Sony Ericsson Xperia X10 Mini

De ‘grote’ Sony Ericsson X10 was een schot in de roos van het bedrijf en een tijdje geleden kondigde Sony Ericsson ook een mini-versie van de telefoon aan. In deze review onderzoeken we of ook het kleine broertje van de X10 het in zich heeft om een succes te worden in zijn nieuw aangeboorde segment.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini main

 

Al meteen toen de Sony Ericsson ‘Robyn’ uitlekte werd duidelijk dat het om een kleine versie van de Sony Ericsson Xperia X10 ging. Ook de aankondiging op het Mobile World Congress was een no-brainer. Nadat nog een setje foto’s van de Robyn verscheen, kwam die aankondiging ook daadwerkelijk. De Robyn kreeg de enigszins inspiratieloze maar doeltreffende naam Xperia X10 Mini met zich mee en zou samen met zijn Pro-broertje nog voor de zomer de markt bestormen. Voordat dat gebeurde had het toestel al even een glorieus moment toen hij de Red Dot design-award met zich mee kreeg. Net als bij zijn grote broer is er bij de X10 Mini het een en ander gezegd over het al dan niet krijgen van multi-touch-ondersteuning. Inmiddels ligt de X10 Mini dus in de winkels en is het hoog tijd om hem te onderzoeken, maar niet voordat we de nodige competitie erbij hebben gehaald en nog even langs de positionering van de telefoon gelopen zijn.

De Xperia X10 Mini valt allereerst binnen de XPERIA-lijn van Sony Ericsson en maakt daarnaast ook nog deel uit van de ‘Fabulous Five’. De XPERIA-lijn van Sony Ericsson werd ooit begonnen door de Xperia X1, waarna het eigenlijk een tijd stilgelegen heeft. Sinds september is de Xperia-lijn weer opnieuw begonnen met de X2 en later de Xperia Pureness, X10, X10 Mini en X10 Mini Pro en hiermee is de lijn eigenlijk een beetje tot het premium-merk van Sony Ericsson gebombardeerd, hoewel die vlieger niet helemaal opgaat voor de X10 Mini. Deze is met een prijs van €250,- namelijk erg betaalbaar en dat het toestel binnen de lijn valt heeft er wellicht mee te maken dat hij afgeleid is van de X10. De Fabulous Five moeten Sony Ericsson dit jaar de meeste winst gaan bezorgen en het zijn eigenlijk dé Sony Ericsson-telefoons van dit jaar. Naast de Xperia X10 Mini vallen ook de Xperia X10, Vivaz, Xperia X10 Mini Pro en Vivaz Pro binnen deze lijn. Ondanks deze nauwkeurige plaatsing van de X10 Mini tussen de andere toestellen van Sony Ericsson, begint hij eigenlijk een geheel nieuwe productgroep. Het design en de naam zijn van de X10 geleend, maar de X10 Mini snijdt een geheel nieuwe markt aan als kleine smartphone. Door de prijs is het telefoontje ook meteen een instap-smartphone, die zowel het formaat als de gebruiksvriendelijkheid van een gemiddelde feature-phone overneemt maar wel een stuk geavanceerder is.

Sony Ericsson X10 Mini Pro

 

Sony Ericsson X10 Mini

 

Sony Ericsson X10 familie

 

De Sony Ericsson X10 Mini valt in een eigen markt van goedkope mini-smartphones, wat dus ook betekend dat hij eigenlijk geen directe concurrentie heeft. Geruchten gaan over een HTC-toestel genaam de HTC Aria die in hetzelfde marktsegment terecht gaat komen, maar de kans is groot dat die niet buiten Amerika terecht zal komen. Als we de concurrentie wat breder nemen en het formaat van de Mini even buiten beschouwing laten, dan zijn er echter zat concurrenten waar het toestel tegenaan zal lopen.

De meest directe concurrenten in de categorie goedkope smartphones zijn natuurlijk die die op Android draaien, waarbij het de Samsung Galaxy Spica, HTC Tattoo en T-Mobile Pulse zijn die zich kwalificeren. Alledrie de toestellen zijn ongeveer net zo duur als de X10 Mini en de verschillen zijn, afgezien van het formaat en de interface, niet zo groot. De Spica en de Pulse hebben de standaard Android-inteface die het niet kan opnemen tegen de aangepaste menustructuur van de Mini, maar wellicht is de HTC Tattoo in staat de X10 Mini af te troeven met zijn Sense UI.

Ook concurrerende systemen hebben wel het één en ander te bieden en voor de Symbian-fans zijn er de Nokia 5800 XpressMusic, Nokia 5530 XpressMusic en Nokia 5230, waarvan vooral de laatste opvalt. Zijn prijs/kwaliteit-verhouding heeft hem al een aantal maal tot de eerste plaats in onze telekoopwijzer weten te tillen en hiermee is hij de X10 Mini ook ver voor. Absoluut gezien heeft de X10 Mini echter betere specificaties en ook het besturinssysteem zal voor velen een goede reden zijn om honderd euro extra uit te trekken.

Onder de Windows Phone-vlag zijn er de HTC Touch2 en de Samsung Omnia Lite, die zich beiden qua specificaties redelijk met de X10 Mini van Sony Ericsson kunnen meten. Verder hebben allebei de toestellen ook een mooie aangepaste interface, respectievelijk Sense en TouchWiz. Hiermee wordt de pijn van Windows Phone ook aardig verzacht en gaat de keuze tussen de drie vooral om persoonlijke voorkeuren in design, formaat en interface.

Sony Ericsson X10 Mini

 

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Xperia X10 Mini
Besturingssysteem Android 1.6
Ontwerp
Afmetingen 83x50x16mm
Gewicht 88 gram
Form-factor Tablet
Kleuren Zwart; wit/zwart
Scherm
Diagonaal 2,6″
Type TFT
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 600MHz Qualcomm MSM7227
RAM 256MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 128MB
Energie
Gesprekstijd 240 minuten
Standby-tijd 360 uur
Accu 950mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g
DLNA Nee
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
Videocamera VGA, 640×480 pixels @30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio mp3, wma, aac, wav
Video mp4, wmv
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Google Maps Ja
Navigatie Wisepilot, 1 maand; Google Maps Navigatie
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market, PlayNow
Muziekwinkel PlayNow
Exchange RoadSync
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Ja
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

Sony Ericsson Xperia X10 Mini unboxing

De X10 Mini komt in een standaard vierkant doosje dat strak vormgegeven is. Het ziet er allemaal mooi uit en als je de doos openklapt krijg je de telefoon te zien op een kartonnen ondergrond. Onder dit plateau zitten alle accessoires, in het geval van de Xperia X10 Mini een headset en USB-lader, welke overigens binnen de GreenHeart-lijn valt en dus zuiniger is als de telefoon niet geladen wordt maar de lader wel in het stopcontact zit. Daarnaast zijn er twee extra achtercovers aanwezig, waarvan de kleur verschilt. Ons toestel had overigens alle mogelijke kleuren ter demonstratie, maar die zitten dus niet allemaal in het retailpakket. De X10 Mini wordt ook met een 2GB MicroSD-kaartje geleverd, wat gezien de prijs een prima keuze is wat ons betreft. Verder is de doos afgezien van een aantal boekjes leeg. Voor de prijs van de telefoon zijn we echter zeker tevreden met het pakket en de redelijk goede oortjes en zuinige lader zijn een leuke extra.

Het design is één van de unique selling points van de Sony Ericsson Xperia X10 Mini en het viel bij de jury van de red dot design-awards in ieder geval in de smaak. Ook bij ons heeft het design van de X10 Mini de nodige kudos binnen weten te halen, maar daar zullen we verder niet op in gaan omdat design een kwestie van smaak is. En over smaak valt immers niet te twisten. Waar we wel wat meer over kunnen zeggen is hoe de telefoon in de hand ligt. Ondanks de human curvature is dat niet heel erg goed, want de telefoon is zo klein dat de hoeken in je hand prikken als je hem normaal vasthoudt. In je broekzak is de X10 Mini uiteraard wel erg prettig vanwege zijn geringe formaat, hoewel je hem beter niet in je skinny jeans kunt steken omdat hij aan de dikke kant is. Dit aparte formaat van de telefoon roept wisselende reacties op, maar één ding is zeker: met de X10 Mini val je wel op. De bouwkwaliteit van de X10 Mini is niet geweldig, het toestel kraakt enigszins en is met zijn glanzende plastic snel vies, maar voor het segment waar de telefoon zich in bevind hebben we niets te klagen.

De X10 Mini komt in één basiskleur, maar die is op vele manieren aan te passen. De voorkant en de onder- en bovenkant zijn standaard uitgevoerd in glanzend zwart plastic en daar kun je niets tegen doen, maar de achterkant en de zijkanten kun je in vele kleuren hullen. Standaard worden er drie verschillende covers meegeleverd, waarvan de kleur verschilt. Er zijn in totaal zes kleuren beschikbaar: zwart, wit, zilver, roze, rood en lime. Welke daarvan je met je X10 Mini meegeleverd zult krijgen is echter even afwachten. Mocht je niet tevreden zijn met de meegeleverde kleuren of meer willen, dan is dat echter ook geen probleem. De achterkantjes zijn namelijk voor een tientje per stuk op ebay beschikbaar.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini kleuren

 

De voorkant van de X10 Mini is natuurlijk vooral bezet door het redelijk kleine touchscreen. Daaronder zitten drie knopjes, compleet met icoontje erboven. Tussen deze twee elementen zit nog het Xperia-logo ingeklemd en naast dat logo vinden we boven het scherm de tekst ‘Sony Ericsson’. Net boven dat logo zit een gleuf met de speaker en de proximity-sensor erin en de lichtsensor ernaast.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini voorkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini voorkant detail

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini voorkant detail

 

De achterkant van de X10 Mini loopt dankzij de human curvature in een lichte kromming, waar je overigens weinig van merkt. Bovenin zit de cameralens met daarnaast de speaker en eronder een klein rond ledje. Lager zitten eveneens een aantal logo’s, namelijk die van Sony Ericsson en het Xperia-logo. De gebruikte soort plastic hangt af van de cover die je op je toestel hebt gezet, zo is de roze cover van glanzend plastic dat een beetje goedkoop aanvoelt, terwijl de zwarte cover van hoogwaardig mat soft-touch-plastic gemaakt is.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini achterkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini achterkant detail

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini achterkant detail

 

De rechterkant van de X10 Mini is met twee knopjes uitgerust: een dubbele volumetoets en net daaronder de cameratoets. Verder is deze zijde egaal uitgevoerd in de kleur van de gebruikte cover. De linkerkant is helemaal leeg en is alleen maar egaal de kleur van de gebruikte cover.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini rechterkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini linkerkant

 

De bovenkant van de X10 Mini is ook redelijk clean en bevat alleen een knopje om het toestel aan of uit te zetten. Als gevolg hiervan is de onderkant redelijk vol: daar vind je de twee communicatiepoorten van de telefoon, een gaatje voor de microfoon en een om een koordje aan te hangen. De twee communicatiepoorten zijn een netjes weggewerkte MicroUSB-poort en een 3,5 millimeter jackingang die uitgebouwd is met een gleufje die door sommige accessoires van SE gebruikt wordt om de geluidskwaliteit te verbeteren. De andere poorten, voor je geheugenkaartje en je simkaart, zitten onder de batterijklep van de telefoon verstopt. Deze batterijklep legt overigens geen batterij bloot, die zit namelijk ingebouwd en die kun je dus niet vervangen.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini bovenkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 Mini onderkant

 

Scherm

Het scherm van de X10 Mini is met een doorsnede van 2,55″ voor een touchscreen erg klein te noemen, maar vanwege de aangepaste UI van Sony Ericsson levert dat tijdens het gebruik weinig problemen op. Het schermpje zelf is een kwalitatief redelijk goed TFT-exemplaar dat 16 miljoen kleuren kan weergeven. Deze kleuren worden goed weergegeven en zijn intenser dan op veel andere TFT-schermen. Het scherm heeft echter wel last van een vreemde, blokkerige weergave. Dit zou kunnen komen door de relatief lage QVGA-resolutie, maar zo ziet het er niet uit. Het lijkt er eerder op dat het aantal kleuren van het scherm laag is waardoor hij op een blokkerige manier gradiënten weergeeft, maar ook dat is niet logisch omdat het menselijk oog veel minder dan 16 miljoen verschillende kleuren kan onderscheiden. Wat het ook is, erg storend kunnen we het niet noemen. Onder direct zonlicht presteert het scherm van de X10 Mini iets onder gemiddeld, maar zo erg als veel moderne amoled-schermen is het niet en je kunt er nog mee werken met een beetje moeite.

De touchlaag die over het scherm van de X10 Mini ligt is een capacitieve en hij reageert erg goed. Hij reageert op de kleinste aanrakingen en de standaard handelingen zijn dan ook geen probleem. Jammer is dat de X10 Mini geen multi-touch ondersteund, wat later problemen kan gaan opleveren bij de applicatie-ondersteuning. Nu is het echter nog geen probleem en mis je alleen een aantal handigheden, zoals pinch-zooming in de browser.

Toetsen

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

De X10 Mini heeft voor tekstinvoer natuurlijk eigenlijk een te klein schermpje en het toestel is dan ook niet gezegend met een qwerty-toetsenbordje op het scherm. Dat is erg jammer en maakt het invoeren van tekst sowieso al wat trager omdat het met T9 moet. Daarbij komt nog eens dat deze T9 functie niet de beste is en zeker niet zo goed als we dat kennen van de feature-phones van Sony Ericsson. Veel woorden kent hij niet en de woordkeuze gaat ook niet ontzettend makkelijk. Wat wel erg makkelijk gaat is het switchen tussen tekens, cijfers of letters. Aan beide zijkanten staat een klein balkje waarmee je tussen de verschillende modi kunt wisselen, simpelweg door het balkje het scherm in te slepen. Dit is een slimme vondst en maakt het invoeren van tekens, cijfers of smilies zeker makkelijker. Over de gehele tekstinvoerfunctie van de X10 Mini zijn we echter niet erg te spreken.

De X10 Mini heeft drie hardwareknopjes op de voorkant, die hetzelfde zijn als die van z’n grote broer. Helemaal links zit de menuknop, in het midden de home-knop en rechts is de terug-knop te vinden. Deze knopjes zijn groot genoeg en geven een goede feedback, waardoor ze prima in gebruik zijn. Ook de knopjes op de zijkanten, de cameratoets en de volumetoets, werken prima. De aan- en uit-knop op de bovenkant van de telefoon is echter wat minder fijn, aangezien hij redelijk smal is en niet boven de behuizing uitkomt. Je zult dan ook niet de eerste zijn als je bij het indrukken van de knop op de plastic bovenkant van de telefoon drukt en niet op de knop zelf.

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini draait in principe op Android, maar in het dagelijkse gebruik is daar weinig van te merken. De interface heeft een complete make-over gekregen en lijkt totaal niet meer op de bekende Android UI. Natuurlijk zijn er nog wat elementen van het systeem van Google te herkennen, maar de four-corner-UI van Sony Ericsson zelf overheerst het geheel toch wel. In dit hoofdstuk zullen we deze nieuwe interface, die we nog vaak zullen terugzien, bespreken.

Standby

Het standby-scherm van de X10 Mini lijkt op dat van Android, maar kan maar één widget per scherm weergeven. De snelkoppelingen, contacten en favorieten op het standby-scherm vallen hiermee weg en dat is erg jammer. Een voordeel is dat je een zo goed als onbeperkt aantal standby-schermen tot je beschikking hebt dus te weinig ruimte voor al je widgets zul je niet krijgen. In de vier hoeken van het standby-scherm staan vier zelf te kiezen programma’s, die overigens niet meer in het menu te vinden zijn als je ze ingesteld hebt als snelkoppeling in één van de vier hoeken. Hiermee zijn onze gevoelens over de standby-schermen van de X10 Mini niet geheel positief te noemen, aangezien we de snelkoppelingen, contacten en browserfavorieten toch wel missen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Menu

Ook het menu van de X10 Mini heeft een extreme make-over gekregen en bestaat uit een aantal rasters van 3×3 programma’s. Deze zijn uiteraard helemaal zelf in te delen en tijdens het indelen van het menu kun je ook de vier snelkoppelingen op het standby-scherm van de telefoon kiezen. Zoals gezegd komen deze echter niet meer terug in het menu, wat een flinke misser is wat ons betreft omdat het menu gewoon alle programma’s zou moeten bevatten. Verder werkt het menu, mits je hem goed ingedeeld hebt, wel goed.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Applicatiemenu

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Bij de meeste Android-toestellen is het applicatiemenu een saaie witte popup die soms totaal niet bij de verder mooi aangepaste interface past. Sony Ericsson heeft dit in de X10 Mini beter gedaan en het applicatiemenu bestaat nu uit een popup met een variërend aantal lange knoppen boven elkaar die mooi in stijl zijn met de rest van de interface. Zoals altijd word het menuutje via de menutoets opgeroepen en dat kan even wennen zijn als je geen Android-telefoons gewend bent. Inmiddels is dat geen probleem meer voor ons, maar ook binnen het team van All About Phones was het bij de eerste Android-telefoons die we in handen kregen even zoeken naar de extra opties bij een programma. Dat is echter geen probleem van de X10 Mini an sich en eigenlijk is het na een paar dagen gebruik helemaal geen probleem meer. Uiteindelijk werkt het dan ook best goed en de aanpassingen van Sony Ericsson zijn er mooi bij.

Multi-tasking

Zoals bij elke Android-telefoon kun je probleemloos multi-tasken met de X10 Mini, alleen is er geen echte taakbeheerder aanwezig. Wat je wel bij het toestel vindt is een menuutje met de zes laatst gebruikte applicaties, wat meestal voldoende is. Het vervelende hiervan is wel dat je niet kunt kiezen om alles af te sluiten en hoewel Android applicaties die lang niet gebruikt worden vanzelf afsluit, kan het toestel er soms wel traag van worden. Daarnaast zou het voor het overzicht wel fijn zijn om een taakbeheerder te hebben. Natuurlijk kun je via de Android Market wel een taakbeheerder downloaden, maar we vinden eigenlijk dat dit gewoon in Android aanwezig moet zijn.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Prestaties

De X10 Mini werkt op een 600MHz-processor en daarmee is hij voor standaard handelingen dankzij zijn kleine schermresolutie ontzettend snel. Navigeren door de interface gaan sneller dan bij zijn grote broer en menig ander Android-toestel, maar bij zware applicaties is het toestel uiteraard iets minder snel. Dat is echter geen probleem en in combinatie met het kleine aantal vastlopers dat we met de X10 Mini ervaren hebben zijn we erg tevreden over de prestaties van het toestel.

Klein maar fijn is meestal niet van toepassing op een ingebouwde speaker van een telefoon. Bij de X10 Mini is dat echter zeker niet het geval en ook de rest van de muziek-features mogen er zijn. In dit hoofdstuk komt alles langs en bespreken we hoe de videospeler werkt.

Muziekspeler

In tegenstelling tot zijn grote broer heeft de X10 Mini geen mediascape en dus een losstaande muziekspeler. Deze is overgens wel helemaal in dezelfde stijl als de mediascape van de X10 en ook de infinite-button is aanwezig. Als je op deze drukt kom je in een schermpje in landschapsmodus waar meer informatie over de artiest te vinden is. Als je op het omgeklapte hoekje klikt komt hetzelfde schermpje voor YouTube tevoorschijn en nog een druk op het losse hoekje brengt je bij gerelateerde nummers in de PlayNow-winkel. Hiermee heb je alle gerelateerde informatie binnen handbereik en het is een leuke manier om nieuwe muziek te vinden. Het afspeelscherm bestaat uit een grote albumart in het midden en drie ronde knoppen daaronder. Deze zijn uiteraard voor de bediening en worden nog wat lager vergezeld door een balkje dat de voortgang aangeeft. Bovenin zitten in de twee hoeken twee ronde knopjes waarmee je de huidige afspeellijst en de muziekbibliotheek kunt oproepen en daarmee houden de functies van de muziekspeler ook meteen op. Een equalizer is niet aanwezig en afgezien van de ‘shuffle alles’ knop in de bibliotheek zijn zelfs een shuffle- en herhaalmodus niet op het toestel te vinden. De interface straalt echter wel simplicity uit en voor een toestel in dit segment zijn de tekortkomingen overkomelijk en is simplicity misschien wel belangrijker.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

De kwaliteit van de speakers in het toestel is opvallend goed. De bas is erg goed te noemen voor een telefoon en het geluid is daarnaast lekker helder. Heel hard geluid komt er niet uit, maar ook op het maximale volume klinkt hij nog goed en dat is belangrijker dan die paar decibel extra wat ons betreft. Door de headset komt er ook redelijk goed geluid uit de X10 Mini, maar jammer is dat dit niet te tunen is middels een equalizer.

FM radio

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Een andere belangrijke verandering ten opzichte van de ‘grote’ X10 is dat er in de mini-versie wel een FM radio aanwezig is. Ook hier staat simplicity voorop en zijn de functies beperkt. De kern van de applicatie wordt gevormd door een grote verticale balk waarop, nadat je de boel gescand hebt, alle beschikbare frequenties te vinden zijn. Zo’n frequentie selecteer je door er simpelweg op te klikken en direct nadat je dat gedaan hebt komt er een knopje naast te staan waarmee je de zender tot favoriet kunt bombarderen. Als je dat eenmaal gedaan hebt dan kun je door de pijltjes die in de twee rechter hoeken van het scherm staan door je favorieten bladeren en dit werkt allemaal heel makkelijk. RDS is ook beschikbaar in de vorm van een paar kleine lettertjes naast de frequentie in de balk en hiermee is de radio niet uitgebreid, maar wel compleet en ontzettend gebruiksvriendelijk.

TrackID

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Natuurlijk is de X10 Mini ook uitgerust met het programma TrackID, al tijden Sony Ericsson’s trots. Een aantal jaar geleden introduceerde Sony Ericsson dit muziekherkenningsprogramma op haar telefoons en langzamerhand heeft iedereen het overgenomen. De TrackID in de Xperia X10 Mini is aangepast naar de graphics van het toestel en functioneel enigszins anders dan van andere toestellen. Als je een nummer herkend hebt kun je hem direct downloaden uit PlayNow, meer functies zoals we die van de X10 kennen zijn niet beschikbaar. Zoals altijd gaat het herkennen via de database van Gracenote en de meeste populaire nummers worden dan ook wel herkend. Wat minder bekende nummers, die eigenlijk belangrijker zijn voor een dergelijke applicatie, worden niet altijd herkend helaas.

Video playback

De X10 Mini heeft een eigen videospeler die opnieuw ontzettend simpel is. Als je hem opent krijg je een lijstje met beschikbare filmpjes te zien, die je kunt afspelen door erop te drukken. Daar houdt de functionaliteit van de speler ook mee op en daarmee is de speler wel wat karig. De beperkte video-ondersteuning maakt dit af. Het toestel kan namelijk mp4- en 3gp-filmpjes afspelen in een resolutie kleiner dan 720p en that’s it. We zijn dus niet echt tevreden over de video-functionaliteiten van de X10 Mini, maar gezien het segment van het toestel en het kleine schermpje vergeven we Sony Ericsson dit.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

De X10 Mini heeft een 5-megapixelcamera met autofocus en flitser en neemt filmpjes op in VGA-resolutie. Hiermee heeft het toestel op papier een gemiddelde camera, maar zoals je waarschijnlijk wel weet zegt dat bij een camera vrij weinig. In dit hoofdstuk zullen we de prestaties van de camera onder de loep nemen en de galerij waar al je foto’s in terecht komen bespreken.

Foto

Ook de camerainterface van de X10 Mini bestaat uit een scherm dat in de vier hoeken van het scherm wat knoppen heeft. Ook her geldt weer simpel maar niet uitgebreid en naast de vier hoeken, die staan voor flits, galerij, foto/video en scènes, zijn er dan ook geen functies aanwezig. Geo-tagging is er wel, maar dat kun je alleen bedienen door de locatieservices op je toestel helemaal aan of uit te zetten. De interface werkt verder wel heel simpel en prettig, maar iets meer functies had wel gemogen.

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

De foto’s die de X10 Mini weet te schieten zijn heel aardig. Indoor hebben foto’s een beetje last van bewegingsonscherpte, maar buiten hebben de foto’s mooie kleuren en lekker wat detail. Ook de ruis is mooi onderdrukt gebleven en uit onze praktijktest bleek dat de telefoon het erg goed deed tegen één van de beste 5-megapixelcameratelefoons op dit moment, de Sony Ericsson C901. De foto’s links zijn van de X10 Mini en de foto’s aan de rechterkant zijn geschoten door de GreenHeart-versie van de C901.

Camerasample Sony Ericsson X10 Mini

 

Camerasample Sony Ericsson C901 GreenHeart

 

Camerasample Sony Ericsson X10 Mini

 

Camerasample Sony Ericsson C901 GreenHeart

 

Camerasample Sony Ericsson X10 Mini

 

Camerasample Sony Ericsson C901 GreenHeart

 

Camerasample Sony Ericsson X10 Mini

 

Camerasample Sony Ericsson C901 GreenHeart

 

Video

Sony Ericsson heeft wat filmpjes betreft nooit echt goed te boek gestaan, maar met haar Vivaz heeft het bedrijf een goede stap gezet en hoewel de X10 Mini een stapje terug is zijn ook de filmpjes van het toestel best oké. De VGA-filmpjes worden met een framerate van 30fps geschoten en zien er redelijk uit. De kleuren zijn een beetje té levendig en veel licht is een probleem, maar als het licht wat minder is dan zijn er redelijk veel details in de filmpjes aanwezig en zijn ze overall redelijk goed.

Galerij

Onder het kopje album in het menu heeft de X10 Mini een enigszins beperkte galerij beschikbaar. Heb basisscherm bestaat uit een raster van 3×4 thumbnails van je laaste foto’s en video’s. Deze zijn overigens opgedeeld per maand, waarbij de maand over elke eerste thumbnail van de maand komt te staan. Als je een thumbnail aanklikt krijg je de afbeelding groot te zien met de bekende four-corner knopjes erbij. In dit geval zijn het er maar drie, die dienen om de foto te verwijderen, te uploaden of verzenden of in te stellen als achtergrond. Ondanks het gebrek aan multi-touch is de zoom-functie erg slim bedacht. We kenden het al van Samsung, maar hier werkt het een stuk beter dan bij bijvoorbeeld de Jét. Het idee is dat je je vinger even op het scherm houdt en dan naar beneden schuift om uit te zoomen en naar boven om in te zoomen. Dit werkt erg lekker en is een mooie oplossing, hoewel hij wel in de categorie beter goed gejat dan slecht bedacht hoort.

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini heeft een, voor Android-begrippen, aparte schermresolutie met zijn QVGA-schermpje en daarmee was er wat te doen over niet ondersteunde applicaties in de Android Market. Daar zullen we later nog even op terug komen, maar in ieder geval kunnen we al vertellen dat er genoeg op het toestel staat waar je jezelf de eerste tijd mee kunt vermaken. Ook uit die categorie zullen er enige apps langskomen in dit hoofdstuk.

Android Market

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle beschikbare applicaties mooi overzichtelijk weergeeft. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Zo kun je dus gemakkelijk zien wat er nieuw is en wat andere mensen veel gebruiken. Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten.

De Android Market zelf is inmiddels gevuld met meer dan 70.000 applicaties, maar voor de X10 Mini zijn er vanwege zijn aparte resolutie een stuk minder aanwezig. Dat betekent trouwens niet dat er veel belangrijke applicaties missen en je hebt nog steeds tienduizenden apps waar je uit kun kiezen, maar er zijn wel een aantal applicaties die de X10 Mini moet missen ten opzichte van andere Android-telefoons. De prijzen van de Android Market zijn erg schappelijk, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Timescape

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

In tegenstelling tot Mediascape, is Timescape wel gewoon beschikbaar in de X10 Mini. De applicatie is iets minder uitgebreid dan die van de grote broer van het toestel en is met de four-corner UI een beetje aangepast naar de grootte van het scherm, maar in essentie is het nog allemaal hetzelfde.

De basis van Timescape is een aantal ‘Splines’, die staan voor veel zaken op het toestel. Er zijn Splines voor gemiste oproepen, berichten, Twitter, Facebook en Hyves en er is een grote ‘hoofd-Spline’. Hier wordt alle informatie van de Splines samengevoegd op chronologische volgorde. Je kunt eventueel één of meer Splines weglaten of gegevens van één of meerdere Splines niet in de hoofd-Spline weergeven. Een Spline bestaat uit een aantal tegels die in een lichte bocht onder elkaar gerangschikt zijn. De middelste tegel komt wat groter naar voren en daarop kun je meer informatie lezen. In tegenstelling tot bij de X10 zijn de verschillende Splines via een knopje te benaderen en kun je dus niet tussen de verschillende informatiestromen heen en weer schuiven. De mooie animaties hier ontbreken dan ook. Iets anders wat ontbreekt is de infinite-button. Wel kun je, mits gekoppeld, naar de contactpagina gaan, waar op zijn beurt weer een infinite-button te vinden is. Deze geeft alle communicatie met die persoon in Timescape weer. Op ons toestel ontbrak Hyves-ondersteuning overigens, dus die zul je in de screenshots niet terug zien komen. Nederlandse retail-toestellen krijgen dit wel, mocht je de telefoon via een webwinkel kopen die hem importeert dan zal hij deze functie ook missen.

Behalve de informatie op je Splines lezen, kun je ook zelf updates posten. Dit doe je via de menuknop en dan kun je Hyves, Twitter en Facebook tegelijk updaten. Natuurlijk kun je ook één of meerdere netwerken links laten liggen, via de knop ‘services selecteren’ die verschijnt als je een update typt. Een druk op een geselecteerde tegel brengt je daarnaast naar de betreffende applicatie, of in het geval van Twitter, Facebook en Hyves naar de betreffende site in de browser. Dit is jammer, aangezien het toch wel erg makkelijk en een stuk sneller zou zijn geweest als je in Timescape direct kan antwoorden, profielen bekijken, directe berichten sturen enzovoorts. Dit gaat nu allemaal via de browser en dat ziet er niet alleen veel minder strak uit, het is ook nog eens trager. Wel worden een aantal 3rd party programma’s ondersteund waar je de tegels naar kan doorsturen, zo kun je bijvoorbeeld bij het drukken op een twitter-tegel Twidroid openen in plaats van de browser.

Over het algemeen zijn we zeker over het concept van Timescape erg te spreken. Echt alles komt er samen en het is nog makkelijk uit elkaar te houden ook en dat hebben we bij nog geen andere producent gezien. De uitwerking is echter wat minder, want zeker met betrekking tot Hyves, Twitter en Facebook is Timescape wel erg beperkt. Als Sony Ericsson hier een volledige social-networking-client van zou maken dan zou de applicatie helemaal geweldig zijn, maar het begin is er alvast.

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

RoadSync

Dat de X10 Mini niet op Android 2.x draait maar op versie 1.6 brengt als gevolg met zich mee dat er geen standaard synchronisatie-functie is voor Exchange. Bij de X10 had Sony Ericsson dat opgelost met Moxier, de X10 Mini krijgt in plaats daarvan RoadSync mee. Het idee is precies hetzelfde: je voert je gegevens in en krijgt dan in speciale RoadSync-applicaties je mail en agenda binnen. De mail-applicatie is overzichtelijk en handig en dat geldt ook voor de agenda-app, die overigens een exacte kopie is van de standaard agenda van Android. Een voordeel van RoadSync boven Moxier is dat je contacten wel gewoon in de telefoon terecht komen, waardoor je de integratie met onder andere Timescape niet misloopt. Ideaal is het nog steeds niet, maar het is een redelijke oplossing en best uit te houden die laatste maanden tot het toestel een update naar Android 2.1 krijgt.

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

WisePilot

Net als een groot aantal andere Sony Ericsson-telefoons, komt de Sony Ericsson Xperia X10 Mini met een licentie voor één maand van WisePilot, een bekend navigatieprogramma voor eigenlijk alle platforms. Een nadeel is dat WisePilot kaarten van internet haalt en dus niet zonder internetverbinding gebruikt kan worden, waardoor het programma als navigator in het buitenland, waar je hem het meeste nodig hebt, zo goed als onbruikbaar is. Mocht je het programma daar wel gebruiken, dan kunnen de kosten vanwege de hoge roaming-tarieven weleens hoog oplopen. De GPS-ontvanger in de X10 Mini is ontzettend snel te noemen; zelfs voor de eerste keer was de fix binnen een minuut gevonden en ook binnenshuis gaat het vinden van een fix soepeltjes.

WisePilot zelf heeft een mooie interface die bedient wordt met grote knoppen en dus ook in een houdertje makkelijk te bedienen is. Daarnaast ziet alles er strak uit en zijn er heel wat extra services aanwezig, zoals flitsers, verkeersinformatie en zelfs het weerbericht. Ook een ingebouwde bedrijvengids en telefoongids zijn van de partij, alleen werken die momenteel alleen voor Denemarken, Noorwegen, Zweden en Duitsland. Het navigatiescherm ziet er strak uit en bevat de meeste informatie en mocht je meer willen weten dan zijn er ook nog wat uitbreidingen zoals een erg uitgebreide rittencomputer. Ook POI’s zijn natuurlijk van de partij, hoewel er redelijk wat in de database ontbreekt. Ondanks dat zijn we erg tevreden over WisePilot en de GPS-functies van de X10 Mini, alleen is het jammer dat de meegeleverde licentie maar voor een maand geldig is.

Dankzij Google zelf kun je nu echter makkelijk toch gratis navigeren als je licentie voor WisePilot verlopen is, aangezien ook op de X10 Mini Google Maps Navigatie beschikbaar is. Dit programma is pas in Nederland geactiveerd en werkt ook op de X10 Mini prima. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is even een update voor Google Maps downloaden uit de Android Market, waarna je WisePilot kunt vervangen met een prima gratis alternatief.

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

Games

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini komt met twee verschillende spelletjes erop, waarvan ééntje een demo is en de ander een volledig spel. De demo is Edge, een spelletje dat we inmiddels kennen van de Samsung Wave. Het andere, volledige spelletje was nieuw voor ons en heet Peggle. Dit is een soort combinatie van een flipperkast en Block Breaker. In plaast van dat je van onder een balletje hoog houdt moet je van boven een balletje gooien. Het is de bedoeling om alle rode balletjes kapot te krijgen, waarna je het level gewonnen hebt. Je hebt een beperkt aantal balletjes, maar die kun je verhogen door bijvoorbeeld het balkje dat onder het level heen en weer gaat, weer een element van Block Breaker, te raken. Het spel is niet heel bijzonder, maar je kunt je er wel even mee vermaken en het is een redelijk creatieve fusie tussen twee bestaande games.

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony ericsson Xperia X10 Mini

 

De Sony Ericsson Xperia X10 Mini is en blijft, al denken de meeste voorbijgangers die je met de telefoon in je hand zien iets anders, een telefoon. Dat betekent ook dat deze functie in orde moet zijn en hoewel dat vaak zo is, geldt dat niet voor alle telefoons. In dit hoofdstuk zullen we uitzoeken in welke groep de X10 Mini valt.

Telefoon

De telefoon-applicatie van de X10 Mini zit ongeveer zo in elkaar als de standaard applicatie van Android, alleen is de lay-out wat veranderd en zijn de contacten afgesplitst. De kern van de applicatie bestaat nu dus uit twee tabbladen: een logboek en een toetsenbord. De kernfuncties van die tabbladen spreken uiteraard voor zich en bieden ook geen extra functies. Helaas is ook smart-dialing niet aanwezig. Dat geldt overigens helemaal niet voor de contactenapplicatie, die flink opgeleukt is. Ook hier bestaat de basis uit twee tabbladen, één voor alle contacten en één voor je favorieten. Je kunt makkelijk in je contacten zoeken en uiteraard is synchronisatie mogelijk met Google, Sony Ericsson of Exchange. Contacten ondersteunen de standaard invoervelden, waaronder werk, adres, meerdere nummers, email en ook de mogelijkheid om gesprekken direct naar je voicemail door te sturen. Handig is hier echter de koppeling met Twitter, Hyves en Facebook, waarna je via de infinite-button direct alle communicatie met de betreffende contact via de genoemde netwerken, mail, sms en telefoon via Timescape te zien krijgt.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Bellen gaat, zoals gewoonlijk, erg makkelijk. Het gemis van smart-dialing en een bel-toets is niet heel handig, maar daar is zeker mee te leven. Het bel-schermpje bevat een foto van degene met wie je belt als deze voor handen is en vier knopjes in de hoeken. Met de ene kun je het toetsenbordje oproepen, een andere dient om de speaker aan te zetten, de derde is om het gesprek te muten en de laatste beëindigt je gesprek. Je kunt tijdens een gesprek gewoon door de hele interface van het toestel bladeren. Als je dat doet zal er een sneltoets naar je gesprek op de standby-schermen terecht komen en ook de statusbalk geeft aan dat je in gesprek bent. De ontvangst is goed, ringtones zijn erg hard en de gesprekskwaliteit is over het algemeen goed. Het enige probleem is dat de microfoon door het kleine formaat van de telefoon relatief ver van je af is als je aan het bellen bent waardoor je soms wat minder goed te verstaan bent.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Berichten

De sms-applicatie van de X10 Mini is weinig aangepast en ziet er alleen grafisch net iets anders uit. Het beginscherm is een lijst van je conversaties met boven een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Bij het schrijven van een bericht krijg je een chat-schermpje voorgeschoteld waar je een nummer en een bericht kunt invullen waarbij je in het midden de conversatie ziet. Ook een knop om media toe te voegen en je bericht zo in een mms te transformeren is aanwezig. Dit werkt allemaal erg gemakkelijk, maar een flinke tegenvaller is toch wel het niet zo prettige toetsenbord.

Er zijn maarliefst drie mail-applicaties aanwezig op de X10, een Gmail-app, een reguliere mail-applicatie en de mail-applicatie van RoadSync waar we het in het vorige hoofdstuk al even over hadden. Deze laatste is bedoeld voor Exchange, de mail-app werkt met internet mail zoals pop3 en imap en de Gmail-applicatie is, zoals de naam al zegt, voor Gmail-adressen. Het invullen van accounts gaat lekker en de mail-applicaties zijn stuk voor stuk handig in gebruik. Alleen automatisch updaten van je mail geeft nog weleens wat problemen, dus voor sommige accounts zul je dit handmatig moeten doen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

 

Browser

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Mini

In de browser van de Sony Ericsson Xperia X10 Mini worden alle onderdelen van de gemiddelde website goed weergegeven en het werkt erg soepel. De browser ondersteund flash tot op zekere hoogte, waarbij de meeste flash-elementen gewoon weergegeven kunnen worden. Sommige flash-formaten worden echter niet ondersteund en zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om flash-filmpjes op AAP te bekijken met de X10 Mini. Op de Acid3-test scoort de telefoon zoals elk Android-toestel een indrukwekkende 93 punten. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina is erg makkelijk. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen. Alleen zoomen werkt niet zo lekker. Multi-touch wordt niet ondersteund en ook de one-finger-zoom die we kennen uit de galerij is niet aanwezig in de browser. Zoomen zal je dan ook met de twee zoom-toetsen op het scherm moeten doen. De browser ondersteunt verschillende tabbladen, wat het browsen erg vergemakkelijkt. Naar een site surfen of zoeken op Google gaat via het menu en ook de url van de pagina die je bekijkt opzoeken moet via de ‘www-knop’ in het menu. Ook een download-manager is aanwezig. Één minpuntje is dat de browser bij het laden van hele grote pagina’s nog weleens de neiging heeft om zichzelf af te sluiten.

Zoals het formaat van de X10 Mini al doet vermoeden zit er geen gigantische batterij in. Dit geldt zowel op papier als in het dagelijks gebruik. Er zit een ingebouwde batterij in de X10 Mini met een capaciteit van 950mAh, die het toestel nipt door de dag heen weet te slepen bij intensief gebruik. Zie hieronder onze inschattingen op dit gebied in tabelvorm.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 950mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Sony Ericsson Xperia X10 Mini batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters