaak goed weer te geven en zijn de kleuren die de camera produceert lekker levendig en komen ze redelijk goed overeen met de realiteit.

Camerasample HTC Magic

 

Camerasample HTC Magic

 

Camerasample HTC Magic

 

Camerasample HTC Magic

 

De broer van de Magic, de T-Mobile G1, heeft qua specificaties en functies precies dezelfde fotocamera als de HTC Magic. We hebben deze toestellen daarom even naast elkaar gelegd en daaruit moeten we concluderen dat de kleuren van de HTC Magic beter zijn en dat het toestel minder last heeft van beweginsonscherpte. De G1 lijkt echter wat meer details te hebben en heeft geen last van vage hoekjes dus de Magic is er qua camera niet op vooruit gegaan. Hieronder staan een aantal vergelijkende foto’s, de foto’s links zijn van de Magic, de rechter foto’s zijn gemaakt met de G1.

Camera Sample HTC Magic vergelijking

 

Camera Sample HTC Magic vergelijking G1

 

Camera Sample HTC Magic vergelijking

 

Camera Sample HTC Magic vergelijking G1

 

Camera Sample HTC Magic vergelijking

 

Camera Sample HTC Magic vergelijking G1

 

Nieuw in Android 1.5 is dat je ook video’s kunt opnemen en dat is met de HTC Magic dus ook mogelijk. Helaas is de videocamera net zo beperkt als de fotocamera en kun je alleen de videokwaliteit instellen. Deze kan op twee standen gezet worden, namelijk op de mms-stand, waarin de video’s een erg lage kwaliteit hebben, of in de opslagstand waarin de kwaliteit iets hoger is. De kwaliteit van de video’s kan niet tippen aan de kwaliteit die door multimediamonsters zoals bijvoorbeeld de LG Arena neergezet wordt en is ongeveer vergelijkbaar met die van de gemiddelde mid-range telefoon. Het beeld is erg korrelig, maar hapert niet en de kleuren zijn net als in de stille camera mooi. Hieronder kun je een videofragmentje dat gemaakt is met de Magic downloaden.

Galerij

De HTC Magic heeft natuurlijk ook een galerij, waarin je je foto’s/video’s per map kunt bekijken. Het is ook mogelijk om al je foto’s of video’s te bekijken. Voor foto’s kan de Magic een diashow maken met wat standaardeffecten waarbij je verder niets in kunt stellen. Er zijn ook beperkte bewerkingsmogelijkheden: je kunt een foto bijsnijden of draaien. Verder is de weergave voor foto’s niet speciaal, maar de interface is prima te bedienen en werkt enorm soepel. Bij de video’s kun je helemaal niets doen, je kunt ze alleen bekijken. Het toestel kan redelijk wat videoformaten afspelen maar als de kwaliteit van de video te hoog wordt blijft hij hangen dus het komt erop neer dat je alleen filmpjes met een QVGA-resolutie of kleiner kunt bekijken.

Screenshot HTC Magic galerij

 

Screenshot HTC Magic galerij

 

Screenshot HTC Magic galerij

 

Screenshot HTC Magic galerij

 

Muziek

De muziekspeler van de Magic is erg gemakkelijk in gebruik en ziet er aardig uit. Het homescreen bestaat uit vier categorieën, namelijk ‘Artiesten’, ‘Albums’, ‘Track’ en ‘Playlists’. Het afspeelscherm zit net zo simpel in elkaar, met in het bovenste deel een album art, de titel, de artiest en het album van het nummer. Naast de album art staan nog een aantal knoppen, waarmee de afspeellijst getoond kan worden, de muziek op shufflemodus gezet kan worden en de herhaalmodus aangepast kan worden. Het onderste deel bestaat uit een voortgangsbalkje met play-, pauze- en doorspoeltoetsen. Het menu bevat een optie om de track die speelt als ringtone in te stellen en een zogenaamde ‘Party Shuffle’-modus, die een willekeurige playlist creëert. Verder bevat het menu een knop om het nummer te verwijderen en een knop om het nummer aan een afspeellijst toe te voegen. Iets wat we missen in de Magic is een equalizer en ook een stereo-widening modus was welkom geweest. Een handige toevoeging in de Magic is dat je de muziekspeler via een widget op het stand-by scherm kunt bedienen. De muziekkwaliteit die de Magic voortbrengt is niet bijzonder, de ingebouwde speakers zijn redelijk luid en over de headset klinkt het allemaal niet zo speciaal.

Screenshot HTC Magic muziekspeler

 

Screenshot HTC Magic muziekspeler

 

Screenshot HTC Magic muziekspeler

 

Met alle functies van de Magic zou je bijna vergeten dat het toestel een telefoon is, maar dat betekent niet dat het niet goed presteert als telefoon. Alles wat je nodig hebt om te bellen is ondergebracht in één applicatie die bestaat uit vier tabbladen. In het eerste tabblad, telefoon, kun je een nummer intoetsen via een virtueel toetsenbordje. Het tweede tabblad, gesprek, bewaart al je gevoerde en gemiste gesprekken. In het derde tabblad, contact, kun je al je contacten beheren en bekijken en het vierde tabblad, favoriet, bevat een lijstje met je favoriete contacten. In dat vierde tabblad staan niet alleen mensen die je handmatig als favoriet hebt toegevoegd, maar ook personen met wie je veel contact hebt gehad. Wat we missen is smart-dialing, maar alles is zo gemakkelijk te vinden dat deze functie ook niet erg nuttig meer is. De Magic heeft prima ontvangst en we hadden geen problemen met de gesprekskwaliteit.

Screenshot HTC Magic telefoon

 

Screenshot HTC Magic telefoon

 

Screenshot HTC Magic telefoon

 

Screenshot HTC Magic telefoon

 

Screenshot HTC Magic telefoon

 

Screenshot HTC Magic telefoon

 

Naast bellen kun je ook sms’en met de HTC Magic en dit gaat net als het bellen erg gemakkelijk. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, die weergegeven zijn in chat-stijl. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, die allemaal standaard zijn. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op verzenden te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

Screenshot HTC Magic berichten

 

Screenshot HTC Magic berichten

 

Screenshot HTC Magic berichten

 

De T-Mobile G1 was niet echt de sterkste wat uithoudingsvermogen betreft en we waren dan ook een beetje huiverig over de Magic in dat opzicht. De Magic heeft een 1340mAh batterij, hij zou dus redelijk goed moeten presteren. In onze testperiode, die trouwens niet erg lang was dus geen heel goed beeld geeft van de batterij van het toestel, hebben we het toestel redelijk intensief gebruikt en voor een dergelijke smartphone waren we niet ontevreden over de batterij, hoewel het uithoudingsvermogen zeker beter had gekund. Het toestel houdt het met redelijk intensief gebruik van alle mogelijke Android Market-applicaties ongeveer anderhalve dag tot twee dagen uit. Als je echt alleen maar wat belt en sms’t en een klein beetje internet, dan moet het toestel het wel zo’n dag of drie kunnen uithouden verwachten we.

HTC Magic batterijklep open

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters