LG Optimus 2X Speed

De LG Optimus 2X Speed luidt een nieuw tijdperk in. Voor LG, maar ook voor de smartphonemarkt in zijn algemeenheid. Het is namelijk de eerste telefoon met een dualcore-processor, en tegelijkertijd LG’s comeback in de highend-markt.

LG Optimus 2X Speed hoofdfoto

 

Op 16 november kwam de LG Optimus 2X Speed voor het eerst tevoorschijn in het geruchtencircuit, toen onder de naam LG Star. Dat opzich was al een kleine revolutie, omdat het de eerste telefoon ooit was met een dualcore-processor. Snel genoeg, zo’n vijf dagen later, kwam daar de Motorola Atrix bij, toen nog onder de codenaam Motorola Olympus. Al snel volgde een gehele preview van de LG Star, waar binnen enkele dagen nog meer filmpjes op volgden. Ook de naam wist LG niet tot de aankondiging bekend te houden: samen met de genoemde filmpjes kreeg de Star als naamkaartje LG Optimus 2X opgedrukt. Slechts enkele dagen later was het dan ook zover en werd de Optimus 2X officieel aangekondigd. Overigens is de naam Optimus 2X internationaal nog steeds officiële benaming, alleen in de Benelux gaat de smartphone door het leven als Optimus 2X Speed. De herkomst van het achtervoegsel speed laat zich wel raden.

Samen met de Optimus 7 vormt de Optimus 2X Speed de top van LG’s smartphoneportfolio. Daarnaast staan nog de Optimus Black en de Optimus 3D, die eigenlijk net zo hoog staan, maar net wat anders gepositioneerd zijn. En omdat Windows Phone 7 toch eigenlijk wel een nichesysteem is op het moment, is de Optimus 2X Speed LG’s eerste echte poging in de high-end-smartphonemarkt. De telefoon heeft de beste specificaties op dit moment en daarmee staat LG, vanuit het niets, in ieder geval een aantal weken geïsoleerd aan de absolute top van de markt. De Optimus 2X Speed is dan ook een erg belangrijk toestel voor LG en moet aan de buitenwereld laten zien dat LG het wel kan, iets waar menigeen het afgelopen jaar sterk over twijfelde.

Voordat de Optimus 2X Speed qua verkopen echt een succes kan worden, heeft LG echter wel één obstakel dat uit de weg geruimd moet worden: het imago van de producent. De afgelopen jaren zijn er nogal een aantal apparaten van slechte kwaliteit gebleken, waardoor veel mensen denken dat alle telefoons die LG maakt slecht zijn. Want reviews kunnen nog zo goed zijn, maar als een apparaat na een half jaar uit elkaar valt, iets dat in het verleden weleens het geval was, heb je er weinig aan. Of dat bij de Optimus 2X Speed het geval is zal de tijd leren, maar LG doet er alvast alles aan om het imago weg te nemen. Zo lanceerde de producent een zogenaamde VIP Service, die klanten de garantie geeft dat het toestel, als hij binnen een jaar kapot gaat, binnen 24 uur vervangen wordt door LG. Dat wekt in ieder geval de indruk dat de kwaliteit goed is: als alle toestellen binnen een half jaar uit elkaar vallen en LG ze allemaal moet vervangen, dan is dat een heel duur geintje. LG heeft er dus in ieder geval vertrouwen in dat het wel goed komt. En mocht dat niet het geval zijn, dan kun je dus binnen 24 uur je toestel laten vervangen.

We hebben de Optimus 2X Speed al twee keer eerder ontmoet, wat resulteerde in een eerste ervaring en een videopreview. Nu hebben we de kans gehad om een tweetal weken met het toestel rond te lopen en is het dus hoog tijd voor een review. Deze video review zal uiteraard samen met TeamHWW.nl ook weldra volgen. Maar niet nadat we even een blik op de concurrentie hebben geworpen.

LG Optimus 2X Speed

 

LG Optimus 2X Speed

 

LG Optimus 2X Speed

 

Hoewel de meeste competitie van LG natuurlijk bij de Android-smartphones ligt, is het ook zeker de iPhone 4 die graag een deel van LG’s potentiële klanten wil inpikken. Met de Tegra 2-processor die de Optimus 2X speed heeft richt het apparaat zich steeds meer op gaming, en dat is ook één van de terreinen waar de iPhone 4 sterk is. En ook de rest van de specs hebben veel van elkaar weg, behalve dat de Optimus 2X Speed gezegend is met een dualcore-processor en een 8-megapixelcamera met 1080p videoopname.

Verder krijgt de Optimus 2X Speed eigenlijk te maken met de hele high-end Android-markt, die vooral vertegenwoordigd is door Samsung en HTC. Daarbij gaat het in Nederland in de eerste plaats om de HTC Incredible S en de Samsung Galaxy S. Maar ook de Samsung Galaxy S Giorgio Armani, de Google Nexus S en de HTC Desire HD hebben veel gelijkenissen met de Optimus 2X Speed en zullen met het toestel in de clinch moeten voor het geld van de consument.

Daar komt in de nabije toekomst nog een aanzienlijke groep smartphones bij. Dat zijn vooral de Samsung Galaxy S II en Motorola Atrix, die net als de Optimus 2X Speed een dualcore-processor hebben, 1080p HD kunnen filmen en van alle mogelijke communicatiestandaarden voorzien zijn. Beide toestellen verschillen dan ook slechts in de details van de Optimus 2X Speed. De LG Optimus 3D heeft die functies ook, maar wordt met dank aan zijn 3D-scherm toch een beetje in een niche geplaatst en schampt de doelgroep van de Optimus 2X Speed dus slechts. Onder de aangekondigde apparaten die nog op hun release wachten met een singlecore-processor bevindt zich eigenlijk alleen de Sony Ericsson Xperia Arc in het bereik van de Optimus 2X Speed. Toestellen als de Sony Ericsson Xperia Play, Sony Ericsson Xperia Neo, HTC Desire S en LG Optimus Black zijn anders gepositioneerd en zullen dus weinig met de Optimus 2X Speed te maken gaan hebben.

Tot slot is er nog een kleine groep Windows Phone 7-toestellen die direct iets met de Optimus 2X Speed te maken hebben, en vooral op het gebied van gaming veel overlap met de telefoon vertonen. Dit gaat in Nederland alleen om de Samsung Omnia 7 en LG Optimus 7.

LG Optimus 2X Speed

 

LG Optimus 2X Speed

 

LG Optimus 2X Speed

 

Algemene gegevens
Merk LG
Type P990 Optimus 2X Speed
Besturingssysteem Android 2.2
Ontwerp
Afmetingen 124x63x10,9 mm
Gewicht 139 gram
Form-factor Touchscreen bar
Unibody Nee
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 4,0″
Type TFT
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset nVidia Tegra 2
CPU 1GHz dualcore ARM Cortex A9
GPU Octocore GeForce ULP
RAM 512MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 8GB
Energie
Gesprekstijd 470 minuten
Standby-tijd 400 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 10,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit MicroHDMI
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 1,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, wmv, aac
Video mp4, wmv, Xvid, DivX
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja
Blogger Nee

De LG Optimus 2X Speed wordt geleverd in een doos die erg goed aansluit bij het toestel. De voorkant maakt duidelijk dat er twee CPU’s in de telefoon verwerkt zitten, en de achterkant heeft hetzelfde design als de achterkant van de telefoon. De inhoud van de doos is helaas wat minder groots. Natuurlijk zijn de standaard lader, headset en datakabel aanwezig, maar daar houdt het ook wel een beetje op. Een geheugenkaart is niet aanwezig omdat het toestel 8GB intern geheugen heeft en ook een hoesje moet ontbreken, hoewel dat tegenwoordig normaal is. Wat wel echt jammer is, is dat een HDMI-kabeltje ontbreekt in de doos.

Het design van de LG Optimus 2X Speed is allerminst spectaculair. Behalve een iets afwijkende achterkant lijkt het toestel precies op zo’n beetje elke smartphone tegenwoordig. Een groot glanzend zwart paneel aan de voorkant, licht afgeronde hoekjes, een glimmende plastic rand rond het toestel; je kent het wel. De achterkant ziet er niet erg verfijnd uit en heeft weer die vervelende ophoging rond de camera die we goed van HTC kennen, maar hij durft zich tenminste wel te onderscheiden van andere telefoons.

De bouwkwaliteit van de Optimus 2X Speed is ook gewoon goed. Het toestel voelt solide aan en kraakt niet. De achterkant is van softtouch-plastic gemaakt en voelt dus lekker aan, en vingerafdrukken hebben weinig kant. Helaas komen op het plastic voor de lens wel snel vingerafdrukken, wat de kwaliteit van je foto’s niet ten goede komt. Ook de voorkant is erg gevoelig voor vingerafdrukken. Krassen lijken gelukkig geen vat te hebben op de telefoon.

De Optimus 2X Speed is wel vrij kolossaal, vooral in de lengte is hij wat groter dan andere toestellen met een 4″-scherm, die sowieso al niet klein zijn. Het toestel helemaal met één hand bedienen kan dan ook lastig zijn voor mensen met vrij kleine handen. De dikte is wel goed beperkt gehouden, dus het toestel past wel probleemloos in je broekzak. Het toestel ligt ook redelijk lekker in de hand dankzij de afgeronde zijkanten en de achterkant die van softtouch-plastic is gemaakt.

De voorkant van de Optimus 2X Speed is helemaal vlak met slechts een paar elementen die onder de glasplaat verborgen zitten. Dat is in de eerste plaats natuurlijk het scherm. Verder zitten er vier touch-knopjes onder het scherm en is boven het scherm natuurlijk de secundaire speaker van de telefoon te vinden. Ook zitten daar de nodige sensoren en is er een secundaire camera te vinden.

LG Optimus 2X Speed design

 

LG Optimus 2X Speed design

 

LG Optimus 2X Speed design

 

De achterkant van de Optimus 2X Speed is zoals gezegd redelijk apart. Er loopt een grote metallic streep door het midden, die aan het einde wat omhoog staat en overgaat in een kleine ophoging waar de lens en de flits van de camera in verwerkt zitten. Daar is ook de tekst “with Google” te vinden, die Google verplicht stelt bij het gebruik van een bepaalde vorm van Android. Die ophoging voor de camera zijn we in dit geval dubbel niet blij mee. Ten eerste kan de telefoon erdoor niet plat liggen en beschadigd het deel eerder omdat het toestel er altijd op ligt, en ten tweede vangt de plastic laag over de lens heen zo extra snel vingerafdrukken op, iets waar hij heel goed in is. In de praktijk zul je voor goede foto’s dan ook vaak even moeten poetsen.

LG Optimus 2X Speed design

 

LG Optimus 2X Speed design

 

LG Optimus 2X Speed design

 

De zijkanten van de Optimus 2X Speed zijn bijna helemaal leeg, het enige dat je er kunt vinden is de volumetoets. Die is rechtsboven gesitueerd en bestaat uit twee kleine losse knopjes.

LG Optimus 2X Speed design

 

LG Optimus 2X Speed design

 

LG Optimus 2X Speed design

 

Onder en boven zitten een stuk meer elementen. Aan de onderkant zit in het midden de MicroUSB-poort met aan beide kanten een raster waar een speaker achter zou kunnen zitten. In de praktijk zit er, net als bij bijvoorbeeld de iPhone, achter één van de twee rasters een speaker. Achter het andere raster zit de microfoon van de Optimus 2X Speed. Ook aan de bovenkant zitten drie elementen: in het midden vind je de MircoHDMI-poort. Links daarvan zit de power-knop en rechts ervan vind je de 3,5mm jackingang.

LG Optimus 2X Speed design

 

LG Optimus 2X Speed design

 

LG Optimus 2X Speed design

 

LG Optimus 2X Speed design

 

LG Optimus 2X Speed design

 

Scherm

Het scherm van de Optimus 2X Speed is erg goed. Het is weliswaar geen amoled-scherm en het scherm heeft zelfs geen fancy naam meegekregen van LG, zoals het Nova Display van de Optimus Black, maar het doet wel gewoon goed zijn werk. De kleuren zijn mooi, de helderheid is goed en het scherm ziet er erg scherp uit. Ook in de, weliswaar zwakke, winterzon is het toestel prima te gebruiken en ook in de zomer zal dat wel goed zitten.

Ook de gevoeligheid van het scherm is niets mis mee. Het scherm is niet zo gevoelig als bijvoorbeeld de iPhone, maar in het dagelijkse gebruik is er geen verschil te merken. We hebben dan ook niets op het scherm van de Optimus 2X Speed aan te merken, ook niet voor wat betreft de gevoeligheid.

Toetsen

Helaas heeft de Optimus 2X Speed, net als veel moderne smartphones overigens, alleen een aantal aanraakgevoelige knoppen onder het scherm. Die zijn toch wat minder comfortabel en je drukt ze ook sneller per ongeluk in tijdens bijvoorbeeld het spelen van een game. Verder zitten er nog drie knoppen op het toestel: twee volumetoetsen aan de zijkant en de powerknop aan de bovenkant. Die zijn allen niet erg groot, maar geven wel genoeg feedback en werken dus prima.

Het toetsenbord dat LG op de Optimus 2X Speed heeft geïnstalleerd is wat minder goed. De knopjes zijn groot genoeg en prima te raken, maar helaas is het vrij lastig om leestekens te produceren. In de balk boven de toetsen, waar normaal woordsuggesties staan, zijn als je na het typen van een woord op de spatiebalk gedrukt hebt, zijn enkele leestekens te vinden. Voor andere leestekens, of een leesteken direct na het typen van een woord, moet je echter naar een andere pagina en dat is niet erg handig. Hier is de oplossing van bijvoorbeeld HTC, waar je een knop ingedrukt kunt houden voor een leesteken, een stuk beter. En dat doet afbreuk aan de snelheid dat je kunt typen op het toetsenbord, dat verder prima is.

Er is ook nog een handige extra feature beschikbaar. Hoewel een vergrootglaasje waarmee je makkelijk een positie in een woord kunt selecteren om iets te verbeteren ontbreekt, heeft LG daar wel een eigen leuke oplossing voor bedacht. Door een tik te geven tegen één van de zijdes van het toestel, gaat je cursor een plaats terug of een plaats vooruit. Dus als je hem per ongeluk niet precies op de goede plek neerzet kun je dat makkelijk aanpassen.

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

De LG Optimus 2X Speed biedt een redelijk standaardversie van de Android-interface, maar uiteraard heeft LG de nodige aanpassingen gedaan. Zo kun je in het menu categorieën aanbrengen en is het heel simpel om een nieuwe launcher te installeren en de variant van LG daarmee geheel te vervangen. De prestaties van de 2X Speed zijn, zoals je mag verwachten van een dualcore-toestel, goed.

Homescreen

De opzet van de homescreens is bij de LG Optimus 2X Speed hetzelfde als bij de meeste Android-toestellen. Onder zit een balkje met een aantal vaste sneltoetsen en daarboven zijn een aantal homescreens die je zelf in kunt delen. Daarbij kun je kiezen tussen 3, 5 of 7 schermen, die je in een handig overzichtje kunt bekijken door een pinch-beweging te maken.

LG heeft zelf ook de nodige content toegevoegd, in de vorm van een aantal widgets en live-achtergronden. De widgets van LG zien er wel een beetje kinderlijk uit, maar dat is voor sommigen misschien juist een voordeel en zeker niet hinderlijk. En anders kun je ze altijd nog uitzetten. LG heeft een aantal erg leuke live-achtergronden toegevoegd, zoals een foto van een stad waar je vuurwerk boven kunt afschieten of een ruit waar waterdruppels naar beneden druipen.

Over het homescreen van de Optimus 2X Speed zijn we dan ook zeker tevreden. Daar komt nog eens bij dat je via een programmaatje makkelijk kunt switchen tussen zelf geïnstalleerde launchers en die van LG, waardoor je het geheel altijd kunt aanpassen als je niet tevreden bent.

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Menu

Screenshot LG Optimus 2X Speed

Het menu van de Optimus 2X Speed is wat uitgebreider dan het gemiddelde Android-menu. Naast het standaard verticale raster, dat overigens ook nog aangepast is, kun je ook een horizontaal raster instellen of een simpele lijst van je programma’s.

In de lijstweergave kun je eigenlijk niets instellen en is alles gewoon gesorteerd op naam, waarbij je ook snel naar een letter kunt bladeren. Bij het horizontale raster, dat lijkt op het menu van Samsung’s Android’s, kun je je pictogrammen naar wens indelen, maar daar houdt het wel een beetje op. Bij het verticale raster zijn de meeste instellingen beschikbaar. Daar zijn standaard twee categorieën: systeemapplicaties en downloads. Daar kun je zelf categorieën aan toevoegen, en die worden vervolgens alfabetisch gerangschikt. Applicaties schuiven tussen de categorieën of binnen de categorieën kan ook. Helaas kun je de categorieën niet anders rangschikken. Wel kun je natuurlijk nummers voor elke categorie zetten of de namen slim kiezen.

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Applicatiemenu

Screenshot LG Optimus 2X Speed

Alle instellingen binnen een programma kun je bij de Optimus 2X Speed, net als bij elke andere Android-telefoon, via een speciaal menuutje vinden. Die kun je oproepen met een druk op een speciaal daarvoor bestemde knop, waarna er een pop-up onderaan het scherm zal verschijnen. De precieze inhoud van dit menu verschilt per applicatie en bestaat soms uit een groot aantal knoppen en soms uit maar één knop. Overigens maken niet alle applicaties uitsluitend gebruik van dit menu en zit er soms ook nog een menu in de app zelf verstopt.

Als je dit menu gewend bent werkt het prima, omdat je een plek hebt waar je bijna altijd voor alles terecht kunt. Dat geldt niet als je het menu niet gewend bent, want dan is het vaak even denken waar de instellingen zitten omdat er geen informatie over op het scherm staat. Dat went echter snel.

Multitasking

Multitasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android, maar een taakbeheerder mist nog. Er is wel een menuutje om actieve processen te beheren, maar daar worden in plaats van programma’s processen weergegeven en hij zit diep weggestopt tussen de instellingen. Het gebrek aan een echte taakbeheerder zorgt ervoor dat programma’s open blijven en je geen zicht meer hebt op welke applicaties actief zijn en welke niet. Dit vreet natuurlijk nogal wat batterij en geheugen als er veel applicaties open staan.

Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Een leuke extra die LG heeft toegevoegd aan dit menuutje zijn de muziek-controlls, die daar permanent te vinden zijn. Die kun je overigens in de muziekspeler ook uitzetten.

Zoals we gewend zijn van Android is er wel een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dit zijn echter dus niet de actieve programma’s en het is dan ook alleen te gebruiken om snel bij een recent gebruikt programma te komen.

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Prestaties

Screenshot LG Optimus 2X Speed

De prestaties is bij de Optimus 2X Speed toch een beetje waar het om gaat, en daar zullen we dit keer dan ook een beetje dieper op ingaan. Hieronder kun je een kleine vergelijking met de Samsung Galaxy S vinden, het toestel dat voorheen toch wel als de meest krachtige smartphone op de markt beschouwd werd. Maar eerst even over alleen de Optimus 2X Speed.

De telefoon is de eerste smartphone met een dualcore-processor als motor voor alle processen in het toestel. Het gaat om de nVidia Tegra 2-chipset, die uitgerust is met twee ARM Cortex A9-kernen. Die wordt aangevuld door een GeForce ULP GPU, die maar liefst 8 kernen heeft. Het toestel is dus vooral grafisch erg goed uitgerust en dat merk je ook wel bij een aantal speciale games, waar we later op terug zullen komen.

De prestaties van de Optimus 2X Speed over het algemeen zijn erg goed. Navigeren gaat razendsnel, sneller dan de singlecore-toestellen. Die gaan echter ook zo snel dat je niet erg veel voordeel hebt bij de Optimus 2X Speed voor wat betreft de navigatie. Ook programma’s openen gaat niet extreem snel, dus je moet het voordeel van de Optimus 2X Speed vooral op grafisch gebied en als investering voor zwaardere apps in de toekomst zien.

De stabiliteit van de Optimus 2X Speed is prima, maar niet perfect. Het toestel heeft weleens last van een vastloper of een restart, maar dat is vrij sporadisch. Op onze Twitter-account meldden we eerder een aantal flinke vastlopers, maar dat bleek te liggen aan een corrupte Exchange-instelling, dus in werkelijkheid is er weinig aan de hand.

Op de Quadrant-test, die we altijd met onze toestellen uitvoeren, haalt het toestel zo’n 2650 punten. Overigens spreekt die test maar één van de twee processorkernen aan. Dat is fors meer dan bijvoorbeeld de Desire HD en de Galaxy S, die allebei zo’n 2000 punten halen.

Om het werkelijke voordeel dat je, los van de bovengenoemde toekomstinvestering en speciale apps hebt, met de Optimus 2X Speed hebt ten opzichte van een goed singlecore-toestel te testen, hebben we hem naast de Samsung Galaxy S gelegd. Daarvan kun je hieronder een filmpje zien, waarbij we een aantal applicaties geopend, een aantal webpagina’s geopend via hetzelfde Wi-Fi-netwerk en een aantal standaardhandelingen gedaan om het verschil te laten zien. Daaruit blijkt wel dat het zeker geen simpele overwinning is voor de Optimus 2X Speed, maar dat de meeste processen toch wel wat sneller of soepeler lopen. Een voordeel is het dus wel, maar het échte voordeel van de dualcore-processor zit hem in de hierboven genoemde andere zaken.

Vooral films speelt de Optimus 2X Speed erg goed af. Hij kan gewoon HD-bestanden aan en die kan hij ook nog eens met een 1080p-resolutie naar je TV overpompen via de MicroHDMI-aansluiting. De muziekfuncties zijn ook prima, maar niet speciaal.

Muziekspeler

De interface van de muziekspeler is in essentie de standaard Android-interface, met verschillende tabbladen die muziekfilters voorstellen in het beginscherm. Het afspeelscherm is wel wat getweakt door LG, en ziet er mooi uit. Centraal staat zoals altijd de albumart, met boven een viertal knoppen en beneden de bediening voor je muziek. Naast deze standaard interface, is er ook nog een coverflow-achtige interface beschikbaar als je het toestel op zijn kant draait. Dan krijg je alle albums te zien waaruit je direct bestanden kunt afspelen via een balkje met wat bedieningselementen eronder. Qua instellingen is er niet heel veel te vinden. Het meest opvallende is een timer om de muziek automatisch af te sluiten na een bepaalde periode. Handig als je nog weleens de neiging hebt om in slaap te vallen met je muziek aan.

De kwaliteit van de muziek door de oordopjes is prima en de klank kan verder getweakt worden middels een aantal equalizers. De speaker van de Optimus 2X Speed is niet heel hard, maar er komt wel een redelijk vol geluid uit met genoeg bas.

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

FM radio

Screenshot LG Optimus 2X Speed

De LG Optimus 2X Speed heeft LG’s bekende, normaliter een beetje kinderlijke, speler met een wieltje waarmee je je radio ouderwets kunt afstellen. Het wieltje is in ere gehouden, maar het design is gelukkig een beetje gestroomlijnd waardoor het er allemaal nog wat beter uitziet. Veel functies heeft de speler overigens niet, behalve alle standaard features voor een radio, zoals het opslaan van kanalen. De radio afstemmen gaat erg lekker met het wieltje aangezien dat vanwege de prima specs van de Optimus 2X Speed wel goed werkt, in tegenstelling tot sommige eerdere LG’s. Uiteraard is het wel nodig om een headset aan te sluiten voordat je muziek kunt luisteren. Ook als je dat via de speaker wilt doen.

De kwaliteit van de ontvangst en de muziek is goed. Helaas is er geen equalizer aanwezig, maar desondanks klinkt je muziek gewoon goed. Niet zo goed als bij de muziekspeler, maar dat is niet zo verwonderlijk bij een radio.

Video playback

De LG Optimus 2X Speed is uitgerust met een tweetal videospelers. Een is van LG zelf en is simpelweg een lijst met al je video’s, en de andere is de standaard galerij, die uitgerust is met een videomap. De speler waar je uiteindelijk in terecht komt is hetzelfde. Die biedt de mogelijkheid om ondertiteling aan je video’s toe te voegen en tevens is er ondersteuning voor virtual surround sound.

De Optimus 2X speed kan video’s tot 1080p decoderen, waar je vooral iets aan hebt in samenwerking met de HDMI-uitgang. Dat gaat prima, hoewel het toestel helaas geen .mkv-bestanden ondersteund. Dit is het formaat waarin HD-films vaak van het internet geplukt worden, dus dat is jammer. DivX en Xvid worden overigens wel vlekkeloos ondersteund.

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Externe playback

Screenshot LG Optimus 2X Speed

De LG Optimus 2X Speed heeft via twee wegen de mogelijkheid om bestanden extern af te spelen. Ten eerste is er de HDMI-uitgang die bovenop het toestel te vinden is in de vorm van een MicroHDMI-poort. Daarmee kun je het beeld van het toestel volledig oversturen naar een extern beeldscherm. Dat gebeurt vlekkeloos en de beelden worden, behalve in de videospeler, op beide schermen weergegeven. Een kabeltje is helaas niet in de doos te vinden, dus die zul je zelf moeten aanschaffen voor ongeveer €15. Het toestel kan tot 1080p video streamen via de HDMI-out, dus hij is prima bruikbaar als videospeler.

Daarnaast beschikt de Optimus 2X Speed over DLNA, waarmee je via Wi-Fi media kunt delen. Daarbij kun je zowel de Optimus 2X Speed als passieve bron gebruiken en de media via een andere telefoon van het toestel streamen als het toestel actief gebruiken. Daarvoor is een applicatie genaamd SmartShare aanwezig. Die maakt het mogelijk om content van een ander apparaat op de telefoon weer te geven, of om met de telefoon media naar een extern apparaat te streamen. Daarbij kun je denken aan een TV die niet in staat is zelf de content te bedienen, maar het wel kan ontvangen. Dat werkt allemaal goed in een mooie app. Helaas gaat het niet via Wi-Fi Direct, dus er moet wel een modem tussen zitten.

De LG Optimus 2X Speed is niet echt een cameratelefoon, iets dat overigens over elke Android-telefoon te zeggen is, maar LG probeert het wel. De producent heeft er een 8-megapixelcamera in gezet en het toestel de beschikking gegeven over 1080p HD video-opname. Die presteren beiden redelijk, maar niet geweldig. In dit hoofdstuk lees je er meer over.

Fotocamera

Screenshot LG Optimus 2X Speed

De camerainterface van de LG Optimus 2X Speed is wat verder naar de interface die je standaard op een smartphone kunt vinden toegegroeid, vanaf de eigenzinnige interface die LG nog aanhield bij eerdere telefoons. Je hebt nu rechts een permanente balk met de sluiterknop, die helaas niet als fysieke toets aanwezig is, en nog twee knoppen. Links zijn een aantal knoppen die tijdelijk verschijnen als je het scherm aanraakt. Daar zitten de instellingen die je vaak nodig hebt, de rest is in het menu terug te vinden. Dat is een simpele doorzichtige lijst geworden, in plaats van het uitgebreide menu met een draaischijf dat LG eerst had.

De Optimus 2X Speed heeft legio instellingen naast de dingen die tegenwoordig standaard zijn op een smartphone. Zo kun je door het scherm even ingedrukt te houden op een bepaalde plek op die plek focussen, maar is het ook mogelijk om de focus handmatig in te stellen met een schuifje. Daarnaast heeft de Optimus 2X Speed een aantal speciale modi, waarmee je bijvoorbeeld een foto kunt maken die alleen in het midden scherp is. Of een foto die bijvoorbeeld oneffenheden in een gezicht weg zou moeten vegen, hoewel dat niet echt goed uit de verf komt. Ook heeft de Optimus 2X Speed een uitgebreide panoramamodus, die volautomatisch werkt en waarmee je zowel horizontale als verticale panorama’s kunt maken.

Waar het echt om gaat is natuurlijk de kwaliteit van de foto’s die uit de telefoon komen rollen, en die is redelijk. Foto’s zijn niet heel erg detailrijk en het toestel kan slecht omgaan met de meeste lichtomstandigheden. Als het niet erg licht is worden foto’s snel bewogen en als het heel licht is zijn de contrasten snel te groot voor de telefoon, wat ook niet resulteert in erg goede foto’s. De kleuren zien er echter prima uit en de foto’s komen wel redelijk realistisch over. Ontevreden zijn we dan ook zeker niet, maar heel blij met de camera van de Optimus 2X Speed zijn we nou ook weer niet.

Camerasample LG Optimus 2X Speed

 

Camerasample LG Optimus 2X Speed

 

Camerasample LG Optimus 2X Speed

 

Camerasample LG Optimus 2X Speed

 

Camerasample LG Optimus 2X Speed

 

Camerasample LG Optimus 2X Speed

 

Camerasample LG Optimus 2X Speed proefopstelling

 

Camerasample LG Optimus 2X Speed vergelijking

 

Videocamera

De LG Optimus 2X Speed is de eerste telefoon die video’s opneemt in 1080p HD, wat natuurlijk erg leuk klinkt. Je hebt er in de praktijk alleen niet zo heel veel aan. Het is toch vooral het nummertje op de specsheet, want de video’s zien er niet echt beter uit dan de 720p-filmpjes die je met een groot aantal smartphones kunt maken en lopen zelfs wat minder soepel dan die filmpjes. Als je de telefoon in 720p-modus zet dan loopt het trouwens allemaal wel soepel, en zien de filmpjes er niet echt slechter uit, ook niet op volledig scherm. Dat is dan ook aan te raden. Overigens is de Optimus 2X Speed niet slecht als cameratelefoon, al wordt hij door bijvoorbeeld de Nokia N8-00 ingehaald. Maar beter is hij dus zeker niet met zijn 1080p-resolutie.

Galerij

Screenshot LG Optimus 2X Speed

LG is bij de galerij afgestapt van haar eigen software en heeft de galerij van Google omarmd. Die is overigens meer dan prima te noemen. Het homescreen bestaat niet uit een saai raster met een aantal thumbnails, maar uit een mooie ‘muur’ van miniaturen. Hier vind je al je fotoalbums, inclusief die op Picasa staan. De achtergrond wordt gevormd door een diashow van je foto’s, die vervaagd zijn zodat het niet te opvallend is. Als je het toestel draait draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, DLNA, Twitter of Picasa is geen probleem. Daarnaast kun je op locale foto’s een aantal simpele bewerkingen toepassen.

De Optimus 2X Speed is misschien wel de meest krachtige Android-smartphone van dit moment en heeft dan ook toegang tot alle apps die je je maar kunt bedenken. Naast de standaard Android Market kun je de Tegra Zone van nVidia installeren die je de weg wijst naar speciale Tegra 2-applicaties. Hoewel die er niet standaard opzit, zullen we die, samen met zijn inhoud, toch even bespreken omdat dat toch één van de belangrijkste aspecten van het toestel is.

Android Market

Screenshot LG Optimus 2X Speed

De Android Market is uitgerust met een groot aantal categorieën, een zoekfunctie en een applicatiescherm met daarin informatie over de app, een aantal screenshots, beoordelingen en gerelateerde applicaties. Dat zit allemaal gewoon goed in elkaar en in combinatie met de PC versie kun je helemaal goed uit de voeten. Die is namelijk nog uitgebreider en loopt naadloos over in je telefoon.

De Android Market biedt inmiddels meer dan 160.000 gratis en betaalde applicaties die je op de telefoon kunt installeren. Van serieuze toepassingen tot spelletjes, van simpel en lelijk tot ingewikkeld en grafisch geweldig mooi, er is van alles te vinden. De telefoon kan zo helemaal naar wens worden ingericht. Gezien de Optimus 2X Speed de ideale schermresolutie heeft (WVGA) en de krachtigste processor die er nu op de markt is, kun je met het toestel werkelijk alle applicaties installeren.

Om je een beetje op weg te helpen mocht je tot aanschaf van de Optimus 2X Speed overgaan, hebben we alvast een lijstje met applicaties die je volgens ons niet mag missen samengesteld. Overigens heeft LG ook zo’n lijstje samengesteld in het toestel zelf, die kun je in het menu vinden onder het programma App Advisor.

Agenda

Vanzelfsprekend heeft de LG Optimus 2X Speed ook een agendafunctie aan boord. Die lijkt natuurlijk sterk op de standaard Android-agenda, maar wel met een aantal aanpassingen van LG, die vooral grafisch zijn. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de agendaweergave naar voren, waar je een lijst van al je aankomende afspraken kunt vinden. Verder zijn er ook de bekende week- en dagweergaves. De agenda werkt op zich prima en bij een nieuwe afspraak zijn ook genoeg invoervelden.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange, Google of via de PC Suite. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt.

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

nVidia Tegra Zone

De Tegra Zone wordt niet meegeleverd met de Optimus 2X Speed, maar het is wel de toegang tot de applicaties die het belangrijkste zijn voor de telefoon, dus we gaan hem toch even bespreken. Het is eigenlijk gewoon een index van de apps in de Android-market die geoptimaliseerd zijn voor de Tegra 2-processor. Daarbij zie je wat meer informatie dan in de Android Market zelf, zoals professionele reviews. Er is ook een nieuws-feed aanwezig in de applicatie.

De games die er op dit moment in staan zijn niet erg talrijk en de meeste zijn simpelweg gepimpte versies van bestaande Android-games. Die zien er mooier uit en hebben in sommige gevallen wat aanpassingen. Ze zijn inderdaad mooier en die toevoegingen zijn ook leuk, maar of je daar nou echt gelukkig van wordt is de vraag. De kans is echter wel groot dat er in de toekomst applicaties komen die echt op dualcore gericht zijn, zonder dat er versies zijn die het zonder een dualcore-processor niet werken. En als dat eenmaal gebeurt dan heb je wel een echt voordeel met je dualcore-processor. Je moet het aanschaffen van een dualcore-telefoon, naast de kleine snelheidswinst die er nu al is, dan ook vooral als investering in de toekomst zien.

Om de verschillen te laten zien hebben we hieronder een filmpje waarin we Dungeon Defenders HD en Fruit Ninja HD vergelijken met de gewone versies. In dit geval op de Galaxy S.

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Standaard applicaties

Screenshot LG Optimus 2X Speed

De Optimus 2X Speed heeft in het menu een apart pictogram staan onder de naam ‘standaard applicaties’. Dat is niet echt een programma, maar meer een lijst van programma’s die wel meegeleverd zijn, maar niet voorgeïnstalleerd. Hier vind je applicaties als Layar, Movie Finder, Kindle en PicSay, maar ook een aantal games. Zo zijn er twee HD-games die de game-capaciteiten van de Optimus 2X Speed een beetje moeten tonen, en nog een aantal andere games. Die eerste twee zijn Shrek Karting HD en Spider Man HD, en verder zijn er Real Dart en Guitar Hero WoR. Al die applicaties kun je met één druk op de knop installeren en gebruiken. Dat is dus wel een leuke toevoeging.

Social Networking

LG heeft op de Optimus 2X Speed drie social networking-apps geïnstalleerd voor Twitter, Facebook en MySpace. Dat zijn stuk voor stuk degelijke applicaties met een redelijke interface, hoewel het niet heel overzichtelijk is. De meeste functies, zoals reageren, foto’s uploaden, retweeten en meldingen krijgen van nieuwe tweets zijn allemaal wel aanwezig. Daarnaast is het niet heel omslachtig om meer pagina’s te laden en kun je met één pagina aan updates ook wel even vooruit.

De programma’s zijn dan ook stuk voor stuk prima, en eigenlijk zoals we het op een dergelijke telefoon mogen verwachten. Dat neemt echter niet weg dat als je echt een hardcore Twitter-, Facebook- of MySpace-gebruiker bent het raadzaam is om een ander programma uit de Android Market te plukken.

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

PC Software

LG is voor wat betreft haar PC Software haar leven aan het beteren en biedt een redelijk uitgebreid pakket aan voor de Optimus 2X Speed. Zo is er de applicatie OnScreenPhone, waarmee je telefoon kunt bedienen en bekijken via de computer. Daarnaast is er een PC Suite die de nodige zaken kan synchroniseren en LG heeft zelfs een heuse update service. De drivers installeren kan wat problemen opleveren, maar als je de update service download zouden de drivers mee moeten komen en is het probleem opgelost. Helaas konden we OnScreenPhone niet aan de praat krijgen, maar de rest lijkt prima te werken. Hoewel er geen update beschikbaar was, dus de update-service konden we niet testen.

Screenshot LG PC Suite Optimus 2X Speed

 

Één van de mogelijke voordelen van de Tegra 2-processor is ook dat je er een stuk sneller mee kun browsen. Dat is in de Optimus 2X Speed ook het geval, zoals al bleek uit het filmpje bij het hoofdstuk interface en prestaties. In dit hoofdstuk gaan we daar dieper op in, net als op de telefoonfuncties.

Bellen

Alle telefoon-functies zijn direct vanaf je homescreen te bereiken middels een aantal knoppen in het onderste balkje. Daar is een snelkoppeling naar de contacten-applicatie en eentje naar de telefoon-app. Die laatste is in essentie gewoon een numeriek toetsenbord waar je een nummer kunt draaien, waar een aantal handigheden aan toegevoegd zijn. Zo kun je gebruik maken voor smart dialing. Ook zit er een knopje waarmee je in plaats van kunt bellen ook een nieuw sms’je kunt sturen. Daarnaast zitten er snelkoppelingen naar je logboek en je contacten.

De contactenapplicatie is prima en heeft ook integratie voor social networking. Bij het instellen van Facebook, MySpace en Twitter in de standaard LG-applicaties kun je kiezen om al je contacten of alleen de al in je telefoonboek aanwezige contacten ook naarje telefoonboek te synchroniseren. Daarbij wordt de info van het sociale netwerk aan je telefoonboek toegevoegd. Verder werkt het telefoonboek gewoon prima en kun je er alles mee doen wat je kunt verwachten; ook synchronisatie met Google of Exchange is geen probleem.

De belfunctie van het toestel is vrij standaard met één handige feature. Als je gebeld wordt maar je kunt even niet opnemen, kun je met twee klikken een standaard-sms’je versturen waar bijvoorbeeld in staat dat je even niet kunt opnemen. Daarvoor heb je de keuze uit een aantal sms’jes. De belkwaliteit is niet heel goed, maar wel voldoende. Ook ringtones zijn aan de zachte kant, maar niet hinderlijk zacht.

De kwaliteit van het bellen is niet top bij de Optimus 2X Speed. Dit is een bekende bug bij LG en het probleem komt vooral voor bij 2G-bereik. Navraag bij LG leverde het volgende op over dit probleem: “LG besteedt veel tijd en aandacht aan de kwaliteit van haar producten en de consumententevredenheid. Mocht een consument een kwaliteitsprobleem ervaren aan de Optimus 2X Speed, dan biedt LG de unieke VIP Service hiervoor aan. Binnen 24 uur nadat de consument met ons contact heeft opgenomen, wordt het toestel op de door de consument aangegeven locatie, omgewisseld voor een vervangend toestel. Daarnaast neemt LG klachten en opmerkingen over haar producten altijd serieus, zo ook de opmerkingen van Allaboutphones.nl. De oorzaak word nu onderzocht om te bepalen wat de eventuele mogelijkheden zijn voor toekomstige productie.”

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

Sms

Screenshot LG Optimus 2X Speed

De sms-applicatie van de LG Optimus 2X Speed is simpel en mooi vormgegeven. Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Via de menutoets kun je conversaties verwijderen en naar de instellingen gaan, waar je bijvoorbeeld kunt instellen na hoeveel berichten de oude berichten er automatisch uit gegooid worden. Overigens kun je dat ook uitzetten.

Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Wil je een mms’je versturen, dan moet je via de menutoets nog de optie om een bijlage toe te voegen selecteren.

Email

Screenshot LG Optimus 2X Speed

Het opzetten van een mailaccount op de Optimus 2X Speed is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Ook Exchange-mail kun je direct koppelen bij de eerste keer opstarten van je toestel en zo zijn de meeste mail-accounts wel gedekt. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail. Overigens heeft LG de exchange-feature aangepast waardoor sommige louche certificaten niet meer ondersteund worden. Als je gewoon braaf een officieel exchange-certificaat op je server hebt staan is dat echter geen probleem.

Als er een emailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem.

Overigens zijn de gmail-app en de exchange-app apart, waarbij de Exchange-app wat uitgebreider is. Ze werken echter allebei probleemloos.

Browser

Screenshot LG Optimus 2X Speed

De browser die in de Optimus 2X Speed zit is an sich niet zo speciaal, het is dezelfde als in iedere Android-telefoon zo’n beetje. Wat wel speciaal is, is de performance. Meestal werkt vooral flash voor geen meter op een Android-telefoon, maar dat is bij de 2X Speed niet meer het geval. Zeker via Wi-Fi kun je moeiteloos bijna alle flash-objecten openen en als die open staan kun je ook gewoon nog over de pagina navigeren zonder problemen. Dat gaat overigens sowieso, ook zonder flash, erg goed en snel en daarmee wint de Optimus 2X Speed het ook van mening concurrent.

Alle features van de browser zijn verder ook in orde. Zo kun je met een achttal tabbladen tegelijk browsen, ruim genoeg dus. Downloads worden geschaard onder een speciaal kopje en als je ze aan het downloaden bent kun je de voortgang in de notificatiebalk bijhouden. Daarnaast zijn er nog legio instellingen met betrekking tot bijvoorbeeld tekstformaat, cookies, invoegtoepassingen en pop-ups.

Screenshot LG Optimus 2X Speed

 

De LG Optimus 2X Speed heeft een dualcore-processor en die zou al zuiniger omgaan met de batterij. Daarnaast zit er een dikke 1500mAh-batterij in. Kortom, het toestel zou vrij lang mee moeten kunnen op één lading. Dat is helaas niet het geval. Hoewel de batterijtijd niet slecht is, moet de Optimus 2X Speed toch wel dagelijks aan het infuus als hem intensief gebruikt.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij FL-53HN
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
LG Optimus 2X Speed batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters