Samsung i8000 Omnia II

De Samsung i900 Omnia was Samsung’s eerste serieuze stap in de Windows Mobile Professional-markt en het was meteen een hit. Met de Samsung i8000 Omnia II heeft Samsung een opvolger van deze grote hit op de markt gezet en nu het toestel in de winkels ligt is het voor ons de hoogste tijd om de i8000 eens goed te bekijken. In deze review zullen we onderzoeken of de i8000 Omnia II een waardige opvolger is voor de i900 Omnia en of het toestel wel kans maakt in de huidige markt van Windows Phones, die toch vooral gedomineerd wordt door HTC.

Samsung i8000 Omnia II vs. Samsung S8000 Jet

 

Samsung specialiseerde zich in het verleden vooral in feature phones, maar sinds ongeveer twee jaar beginnen andere platformen steeds belangrijker te worden voor de Koreaanse fabrikant. Nu is Samsung in de business met Symbian, Android en Windows Mobile, maar dat is nog niet zo lang zo. Op 9 juni 2008 begon het Windows Mobile-hoofdstuk van Samsung echt, met de aankondiging van de i900 Omnia. Dit toestel was Samsung’s eerste serieuze Windows Mobile-telefoon, die vooral gericht was op de ‘normale’ consument, naar de trend die HTC in 2007 begonnen was met de HTC Touch met Windows Mobile. De i900 Omnia kreeg al snel na de release een aantal positieve reviews aangemeten en de Omnia’s gingen dan ook als warme broodjes over de toonbank. Hoog tijd voor een opvolger dus, moet Samsung gedacht hebben.

Die opvolger is, precies een jaar later, door Samsung aangekondigd in de vorm van de i8000 Omnia II. Dit toestel was natuurlijk net als de originele Omnia al een aantal keren uitgelekt voor de officiële lancering maar dat mocht de pret niet drukken voor Samsung. Het toestel werd in Nederland na de internationale aankondiging tijdens Samsung’s Unpacked-evenement met veel bombarie in een Millionaire Pack gelanceerd tijdens de Summer Fair, net als de i900 een jaar eerder. Op dit evenement kwamen we de i8000 al even tegen en toen kwamen we tot de conclusie dat het toestel alles in zich heeft om een waardige opvolger van de i900 te worden. Dat zullen we in deze review verder gaan onderzoeken.

Samsung i8000 Omnia II vs. Samsung S8000 Jet

 

Samsung i8000 Omnia II vs. Samsung S8000 Jet

 

Samsung i8000 Omnia II vs. Samsung S8000 Jet

 

De concurrentie op het vlak waar de i8000 Omnia II zich op begeeft is redelijk heftig te noemen. Er zijn erg veel smartphones met een focus op multimedia die wat betreft de specificaties alles in huis hebben wat het huidige consumentenhart begeert. Daarnaast valt de Omnia II binnen Samsung’s line-up in een lijn die zich over meerdere platformen uitstrekt, met als feature phone-tegenpool de Samsung Jét en als iets minder verwante Android-broer de Samsung Galaxy die allemaal min of meer dezelfde specificaties en hetzelfde design bieden. Binnen Samsung weet ook de i8910 HD nog een graantje van de markt van de i8000 mee te pikken met zijn top-of-the-line specificaties, grote scherm en Symbian-platform.

Buiten Samsung is het vooral HTC dat de klappen uitdeelt, met zijn op Windows Mobile gebaseerde Touch HD en Touch Diamond2. De eerste heeft net als de Omnia II vooral een hang naar multimedia en is ook uitgerust met een gigantisch touchscreen, 5-megapixelcamera en een mooie shell over de Windows Mobile-interface heen. De Touch Diamond2 is meer een allrounder en legt het qua scherm af tegen de i8000 Omnia II, maar is wel een geraffineerd Windows Mobile-apparaat met een mooie interface en alle mogelijkheden die je maar kunt bedenken. Ook de HTC Hero zou nog bestempeld kunnen worden als concurrent van de Omnia II, maar die wandelt met zijn Android-platform en relatief kleine scherm wat minder in het straatje van de Omnia II.

Een ander bedrijf dat de nodige klappen weet uit te delen, is Sony Ericsson met zijn Satio. Dit toestel draait weliswaar op Symbian S60 5th edition, de telefoon valt wel in ongeveer dezelfde prijsklasse en weet de i8000 Omnia met bijna alle specificaties te evenaren. Het scherm is met zijn 3,5 inch iets kleiner maar nog steeds erg groot en de 12-megapixelcamera is zeker voor multimediafanatici genoeg reden om de Satio eens serieus te bekijken. De Omnia II heeft aan de andere kant met zijn vingervriendelijke interface, gigantische Windows Mobile-achterban en nog betere Exchange-mogelijkheden nog betere functies voor zakelijke gebruikers of mensen die hun mobiel graag aanpassen.

Samsung i8000 Omnia II vs. Samsung S8000 Jet

 

Samsung i8000 Omnia II vs. Samsung S8000 Jet

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type i8000 Omnia II
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Windows Mobile 6.1/Windows Mobile 6.5
Schermafmeting 3,7″
Schermtype AMOLED
Schermresolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 65.000
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor Samsung S3C6410 800Mhz
RAM 256MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 8GB/16GB
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 600 minuten
Standby-tijd 430 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro USB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Videocamera D1, 720×480 pixels @30fps
Radio FM radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp, avi
Audiouitgang 3,5mm jackplug
Extra’s TouchWiz UI, Media gate, Millionaire Pack

Samsung i8000 Omnia II doos

De Samsung i8000 Omnia II is er in twee uitvoeringen: het Omnia Millionaire Pack II en het reguliere pakket. Dat eerste pakket is exclusief voor Nederland en heeft naast de standaardaccessoires ook nog een lederen travelcase en een voucher voor Miljonair Magazine te bieden. Daarnaast komt het pakket met een code waarmee je diverse leuke uitjes kunt winnen. Verder zit er gewoon de normale doos die wij ook hebben ontvangen in het pakket. Deze doos is in dezelfde stijl als de meeste recente Samsung-dozen, zoals bijvoorbeeld die van de Jét. Op de voorkant van de doos wordt met glanzende donkergroene en blauwe kleuren een beetje een mysterieus sfeertje gewekt en dat wordt nog eens versterkt door een glanzend blauwe ring op de achterkant. Dit ziet er erg leuk uit, hoewel we niet precies zien wat dat met het toestel te maken heeft. In de doos zit eerst het toestel op een kartonnen laagje, daaronder zit een pakketje met boekjes en een stylus die je aan het toestel kunt hangen. Daaronder zit de cd en daaronder een bak met accessoires. Deze zijn hetzelfde als bij de Samsung Galaxy, dat wil zeggen een simpel hoesje, een lader, een Micro USB-kabel en redelijk goede in-ear oordopjes. Een geheugenkaart is niet aanwezig, maar dat is gezien het interne geheugen van 8 of 16GB niet zo’n probleem. We zijn dan ook gewoon tevreden met het pakket, het is precies zoals je mag verwachten van een toestel van rond de €550.

Samsung heeft met het design van de Omnia II iets nogal ongebruikelijks gedaan wat we ook bij Nokia meer lijken te gaan zien, Samsung heeft namelijk het design van de Jét één op één gekopieerd. De enige verschillen zitten hem in het formaat en de achterkant: de Omnia II is dankzij zijn 3,7 inch scherm een stukje groter en de achterkant is egaal zwart, terwijl deze bij de Jét een speciaal rood patroon heeft. Het feit dat de i8000 Omnia II er hetzelfde uitziet als de Jét betekent meteen dat hij niet echt overkomt als een high-tech smartphone, maar het tegendeel is natuurlijk waar.

De Omnia II voelt net als de Jét nog steeds een beetje goedkoop aan, hoewel dat door het grotere gewicht wel wat minder merkbaar is geworden. Verder zit het toestel prima in elkaar en ligt het ondanks de grootte lekker in de hand. Een probleem dat we er wel mee hebben, is dat het toestel ontzettend gevoelig is voor vingerafdrukken dankzij het glanzende zwarte plastic waar de behuizing van gemaakt is.

De Samsung Omnia II is in Nederland vooralsnog alleen in het zwart verkrijgbaar, maar er is een witte versie van het toestel en we verwachten dat die ook wel naar Nederland zal komen. Wij hebben echter het zwarte exemplaar gekregen en dat is ook helemaal zwart, afgezien van een aantal chromen knopjes en randjes. Dit geldt ook voor de witte versie, die is helemaal wit afgezien van dezelfde chromen accenten.

De voorkant wordt, net als bij de meeste full-touch-telefoons, gedomineerd door de touchscreen. Deze heeft een lekker formaat met zijn doorsnede van 3,7 inch. Naast de touchscreen zitten er nog drie knoppen, een aantal sensoren, een camera en een speakertje op de voorkant van het toestel. Het speakertje wordt gebruikt bij het voeren van gesprekken en zit helemaal aan de bovenkant van de voorkant. Daarnaast is een aantal sensoren geplaatst, namelijk de nabijheidssensor en een lichtsensor. Die eerste dient om het scherm uit te laten gaan als je de telefoon aan je oor houdt, met de tweede wordt de helderheid van het scherm geregeld. Naast deze twee sensoren zit de camera waarmee je videogesprekken kunt voeren. Onder het scherm zitten drie toetsen die allemaal in één groot plastic plaatje zitten. De bel- en ophangtoets zitten in hetzelfde plaatje en daartussen steekt de multi-task-toets uit, die zeshoekig gevormd is en een kubuspatroon heeft. Al deze toetsen zijn erg groot en dus lekker in gebruik.

Samsung i8000 Omnia II voorkant

 

Samsung i8000 Omnia II voorkant detail

 

Samsung i8000 Omnia II voorkant detail

 

Samsung i8000 Omnia II voorkant detail

 

De achterkant van de Omnia II is voor het grootste deel gewoon egaal zwart. Verder is hij voorzien van de speaker en de camera van het toestel en ook het logo van Samsung is terug te vinden op de achterkant van het toestel. De camera is helemaal in de linker bovenhoek te vinden, omlijnd met een chromen randje en met de tekst “5.0 MEGA autofocus” ernaast. In de linker onderhoek zit de speaker, verscholen onder twee streepjes in de batterijklep. Het Samsung-logo is vlak boven de speaker geplaatst.

Samsung i8000 Omnia II achterkant

 

Samsung i8000 Omnia II achterkant detail

 

Samsung i8000 Omnia II achterkant detail

 

Rechts op de Samsung Omnia II zitten twee toetsen, waarvan er ééntje een dubbele toets is. De eerste toets, die helemaal bovenaan zit, is bedoeld om het toestel te blokkeren en te deblokkeren. De tweede dubbele toets zit helemaal onderaan de rechterkant van de Samsung i8000. Hij bestaat uit een hoog deel, dat dient als de cameratoets van de i8000 en een laag deel, dat gebruikt wordt om het kubusmenu op te roepen en weer te laten verdwijnen. Verder is deze zijde van de Omnia II niet zo speciaal, hij is helemaal van zwart plastic gemaakt.

Samsung i8000 Omnia II rechterkant

 

Samsung i8000 Omnia II linkerkant

 

De linkerkant van de Samsung Omnia II heeft maar één toets te bieden en ook dit is een dubbele toets. Deze zit helemaal bovenaan en dient als volumetoets voor de Samsung i8000. Hiermee kan ook ingezoomd worden in cameramodus, hoewel hij daarvoor op een erg onhandige plaats zit. Boven deze toets zit nog een klein gaatje waar je, via een haakje onder de batterijklep, touwtjes aan kunt bevestigen van bijvoorbeeld telefoonsieraden, de stylus of een keycord. Er zit een stylus in de doos die je hier aan kunt hangen, maar dat is niet echt nodig voor het toestel en je kunt het gaatje dan ook net zo goed gebruiken voor iets anders.

Samsung i8000 Omnia II zijkant detail

 

Samsung i8000 Omnia II zijkant detail

 

Samsung i8000 Omnia II zijkant detail

 

De onderkant van de Samsung Omnia II is redelijk smal en hier is niet zo veel te vinden. Er is een gaatje voor de microfoon en een gleufje waarmee je de batterijklep los kunt trekken, maar verder niets. De bovenkant is wat interessanter, daar zitten namelijk twee communicatiepoorten. De eerste is de Micro USB-poort, die prima afgewerkt is achter een een klepje. De tweede is niet afgewerkt en dat is niet altijd even prettig. Het gaat hier om de 3,5mm jack-poort, waar je elke willekeurige headset op kunt aansluiten.

Samsung i8000 Omnia II onderkant

 

Samsung i8000 Omnia II bovenkant

 

Scherm

De Samsung i8000 heeft, wat betreft resolutie, techniek en doorsnede, duidelijk het beste scherm dat op het moment op de telefoonmarkt te vinden is. Het scherm heeft een doorsnede van maar liefst 3,7 inch en een prima WVGA-resolutie. Hiermee overtreft hij het scherm van de i8910 HD qua resolutie. De gebruikte techniek is de AMOLED-techniek, goed bekend van een aantal recente Samsung-telefoons. Dat is ook goed te merken, het scherm ziet er erg levendig uit en de contrasten zijn geweldig. Iets wat minder is aan het scherm van de i8000 Omnia II, is dat het slechts vijfenzestigduizend kleuren kan weergeven. Hierdoor zijn kleurverlopen net wat minder mooi dan bij andere schermen, hoewel het verschil niet groot is. We kunnen dan ook gerust zeggen dat de i8000 Omnia II het mooiste scherm heeft dat we tot nu toe in een telefoon hebben gezien.

Onder direct zonlicht presteert het scherm niet heel goed, hoewel we het slechter gezien hebben en de meeste telefoons met dit probleem kampen. Het scherm is resistief, simpelweg omdat Windows Mobile nog geen capacitieve touchscreens ondersteunt. Dit is echter niet zo’n groot probleem bij de Omnia II, doordat het scherm nog steeds erg gevoelig is. We zijn dan ook dik tevreden met dit gedeelte van de Omnia II.

Toetsen

Windows Mobile staat niet echt bekend om zijn goede on-screen toetsenbord en Samsung heeft dat in de i8000 vervangen door een eigen toetsenbord dat heel wat lekkerder wegtypt. In portretmodus zijn de toetsen nog steeds redelijk klein en is het toetsenbord alleen goed te gebruiken met de stylus. In landscape-modus is het toestenbord een stuk fijner dankzij het grote scherm en dus de grote toetsen en typt het prima, hoewel je hier wel merkt dat het scherm niet super gevoelig is. Een ander minpuntje is dat het toetsenbord niet in alle applicaties meedraait en je soms dus het minder prettige portret-toetsenbord moet blijven gebruiken.

Natuurlijk heeft de Omnia II ook een aantal fysieke toetsjes. Naast de volumetoets, cameratoets, vergrendeltoets, beltoets en ophangtoets, die allemaal lekker groot zijn en goed te gebruiken zijn, heeft de Omnia II nog twee speciale toetsen. Eentje daarvan zit vast aan de cameratoets en is standaard bedoeld om de Media gate-interface op te roepen. Deze toets is ook groot genoeg en geeft goede feedback. De tweede toets is de karakteristieke kubusvormige toets in het midden onder het scherm die we ook van de Jét kennen. Deze staat standaard ingesteld om met een korte druk een snelkoppeling naar het menu te vormen en de taakbeheerder op te roepen als je hem wat langer indrukt. Ook deze is lekker groot en prima in gebruik. Beide toetsen zijn via het instellingenmenu van de Omnia II volledig aan te passen en je kunt ze voor zowel één druk op de knop als voor even ingedrukt houden een functie geven, waarbij je echt uit alles kunt kiezen, wat natuurlijk erg handig is om je toestel meer te personaliseren.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II qwerty portret

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II qwerty portret

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II qwerty landscape

 

Bij de i900 Omnia is Samsung serieus begonnen met het modereren van Windows Mobile en dat is in de i8000 Omnia II een stuk verder gegroeid. Het toestel draait, net als telefoons op andere platformen Samsung’s eigen TouchWiz-interface. Dat gaat wat verder dan bij de op Symbian gebaseerde i8910 HD en gaat zelfs zo ver dat je de Windows Mobile-kern bijna niet meer ziet en daardoor heeft het toestel bijna dezelfde interface als de S8000 Jét die op Samsung’s eigen TouchWiz-platform draait. Natuurlijk kun je de TouchWiz-interface ook uitzetten, waarna je zo ongeveer de standaard Windows Mobile-interface overhoudt.

Standby

Net als bij elk Windows Mobile-toestel is het standby-scherm van de Omnia II helemaal zelf in te delen met dingen als een agenda, je taken, de eigenaarsinformatie enzovoort, maar standaard staat Samsung’s bekende TouchWiz-standby ingesteld op het toestel. Deze is bijna hetzelfde als bij de Jét met drie schermen waartussen je kunt wisselen door met je vinger te slepen. Deze schermen kun je helemaal zelf indelen via de widget-balk die je links in het scherm vindt. Er zijn vele widgets en er zijn ook erg veel widgets te downloaden, hoewel we sommige dingen die je toch wel verwacht op een hedendaagse smartphone zoals een Twitter-widget nog missen. Het assortiment aan widgets varieert van handig tot zinvol maar leuk en ook online is een steeds groter wordend assortiment van handige, grappige, mooie en leuke widgets beschikbaar. Op de telefoon staat bijvoorbeeld een bedieningspaneeltje voor de mp3-speler, een mini Wireless Manager of een snelkoppeling naar Buienradar en online vind je dingen zoals een rekenmachine, een stijvolle klok of een widget die je vertelt wanneer je weer ongesteld zult worden en in welke periode je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Nieuw in de Omnia II is een balkje met snelkoppelingen naar programma’s die je zelf kunt kiezen, dat erg handig is aangezien veel gebruikers hun toestel zullen uitbreiden met programma’s waar geen widget voor is.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II standby

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II standby

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II standby

 

Menu

Screenshot Samsung i8000 Omnia II menu

Standaard is de Omnia II uitgerust met Samsung’s eigen TouchWiz-menu, maar natuurlijk kun je ook voor het standaard Windows Mobile-menu kiezen. Dat menu is nu nog een klein balkje, vanaf 6 oktober zal het een wat groter menu worden van Windows Mobile 6.5. Samsung’s eigen menu ziet er hetzelfde uit als in de Jét, maar heeft standaard vier tabbladen in plaats van drie. Deze staan voor productiviteit, multimedia, internet en kantoor en zelf kun je het uitbreiden tot tien pagina’s. Die tien pagina’s kun je allemaal zelf hernoemen en indelen, zo wordt het toestel helemaal te personaliseren. Je hebt ook nog een pagina met alles wat niet in het hoofdmenu ingedeeld is, daar kun je bij via een knop onderin het menu. Hier komen geïnstalleerde programma’s standaard te staan, maar die kun je achteraf dus zelf in het menu toevoegen. Het menu komt in twee thema’s, een groene met kleurrijke icoontjes en eentje met zwart-rode strepen en wat discretere icoontjes. Submenu’s zijn maar weinig aanwezig, maar als ze er zijn dan zijn het lijsten geïllustreerd met kleine pictogrammen.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II menu

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II menu

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II menu

 

Media gate

Hoewel vroege prototypes van de i8000 Omnia II een Media gate-UI lieten zien die anders was dan die van de Jét en ook Motion gate met zich meedroegen, heeft Samsung ervoor gekozen in de retailversie, of in ieder geval de eerste firmware daarvan, dezelfde Media gate-interface als in de Jét te stoppen en de Motion gate-UI weg te laten. Je komt in de Media gate door op de toets “kubus” onder het menu te klikken of door de toets boven de cameratoets even ingedrukt te houden. Dan kom je in een blauw scherm en komt er een kubus vanaf de onderkant je scherm ingevlogen. Daaronder verschijnt een balkje met zes verschillende pictogrammen, die als snelkoppeling voor alle zijden van de kubus dienen. Een andere manier om zo’n zijde op te zoeken en te gebruiken is door met je vingers over de kubus te schuiven, wat in alle richtingen kan. De verschillende zijden van de kubus staan voor de volgende onderdelen: album, muziek, video, contacten, games en browser. Als je op zo’n zijde van de kubus klikt word je naar een soort kaartenbakachtige lijst met items verwezen. Vanuit hier word je doorverwezen naar de applicatie die bij het onderdeel hoort zodat je daarin verder kunt. De kubus is grafisch mooi en werkt goed, maar voegt niet echt iets toe helaas.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II media gate

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II media gate

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II media gate

 

Multi-tasking

Aangzien de Omnia II een Windows Mobile-telefoon is, kan hij prima multi-tasken. Dit gaat eigenlijk op dezelfde manier als bij de Jét, met een mooi 3D menuutje. Je kunt hier in een carrousel of een raster wisselen tussen verschillende programma’s of ze beëindigen. Hier zie je een miniatuur van al je programma’s waarmee je naar een programma gaat door erop te klikken. Je kunt bij deze taakbeheerder komen door de kubustoets lang ingedrukt te houden of via de knop “Taken wisselen” in het menu. Dit werkt wat minder lekker dan standaard bij Windows Mobile, waar je via een popup-menuutje dat je in elk programma met één druk op de knop kunt oproepen tussen taken kunt wisselen. Maar goed, het oog wil ook wat en daar heeft Samsung zeker voor gezorgd.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II multi-tasking

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II multi-tasking

 

Prestaties

De prestaties van de Samsung i8000 zijn prima te noemen, het toestel is lekker snel en loopt nauwelijks vast. Samsung heeft er dan ook een 667MHz-processor ingestopt en dat is niet niks voor een telefoon. We zijn deze kracht nog maar zelden tegengekomen, de processor zorgt ervoor dat de Omnia II alle animaties, waar het toestel vol mee zit, vloeiend weergeeft en ook nog eens snel draait. Het is wel zo dat het toestel op 6 oktober een update naar Windows Mobile 6.5 zal krijgen en het zou kunnen dat de prestaties dan minder worden, hoewel de gelekte Windows Mobile 6.5 roms meestal sneller draaien dan een Windows Mobile 6.1 rom op hetzelfde toestel, dus we gaan erva nuit dat de Omnia II alleen maar sneller zal worden na deze update.

Er staat standaard al een groot aantal applicaties op de i8000 Omnia II voorgeïnstalleerd en dat aantal is natuurlijk makkelijk uit te breiden aangezien het een Windows Mobile-toestel is. Standaard staan er programma’s op als een unit converter, een agenda, smart reader, Office Mobile, Adobe Reader, Messenger, Opera, een video editor, Qik, een digitaal fotolijstje en een applicatie waarmee je via DLNA media met andere apparaten in je huis kunt uitwisselen. Ook de games Bubble Breaker, dobbelsteen en Patience zijn op de Omnia II te vinden. Zoals altijd zullen we een aantal interessante of opvallende applicaties in dit hoofdstuk bespreken.

Agenda

In tegenstelling tot de meeste Windows Mobile-apparaten, heeft de Samsung Omnia II een volledig aangepaste agenda. Hij ziet er hetzelfde uit als de agenda in Samsung’s feature-phones en is volledig functioneel én goed te bedienen met je vingers. In het beginscherm zie je een kalenderoverzicht met een blauw driehoekje bij elke dag waar een afspraak gepland staat en onderaan de afspraken van de geselecteerde dag. Bovenaan staan toetsen voor vier tabbladen: maand, week, dag en agenda. Het eerste tabblad is het hierboven besproken maandoverzicht. In het tweede tabblad zie je per week op elke tijd waarop een afspraak gepland is blauwe blokjes, als je op zo’n blokje klikt kom je in het overzicht van de desbetreffende afspraak terecht. Hier vind je alle details over de afspraak. In het volgende tabblad, dag, staat per dag een overzichtje van alle uren met daarachter welke afspraak je hebt, als je er eentje hebt. Het laatste tabblad, agenda, is een lijst waar alle afspraken voor de huidige maand te vinden zijn. Bij elk tabblad staan onderin twee knopjes, menu en nieuw. Via het menu kun je een aantal dingen instellen, naar vandaag gaan in de agenda, agenda-items wissen en afspraken filteren op categorie. Via nieuw kun je een nieuwe afspraak maken, waarbij je de gebruikelijke details kunt invoeren. Natuurlijk is de agenda gemakkelijk te synchroniseren met Exchange of Outlook, door simpelweg een Exchange-server in te stellen of het toestel met ActiveSync te verbinden.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II agenda

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II agenda

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II agenda

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II agenda

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II agenda

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II agenda

 

Smart Converter

Screenshot Samsung i8000 Omnia II converter

Een andere applicatie van Samsung is de Smart Converter. Deze heeft dezelfde lay-out als de Agenda met een aantal tabbladen. In dit geval zijn dat tabbladen voor fooi berekenen, lengte, gewicht, oppervlakte, inhoud, temperatuur en valuta. Bij de verschillende grootheden moet je in een vak bovenaan de waarde voor de bekende eenheid ingeven en selecteren welke eenheid dat is, dan zet het toestel deze waarde om in alle andere bekende eenheden die eronder worden weergegeven. Bij de fooiberekenaar en de valuta’s gaat het iets anders. Bij fooi berekenen moet je het totale bedrag van je etentje invoeren, het percentage fooi dat je wilt geven en het aantal personen waarmee je bent, waarbij de applicatie voor je berekent hoeveel fooi je moet geven, wat je totale rekening wordt en hoeveel elke persoon moet betalen om met een eerlijke verdeling aan dit bedrag te komen. Bij de valuta moet je eerst de begin- en eindvaluta ingeven en daarna de koers, waarna je een bedrag kunt omzetten. Helaas zet het toestel de wisselkoers niet automatisch om voor de andere richting, dat moet je ook handmatig doen. Dit houdt echter niet tegen dat de Smart Converter een erg handige applicatie is.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II converter

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II converter

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II converter

 

Smart Search

Een andere applicatie van de Samsung Omnia II is Smart Search. Hiermee kun je op een aantal manieren zoeken. Met het eerste tabblad kun je je telefoon doorzoeken op contacten, muziek, agenda items, video’s, foto’s etc. Dit gaat simpelweg door een aantal letters in te voeren en eventueel een categorie te selecteren waarin je wilt zoeken en werkt erg snel. Natuurlijk is het vooral handig als je telefoon erg vol staat, maar een leuke toevoeging is het zeker. Met het tweede tabblad kun je zoeken binnen verschillende content die je vervolgens kunt kopen. Helaas is hier de zoekfunctie niet goed werkend, je kunt dus eigenlijk alleen maar door een catalogus van ringtones, wallpapers, screensavers etc. bladeren. Het derde tabblad stelt je in staat het web te doorzoeken met Google of Windows Live Search en bevat snelkoppelingen naar Google Mail, YouTube en Google Maps. De applicatie is dus een erg handige verzameling van zoekservices, ook al werkt deze niet helemaal naar behoren.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II Smart Search

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II Smart Search

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II Smart Search

 

Games

Natuurlijk komt de i8000 ook met wat entertainment in de vorm van spelletjes aan boord. Er zijn welgeteld drie spelletjes aanwezig, waarvan er geen enkele echt nieuw is. Allereerst is er de dobbelsteenapplicatie aanwezig, die goed bekend is van Samsung’s feature-phones zoals de S8300 UltraTOUCH en de M7600 BeatDJ. Je kunt hier door het toestel te schudden twee dobbelstenen gooien, maar daar blijft het ook bij. Leuk als vervanging van fysieke dobbelstenen bij bordspellen, maar verder volkomen nutteloos. Een ander spelletje is het bekende Patience, dat op elke Windows-computer en Windows Mobile-telefoon staat en dus ook door iedereen wel eens gespeeld is en geen uitleg nodig heeft. Het spelletje is vermakelijk en als je ervan houdt erg verslavend, wat natuurlijk mooi meegenomen is als je je eens verveelt onderweg. Het laatste spelletje, ook bekend van elke willekeurige Windows Mobile-telefoon, is Bubble Breaker. Bij dit spel is het de bedoeling zo groot mogelijke combinaties van gelijk gekleurde bolletjes te maken en zo punten te krijgen. Dit spel is in verschillende modi te spellen, zoals één waarbij er steeds nieuwe bolletjes in het scherm komen als er een hele rij verdwijnt eneen waarbij je het met alleen de bolletjes in het scherm moet doen. Dit vinden wij het leukste spelletje op de Omnia II en het werkt ook erg verslavend.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II dobbelsteen

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II patience

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II bubble breaker

 

Qik

Een erg leuke applicatie op de Omnia II is Qik. Dit is een dienst waarmee je filmpjes kunt opnemen en direct live kunt uitzenden op een eigen pagina. Je moet eerst een account maken met een aantal details zoals je land, telefoonnummer en een gebruikersnaam. Daarna kom je in de camera-interface van je telefoon terecht waar je direct kunt beginnen met uitzenden, mits je een internetverbinding hebt. Je kunt zowel in QVGA- als in VGA-resolutie filmen en alles wat je filmt wordt live geüpload naar Qik. Er is ook een knopje om een link naar je Qik-pagina te filmen, waarvan de url trouwens standaard qik.com/gebruikersnaam is. Hoewel er wat lag is, is het een erg leuke applicatie die erg goed en gemakkelijk werkt.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II Qik

Een erg leuke applicatie op de Omnia II is Qik. Dit is een dienst waarmee je filmpjes kan opnemen en direct live uitzenden op een eigen pagina. Je moet eerst een account maken met een aantal details zoals je land, telefoonnummer en een gebruikersnaam. Daarna kom je in de camera-interface van je telefoon terecht waar je direct kan beginnen met uitzenden, mits je een internetverbinding hebt. Je kunt zowel in QVGA- als in VGA-resolutie filmen en alles wat je filmt wordt live geüpload naar Qik. Er is ook een knopje om een link naar je Qik-pagina te filmen, waarvan de url trouwens standaard qik.com/gebruikersnaam is. Hoewel er wat lag is, is het een erg leuke applicatie die erg goed en makkelijk werkt. Dit zou wel ééns een nieuwe online-hype kunnen worden en is erg nuttig bij bijvoorbeeld evenementen, zodat iedereen direct mee kan genieten. Zeker door de integratie van Twitter, waardoor je snel kan delen dat je iets aan het filmen bent, wordt het een erg handig programma om je bezigheid te delen.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II Qik

 

De Samsung i8000 Omnia II heeft, wat betreft de specificaties, dezelfde fotocamera als de Samsung i900 Omnia. De video-mogelijkheden zijn wel geüpdatet, de telefoon kan nu filmpjes opnemen met een D1-resolutie. Als leuke extra fotofuncties heeft de Omnia II ook een digitaal fotolijstje, waarmee je je i8000 kunt gebruiken als een echt digitaal fotolijstje inclusief de tijd. Natuurlijk heeft het toestel ook een gewone galerij, het komt allemaal aan bod in dit hoofdstuk.

Foto

De Samsung Omnia II heeft dezelfde camera-interface als de laatste feature-phones van Samsung, met aan allebei de kanten van het sluiterscherm een balk met vier snelkoppelingen. Hiermee kun je zonder in het menu te gaan een aantal basisdingen veranderen, zoals de opnamemodus, de scène, de resolutie, de focus-modus en er is ook een knop om de flitser te activeren en deactiveren. Natuurlijk bevindt zich onder de acht sneltoetsen ook een knop naar het menu van de camera, waar je alle andere instellingen kunt veranderen. De i8000 heeft een heleboel instellingen, natuurlijk kun je de witbalans, effecten, kwaliteit en scènes instellen, maar er zijn ook instellingen voor bijvoorbeeld ISO, verzadiging, contrast, beeldstabilisatie, geo-tagging en face-detection. Er zijn erg veel scènes aanwezig, zoals bijvoorbeeld eentje voor vuurwerk, tegenlicht, zonsondergang, strand of sport. Er is ook glimlachdetectie aanwezig en een speciale modus om actie te fotograferen. Hierbij maakt het toestel een foto bij beweging en dat moet het mogelijk maken om met een serie foto’s een beweging vast te leggen. Dit werkt echter niet zo goed, vaak doet hij het niet of maar half. Ondanks dat minpuntje zijn we toch meer dan tevreden met de mogelijkheden van de camera van de i8000.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II camera

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II camera

 

De kwaliteit van de camera van de i8000 is verbazingwekkend goed te noemen. Foto’s zijn redelijk ruisloos en de details zijn goed genoeg. Wat wel opvalt is dat objecten die ver weg zijn een beetje uitgeveegd worden zodat je alleen nog maar de contouren ziet. De telefoon kan niet heel goed omgaan met grote contrasten, maar zeker niet minder dan gemiddeld. De kleuren zijn niet heel levendig, maar goed genoeg. De telefoon kan zich niet meten met sommige 5-megapixelcameratelefoons, maar is zeker één van de beste cameratelefoons uit het Windows Mobile-kamp.

Camerasample Samsung i8000 Omnia II

 

Camerasample Samsung i8000 Omnia II

 

Camerasample Samsung i8000 Omnia II

 

Camerasample Samsung i8000 Omnia II

 

Camerasample Samsung i8000 Omnia II

 

Camerasample Samsung i8000 Omnia II

 

Video

Natuurlijk kan de Omnia II ook filmpjes opnemen en dat nog in een hoge resolutie ook. De D1-resolutie (720×480 pixels) is de hoogste resolutie die we tot nu toe in een Windows Mobile-telefoon hebben gezien en zelfs als we tussen alle besturingssystemen gaan kijken wordt het toestel door slechts een paar telefoons verslagen. De framerate waarmee de Omnia II filmpjes opneemt is 30fps, maar de filmpjes hebben toch een beetje last van blokjes en soms wat schokkerige beelden. Verder zijn de filmpjes wel prima en zelfs in het donker, zoals te zien in het voorbeeld hieronder, niet slecht. De Omnia II heeft een videocamera met dezelfde interface als de fotocamera en die is dan ook redelijk goed te noemen.

Digitaal fotolijstje

Naast de gewone galerij, die we zo gaan bespreken, heeft de Samsung i8000 een leuke applicatie genaamd digitaal fotolijstje. Hiermee kun je je toestel als een digitaal fotolijstje laten dienen, waarbij het toestel een oneindige diashow met mooie effecten weergeeft van al je foto’s. Hierbij kun je instellen hoe lang een foto moet blijven staan, wat varieert van 5 seconden tot 5 minuten. Je kunt ook een achtergrondmuziekje instellen en je kunt desgewenst een klok of kalender over je foto’s weergeven. Niet de handigste manier om door al je foto’s heen te bladeren, maar wel erg leuk als sfeervolle decoratie als je je toestel even niet gebruikt dus.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II fotolijstje

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II fotolijstje

 

Galerij

Screenshot Samsung i8000 Omnia II galerij

De Samsung i8000 Omnia II heeft een erg mooie 3D-galerij, waarmee je stijvol al je foto’s kunt bekijken. Als je de galerij opent zijn er twee opties: eerst een fotomap kiezen en doorgaan in de portretmodus, waarbij het geheel eruit ziet als een gewone galerij met alle foto’s in een raster en over het volledige scherm weergegeven als je ze aanklikt, of je kunt het toestel op z’n kant draaien waarna je een prachtige 3D-galerij voor je kiezen krijgt. Hierbij zie je op de voorgrond een cirkeltje waar alle foto’s van een bepaalde map in staan, met achter de middelste foto een rijtje met alle mappen die je hebt. Door met je vinger het cirkeltje rond te draaien kun je door de foto’s in je huidige map bladeren, als je je vinger naar onder of naar boven over het scherm beweegt kun je door alle mappen die je hebt bladeren. Onderaan is nog een knopje waarmee je alle foto’s in rasterweergave kunt bekijken, met onder een tijdsbalkje waarmee je kunt bladeren door de maand waarin de foto’s gemaakt zijn.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II galerij

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II galerij

 

De Samsung i8000 Omnia II heeft verschillende leuke en handige features op het gebied van muziek en film. Ten eerste ondersteunt het toestel DivX- en Xvid-filmpjes zonder dat daar enige extra software voor nodig is. Natuurlijk heeft het toestel ook een mp3-speler en een FM-radio waarmee je eindeloos muziek kunt beluisteren. Als leuk extraatje heeft de Omnia II een erg goed muziekherkenningsprogramma, Midomi, voorgeïnstalleerd staan. Al deze dingen zullen aan bod komen in dit hoofdstuk.

Muziekspeler

De muziekspeler van de Samsung Omnia II is net als de galerij erg leuk in 3D uitgevoerd. Als je je telefoon verticaal houdt ziet hij er nog gewoon uit als de muziekspeler die we van elke andere Samsung-telefoon kennen, maar als je de Omnia op z’n kant draait komt er een mooi 3D-scherm tevoorschijn. Als je de muziekspeler binnengaat moet hij, als je een andere geheugenkaart hebt geplaatst of nieuwe bestanden hebt toegevoegd, eerst alles indexeren, wat een tijdje duurt. Dat is irritant, maar geen groot probleem. Daarna kom je in een overzicht met al je tracks op een rijtje, met bovenaan een aantal tabbladen. Hiermee kun je schakelen tussen alle muziek, albums, artiesten, video en playlists. Het videogedeelte zullen we later bespreken, de andere vier zitten ongeveer hetzelfde in elkaar, met een grote lijst met alle items, geïllustreerd met een album art of als die niet aanwezig is een standaard plaatje. Rechts in beeld zit een schuifje waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan. Rechts zit een menutoets, waarmee je direct naar items die met een bepaalde letter beginnen kunt gaan. Als je een nummer selecteert gaat de applicatie naar een afspeelscherm met een futuristisch design, met centraal in het midden de album art. Daaronder staan een aantal bedieningstoetsen en een voortgangsbalkje. Het leukste van de muziekspeler komt echter pas naar voren als je hem in de muziekbibliotheek op z’n kant draait, namelijk een 3D-scherm waar je hem kunt bedienen. Hier zie je een carrousel met al je albums, waar je doorheen kunt bladeren door met je vinger naar links of rechts te schuiven. Onderaan is een balkje te vinden waarmee je in één keer naar een bepaalde letter kunt gaan. Als je op een album drukt komt de albumart groot in beeld met daarnaast alle tracks in het album, die je ook direct kunt afspelen door erop te drukken. De instellingen van de muziekspeler zijn redelijk omvangrijk. Zo zijn er vele equalizers, kun je het afspeeltempo veranderen en ook kun je instellen of de resterende tijd, afspeeltijd of totale tijd wordt weergegeven bij het voortgangsbalkje. Al met al is de muziekspeler dus mooi, hij werkt goed en er zijn ook nog lekker wat instellingen aanwezig.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II muziekspeler

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II muziekspeler

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II muziekspeler

 

Wat betreft de muziekkwaliteit is de Omnia II geen heel speciaal toestel. Er zijn redelijk wat equalizers zodat je de kwaliteit naar je wensen kunt aanpassen, maar heel speciaal is het allemaal niet. Door de speakers kan de muziek redelijk hard en duidelijk, maar het is wel een beetje schel. Door de oortjes is het volume niet heel hoog, maar klinkt de muziek wel lekker. Aangezien de meegeleverde oortjes aardig goed zijn, klinkt de bass lekker en is de muziek vrij helder. We hebben beter gehoord, maar voor een Windows Mobile-telefoon is het prima.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II muziekspeler

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II muziekspeler

 

FM-radio

Screenshot Samsung i8000 Omnia II radio

Ook de FM-radio heeft een extreme makeover gekregen van Samsung en hij is net zo futuristisch geworden als de muziekspeler. De strakke witte knopjes op een zwarte achtergrond geven het geheel een mooie uitstraling en alles is gewoon zoals we gewend zijn ingedeeld. In het midden staat groot de frequentie en bovenaan is de RDS-informatie weergegeven. Onder is een zestal favoriete zenders te vinden en boven is een knop voor alle bekende zenders. In het menu kun je een aantal dingen instellen én kiezen om radio op te nemen. Die functie is erg mooi, maar inmiddels een standaard functie binnen Samsung’s portfolio en dus niets bijzonders meer voor de Omnia II. De FM-radio heeft nog een leuk extraatje, als je het toestel op zijn kant draait in de radiomodus kom je in een landscape schermpje met op de achtergrond een band met alle frequenties en een streepje bij elke frequentie waar een zender aanwezig is. Hiermee kun je geheel in de ouderwetse radiostijl scrollen tussen alle frequenties door met je vinger over het scherm te swipen. De muziekkwaliteit is net als bij de muziekspeler prima, maar niet echt bijzonder.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II radio

 

Midomi

Een van de leuke extra programma’s van de i8000 Omnia II is Midomi, voor sommigen misschien bekend van de iPhone. Deze applicatie maakt het, net als bijvoorbeeld Shazam, mogelijk om muziek te identificeren, maar voegt daarbij nog wat leuks toe. Hoewel Shazam en veel andere diensten alleen maar opgenomen muziek kunnen identificeren, kan Midomi dat ook met gezongen muziek. Zo kun je dus ook een liedje identificeren dat je niet op dat moment hoort, maar nog wel onthouden hebt en kunt neuriën of zingen. Dit werkt wat minder dan het identificeren van opgenomen muziek, maar het werkt wel en dat is mooi meegenomen. Als je een nummer eenmaal geïdentificeerd hebt, kun je van alle gevonden muziek een voorbeeld beluisteren, waardoor je zeker weet of het het goede nummer is. Wat wel jammer is, is dat de dienst alleen maar de laatste zoekopdracht terug kan halen en dus geen grote geschiedenis bewaart. Dit is echter wel de beste dienst die we ooit hebben gezien buiten Android en de iPhone, daarvoor petje af voor Samsung en Midomi.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II Midomi

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II Midomi

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II Midomi

 

Video playback

De videospeler van de Omnia II zit verborgen tussen de muziekspeler als één tabblad waar al je video’s staan. Dit werkt hetzelfde als de muziekspeler en heeft net als de muziekspeler een mooi 3D-scherm, dat er weliswaar wat anders uitziet. Als je het toestel op zijn kant draait krijg je een carrousel met alle video’s, maar wel één die veel groter is dan die van de muziekspeler. Elke video is weergegeven als een dvd-hoesje met als cover een fragmentje uit de video en dat ziet er erg leuk uit. Zo kun je ook meteen zien met welke video je te maken hebt. Het toestel ondersteunt DivX- en Xvid-video’s, maar niet alle soorten. Welke er precies wel en niet ondersteund worden hebben we niet kunnen achterhalen, maar het zijn in ieder geval niet alle video’s. Verder is de ondersteuning wel goed en het geheel ziet er natuurlijk fantastisch uit vanwege het grote en kwalitatief goede scherm.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II videospeler

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II videospeler

 

Leuke extra programma’s, prima multimedia-ondersteuning, een mooi scherm en een prachtige interface, het is allemaal erg leuk en het zijn zeker pluspunten voor deze telefoon, maar het blijft een telefoon. Daarom zijn de twee basisfuncties, bellen en sms’en ook erg belangrijk. Dit zullen wij in dit hoofdstuk, samen met mailen en browsen, bespreken.

Bellen

Screenshot Samsung i8000 Omnia II bellen

Je komt bij de i8000 in de belapplicatie door op de toets “telefoon” in het standby-scherm te drukken of door vanaf een willekeurige plaats in de interface op de beltoets onder het scherm te drukken. In deze applicatie kun je een nummer invoeren en direct beginnen met bellen. Hierbij is smart-dialing aanwezig, zoals we dat gewend zijn van Windows Mobile. Samsung heeft hier drie extra sneltoetsen geplaatst, namelijk één naar de contacten, één naar je logboek en één naar je berichten, waardoor je alle telefoonfuncties met één druk op de knop bij de hand hebt.

De contactenapplicatie is ook in Samsung’s eigen stijl, met vier tabbladen. Deze zijn bedoeld voor alle contacten, groepen, snelkeuze en je zwarte lijst, een lijst met nummers die je wilt blokkeren. Bij het invoeren van een contact kun je lekker veel informatie kwijt. Het logboek is ook in een standaard Samsung-design gehuld en werkt naar behoren.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II bellen

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II bellen

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II bellen

 

Tijdens een gesprek kun je eigenlijk alles met je Omnia II, als je op de starttoets boven in beeld drukt tijdens een gesprek kom je in het menu terecht en van daar kun je alles doen terwijl het bellen gewoon door gaat. In het belscherm zitten wat toetsen waarmee je het toestel op de luidspreker kunt zetten, het gesprek kunt dempen, het gesprek even in de wacht kunt zetten of een opmerking kunt maken. De belkwaliteit van de Omnia II is prima, we hebben er geen problemen mee gehad in onze testperiode. Hetzelfde geldt voor de ontvangst, maar die is wel gemeten in de Randstad. De ringtones zijn hard genoeg en ook het trilalarm kan er wat van. Leuk is dat als je een oproep ontvangt, er ook een knop in beeld komt om een standaard sms-bericht te versturen en daarmee het gesprek te negeren. Dus als je bijvoorbeeld in een vergadering zit en gebeld wordt, kun je het gesprek weigeren en direct sturen dat je even bezig bent en dus niet in staat bent op te nemen.

Berichten

Screenshot Samsung i8000 Omnia II berichten

De berichtenapplicatie omvat zowel sms’jes als mailtjes, het beginscherm bestaat uit een menuutje waar je kunt kiezen uit sms/mms en al je mailboxen, waarbij de verschillende submappen uitklappen als je op een mailbox drukt. Als je vervolgens een map selecteert krijg je alle berichten die daarin zitten te zien, samen met een knopje waarmee je een nieuw bericht kunt opstellen. Erg jammer is dat Samsung de chat-stijl sms-conversaties die normaal wel in Windows Mobile zitten heeft verwijderd. Als je een bericht aanklikt krijg je het nu gewoon te lezen en een antwoord geven gaat via een apart schermpje. Hierin kun je een bericht typen, ontvangers bewerken en toevoegen en onderaan is een balkje te vinden waarmee je media kunt toevoegen waardoor je bericht in een mms verandert. Bij e-mailtjes kun je hiermee bijlagen toevoegen.

Je kunt in één keer meerdere e-mail-inboxen beheren, er wordt een aantal soorten accounts standaard ondersteund. Het toestel ondersteunt AOL, Yahoo!, Gmail en Exchange mail zonder verdere instellingen en als je een andere account hebt kun je gewoon de pop3- of imap-gegevens invoeren en zo je account gebruiken.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II berichten

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II berichten

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II berichten

 

Browser

De standaardbrowser op de Samsung i8000 Omnia II is Opera Mobile 9.5, Internet Explorer is nog wel aanwezig maar staat standaard niet eens tussen het hoofdmenu en Opera is ook als standaardbrowser ingesteld wat wil zeggen dat alle applicaties aanwezige links via Opera openen. De browser zelf is niet veel veranderd ten opzichte van de vorige toestellen die met deze browser geleverd werden zoals de HTC Touch Cruise II en de HTC Touch Diamond2, maar de prestaties zijn dankzij Samsung’s 667MHz-processor verbeterd. Scrollen over een pagina gaat extreem soepel, zoomen met Samsung’s one-finger-techniek gaat erg goed en navigeren gaat extra makkelijk vanwege het grote scherm. Pagina’s worden redelijk snel geladen en de browser heeft veel extra functies zoals browsen met tabbladen, mobiele weergave en legio instellingen. Je kunt zelfs instellen of je je mobieltje als computer of als telefoon wilt laten herkennen door websites. De browser heeft een Flash-plugin, maar die ondersteunt niet elke versie van Flash. Zo kun je wel filmpjes kijken op de desktopversie van YouTube, maar wordt de videospeler van All About Phones niet ondersteund. Natuurlijk ondersteunt de Omnia II ook auto-rotate in de browser.

Screenshot Samsung i8000 Omnia II browser

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II browser

 

Screenshot Samsung i8000 Omnia II browser

 

Het uithoudingsvermogen is nooit het sterkste punt geweest van Windows Mobile-telefoons en ook Samsung heeft niet de beste reputatie op dit gebied. De Omnia II weet echter een redelijke prestatie neer te zetten met zijn 1500mAh-batterij. Het toestel komt de dag meestal met gemak door en als je hem niet al te intensief gebruikt moet het lukken om de i8000 door twee dagen heen te slepen. Met weinig gebruik zijn we er zelfs van overtuigd dat de Omnia II het drie of meer dagen kan uithouden, iets wat je niet vaak ziet bij een Windows Mobile-telefoon. We zijn erg blij met deze prestaties, aangezien het toestel veel functies en een groot scherm heeft en we dus geen hoge verwachtingen hadden.

Samsung i8000 Omnia II batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters