Samsung S8000 Jet

De Samsung Jét heeft van Samsung de leus “Smarter than smartphone” meegekregen en volgens Samsung moet het toestel dan ook prima concurreren met de meeste smartphones. Wij zien de S8000 Jét meer als een reactie op de LG KM900 Arena met zijn 3D-interface, uitgebreide multimediafuncties en prima scherm. Eén ding is zeker, de Samsung Jét heeft de gebruiker heel wat te bieden, hoe veel dat is lees je in deze review van All About Phones.

Samsung S8000 Jét doos

 

Al op 25 maart zagen we de eerste foto’s van de Samsung S8000 Jét voorbij komen over het internet. Het toestel moest een broertje van de Samsung UltraTOUCH worden volgens de eerste geruchten. Op 11 april kwamen we erachter dat de S8000 een nieuw multimediatoestel moest worden, dat vooral als tegenhanger van de LG Arena op de markt gezet zou worden. Het toestel moest onder andere een nieuwe interface en D1-video-opname krijgen. Even later doken geruchten op dat de S8000 Samsung’s eerste Android-telefoon zou worden en het feit dat er nog een toestel uitlekte dat er precies hetzelfde uitziet, de Omnia II, maakte het ook niet duidelijker. Er zou een hele lijn toestellen die er hetzelfde uitzag komen, de Samsung Cubic-lijn. De Cubic-toestellen moesten allemaal uitgerust worden met een speciale 3D-interface die onder andere een kubus moest hebben die lijkt op die van de LG Arena. Echte duidelijkheid kwam pas een week geleden, op het Samsung Unpacked-evenement. Hier kondigde Samsung de S8000 Jét aan en werd ook de Omnia II getoond, die er inderdaad hetzelfde uitziet. De Jét moest een nieuw multimediatoestel worden met inderdaad een nieuwe 3D-interface met een kubus erin. Het toestel lag een aantal dagen later al in de winkels en na onze hands-on van die dag is het nu hoog tijd om het toestel helemaal onder handen te nemen.

Samsung Jét vs Samsung Preston vs LG Arena

 

Samsung Jét vs Samsung Preston

 

Samsung Jét vs Samsung Preston

 

De Samsung Jét heeft met zijn positionering als allround multimediatelefoon met touchscreen een groot aantal rivalen op de huidige markt en dit zullen er alleen maar meer worden. Het feit dat Samsung het toestel als een soort semi-smartphone op de markt heeft gezet maakt dat dit aantal alleen nog maar groter wordt en het zal dan ook niet makkelijk gaan worden voor de Jét. De grootste concurrenten van het toestel zijn aanwezig in de vorm van de LG Arena, Samsung UltraTOUCH, Apple iPhone 3GS, HTC Magic, LG Viewty Smart en ook de wat oudere Renoir en Pixon moeten een graantje mee kunnen pikken van het succes van de Jét. In de lagere prijsregionen is er de Samsung S5600 Preston. Ten slotte zijn er nog de Samsung OmniaHD en de Sony Ericsson Satio, de multimedia-smartphones waarvan de doelgroep ook deels overlapt met de markt van de Jét.

De LG Arena is de meest directe concurrent van de S8000 Jét, hij heeft net als de Jét een grafisch mooie 3D-interface, heeft nagenoeg dezelfde specificaties en ook de prijs is ongeveer op hetzelfde niveau. De Arena kost op het moment zo’n 350 euro en de Jét kun je krijgen voor ongeveer €390. Die prijs zal echter snel dalen waarna de twee op een ongeveer gelijk prijsniveau komen te liggen. De Jét heeft als grote voordeel zijn smartphone-functionaliteiten, waaronder Exchange-ondersteuning en multi-tasking, de Arena heeft daarentegen een iets compactere body en een FM-transmitter. LG heeft ook nog de Renoir, die het zeker verliest op het gebied van interface, maar met de 8-megapixelcamera van het toestel kan het misschien toch nog wat klanten trekken. Een soort evolutie van de Renoir is de LG Viewty Smart, die met zijn S-Class interface en hoge specificaties de Jét in de meeste gebieden kan evenaren. Alleen op de smartphone-functionaliteiten wint de Jét het met gemak van deze GC900.

Binnen de line-up van Samsung bevindt zich ook een aantal concurrenten, bijvoorbeeld de UltraTOUCH. Deze heeft een wat betere camera en een uitschuifbaar toetsenbordje, maar is ook een ster op het gebied van multimedia, komt met een soortgelijk scherm en heeft ook Samsung’s TouchWiz-interface, zij het een oudere versie. Het toestel gaat voor €70 minder over de toonbank en lijkt daarmee een goed alternatief voor iedereen die niet zo nodig een 800MHz-processor, Wi-Fi en smartphone-functionaliteiten hoeft te hebben. Een ander alternatief van Samsung is de Pixon, die nagenoeg gelijk is aan de UltraTOUCH maar 30 euro minder kost dan de Jét. Voor de wat minder vermogende mensen is er de Samsung S5600 Preston, die met hetzelfde design als de Jét en leuke features zoals smart unlock een soort downgrade van de Jét is.

Aangezien Samsung de Jét zelf een soort half-smartphone vindt, heeft het toestel ook de nodige concurrentie op het smartphone-gebied. Deze hebben natuurlijk allemaal als voordeel dat ze volledige smartphone-functionaliteiten bieden maar door hun veel hogere prijs kunnen ze toch niet per definitie winnen van de Jét. De iPhone 3GS komt het meeste in de buurt met zijn geweldige interface maar dat toestel heeft verder minder goede specificaties en wordt naar verwachting zo’n €200 duurder. Ook de HTC Magic is met zijn Android een leuk alternatief, maar ook voor deze telefoon geldt dat de prijs hoger is en de multimediafuncties net wat minder zijn dan die van de Jét. De Samsung OmniaHD en Sony Ericsson Satio zijn twee andere concurrenten op smartphone-gebied. Beiden zijn niet te vergelijken met de Jét qua prijs maar bieden een goede interface, veel betere camera en alle smartphone-functionaliteiten die je kunt bedenken.

Samsung S8000 Jét vs LG GC900 Viewty Smart

 

Samsung S8000 Jét vs LG GC900 Viewty Smart

 

Samsung S8000 Jét vs LG GC900 Viewty Smart

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type S8000 Jét
Telefoon model Tablet
Scherm afmeting 3,1″
Scherm type AMOLED
Scherm resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor 800MHz
Geheugenkaart Type MicroSD, Trans Flash
Intern geheugen 2GB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 500 minuten
Stand-by tijd 420 uur
Accu 1080 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatie poort Micro USB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Video camera D1(720×480)@30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp, avi
Audio uitgang 3,5mm jackplug
Extra’s DivX-/Xvid-ondersteuning, motion-games, smart unlock, motion gate

Samsung brengt de Jét in een compact zwart doosje met een aantal glanzende foto’s van het toestel erop geplakt. Er staat met glanzende letters “Samsung Jét” op geschreven en dit geheel geeft het doosje een chique en mysterieus uiterlijk. Als we het echte doosje uit het plastic omhulsel halen zien we een doosje dat heel wat minder interessant is en dit is typisch Samsung-stijl. Het doosje gaat open met een klep en je krijgt meteen het toestel te zien als je de klep eraf klapt. Op de telefoon komen we later uitgebreid terug, nu gaan we even verder met uitpakken en komen we in een grote bak met daarin alle accessoires en boekjes. Er zit een gewone gebruiksaanwijzing in, maar verder is het doosje helemaal leeg, er zijn geen boekjes en andere paperassen. Ook een cd zit er niet bij, dus de software zul je zelf moeten downloaden. Wat ons gelijk opviel is dat de inhoud van de doos precies hetzelfde is als bij de Samsung M7600 BeatDJ die we onlangs bekeken hebben. Dat wil dus zeggen dat er een headset van goede kwaliteit meegeleverd wordt, een Micro-USB-kabel, een microfoonkabel en een oplader. We missen een geheugenkaart, maar aangezien de Jét 2GB intern geheugen heeft is dat wel begrijpelijk. We vinden het pakket dan ook gewoon compleet, maar niet heel bijzonder.

Samsung heeft de S8000 Jét uitgerust met hetzelfde design als de Omnia II en dat is erg opmerkelijk te noemen omdat het twee redelijk verschillende telefoons zijn. Het gaat hier echter om die eerste en we zullen ons dus even beperken tot dat toestel. Het toestel ligt redelijk in de hand, hoewel we hier niet geheel enthousiast over zijn. Het toestel zit echter wel prima in elkaar en de bouwkwaliteit is prima te noemen. De Jét kraakt niet en voelt gewoon ontzettend stevig aan. Het enige waar we wel een beetje teleurgesteld over zijn is het gebruikte materiaal. Het ding is helemaal gemaakt van een normale kwaliteit plastic en voelt daardoor soms een klein beetje goedkoop aan, hoewel dit niet erg storend is. Het enige aan het design dat wel storend is, is dat de achterkant van ontzettend glanzend plastic gemaakt is waardoor er na een halve minuut gebruik al ontzettend veel vette vlekken te zien zijn, die zich lastig laten wegpoetsen. Het toestel is voorlopig in slechts één kleur beschikbaar, namelijk zwart. Hierbij is de achterkant zwart met een rode gloed en de rest van het toestel helemaal zwart. We verwachten dat het toestel ook nog wel in andere kleuren verkocht gaat worden op de wat langere termijn, maar vooralsnog zul je het met een zwarte Jét moeten doen.

De voorkant wordt, net als bij elke andere full-touch-telefoon, gedomineerd door de touchscreen. Deze is in dit geval redelijk groot met een doorsnede van 3,1 inch. Naast de touchscreen zitten er nog drie knoppen, een aantal sensoren, een camera en een speakertje op de voorkant van het toestel. Het speakertje wordt gebruikt om gesprekken te voeren en zit helemaal aan de bovenkant van de voorkant. Daarnaast is een aantal sensoren geplaatst, namelijk de nabijheidssensor en een lichtsensor. Die eerste dient om het scherm uit te laten gaan als je de telefoon aan je oor houdt, met de tweede wordt de helderheid van het scherm geregeld. Naast deze twee sensoren zit de camera waarmee je videogesprekken kunt voeren. Onder het scherm zitten drie toetsen die allemaal in één groot plastic plaatje zitten. De bel- en ophangtoets zitten in hetzelfde plaatje en daartussen steekt de multi-tasktoets uit, die zeshoekig gevormd is en een kubuspatroon in zich heeft. Al deze toetsen zijn erg groot en dus lekker in gebruik.

Samsung S8000 Jét voorkant

 

Samsung S8000 Jét voorkant detail

 

Samsung S8000 Jét voorkant detail

 

Samsung S8000 Jét voorkant detail

 

Rechts op de Samsung Jét zitten twee toetsen, waarvan er ééntje een dubbele toets is. De eerste toets, die helemaal bovenaan zit, is bedoeld om het toestel te vergrendelen. Ontgrendelen gaat niet met die toets, vreemd genoeg. De tweede, dubbele, toets zit helemaal onderaan de rechterkant van de Samsung Jét. Hij bestaat uit een hoog deel, dat dient als de cameratoets van de S8000 en een laag deel, dat gebruikt wordt om het kubusmenu op te roepen en weer te laten verdwijnen. Verder is deze zijde van de S8000 niet zo speciaal, hij is helemaal van zwart plastic gemaakt.

Samsung S8000 Jét rechterkant

 

Samsung S8000 Jét rechterkant detail

 

Samsung S8000 Jét rechterkant detail

 

De linkerkant van de Samsung S8000 Jét heeft maar één toets te bieden en ook dit is een dubbele toets. Deze zit helemaal bovenaan en dient als volumetoets voor de Jét. Hiermee kan ook ingezoomd worden in cameramodus, hoewel hij daarvoor op een erg onhandige plaats zit. Boven deze toets zit nog een klein gaatje waar je, via een haakje onder de batterijklep, touwtjes aan kunt bevestigen van bijvoorbeeld telefoonsieraden, een eventuele stylus of een keycord. Het is trouwens wel opvallend dat er geen stylus meegeleverd is, terwijl de Jét wel een resistief touchscreen heeft en dus met stylussen overweg kan.

Samsung S8000 Jét linkerkant

 

Samsung S8000 Jét linkerkant detail

 

Aangezien de Jét aan de onderkant van beide kanten een beetje afloopt, blijft er als echte onderkant niet veel meer over. Er is een dun strookje onderkant en daar heeft Samsung twee dingetjes in weten te proppen. Het eerste is een gleufje dat nodig is om de batterijklep van het toestel af te halen, het andere element op de onderkant is een klein gaatje waar de microfoon van de Jét in verstopt zit. De bovenkant loopt niet af en is dus een stuk breder dan de onderkant. In deze bovenkant vinden we de twee communicatiepoorten van de Jét. De eerste is wel goed afgewerkt met een mooi klepje, dit is de Micro USB-poort waarmee je het toestel kunt opladen of aan de computer kunt aansluiten. De tweede is voor de hoofdtelefoon, deze is helaas niet afgewerkt, er zit gewoon een gaatje in waar je je headset in moet pluggen. Dit is een standaard 3,5 millimeter plug en je kunt dus elke gewenste headset erin pluggen.

Samsung S8000 Jét onderkant

 

Samsung S8000 Jét bovenkant

 

De laatste en wat ons betreft ook de mooiste kant van de Samsung S8000 Jét is de achterkant. Deze is zoals wel vaker uitgerust met de primaire speaker en de camera. Ook staat de merknaam, Samsung dus, erop geschreven. Het speciaalste van de achterkant is echter het speciale patroon dat erin staat. De onderkant van de batterijklep is geribbeld en al deze ribbeltjes zijn met glanzende rode verf afgewerkt met daaroverheen een glanzende zwarte laag die het geheel vlak maakt. Hierdoor is de achterkant mooi vlak en heeft hij onder elke hoek en lichtval een ander patroon met glanzende rode strepen. De achterkant ziet er erg chique en mysterieus uit en dit is zeker een mooi aspect van de Jét. De 5-megapixelcamera zit boven in het hoekje, samen met de flitser omlijnd met een glanzend zilveren randje.

Samsung S8000 Jét achterkant

 

Samsung S8000 Jét achterkant detail

 

Samsung S8000 Jét achterkant detail

 

Samsung S8000 Jét achterkant detail

 

Scherm

Het scherm van de Samsung Jét is, zoals we dat steeds meer zien in telefoons, een amoled-exemplaar. Het WVGA-touchscreen heeft een doorsnede van 3,1 inch waardoor het mooi op een gemiddelde grootte ligt voor full-touch-telefoons. De prestaties van het scherm zijn geweldig, het is ontzettend helder, super scherp en het contrast is prima. Daarnaast worden alle kleuren mooi en levendig weergegeven, hoewel deze soms een beetje te koud zijn. Een nadeel is wel dat het scherm, ondanks zijn prima helderheid, slecht zichtbaar is onder direct zonlicht, vanwege een spiegelende laag die er overheen ligt. Hoewel de S8000 Jét een resistief touchscreen heeft, is hij even gevoelig zo niet nog gevoeliger dan de Samsung-telefoons die wij hebben gezien met een capacitief touchscreen, met het grote voordeel dat je wel een stylus kunt gebruiken. Er wordt geen stylus meegeleverd, maar deze kun je wel los kopen en via een koordje aan je telefoon hangen mocht je hem nodig hebben. Al met al zijn we erg tevreden over het scherm en zeker over zijn touch-capaciteiten.

Toetsen

De Samsung Jét is een full-touch-telefoon en dat brengt natuurlijk meteen met zich mee dat het toestel niet voorzien is van een normaal hardware-toetsenbord. Er zitten een aantal knopjes op de Jét, maar het meeste bedienwerk moet je toch via het scherm doen. Typen kan via het on-screen toetsenbord, dat in een aantal vormen bestaat. Allereerst heb je een gewoon numeriek toetsenbordje tot je beschikking, dat je met of zonder T9 kunt gebruiken. Dit werkt lekker, de toetsen zijn groot genoeg en doordat het scherm zo gevoelig is hoef je niet te hard te drukken. De haptic feedback die de S8000 heeft helpt hier ook bij mee, doordat je weet wanneer je aanraking geregistreerd is en je een reactie krijgt tijdens het typen. Een andere manier om tekst in te voeren is de handschriftherkenning, die eigenlijk niet bruikbaar is zonder stylus. Het toestel heeft nog een derde manier, die wij persoonlijk het beste vinden, een on-screen qwerty-toetsenbordje. Dit wordt automatisch opgeroepen als je het toestel op z’n kant draait. Dit toetsenbordje strekt zich uit over de hele breedte van het scherm en is dan ook groot genoeg om met twee vingers op te typen. Je zult altijd wat verkeerde aanslagen maken, maar dat is niet te voorkomen op een scherm van dit formaat. Wat wel vervelend is, is dat je een “ä” maakt door twee keer op de ‘a’ te drukken, waardoor het typen van twee a’s achter elkaar wat lastig is. Je zult eerst even op een leeg deel van het scherm moeten tikken of even moeten wachten voordat je weer een ‘a’ kunt typen, vergelijkbaar met het typen van twee letters die op dezelfde toets zitten op een numeriek toetsenbord wanneer T9 niet aan staat.

Alle hardwarematige toetsen hebben we al even besproken in het vorige hoofdstuk en daar zullen we hier dus niet heel diep op in gaan. De drie toetsen onderaan zijn alledrie groot en zijn dan ook heel gemakkelijk in gebruik. De middelste toets heeft nog even wat uitleg nodig, dit is de multitasktoets, waarmee je in het multitaskmenu van de S8000 kunt komen door hem even ingedrukt te houden. Een korte druk op deze toets roept het menu op en minimaliseert de applicatie waarmee je bezig was. Alle toetsjes aan de zijkant van de Jét zijn een beetje aan de smalle kant, maar prima te gebruiken.

Samsung S8000 Jet screenshot toetsenbord

 

Samsung S8000 Jet screenshot handschriftherkenning

 

Samsung S8000 Jet screenshot qwerty

 

In tegenstelling tot de huidige generatie touchscreen-toestellen van Samsung, draait de Jét op een nieuwe versie van de TouchWiz-interface. Deze versie voegt een aantal dingen toe, zoals multitasking, Exchange-ondersteuning en drie verschillende stand-by schermen. Daarnaast is er een nieuwe kubus voor al je media en heeft de Jét de zogenaamde Motion gate-UI, die een aantal beweginggestuurde applicaties omvat. Verder is er niet zo heel veel veranderd, je hebt dus nog steeds een uitgebreide keuze aan widgets. De interface heeft het vrolijke karakter behouden en het werkt allemaal redelijk eenvoudig. Het vrolijke karakter kan je nog een beetje kracht bijzetten door een speels lettertype in te stellen, te zien op de screenshots, maar voor iedereen die het liever wat strakker houdt zijn er ook twee wat strakkere lettertypes beschikbaar. Wat wel heel erg veranderd is, is de processor en dus de snelheid van het toestel. Vorige TouchWiz-toestellen vonden we allemaal een beetje langzaam, maar dat probleem is in de Jét opgelost. Hoewel we de snelheid een beetje vinden tegenvallen voor de 800MHz-processor, kan het toestel prima meekomen met elke andere feature-phone die op de markt te vinden is. Ook nieuw is een uitgebreid scala aan overgangseffecten, waaronder wegklappende, -rollende en -schuivende schermen. Hieronder zullen we alles gedetailleerd bespreken. Verder heeft Samsung de thema’s een nieuw leven ingeroepen, wat een erg positieve ontwikkeling is aangezien we dat toch wel gemist hebben bij vorige telefoons.

Stand-by scherm

Samsung S8000 Jet screenshot standby

Het standby scherm van de Samsung S8000 Jét bestaat uit een wallpaper, met onderaan een doorzichtig balkje met snelkoppelingen. Hier kun je direct naar het menu, de telefoonlijst, de berichtenapplicatie en de belapplicatie. Verder is er een pijltje te zien in de linker onderhoek. Als je op dit pijltje drukt krijg je een balkje te zien waarin verschillende pictogrammetjes staan. Als je deze pictogrammen over het scherm sleept en los laat, klappen ze uit tot een widget die je vrij over het scherm kunt bewegen waardoor je een standby scherm hebt dat je helemaal zelf kunt inrichten. Er zijn tientallen widgets beschikbaar en dit aantal kun je zelfs uitbreiden via de speciale widget-widget waarmee je widgets kunt downloaden. Een aantal andere widgets zijn bijvoorbeeld de Exchange-widget, de Picasa-widget, de muziek-widget, de klok-widget en een YouTube-widget. Sommige widgets, zoals de YouTube-widget en de Picasa-widget zijn slechts snelkoppelingen, andere zijn mini-programmaatjes waarmee je bijvoorbeeld je muziekspeler kunt besturen.

Nieuw in de Samsung Jét is dat je niet één, maar drie standby-schermen hebt. Deze drie schermen zijn allemaal hetzelfde, maar je kunt een andere wallpaper instellen waardoor ze allemaal een ander uiterlijk krijgen. Je kunt switchen tussen de standby-schermen door met je vinger naar links of rechts te schuiven. Omdat je op alledrie de schermen widgets kunt plaatsen kun je in totaal meer widgets kwijt en kun je standby-schermen met verschillende thema’s maken, bijvoorbeeld een media standby-scherm, een internet standby-scherm of een organizer standby-scherm. Dit is erg handig en draagt zeker bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de Jét.

Samsung S8000 Jet screenshot standby

 

Samsung S8000 Jet screenshot standby

 

Samsung S8000 Jet screenshot standby

 

Screensaver

De screensaver van de Samsung S8000 Jét is op het eerste gezicht niet zo bijzonder, maar als je het toestel wat beter kent kom je erachter dat er een leuke extra functie in de screensaver verborgen zit. De functie heet Smart Unlock en zorgt ervoor dat je tijdens het unlocken meteen een bepaalde functie kunt activeren. Je kunt aan de letters a tot en met z een functie of contact koppelen en als je dan in de screensaver niet op de unlocktoets drukt maar de desbetreffende letter op het scherm tekent, dan zal het toestel meteen de functie openen. Bij een contact worden niet de gegevens van de contactpersoon erbij gehaald, maar wordt je contact direct gebeld. Deze functie is erg handig en kan je heel wat handelingen besparen, we vinden het dan ook een leuke toevoeging.

Menu

Het menu van de Jét bestaat nog altijd uit een raster van 4×3 icoontjes, die stuk voor stuk erg kleurrijk en duidelijk zijn. Nieuw is dat er nu niet één, maar drie pagina’s in het menu te vinden zijn. Dit is niet zozeer omdat het toestel veel meer programma’s heeft gekregen, maar omdat alle applicaties nu apart in het menu staan in plaats van gerangschikt in verschillende categorieën. Er zijn in totaal 32 items in het menu en elke standaardapplicatie heeft dan ook een eigen plaatsje in het menu gevonden. Je kunt het menu overigens niet zelf aanpassen. De eerste pagina bevat een beetje de meest gebruikte toepassingen en daarna komen de wat minder gebruikte items, maar deze indeling is niet erg duidelijk, de items zijn dus niet ingedeeld naar onderwerp. Dat draagt dan ook niet bij aan de gebruiksvriendelijkheid, we geven toch licht de voorkeur aan het menu zoals dat eerst was bij Samsung.

Samsung S8000 Jet screenshot menu

 

Samsung S8000 Jet screenshot menu

 

Samsung S8000 Jet screenshot menu

 

Media menu

Samsung is na Sony Ericsson de tweede producent die een speciaal media-menu in zijn telefoons integreert dat volledig op Flash gebaseerd is en je al je media laat beheren. Sony Ericsson heeft het wat dieper geïntegreerd in de interface, bij de Samsung Jét is het even zoeken om dit menu te vinden. Het is, vanuit elke applicatie die je maar kunt bedenken, op te roepen door de toets die aan de cameratoets van de Jét vast zit even in te drukken. Dan kom je in een blauw scherm en komt er een kubus van onderen je scherm ingevlogen. Daaronder verschijnt een balkje met zes verschillende pictogrammen, die als snelkoppeling voor alle zijden van de kubus dienen. Een andere manier om zo’n zijde op te zoeken en te gebruiken is door met je vingers over de kubus de schuiven, wat in alle richtingen kan. De verschillende zijden van de kubus staan voor de volgende onderdelen: album, muziek, video, FM-radio, games en browser. Als je op zo’n zijde van de kubus klikt word je naar een soort kaartenbakachtige lijst met items verwezen die doet denken aan de muziek- en contactentab van HTC’s TouchFlo3D. Vanuit hier word je doorverwezen naar de applicatie die bij het onderdeel hoort zodat je daarin verder kunt. De kubus is grafisch mooi en werkt goed, maar voegt niet echt iets toe helaas.

Samsung S8000 Jet screenshot kubus

 

Samsung S8000 Jet screenshot kubus muziek

 

Samsung S8000 Jet screenshot kubus games

 

Motion gate-UI

Samsung S8000 Jet screenshot motion gate

Een andere nieuwe toevoeging in de Jét is de zogenaamde Motion gate-UI. Dit is een geheel door beweging bestuurde interface die op te roepen is door de toets boven de cameraknop niet kort, maar lang in te drukken. Ook dit menu is gevormd als een kubus en brengt je media onder, maar het is een stuk beperkter. Je kunt er twee toepassingen in kwijt, één rechts en één links. Je kunt hierbij kiezen uit vijf onderdelen, namelijk de camera, muziekspeler, FM-radio, contacten of een game. Als je er twee gekozen hebt kun je die via de kubus oproepen en dan niet door ergens op de klikken maar door de telefoon in de richting van de applicatie te zwiepen. De applicatie die vervolgens geopend wordt is niet de reguliere applicatie die voor deze functie gebruikt wordt, maar een speciale versie die ook uitsluitend met bewegingen bediend kan worden. Zo kun je de muziekspeler laten afspelen of pauzeren door twee keer op de bovenkant van het toestel te tikken en ga je naar het volgende nummer door je telefoon eens een flinke zwiep te geven. In de camera maak je een foto door twee keer op de bovenkant van je telefoon te tikken en een motion-applicatie afsluiten kan door je telefoon lekker los te schudden. Deze functie is even leuk om mee te spelen, maar voegt niet echt iets toe.

Multi-tasking

Niet helemaal nieuw voor de feature-phone, maar wel voor Samsung’s feature-phones, is de mogelijkheid tot multitasking. Als je ergens mee bezig bent en op de grote zeshoekige knop midden onder het scherm van de Jét drukt, sluit hij je applicatie af en opent hij het menu. Tenminste dat lijkt zo. Er komt echter wel een rondje met een draaiende donkere plek bij te staan in het menu. Als we nog een keer de applicatie willen openen komen we erachter dat deze nog steeds draaide en dus weer doorgaat waar we gebleven waren. Als we de zeshoekige toets even ingedrukt houden komt er een speciaal multitask-menuutje tevoorschijn, waarin alle open applicaties en menu’s weergegeven zijn in een mooie 3D-molen. Dit kun je ook veranderen in een gewoon raster dat een stuk overzichtelijker is maar natuurlijk wel minder oogt. Door op een venstertje te drukken kom je weer in de applicatie terecht en kun je gewoon weer verder gaan. Opvallend is dat het toestel, in tegenstelling tot andere feature-phones die kunnen multitasken, erg veel applicaties tegelijk kan draaien, hoewel het toestel natuurlijk wel steeds langzamer wordt. In combinatie met de speciale toets, maakt dit het multitasken zo gemakkelijk en handig dat de S8000 in dit opzicht inderdaad de smartphone kan evenaren en het gemakkelijk wint van welke feature-phone dan ook. Zelfs sommige smartphones, zoals de iPhone en alle Android-toestellen worden op dit vlak verslagen door de Jét, we vinden dat de multitask-mogelijkheden ongeveer op hetzelfde niveau liggen als wat we gewend zijn van Symbian en Windows Mobile. Hulde voor Samsung!

Samsung S8000 Jet screenshot multitasking

 

Samsung S8000 Jet screenshot multitasking

 

Samsung S8000 Jet screenshot multitasking

 

De Samsung Jét is bij uitstek een telefoon om films op te bekijken. Het superscherpe, heldere en relatief grote 3,1-inch scherm zorgt er samen met de DivX-en Xvid-ondersteuning en de krachtige processor voor dat de S8000 Jét bijna een draagbare videospeler genoemd kan worden. Daarnaast heeft de Jét natuurlijk de nodige muziekmogelijkheden, zoals een mp3-speler, FM-radio, een muziekherkenningsfunctie en SRS 5.1-surroundgeluid. In dit hoofdstuk komt het allemaal aan bod!

Muziekspeler

Samsung S8000 Jet screenshot muziekspeler

De muziekspeler van de Samsung S8000 is niet heel bijzonder, je begint zoals altijd in een scherm waarin je verschillende categorieën, zoals artiesten, albums, onlangs toegevoegde muziek, alle muziek en onlangs afgespeelde muziek kunt kiezen. Deze categorieën kun je selecteren en dat zorgt ervoor dat de bediening heel wat overzichtelijker wordt. Als je via deze categorieën een nummer gekozen hebt krijg je dat te zien in een afspeelscherm waarin je alles met één klik kunt regelen. Er zijn verschillende visualisaties aanwezig, zoals een op-en-neer gaande equalizer of gewoon de album-art met wat informatie over het nummer ernaast. Hieronder vind je een balkje waarmee je de equalizer aan kunt passen, de 5.1-surroundmodus aan of uit kunt zetten en de shuffle- en herhaalfuncties kunt beheren. Daaronder staat een balkje met de voortgang en daaronder zijn een grote play-/pause-toets en een door- en terugspoeltoets te vinden. Daaronder staan nog wat toetsen voor wanneer je bijvoorbeeld het nummer wilt versturen of instellen als beltoon. Als je het toestel op z’n kant draait krijg je een soort carrousel met alle albums te zien die verdacht veel lijkt op CoverFlow van de iPhone en iPod. Een leuke toevoeging hieraan is dat er in deze modus ook een play-/pause-toets te vinden is zodat je dus je muziek ook direct kunt bedienen vanuit hier.

Samsung S8000 Jet screenshot coverflow

 

De muziekkwaliteit door de speakers van het toestel is niet zo heel geweldig. Het geluid op zich is goed en heeft voldoende bas, maar de telefoon heeft niet zo veel volume, wat vooral voor veel jongeren wel belangrijk is. De headset klinkt prima, alles is lekker helder en de bas is prima. Ook hier is het volume niet heel luid maar goed genoeg en dat is misschien maar goed ook want harde muziek direct op je oren is een steeds groter wordend probleem.

FM radio

Samsung S8000 Jet screenshot fm radio

De Jét zou geen echte multimediatelefoon zijn zonder FM-radio en die is dan ook in het toestel te vinden. De applicatie is, met uitzondering van de kleuren, precies dezelfde als die in de BeatDJ die wij recent gereviewd hebben. Dat wil zeggen dat je van frequentie kunt wisselen met twee toetsen of door een cursor over een balkje te bewegen. Verder zit er een play-/stop-knop in het afspeelscherm en zit er een knop om het geluid via de speakers af te spelen. Ook AF, waarbij je telefoon via RDS automatisch de frequentie aanpast aan je regio, kun je met één druk op de knop aan- of uitzetten. Via het menu kun je de muziek herkennen, automatisch afstemmen en de radio opnemen. Vooral dat laatste vinden we erg handig en leuk, we komen deze functie eigenlijk nooit tegen buiten Samsung-telefoons. De muziekkwaliteit van de radio is net als die van de muziekspeler prima, de speakers klinken weliswaar een beetje zacht maar de prima kwaliteit via de headset maakt dit weer helemaal goed.

Video playback

De Jét is deels gericht op video en dat is ook zeker af te lezen uit de video-afspeelmogelijkheden die het toestel heeft. Hoewel de videospeler zelf niet zo boeiend is, kan de Jét werkelijk alle video’s, bijvoorbeeld DivX en Xvid, out-of-the-box afspelen, dit gaat zonder enig probleem. Door de krachtige processor werkt alles lekker en loopt de video nooit vast. De videospeler is simpel opgebouwd uit het videovenster en drie toetsen voor afspelen en pauzeren en door- en terugspoelen. Natuurlijk werkt in de videospeler auto-rotate zonder enig probleem. Leuk is dat je ook in deze videospeler de mogelijkheid hebt om surround geluid af te spelen door de hoofdtelefoon en dat klinkt een stuk beter. Door het geweldige scherm dat de Jét heeft zien video’s er ook gewoon top uit en dat is waar het uiteindelijk om gaat.

Samsung S8000 Jet screenshot video

 

De Samsung S8000 is uitgerust met een 5-megapixelcamera en D1-videorecording. Helaas zeggen megapixels niet alles en we moeten dan ook nog maar zien hoe het toestel in het echt presteert. Dit kun je nalezen in dit hoofdstuk.

Foto

De S8000 heeft dezelfde camerainterface als vorige Samsung full-touch-toestellen zoals de M8800 Pixon, de M7600 BeatDJ en de S8300 UltraTOUCH. Het zoekerscherm bestaat uit een zoeker met, als je op het scherm tikt, daarnaast aan beide kanten een balk met knopjes. Met deze snelkoppelingen kun je veelgebruikte instellingen, zoals de flitser, helderheid en fotostand direct veranderen. Ook zit er een knop om naar de galerij te gaan en kun je via één van de knopjes het cameramenu binnengaan. Dit menu is verdeeld in twee delen en soms is het even zoeken waar de instelling die je wilt aanpassen zit, maar het werkt redelijk. Je kunt hier van alles instellen, zoals de witbalans, effecten, beeldkwaliteit en resolutie. Verder heeft de camera een scène-modus waarmee de camera direct de goede instellingen voor verschillende situaties, zoals een zonsondergang, een landschapsfoto of een foto van tekst kiest. Dit zit in tegenstelling tot bij sommige vorige toestellen wel in de normale cameramodus en dus niet in een aparte ‘scène-modus’. Natuurlijk zijn ook zaken al geotagging, glimlachdetectie en een panoramamodus aanwezig in de camera, deze werken allemaal gewoon naar behoren. Helaas gaat geotagging echt alleen via gps, je zult dus moeten wachten op het gps-signaal als je een foto wilt geotaggen. Bij andere telefoons kan de locatiebepaling ook via het gsm-netwerk verlopen zolang de gps-ontvanger nog geen signaal heeft. Dit maakt het wat minder nauwkeurig, maar je hoeft in dat geval niet te wachten. Dit hadden we liever gezien in de Jét. Een ander probleempje dat we met de Samsung Jét hebben is dat het redelijk lang duurt om een foto op te slaan.

Samsung S8000 Jet screenshot camera

 

Samsung S8000 Jet screenshot camera menu

 

De instellingen van de camera zijn dus wel goed vertegenwoordigd en ook de interface is bruikbaar. Het gaat bij een camera echter vooral om de kwaliteit en daar zullen we even kort op ingaan. Helaas kunnen we niet erg positief zijn over de fotokwaliteit van de Samsung Jét. De kleuren zijn redelijk en we zijn blij met de minimale hoeveelheid ruis die zichtbaar is in een foto die onder wat mindere lichtsomstandigheden genomen, maar daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Je kunt nauwelijks details zien op de foto’s van de Jét, deze zijn allemaal door te agressieve algoritmes verdwenen en ook lijkt het of de Jét wat moeite heeft met focussen waardoor foto’s vaak niet scherp worden.

Camerasample Samsung S8000 Jét

 

Camerasample Samsung S8000 Jét

 

Camerasample Samsung S8000 Jét

 

Video

Samsung S8000 Jet screenshot videocamera

Natuurlijk is er ook een mogelijkheid om video’s op te nemen met de Jét. Hierbij wordt dezelfde interface gebruikt als in de gewone camera, wat betekent dat de interface redelijk goed is maar dat hij zeker niet zonder wat onhandigheden is. Er is echter gewoon prima mee te werken en het belangrijkste blijft toch de opnamekwaliteit van de video’s. De filmpjes worden maximaal met een D1-resolutie opgenomen met 30 beeldjes per seconde, wat ervoor zorgt dat er prima kwaliteit neergezet wordt door de Jét. De filmpjes haperen niet en zijn lekker groot en scherp. In tegenstelling tot de fotocamera, zijn we dus over de videocamera van de Jét wel erg tevreden en deze is één van de beste die we tot nu toe in een telefoon hebben kunnen vinden. Hieronder zie je een filmpje dat we opgenomen hebben met de Jét.

Galerij

Een camera is natuurlijk niets zonder galerij en de Jét heeft er zelfs drie. Eentje is via de camera te benaderen, hier kun je foto’s bewerken, details bekijken, een diashow maken en de foto als achtergrond instellen. Deze galerij heeft een aantal verschillende weergaven, namelijk een gewoon raster, een scherm waar willekeurig je foto’s op verschijnen met een lijst eromheen en een weergave waarbij je één foto in beeld krijgt. De tweede galerij is wat meer gericht op het bekijken, deze ga je binnen via het menu. Via deze galerij kun je foto’s niet bewerken. Je kunt wel een diashow maken via deze galerij. Leuk bij deze galerij is dat je foto’s kunt sorteren op kleur, datum en bestandsnaam. Verder kan je in deze galerij door je foto’s bladeren door je toestel schuin te houden en de foto’s er virtueel doorheen te laten vallen. De laatste galerij is gekoppeld aan de mediakubus en de bestandsbeheerder en daarin kun je net als in de galerij die bij de camera hoort afbeeldingen bewerken, versturen en uploaden naar het internet. Leuk in elke galerij is de mogelijkheid om met één vinger in- en uit te zoomen. Dit doe je door het scherm even ingedrukt te houden en vervolgens je vinger naar boven of beneden te bewegen. Naar boven staat gelijk aan inzoomen en naar beneden bewegen zorgt ervoor dat je weer uitzoomt.

Samsung S8000 Jet screenshot galerij

 

Samsung S8000 Jet screenshot galerij

 

Samsung S8000 Jet screenshot galerij

 

De Samsung Jét heeft een heleboel leuke applicaties in huis en het leuke is dat je hier kunt multitasken en een applicatie dus niet hoeft af te sluiten om een andere te starten. Alle applicaties zijn afzonderlijk in het menu te vinden, dus niet onderverdeeld in de onderdelen organizer en extra’s. Natuurlijk heeft de Jét toepassingen als een agenda, timer, stopwatch en een rekenmachine. Ook Google Maps is aanwezig en de Jét heeft mogelijkheden om wat te tekenen en geluiden op te nemen. Nieuw in de Jét is de applicatie Exchange ActiveSync, die je laat synchroniseren met een Exchange-server. Verder heeft de Jét een echte game voorgeïnstalleerd, wat we al heel lang niet meer hebben gezien bij een Samsung-telefoon. Hieronder zullen we enkele apps bespreken.

Agenda

Natuurlijk heeft de Samsung S8000 Jét een agendafunctie en deze is opvallend uitgebreid voor een feature-phone. Daarnaast is het mogelijk om de agenda met Exchange te synchroniseren waardoor het toestel zakelijk een stuk interessanter wordt. Je begint met een maandweergave, waarin je alle dagen met een afspraak kunt herkennen aan een blauw driehoekje onderin de datum. Aan de linkerkant staan hier de weeknummers en het weekend heeft apart gekleurde dagen, waardoor het allemaal lekker overzichtelijk wordt. Naast deze maandweergave is er ook een weekweergave, een dagweergave en een lijst met alle afspraken beschikbaar. Een afspraak kun je gemakkelijk toevoegen, hierbij zijn de standaard invoervelden beschikbaar. Je kunt je afspraak een titel, beschrijving en alarm geven en je kunt een plaats invoeren. Leuk is ook de mogelijkheid om de dag van de afspraak een feestdag te maken, waarna deze dag roze gemarkeerd in de agenda weergegeven zal worden. Je kunt ook verjaardagen toevoegen, die niet binnen je afsprakenoverzicht zullen staan maar een eigen overzicht hebben. Als je dat overzicht bekijkt en de verjaardag is bijna dan zal erachter staan hoeveel dagen het nog duurt voor de verjaardag plaatsvindt.

Samsung S8000 Jet screenshot agenda

 

Samsung S8000 Jet screenshot agenda

 

Samsung S8000 Jet screenshot agenda

 

Exchange ActiveSync

Samsung S8000 Jet screenshot Exchange

Nieuw in de Samsung Jét en uniek voor een feature-phone is de ondersteuning voor Exchange. Hierdoor wordt het toestel zakelijk een stuk interessanter, omdat men zo het toestel kan synchroniseren met een agenda en contactenlijst. Het werkt allemaal heel simpel, je voert je gegevens in in de applicatie, je selecteert een profiel en dan wordt alles gesynchroniseerd met je Exchange-account. Wel jammer is dat het toestel niet alle certificaten ondersteunt en daardoor niet alle servers. Er is ook geen mogelijkheid om die certificaten te installeren en als je pech hebt werkt de Exchange-functie dus niet of moet je een ander certificaat op de server installeren.

Games

De Samsung Jét bevat, naast de gebruikelijke demo-games, één echte game: Rollercoaster3D. Dit spelletje is bekend van een aantal Sony Ericsson-telefoons maar heeft van Samsung een bewegingsbesturing meegekregen. Het is de bedoeling dat je een achtbaankarretje door verschillende banen heen leidt door gas te geven en te remmen en hiermee ervoor te zorgen dat het karretje niet van de baan afvliegt. Daarnaast moet je de inzittenden blij maken en moet je er dus voor zorgen dat het niet een te saai ritje wordt. Je kunt gasgeven door het toestel naar rechts te draaien en remmen door het naar links te draaien, deze besturing werkt over het algemeen redelijk lekker. Het is een verslavend spelletje met meerdere levels en een multiplayer-optie.

De demo’s die je op de Jét kunt vinden zijn Tetris, PyramidBloxx en BrainChallenge2 en deze spelletjes zal je na een aantal minuten spelen moeten aanschaffen als je verder wit spelen. Een ander minispelletje, dat zeker niet voor volledig spel aangezien kan worden, op de Jét is Rollende Dobbelstenen. Dit kennen we van verschillende andere Samsung-telefoons, zoals de BeatDJ, UltraTOUCH en Pixon. Als je dit opent krijg je een schermpje met twee dobbelstenen daarop, die je kunt gooien door met het toestel te schudden. Je kunt dit leuk gebruiken bij gezelschapsspellen zoals Mens-erger-je-niet, maar verder is het erg zinloos. Een ander minispelletje is onderdeel van de zelfstudie beweging, die bedoeld is om je te leren hoe je met de Motion gate-UI om moet gaan. Dit bestaat uit twee kleine spelletjes om de zwaai- en dubbel-tikbewegingen te oefenen maar helaas werken deze games beide niet zo goed. Voor de dubbel-tikbeweging moet je een vogel laten vallen door twee keer op de bovenkant van het toestel te tikken. Dit moet je zo doen dat de vogel een ballon raakt die dan kapot gaat en het doel is zo veel mogelijk ballonnen te laten knappen in één minuut. In het spelletje waarin je de zwaaibeweging kunt oefenen moet je met hamers een paal de grond in slaan. De hamers kun je bedienen door met het toestel te zwaaien.

Samsung S8000 Jet screenshot Rollercoaster Rush 3D

 

Samsung S8000 Jet screenshot double tap

 

Samsung S8000 Jet screenshot Snap

 

De Samsung Jét is en blijft een telefoon en hoewel het een beetje ondergesneeuwd wordt door alle multimediafuncties, vormen bellen en sms’en nog steeds de kern van elke telefoon. Dit moet dus wel goed werken en dat zullen we in dit hoofdstuk even gaan testen. De Jét ondersteunt alle mogelijke verbindingstypes en dat zal dan ook geen enkel probleem zijn, maar de kwaliteit moet wel goed zijn en een leuk extraatje kan ook nooit kwaad. Hier lees je hoe het zit met de belkwaliteit en alle extraatjes op dit gebied.

Bellen

Bellen gaat prima met de Samsung Jét, je kunt een gesprek beginnen op een aantal manieren, zoals we van elke telefoon gewend zijn. Naar het toetsenbord en de telefoonlijst kun je direct vanuit je standby-scherm en daarnaast is er een logboek. Het telefoonboek werkt gewoon naar behoren, je kunt alle gebruikelijke info bij je contactpersonen toevoegen en een contact zoeken en bellen gaat gemakkelijk. In het logboek staat alle informatie over je gevoerde en gemiste gesprekken en vanuit hier kun je meteen beginnen met bellen. Een andere, nieuwe manier om een gesprek te starten ligt in de Smart Unlock-functie en ook de Motion gate-UI biedt een nieuwe mogelijkheid om een contact te bellen. Deze hebben we al in het hoofdstuk interface besproken en dat zullen we hier niet nog een keer gaan doen. De kwaliteit van het bellen en de ontvangst van het toestel zijn gewoon conform de huidige standaarden op de markt. Handig is de nabijheidssensor die je oor aan de telefoon registreert en zo weet wanneer het scherm uit moet gaan, zodat je niet tijdens het bellen allemaal knoppen indrukt met je wang.

Andere leuke gadgets zijn de functies ‘tijdelijk dempen’ en ‘luidsprekerstand’, dit zijn beide functies waarmee je door middel van beweging iets kunt doen. De eerste, tijdelijk dempen, zorgt ervoor dat de telefoon stopt met overgaan als je het toestel omgekeerd op tafel neerlegt en deze functie werkt tevens bij de alarmfunctie. De tweede, luidsprekerstand, zorgt ervoor dat je telefoon automatisch op de luidspreker gaat als je hem tijdens een gesprek met het scherm naar boven op tafel legt. Beide functies zijn aan- en uit te zetten via het instellingenmenu en kunnen erg handig zijn. Ook de Fake Call-functie, die we onderhand al kennen van een aantal Samsung-telefoons wordt ondersteund door de Jét.

Samsung S8000 Jet screenshot bellen

 

Samsung S8000 Jet screenshot bellen

 

Samsung S8000 Jet screenshot bellen

 

Berichten

Samsung S8000 Jet screenshot berichten

Berichten versturen gaat met de Jét gewoon prima. De vele tekstinvoermogelijkheden zorgen ervoor dat het typen van een bericht gemakkelijk gaat en verder werkt alles ook goed. De berichtenapplicatie is niet zo bijzonder, de applicatie combineert e-mail-, sms- en mms-berichten, waardoor je alles in één keer bij de hand hebt. Een mms maak je door tijdens het schrijven van een sms’je op de knop ‘media toevoegen’ te drukken en voor e-mails is er een apart schermpje. De S8000 ondersteunt pop3- en imap-accounts, die je helemaal handmatig moet toevoegen. Het toestel ondersteunt standaard berichten, wat betekent dat je een template kunt maken en ook concepten en sos-berichten worden ondersteund. Daarnaast is het handig dat je berichten kunt archiveren in verschillende mappen zodat je ze later gemakkelijk terug kunt vinden.

Browser

De Samsung S8000 Jét moet volgens Samsung een geheel nieuwe browser hebben, de zogenaamde Dolphin-browser. De interface lijkt niets veranderd te zijn, maar onder de motorkap is er zeker het één en ander veranderd. De hele browserervaring is een stuk beter geworden en er is een aantal nieuwe functies toegevoegd. Browsen gaat ontzettend snel en vloeiend, mede door de HSDPA- en Wi-Fi-ondersteuning van de S8000. Je moet een link twee keer aanklikken voordat hij geopend wordt en aangezien twee keer klikken ook tot gevolg kan hebben dat de browser inzoomt op de pagina kan dat redelijk verwarrend zijn. Het scrollen door de pagina gaat heel erg soepel en is gewoon een kwestie van je vinger over de pagina rondbewegen. Je kunt direct via de url-balk op Google zoeken of een tekst op de pagina zoeken en vooral dat laatste is een erg handige toevoeging. De browser ondersteunt meerdere tabbladen op een iPhone-achtige manier. Een andere erg prettige en unieke feature is de functie om advertenties op een pagina te verbergen. Zo word je niet meer lastig gevallen door vervelende reclameboodschappen op websites. Tot slot heeft Samsung zo goed als volledige Flash-ondersteuning toegevoegd. De browser kan nog niet elke Flash-site weergeven, maar veel sites worden wel ondersteund en dat is al een goede vooruitgang.

Samsung S8000 Jet screenshot browser

 

Samsung S8000 Jet screenshot browser

 

De Samsung S8000 Jét heeft een batterij van 960mAh en dat is iets onder het gemiddelde voor dergelijke toestellen. Het amoled-scherm moet echter zorgen voor een grote stroombesparing en als we dat meenemen lijkt 960mAh theoretisch niet zo slecht. Het gaat bij zoiets als uithoudingsvermogen echter nog altijd om de praktijk en die blijkt in dit geval redelijk te kloppen met de theorie. Hoewel het toestel geen geweldige prestaties neerzet op dit gebied, is het ruim voldoende voor de huidige marktstandaard. Het toestel houdt het met gemiddeld gebruik wel een dag of twee à drie vol en als je hem echt veel voor multimedia gebruikt haalt hij in ieder geval het einde van de dag, vaak nog wel meer.

Samsung S8000 Jét batterij

 

Hiermee komt onze review van de Samsung S8000 Jét alweer ten einde en dat wil zeggen dat het tijd wordt voor de conclusie. We zullen in deze conclusie, zoals altijd, eerst even een korte samenvatting geven en de vraag of het toestel een goede koop is beantwoorden. Ook zullen we hier antwoord geven op de vraag of de slogan “Smarter than smartphone” terecht is voor dit toestel. Daarna komt er nog een rijtje met plus- en minpunten aan bod voor iedereen die er toch nog niet helemaal uit is.

Samsung S8000 Jét zwart

 

Samsung S8000 Jét zwart

 

Samsung S8000 Jét zwart

 

We hebben eigenlijk een heel leuke tijd gehad met de Samsung S8000 Jét en om heel eerlijk te zijn hebben we niet zo veel negatieve puntjes aan het toestel kunnen ontdekken. Het enige waar we mee zaten was dat het menu een beetje vreemd ingedeeld was, de camera ondermaats presteerde en dat Exchange niet met alle certificaten werkt. Het eerste is niet zo’n groot probleem, maar toch zeker een verbeterpuntje omdat het zoals het er nu staat gewoon niet erg overzichtelijk is. Dat de camera zo slecht presteert is erg jammer en dat is zeker een minpunt voor de Jét. Ook de constatering dat Exchange niet altijd werkt valt tegen, maar aan de andere kant is de Jét een feature-phone en mogen we blij zijn dat het toestel überhaupt Exchange ondersteunt. Een van de andere puntjes die wat minder waren was dat het toestel toch niet zo snel was als verwacht van de 800MHz-processor, maar het toestel is nog steeds erg snel dus het gaat een beetje ver om dat als nadeel te zien. Ook heeft het toestel een aantal erg nutteloze functies, zoals de Motion gate-UI, maar ook dat is iets extra’s en dus niet echt een nadeel. De lijst met voordelen van de Jét is gelukkig een stuk groter dan die met de nadelen. Zo heeft het toestel een chique uiterlijk en een scherm dat ronduit geweldig presteert. Daarnaast waren we erg blij met de functies Smart Unlock, luidsprekerstand en tijdelijk dempen, deze kunnen erg handig zijn als je er even aan gewend bent. Verder vinden we de prestaties van de browser van de Jét prima, vooral de functie om advertenties te verbergen functie is erg handig. Video’s afspelen gaat de Jét prima af en dit onderdeel zien we zelden zo goed in een telefoon. Tot slot zijn er natuurlijk nog de smartphone-functionaliteiten. Multitasken gaat prima en ook de Exchange-ondersteuning is uit zakelijk oogpunt ontzettend handig, hoewel het niet altijd werkt.

Samsung heeft voor de Jét de slogan “Smarter than smartphone” bedacht en zo’n zin roept natuurlijk meteen de vraag op of het toestel echt slimmer is dan een smartphone. Helaas moeten we constateren dat dit niet het geval is, hoewel het ongetwijfeld de feature-phone is die het dichtst bij de smartphone komt qua functionaliteiten. Multitasking is op smartphone-niveau, maar de andere functies laten het toch nog afweten en daarom kan de Jét zich nog niet meten met een echte smartphone. Dat neemt echter niet weg dat het toestel een prima koop is, voor de vierhonderd euro die je voor het toestel betaalt krijg je een waar multimediamonster dat menig concurrent mijlenver vooruit is. De LG Arena is de grootste concurrent van het toestel en hoewel de interface van dat toestel duidelijk beter is wint de Jét eigenlijk op alle andere aspecten. De Jét heeft veel betere multitaskmogelijkheden, wint het met gemak op het gebied van video playback en is daarbij een veel beter apparaat om het internet mee onveilig te maken. De camera van beide toestellen is niet echt goed en hierin kunnen we niet een echte winnaar aanwijzen. Als je een goede cameratelefoon wilt kun je beter kijken naar bijvoorbeeld de LG Viewty Smart, Samsung UltraTOUCH, Samsung Pixon, Renoir of Sony Ericsson C905, maar voor al deze toestellen geldt dat ze het op de meeste andere vlakken moeten afleggen tegen de Jét. Een ander alternatief voor ongeveer dezelfde prijs is de HTC Magic, die het op het gebied van multimedia niet haalt bij de S8000 Jét, maar wel een echte smartphone is en veel meer uitbreidingsmogelijkheden biedt dankzij zijn Android-besturingssysteem. Samsung heeft in ieder geval de feature-phone een stuk slimmer gemaakt en heeft met de Jét een prima multimediatelefoon op de markt gezet waar menig concurrent nog een hele kluif aan zal hebben.

Samsung S8000 Jét zwart

 

Pluspunten:

 • Chique design
 • Geweldig scherm
 • Smart Unlock is erg handig
 • Multitasking is goed en uitgebreid
 • Video playback is geweldig
 • Exchange-ondersteuning aanwezig
 • Luidsprekerstand en tijdelijk dempen functies zijn handig
 • Nieuwe Dolphin-browser presteert prima

Minpunten:

 • Menu heeft geen duidelijke indeling en is niet aan te passen
 • Camera presteert teleurstellend
 • Exchange heeft moeite met sommige certificaten

De Samsung S8000 Jet bestellen:

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters