Sony Ericsson Xperia X10

Vorig jaar kondigde Sony Ericsson de Xperia X10 aan en meteen was de telefoon al goed voor flinke opschudding. De telefoon is de eerste Android-telefoon van Sony Ericsson en moet het merk weer uit de rode cijfers halen. In deze review ontdekken we of de telefoon daar ook echt toe in staat is.

Sony Ericsson Xperia X10 overzichtsfoto

 

De Sony Ericsson Xpena X10, die al bijna een jaar bekend is onder codenaam Rachael, is met gemak een van de meest besproken toestellen van het afgelopen jaar. Al op 5 juli 2009 kwam de eerste afbeelding van het toestel online, waarna talloze geruchten volgden. De eerste live-foto’s van de Rachael lekten meer dan twee maanden later pas uit, waarbij nog veel twijfel bestond of deze wel echt waren. Toen in de weken daarna nog meer foto’s uitlekten begon men wat meer in de echtheid van de foto’s te geloven. Het toestel werd, nog voor de aankondiging, per ongeluk bevestigd door een foutje in de teaser-site voor de aankondiging die de codenaam van de telefoon waar het om ging bloot legde; inderdaad, Rachael. Een aantal dagen later, op 3 november 2009, was het dan eindelijk zo ver: de Sony Ericsson Xperia X10 werd aangekondigd. Dat het toestel nog niet helemaal af was, bleek wel uit het feit dat het toestel pas twee weken later, op 17 november, aan de pers getoond werd. Ook wij kregen een kijkje op de X10 en waren, afgezien van wat bugs, erg tevreden met de telefoon.

In de periode nadat de hele wereldpers de X10 gezien had, waren de onduidelijkheden echter zeker niet de wereld uit, wat resulteerde in nog een hele nieuwsstroom omtrent de telefoon. De grootste onduidelijkheid, die eigenlijk nog steeds niet uit de wereld geholpen is, ging om een Android 2.x-update. Want hoewel Sony Ericsson aan veel journalisten, waaronder ons, op de 17e bevestigd had dat de X10, die voorlopig op Android 1.6 draait, een update naar versie 2 zou krijgen, was lang niet iedereen overtuigd. Daarnaast was er nog onzekerheid over wanneer de update zou plaatsvinden en of deze voor de aanvang van de verkoop zou komen. Dat laatste is inmiddels bekend, aangezien het toestel zo langzamerhand met Android 1.6 de winkels aan het bereiken is, maar wanneer de update komt weten we nog steeds niet. Geruchten gaan dat het toestel meteen een update naar Android 2.2 zal krijgen en dat dat pas in de tweede helft van dit jaar gebeurt. Een andere grote vraag was, zoals wel vaker, wanneer het toestel dan verkrijgbaar zou zijn. Sony Ericsson hield het officieel op Q1, maar in november toonde haar eigen webshop dat de release al in februari zou plaatsvinden. Daarna ging het gerucht dat de telefoon in maart op de markt zou komen en dat is net gelukt. Net voor het einde van maart lag de telefoon in sommige markten in de winkels en in Nederland beginnen de distributeurs het toestel zo langzamerhand uit te leveren op dit moment.

Dat er zoveel over de X10 geschreven is moet bijna wel betekenen dat het toestel erg belangrijk is voor Sony Ericsson, en dat is in dit geval zeker waar. Dit bleek eigenlijk meteen bij de release al, maar werd nog eens versterkt toen in januari bekend werd dat het marketingbudget voor de telefoon niet mis is. Tijdens het Mobile World Congress anderhalve maand geleden werd dat helemaal duidelijk, toen het toestel werd opgenomen in de zogenaamde ‘Fabulous Five’, waaruit we eerder al de Vivaz recenseerden. De vraag blijft dan natuurlijk nog wel waarom het toestel zo belangrijk is. Dit komt enerzijds omdat het de eerste Android-telefoon van Sony Ericsson is en omdat Android zowel wereldwijd als binnen het portfolio van Sony Ericsson een erg belangrijke speler is en voorlopig zal blijven. De toevoeging van Android aan het portfolio van de Zweeds-Japanse joint-venture moet eindelijk de rode cijfers die het bedrijf al tijden neerzet weer zwartverven en de X10 is daar zeker een belangrijke factor in als vlaggenschip. Daarnaast gaf de X10 de aftrap voor het zogenaamde ‘UX’ van Sony Ericsson. Deze term, die staat voor User eXperience, moet aangeven dat Sony Ericsson, net als HTC, LG en Samsung, de interfaces van haar toestellen steeds verder naar elkaar toe zal laten groeien, onafhankelijk van het platform. Dit zien we al op de Vivaz, die grafisch veel weg heeft van de X10. Ook de goedkopere Elm en Hazel, die eveneens met dezelfde graphics uitgerust zijn ondanks hun totaal andere karakter, tonen dit fenomeen. Hier horen ook de twee ‘signature applications’ bij, genaamd Timescape en Mediascape, die hun intrede doen op de X10 en later ook naar andere platformen moeten komen. Tot slot introduceerde de X10 de zogenaamde ‘Human Curvature’, die we ook door het hele assortiment van Sony Ericsson zullen zien terugkomen. Dit houdt in dat de telefoon licht gebogen is naar de hand, waardoor hij lekkerder In de hand ligt en dus prettiger in gebruik is.

Al voordat het toestel op de markt lag, was hij erg in trek. Op events was het toestel dé eyecatcher van de Sony Ericsson-stand. Het ging zelfs zo ver dat er onlangs bij Sony Ericsson Nederland is ingebroken, hoogstwaarschijnlijk met als reden de X10. De populariteit van de X10 uitte zich echter ook op positievere manieren, bijvoorbeeld het aanzoek van Google om de X10 tot Google Phone te bombarderen. In deze review zullen we dan ook bekijken of de X10 al deze ophef echt waard is en of hij wat ons betreft in staat is Sony Ericsson weer winstgevend te maken.

Sony Ericsson Xperia X10

 

Sony Ericsson Xperia X10

 

Sony Ericsson Xperia X10

 

Sony Ericsson Xperia X10

 

Sony Ericsson Xperia X10

 

Grote schermen zijn hot en Snapdragon-processoren zijn hot. En een telefoon die beide factoren heeft ziet er, afgezien van het besturingssysteem, qua specificaties eigenlijk vaak hetzelfde uit. Dat zorgt er dan ook voor dat de X10, die toevallig die twee factoren bezit, erg veel concurrentie te verduren krijgt. Als meest directe concurrent dient zich de HTC Desire aan, die uitgerust met een flink AMOLED-scherm en Android 2.1 uit de doos het de X10 nog weleens erg lastig kan gaan maken. Aangezien wij ook dit toestel binnenkort zullen reviewen, zullen we de twee ook nog eens uitgebreid vergelijken binnenkort, maar daarover later meer. Een andere redelijk directe concurrent is de Google-versie van de Desire: de Google Nexus One, maar die is in Nederland alleen via import verkrijgbaar.

Net wat verder weg, of het nou qua specificaties of releasedatum is, zijn de Acer Liquid en Samsung i9000 Galaxy S. De Liquid, die met zijn flinke scherm, Snapdragon-processor en erg competitieve prijskaartje de X10 wil aanvallen, heeft net wat mindere specs. De Galaxy S is qua specificaties flink opgewassen tegen de X10, maar ligt voorlopig nog niet in de winkels.

Mocht je geen Android willen, dan zijn er ook op het Windows Phone-platform en op Bada nog nabije concurrenten aan te wijzen. Ook hier verzorgd Acer een goedkope oplossing met groot scherm en snelle processor, namelijk de Acer neoTouch. HTC maakt het Sony Ericsson wederom lastig met zijn ultieme Windows Phone in de vorm van de HD2. Samsung ligt nog dwars met zijn Wave, een krachtige Bada-smartphone die ook nog even op zich laat wachten.

Conclusie: de X10 gaat het ontzettend moeilijk krijgen op de huidge telecommarkt. Of het toestel goed genoeg is om zijn concurrentie achter te laten, zullen we daarom in deze review onderzoeken.

Sony Ericsson Xperia X10

 

Sony Ericsson Xperia X10

 

Sony Ericsson Xperia X10

 

Sony Ericsson Xperia X10

 

Sony Ericsson Xperia X10

 

Algemene gegevens
Merk Sony Ericsson
Type Xperia X10
Besturingssysteem Android 1.6
Ontwerp
Afmetingen 119x63x13 millimeter
Gewicht 135 gram
Form-factor Tablet
Kleuren Zwart; wit
Scherm
Diagonaal 4″
Type TFT
Resolutie WVGA, 480×854 pixels
Aantal kleuren 65.536
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm QSD8250 Snapdragon 1 GHz
RAM 384MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 1GB
Energie
Gesprekstijd 600 minuten
Standby-tijd 425 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 8MP, autofocus
Flitser LED
Videocamera WVGA, 480×800 pixels @30fps
Radio Internetradio
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, m4a, wma, wav, midi
Video mp4, 3gp, wmv
Audiouitgang 3,5mm jack
Extra’s
GPS aGPS
Digitaal compas Ja
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel PlayNow

Sony Ericsson Xperia X10 unboxing

De Sony Ericsson Xperia X10 wordt geleverd in een langwerpig doosje dat qua formaat goed binnen de perken gehouden is. Op de doos staat een grote foto van het toestel met daarachter een zwart-wit-versie van de blauwe golven die je door de hele interface van de X10 terugvindt. Als je de bovenkant van de doos afhaalt staat de onderliggende laag, waar de telefoon opligt, helemaal vol met infinity-pictogrammen. Onder deze laag zit het accessoirepakket dat voor een telefoon van €500 redelijk beperkt is. Er is een matige headset aanwezig, een USB-lader en een hoeveelheid boekjes. Als prettige extra zit er in het toestel een 8GB-geheugenkaart, maar voor het segment van de X10 was een hoesje of Sony Ericsson’s speciale FM-radio-headset erbij wel wenselijk geweest. Desalniettemin zijn we niet ontevreden over het pakket, dankzij de 8GB-geheugenkaart.

De Xperia X10 is zeker geen kleintje, qua afmetingen is de telefoon zelfs één van de grootste telefoons tot nu toe. Dit geldt trouwens alleen voor de lengte en de breedte, want de dikte is met 13mm prima en dat merk je ook. Het toestel is, mits je een grote broekzak hebt, redelijk prettig In je zak. In je hand is de X10 toch wel heel erg groot en dat maakt het bijvoorbeeld lastig om de bovenkant van het scherm goed te bereiken met één hand. De telefoon ligt trouwens wel goed in de hand, mede dankzij de lichte kromming in het toestel die Sony Ericsson zo mooi als ‘Human Curvature’ benoemd. Bij de X10 houdt dit vooral in dat de onderkant iets dunner is en de zijkanten goed afgerond zijn, waardoor de telefoon erg prettig vasthoud. De bouwkwaliteit van het toestel valt, ondanks huiverige berichten die op het net circuleren, mee. De onderkant is een heel klein beetje draaibaar ten opzichte van de bovenkant en kraakt als je dat doet wat. Zonder opzet zal dat echter nauwelijks of niet gebeuren, dus erg problematisch is het niet. De chromen finish aan de zijkant doet daarnaast wat goedkoop aan, maar verder zit het toestel erg robuust in elkaar en geeft hij toch wel een goed gevoel mee.

De kleuren waarin de X10 uitgebracht zal worden zijn zwart en wit, waarbij de enige overeenkomst zit in de chromen afwerking aan de zijkant en de fysieke toetsen van de telefoon. Verder is de zwarte versie aan de voorkant glanzend zwart en aan de achterkant mat zwart, terwijl de witte versie helemaal glanzend wit is.

De voorkant van de X10 wordt, uiteraard, door het gigantische 4”-scherm in beslag genomen. Daar omheen zit overal een glanzende zwarte rand met aan de bovenkant een status-lampje en een nabijheidssensor erin verborgen. Ook het SE-logo is daar te vinden en daarboven zit een kleine inham voor de gespreksspeaker. Onder het scherm zitten drie knopjes: een terugknop, een home-knop en een menuknop. Deze zijn een beetje gevormd met een knik, die ook onder de toetsen zit als afloop naar de onderkant en dit soort kleine details geven de X10 een uniek design mee dat zich goed weet te onderscheiden van de meeste full-touch-telefoons.

Sony Ericsson Xperia X10 voorkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 voorkant detail

 

Sony Ericsson Xperia X10 voorkant detail

 

Sony Ericsson Xperia X10 voorkant detail

 

De achterkant van de Xperia X10 is redelijk clean en heeft eigenlijk één streep in het midden. Hier zitten achtereenvolgens de camera, de flits, het Xperia-logo en het Sony Ericsson-logo, die met z’n allen bijna de volledige lengte van de X10 vol weten te krijgen.

Sony Ericsson Xperia X10 achterkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 achterkant detail

 

Sony Ericsson Xperia X10 achterkant detail

 

Ook de zijkanten van de X10 dragen bij aan het unieke design van de telefoon en geven, hoewel het in werkelijkheid best mee valt, het gevoel dat de X10 erg krom is. Er loopt een gekromde chromen band overheen en de afronding naar de achterkant van het toestel wordt naarmate je hoger komt steeds scherper, wat er samen redelijk krom uitziet. Inhoudelijk zijn de zijkanten niet heel interessant, de linkerkant heeft twee gaatjes waarvan er eentje onderdak biedt aan de microfoon, terwijl de ander bewoont wordt door de speaker van de X10. De rechterkant heeft de gebruikelijke toetsen: een cameratoets onderaan en een volumetoets bovenaan.

De onderkant van de X10 bevat het lusje waar je een keycord aan kunt bevestigen, die meteen wat ruimte vrijmaakt om de batterijklep aan los te trekken. Ook deze dragen bij aan het karakteristieke design van de X10 vanwege hun aparte vorm en opvallende implementatie. De bovenkant lijkt een beetje de plaats te zijn waar Sony Ericsson alles wat nog nodig was weg heeft willen stoppen. Ten eerste is er de audiouitgang in het midden, die niet erg opvallend in het midden is geplaatst. Daarnaast zit een grote power-button die wel flink opvalt door zijn contrasterende kleur. Aan de andere kant zit de MicroUSB-poort, die netjes afgewerkt is met een klepje. De MicroSD-ingang is dus niet op de zijkant te vinden en zit dan ook naast de sim-kaart onder de batterijklep, waardoor je hem niet kan verwisselen zonder de batterij eruit te halen, wat natuurlijk jammer is.

Sony Ericsson Xperia X10 zijkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 zijkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 zijkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 zijkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 zijkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 zijkant

 

Sony Ericsson Xperia X10 zijkant

 

Scherm

Het scherm van de X10 is een flinke, met zijn doorsnede van 4”. Daarvoor heeft Sony Ericsson ook meteen de hoogste resolutie van stal getrokken die je op het moment in een telefoon tegenkomt, namelijk de volledige WVGA-resolutie, ofwel 854×480 pixels. Dit in tegenstelling tot de meeste WVGA-schermen, die het met een resolutie van 800×480 pixels moeten doen. Niet dat dit verschil in de praktijk nou groot is, maar alle kleine beetjes helpen. Het scherm van de X10 is ondanks zijn flinke formaat wel lekker scherp. Ook de helderheid van het scherm is erg 0k en onder direct zonlicht presteert het scherm van de Sony Ericsson Xperia X10 redelijk. De enige verbeterpuntjes zitten hem eigenlijk in de contrasten en de kleuren, die toch niet kunnen tippen aan de concurrenten die een AMOLED-scherm ingebouwd hebben gekregen. Desalniettemin zijn ook deze punten redelijk op orde.

De X10 is ook meteen de eerste Sony Ericsson-telefoon met een capacitief touchscreen, en presteert op dat gebied gematigd. Het scherm is zeker niet super gevoelig, maar werkt wel gewoon lekker en heeft ten opzichte van de oudere touchscreentelefoons van Sony Ericsson zeker een voordeel qua gevoeligheid. Natuurlijk is het feit dat je geen stylus kan gebruiken jammer, maar dat is met het gigantische scherm van de X10 nauwelijks een probleem.

Toetsen

Het full-touch-karakter van de X10 zorgt er uiteraard voor dat de telefoon niet uitgerust is met een groot aantal hardware-toetsen. Er zijn een zestal toetsen aanwezig, waarvan er drie onder het scherm hun plekje hebben gevonden. Dit zijn de menu-, home- en terugtoets. Ze zijn met een beetje vage icoontjes aangegeven; boven de home-toets staat een vierkantje en boven de menutoets een verzameling van vier vierkantjes. Dit went echter zeker en na een dag weet je blind waar alle knopen zitten. De drie toetsjes werken soepel en zijn ruim groot genoeg. Op de rechterkant zit de cameratoets en de volumetoets, welke ook beiden soepeltjes werken. Bovenop zit de power-knop en ook daar is niets op aan te merken, behalve dan dat de plaatsing een beetje wennen kan zijn voor sommige gebruikers.

Om tekst in te voeren heeft de X10 een virtueel toetsenbordje, waarbij je kunt kiezen uit het standaard Android-bordje en een speciaal toetsenbordje van Sony Ericsson. De verschillen tussen deze twee toetsenborden zijn niet extreem groot. Die van Sony Ericsson heeft wat meer functies, die van Android werkt wat lekkerder. Een probleem is wel dat het toestel geen multi-touch heeft en dus letters soms even mist als ze te snel achter elkaar intoetst. Hierdoor is echt snel foutloos typen op de telefoon niet mogelijk. Bij beide toetsenbordjes kun je kiezen of je een toetsgeluid of -trilling wilt en of je automatische spellingscorrectie en dergelijken wilt inschakelen. Deze trillingsfeedback werkt niet 100% en valt zo nu en dan weg tot je het toetsenbord opnieuw oproept. Het toetsenbordje van Sony Ericsson heeft daarnaast nog een leuke extra functie waarmee je met één druk op de knop een aantal smilies boven het toestenbord kan krijgen en zo makkelijk invoegen. Deze worden in de sms-applicatie tot plaatje omgezet, maar in andere applicaties niet. Het toestenbordje van Sony Ericsson heeft nog een ander klein irritatiepuntje, namelijk dat je de cursor niet kan verplaatsen door op het scherm te tikken als je een woord aan het typen bent. Hiervoor zijn twee pijltjestoetsen aanwezig aan de onderkant en nadat je daar een van gebruikt hebt kun je wel gewoon op een plaats in de tekst klikken. Het pijltje naar rechts moet je even activeren in de instellingen, door de instelling ‘jokertekensuggesties’ uit te zetten, want als die aanstaat brengt die toets een jokerteken voort. Een andere irritatie is dat in applicaties die niet in landschapsmodus beschikbaar zijn, zoals TimeScape, het toetsenbord ook alleen in portretmodus gebruikt kan worden. Dit is trouwens niet het geval bij de sms-applicatie, zoals een aantal reviews van pre-productie-samples vermelden.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 toetsenbord

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 toetsenbord

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 toetsenbord

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 toetsenbord

 

De Sony Ericsson Xperia X10 is het eerste toestel met Sony Ericsson’s nieuwe ‘signature applicaties’ Timescape en Mediascape aan boord. Die tweede zullen we in het hoofdstuk over media op komen, maar de eerste is ook als vervanging voor de Android-standby te gebruiken en zal dan ook zeker hier even aan bod komen, met een uitgebreidere bespreking later in deze review. Verder zullen we nog even langs alle punten van de, iets aangepaste, Android-interface op het ding lopen in dit hoofdstuk.

Standby

De Sony Ericsson X10 heeft twee opties voor je standby-scherm, namelijk een standaard Android-scherm dat bestaat uit drie schermen met widgets, snelkoppelingen en een schuifje voor het menu erop. Hier zijn redelijk weinig widgets beschikbaar in vergelijking met toestellen van andere fabrikanten. Het toestel heeft naast de Google-widgets slechts een aantal widgets van Sony Ericsson, namelijk twee aangepaste klokken en een Timescape-widget, die de laatste activiteit laat zien en verder als snelkoppeling dient. Tot slot is er nog een een webbladwijzers-widget die een combinatie weergeeft van je meest bezochte webpagina’s en je browse-geschiedenis. Van Google zijn er nog dingen als een agenda-widget, een fotolijstje, een Facebook-widget en een Latitude-widget aanwezig. Een widget voor de muziekspeler is, aangezien die vervangen is door Mediascape, bijvoorbeeld weer niet aanwezig. Het scherm aanpassen gaat trouwens door hem even ingedrukt te houden op een open plaats of op het item dat je wilt verplaatsen of verwijderen.

Leuker is de Timescape-standby. Als je bij Timescape via de instellingen kiest voor instellen als startpagina, worden de Google standby-schermen vervangen door Timescape met onderin vier toetsen, namelijk voor MediaScape, berichten, telefoon en telefoonboek. Hoe Timescape precies in elkaar zit zullen we later nog bespreken, maar deze standby-optie is in ieder geval voor social-media freaks erg handig. Mocht je meer van de andere applicaties en games zijn, dan is het niet zo praktisch omdat je al je snelkoppelingen kwijt bent.

Als je in het standby-scherm de menutoets lang ingedrukt houdt krijg je trouwens het toestenbord te zien, waarmee je een zoekterm kan invullen die vervolgens op Google gezocht zal worden door het toestel.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 standby

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 standby

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 standby

 

Menu

Het menu van de X10 is, afhankelijk van het standby-scherm dat actief is, niets speciaals. Bij het standaard standby-scherm is het menu helemaal standaard van Android, afgezien van de graphics. Met Timescape als standby zijn de drie knoppen die ook onderaan Timescape te vinden zijn in dat geval nog boven het menu weergegeven, maar verder veranderd er weinig. Het menu bestaat zoals bij iedere andere Android-telefoon uit een lijst met al je programma’s erin, waaronder zich standaard dingen als de instellingen bevinden, maar ook games die je installeert bijvoorbeeld. Als je veel applicaties download wordt de lijst erg groot en ook redelijk onoverzichtelijk, wat vooral jammer is als je Timescape als standby gebruikt, want dan moet je all programma’s per se via het menu opzoeken.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 menu

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 menu

 

Applicatiemenu

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 applicatiemenu

Vaak hebben applicaties een eigen menu, dat niet zo gemakkelijk te vinden is. Dit is dan op te roepen door op de menutoets, linker toets onder het scherm, te drukken. Dan krijg je een saaie witte popup met wat knoppen erin. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn verschilt per applicatie, maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een witte balk met grijze icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient. Hoewel dit als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie. Ook het standby-scherm heeft een dergelijk menu, waar je onder andere dingen toe kunt voegen, de achtergrond kunt veranderen, naar de instellingen kunt gaan en meteen kunt zoeken met behulp van Google. Opzich werkt het menu wel fijn, maar je moet wel even weten dat het er zit en niet in een applicatie naar de instellingen gaan zoeken, wat nog weleens kan gebeuren als je Android niet gewend bent.

Multi-tasking

Voor multi-tasking ben je bij Android nog steeds niet aan het goede adres. Er is wel een mogelijkheid tot multi-tasking, maar open programma’s zijn niet in een taakbeheerder of iets dergelijks te zien zodat ze open blijven en je geen zicht meer hebt op welke applicaties actief zijn en welke niet. Dit vreet natuurlijk nogal wat batterij en geheugen als het veel applicaties worden. Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen ook downloads uit de Android Market te staan bijvoorbeeld en ook het updaten van Timescape is daar te zien. Zoals we gewend zijn van Android is er wel een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Dit zijn echter dus niet de actieve programma’s en het is dan ook alleen te gebruiken om snel bij een recent gebruikt programma te komen en niet als taakbeheerder.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 multitasking

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 multitasking

 

Prestaties

De Sony Ericsson Xperia X10 is uitgerust met een 1GHz-processor en theoretisch zou het toestel dan ook erg snel moeten draaien. Dat is deels waar. Simpele handelingen gaan razendsnel en als je eenmaal in een programma, ook al is het grafisch gecompliceerd, zit werkt het ook allemaal soepeltjes. Het opstarten van een dergelijk programma, als twee goede voorbeelden Timescape en Mediascape, is echter wat minder snel. De meeste programma’s gaan wel, maar de twee signature applications hebben toch wel wat tijd nodig. Een ander probleem is dat de X10 soms compleet vastslaat en ontzettend traag gaat werken voor enkele tientallen seconden. Soms ligt dit aan een gebrek aan geheugen door teveel open programma’s en dan is een restart aan te raden aangezien er geen taakbeheerder is om de applicaties makkelijk af te sluiten. Afgezien van dat is er echter weinig op aan te merken en over het algemeen loopt de telefoon gewoon erg soepel.

Als Communication Entertainment-telefoon moet de X10 natuurlijk zeker op het gebied van multimedia presteren en om dat te bewerkstelligen heeft Sony Ericsson onder andere de signature applicatie Mediascape op het toestel gezet. Hiermee kun je al je afbeeldingen, video’s en muziek bekijken en heb je snel toegang tot gerelateerde content. Helaas is er geen FM-radio aanwezig op de X10, hoewel er een bluetooth-headset verkrijgbaar is die met een ingebouwde ontvanger dat alsnog mogelijk maakt.

Muziekspeler

De muziekspeler die de X10 heeft zit verwerkt in de mediascape-applicatie. Het beginscherm toont een combinatie van je eigen muziek en de muziek op PlayNow, Sony Ericsson’s downloadportal. Die integratie voor PlayNow kan je eventueel uitschakelen zodat er meer informatie komt over je eigen muziek. Alles is geïllustreerd met mooie album arts en standaard staan er voor je eigen muziek de categorieën onlangs afgespeeld, onlangs toegevoegd en je favorieten. Van PlayNow zijn de categorieën toptracks en aanbevolen weergegeven, waarmee je de populairste dingen te pakken hebt. Als je op meer drukt bij je eigen muziek kom je in een scherm waar je onderaan kunt bladeren door verschillende categorieën. Daar is nogal wat aanwezig, zoals onlangs toegevoegd, albums, tracks, genres, podcasts en favorieten. Hoe de tracks in zo’n categorie gepresenteerd worden hangt af van de categorie, maar de standaard categorieën hebben een zoekbalkje bovenaan en een schuifje voor het hele alfabet aan de rechterkant dus een track vinden kan geen probleem zijn. Als je eenmaal een track hebt geselecteerd kom je in een schermpje waar de album-art centraal staat met daarboven een hele belangrijke knop: de zogenaamde ‘infinite button’. Hier zullen we later even op terug komen. Het afspeelschermpje bevat verder de gebruikelijke play/pause-knop en knoppen voor volgende en vorige nummer. Deze zijn in dezelfde stijl als bij de Vivaz. Daaronder is een balkje met de voortgang en nog lager zijn toetsen om een nummer tot favoriet te bombarderen, een knop om het nummer te versturen via bluetooth of email en knoppen voor shuffle, herhalen en het volume. Als je op een willekeurige plaats in het afspeelschermpje drukt krijg je de huidige playlist te zien. Via het menu kan je niet veel interessants meer doen verder.

De ‘infinite button’ komt in meer plaatsen binnen de X10 terug. In het geval van de muziekspeler kun je via de knop in een schermpje komen waar je alle tracks van de artiest op je telefoon vindt. Verder kun je via het schermpje achter de knop YouTube afstruinen naar meer van de artiest en theoretisch ook PlayNow, maar die integratie werkt nog niet helemaal. Dat zal voor de meeste gebruikers niet zo’n probleem zijn, maar Sony Ericsson gooit er wel een beetje haar eigen glazen mee in. We gaan er wel vanuit dat dit met de eerste software-update de wereld uit geholpen zal zijn. Tot slot is er een knopje om Google af te speuren voor de artiest, wat overigens via de browser gebeurt. Een erg leuke manier om wat meer informatie achter je nummer op te zoeken met een paar simpele klikken dus.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 mediascape

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 mediascape

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 mediascape

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 mediascape

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 mediascape

 

De muziekkwaliteit van de X10 is door de speakers niet zo goed. Het boxje in de X10 is niet bepaald hard en klinkt redelijk schel en scherp. Bas is afwezig en alle tonen vallen te hoog uit. Door de headset is het wel goed, zeker voor liefhebbers van dance, techno, house, hardcore en andere muziekstijlen met veel bas erin. Deze is namelijk flink hard en verder klinkt het geluid ook lekker. Voor klassieke muziek en dergelijken is het toestel wat minder geschikt vanwege de harde bas en dat is helaas niet op te lossen omdat een equalizer nog steeds ontbreekt.

PlayNow

Sony Ericsson heeft haar downloadportal PlayNow op het gebied van muziek helemaal geïntegreerd met de X10. Via het begin van Mediascape kun je niet alleen naar je eigen muziek, maar ook naar PlayNow. In dezelfde PlayNow-applicatie kun je overigens ook komen via een snelkoppeling in het hoofdmenu. De applicatie ziet er hetzelfde uit als het muziek-deel van Mediascape met een aantal tabbladen onderin. Hier kun je verschillende categorieën vinden. Uiteraard kun je ook een zoekterm ingeven. Als je bij een album of track uitgekomen bent kun je daar wat informatie zien en het nummer aankopen. Leuk is dat als je op de artiest klikt, dat je dan een schermpje voorgeschoteld krijgt met alle albums en nummers van die artiest. De interface is al met al erg mooi aangepast naar de X10 en absoluut vingervriendelijk.

De prijs voor een los nummer staat op €1,50 en helaas kun je geen hele albums tegelijk aanschaffen. Deze nummers zijn allemaal uitgerust met DRM en kunnen dus niet naar andere apparaten overgebracht worden. Betaling gaat via een premium sms die je een tijdje na je aankoop ontvangt en waar je het verschuldigde bedrag voor betaald via je telefoonrekening. Het assortiment is redelijk goed en de meeste populaire nummers zijn in de winkel te vinden. Later zal PlayNow voor de X10 trouwens nog uitgebreid worden met zaken als software en graphics. Concluderend kunnen we met een gerust hart zeggen dat de PlayNow winkel een mooie manier om je muziek te downloaden is als je onderweg bent.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 playnow

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 playnow

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 playnow

 

TrackID

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 trackid

Natuurlijk is de X10 ook uitgerust met het programma TrackID, al tijden Sony Ericsson’s trots. Een aantal jaar geleden introduceerde Sony Ericsson dit muziekherkenningsprogramma op haar telefoons en langzamerhand heeft iedereen het overgenomen. De TrackID in de Xperia X10 is aangepast naar de graphics van het toestel en ook enigszins aangevuld met wat nieuwe functies. De hitlijsten zijn nu in het programma geïntegreerd en je hoeft dus niet meer via de browser de populairste TrackID-nummers te bekijken. Als je een nummer herkend hebt kun je hem direct downloaden uit PlayNow of de informatie die je zojuist hebt gevonden delen via sms of mail. Twitter wordt ook ondersteund, maar daarvoor heb je wel een extra programma nodig, bijvoorbeeld Twidroid. Tot slot kun je op YouTube gerelateerde video’s zoeken, zoals we dat al kenden. Zoals altijd gaat het herkennen via de database van Gracenote en de meeste populaire nummers worden dan ook wel herkend. Wat minder bekende nummers, die eigenlijk belangrijker zijn voor een dergelijke applicatie, worden niet altijd herkend helaas.

Video playback

Ook het afspelen van video’s gebeurt via Mediascape, door onderaan niet het tabblad muziek, maar video te selecteren. Ook hier zijn een aantal categorieën te vinden die allemaal vergezeld worden door miniaturen van de video’s die erbij horen. Hier kun je ook horizontaal door scrollen en dat werkt opvallend goed. Als je op meer drukt kom je, na een mooie animatie, in een soorgelijk scherm als bij je muziek terecht waar je aan de hand van verschillende tabbladen al je video’s kunt bekijken. Je vindt hier een groot aantal cateogrieën zoals onlangs afgespeeld, onlangs toegevoegd, alle video’s en podcasts. De telefoon ondersteund geen DivX en Xvid, wat erg jammer is. 3gp, mp4 en wmv worden wel ondersteund tot HD-formaat, wat er gelikt uitziet. Vanuit het afspeelscherm kan je met een druk op de knop een video uploaden naar YouTube of via bluetooth, email of mms verzenden. Leuk is dat als je het scherm op een willekeurige plaats even ingedrukt houdt, dat je dan een paneel te zien krijgt in Timescape-stijl waar je de bestandsnaam en de duur van de video te zien krijgt. Zo hoef je niet alle knoppeb meteen weer in beeld te krijgen als je dat snel wilt checken en daarnaast ziet het er gewoon erg gelikt uit. Bij de video’s is geen infinite button aanwezig, maar desondanks is de videospeler erg compleet.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 videoplayback

 

De X10 is dan weliswaar geen cameratelefoon, een goede camera en vooral ook gebruikerservaring rond de camera zijn zeker belangrijk voor de X10. In dit hoofdstuk zullen we dan ook onderzoeken hoe de camera presteert bij de X10 en, misschien nog wel belangrijker, hoe de galerij het er vanaf brengt. Ook de videocamera zullen we zoals gewoonlijk niet overslaan.

Foto

De camerainterface is ook helemaal aangepast door Sony Ericsson en is veel beter in gebruik dan de standaard camerainterface van Android 1.6. Links vindt je een aantal icoontjes terug die een pop-up oproepen waar je het een en ander kan instellen. Deze vier snelkoppelingen staan voor de opnamemodus, de scène, de resolutie en de focus-modus. Hierbij zijn wat leuke functies aanwezig, zoals bijvoorbeeld glimlachherkenning, touchfocus en multi-autofocus. Dat laatste slaat op het feit dat er niet één focuspunt is, maar vijf waar het toestel de besten uitzoekt. Natuurlijk kunnen deze vijf punten nooit allemaal perfect scherp zijn, maar waarschijnlijk selecteert het toestel de punten zo dat ze in ieder geval allemaal bijna scherp zijn. Focussen werkt trouwens niet helemaal soepel soms, een probleem dat vooral bij macro-foto’s opduikt.Onderaan is een knop om tussen de foto- en videomodus te switchen en ook een balkje met je laatste creaties. Links is tot slot een snelkoppeling naar de galerij aanwezig en een knop om de helderheid aan te passen. Mocht je meer willen veranderen dan kun je via de menutoets naar de geavanceerde instellingen gaan, waar je dingen als de witbalans, beeldstabilisatie, flitser en geo-tagging tegenkomt. Al met al is de camera heel wat uitgebreider en prettiger in gebruik dan wat we op de meeste Android-telefoons vinden en dat is natuurlijk alvast een positief punt. Om de camera goed te maken zal echter ook de fotokwaliteit goed genoeg moeten zijn, waarover je hieronder kunt lezen.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 camera

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 camera

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 camera

 

De kwaliteit van de foto’s die de X10 voortbrengt is erg bevredigend te noemen. Vooral macro-foto’s zijn heel mooi en ontzettend scherp. Daar is eigenlijk weinig op aan te merken. Foto’s van wat verder af zijn ook heel goed, maar deze hebben soms wat last van een schilder-effect en hebben dus iets minder detail. Daarbij duiken de bekende paarse randjes heel soms op, maar dat is toch wel een redelijke uitzondering. De kleuren van de foto’s zijn heel mooi en ook de ruis is in de meeste gevallen goed onder controle gehouden, hoewel foto’s in het donker natuurlijk wat meer problemen opleveren op dat gebied. Daarnaast wordt de camera soms geplaagd door paarse vlekken in de foto, net als de HTC HD2. Desondanks heeft de X10 zeker de beste camera in een Android-telefoon tot nu toe en ook overall weet het toestel goed te scoren tussen de andere 8-megapixelcameratelefoons.

camerasample Sony Ericsson Xperia X10

 

camerasample Sony Ericsson Xperia X10

 

camerasample Sony Ericsson Xperia X10

 

camerasample Sony Ericsson Xperia X10

 

camerasample Sony Ericsson Xperia X10

 

camerasample Sony Ericsson Xperia X10

 

camerasample Sony Ericsson Xperia X10

 

Video

De video’s die de Sony Ericsson Xperia X10 maakt zijn ook van goede kwaliteit. De WVGA-video’s worden opgenomen met 30 frames per seconde en lopen dan ook vloeiend. Jammer is de afwezigheid van autofocus in de videocamera, waardoor close-ups lastig worden. Het beeld is echter wel goed, het is lekker scherp en redelijk gedetailleerd. Daarnaast is het geluid ook redelijk goed te noemen waardoor we over het algemeen erg tevreden zijn over de filmpjes die de X10 maakt.

Galerij

Ook voor de galerij van de X10 moet je bij Mediascape zijn en dat betekend eigenlijk direct al dat de galerij er gelikt uitziet. De werking is grotendeels hetzelfde als bij de muziek- en videospeler en ook de galerij zit simpelweg ondergebracht in een derde tabblad van Mediascape. Hier heb je niet alleen toegang tot je eigen foto’s, maar ook foto’s van Facebook en Picasa kun je direct op het startscherm van je galerij weergeven. Het gaat bij deze online-netwerken wel om mappen, waaruit je pas een foto kan kiezen als je ze aangeklikt hebt en ze van internet ingeladen zijn. Jammer is dat ook deze mappen elke keer dat je het foto-tabblad van Mediascape oproept weer opnieuw geladen moeten worden en ook dat duurt een tijdje. Je kunt eventueel ook kiezen om één van de twee netwerken of beide netwerken weg te laten van het beginscherm van de galerij.

De galerij heeft een erg leuke functie, namelijk om foto’s van je vrienden direct weer te geven. Hiervoor is een apart tabblad aanwezig naast de standaard tabbladen zoals onlangs bekeken en mijn albums. Als de telefoon tijdens het maken van de foto één of meerdere gezichten herkend heeft, kun je die een naam geven en dan komt er een nieuw vriend-mapje tevoorschijn in je vrienden-tabblad. Als je dan een nieuwe foto van die vriend maakt wordt de naam automatisch herkend. Dit werkt redelijk goed, maar het probleem zit hem vooral in het feit dat de gezichtsherkenning nog geen gezicht heeft gevonden als je snel een foto maakt en dan ook niet achteraf nog gaat zoeken. Ook foto’s van de zijkant zijn moeilijk. Verder is het jammer dat je geen namen kunt toevoegen van mensen die niet in je telefoonboek voorkomen en je dus eerst een nieuw contact moet aanmaken voordat je iemand die niet in je telefoonboek voorkwam kunt taggen in een foto.

Als je, op welke manier dan ook, bij een foto bent uitgekomen, dan wordt die op het volledige scherm weergegeven met een aantal toetsen erbij die snel verborgen worden. Dit is allemaal redelijk standaard, maar er zijn drie leuke knoppen aanwezig. De eerste is de play-toets, waarmee je met één druk op de knop een diavoorstelling tevoorschijn kunt toveren. Hiervoor kun je trouwens via de menuknop een aantal dingen instellen. Verder is er een knop waarmee je een foto snel kan delen via bluetooth, email, facebook of picasa. Daar kunnen nog andere netwerken bijkomen als je daar een applicatie voor download, waarmee je bijvoorbeeld ook twitter kunt activeren in dit menu. Tot slot is er natuurlijk de infinte button. Hiermee kom je in een scherm dat boven aangeeft welke foto het om gaat en gerelateerde foto’s weergeeft. Als je foto’s gegeotagd hebt komen er bijvoorbeeld foto’s die op dezelfde plek genomen zijn bij en als er een persoon in de foto te vinden hebt wordt een tabblad voor foto’s met dezelfde persoon erin toegevoegd aan dit scherm. In dat tabblad is ook een knop te vinden waarmee je meteen de contactpersoon in de foto kan openen in je telefoonboek. Als je foto’s helemaal niet getagd zijn dan krijg je alleen een tabblad met foto’s van dezelfde datum te zien, wat natuurlijk niet zo spannend is. De andere mogelijkheden die in dit geval achter de infinite button verscholen zitten zijn echter zeker leuk.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 galerij

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 galerij

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 galerij

 

Bij de webalbums zijn er twee tabbladen aanwezig, eentje voor Picasa en eentje voor Facebook. Hierin kun je alleen je eigen foto mappen zien en dus niet die van vrienden, wat uiteraard jammer is. Zo kun je wel je eigen foto’s showen, maar niet foto’s van vrienden zelf bekijken zonder daarvoor naar de Facebook-applicatie of Picasa in de browser te gaan. Ook hier geldt dat foto’s telkens weer ingeladen moeten worden, wat zeker als je geen 3G- of Wi-Fi-verbinding voorhanden hebt nogal wat tijd in beslag kan nemen. De mogelijkheden met online-foto’s zijn uiteraard wat minder uitgebreid dan die met foto’s op je toestel, je kunt in- en uitzoomen maar daar houdt het wel mee op.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 galerij

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 galerij

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 galerij

 

Een van de ‘signature applicaties’ hebben we in de vorige hoofdstukken al besproken, maar de ander nog niet. Die zullen we uiteraard ook meenemen en dat gebeurd in dit hoofdstuk. Verder zullen we ook nog de Android Market meenemen en een aantal belangrijke, speciale of leuke applicaties uit het redelijke assortiment aan voorgeïnstalleerde applicaties die op de X10 staan.

Android Market

De Sony Ericsson Xperia X10 komt met Android 1.6 en dat betekend dat hij net uitgerust is met de nieuwe versie van de Android Market, die wat strakker is dan de oude versie. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Zo kun je dus gemakkelijk zien wat er nieuw is en wat andere mensen veel gebruiken. Het applicatiescherm is wat beperkt en bevat bijvoorbeeld geen screenshots, maar alle echt belangrijke informatie is er te vinden en het is dan ook ruim voldoende. Tot slot is er nog een downloads-scherm beschikbaar waar je al je downloads kunt zien en eventueel updaten.

De Android Market is gevuld met meer dan 30.000 applicaties en de kans dat je iets niet kunt vinden is dan ook niet zo groot. Daarnaast groeit dit assortiment nog dagelijks en zul je de meeste applicaties die je kunt bedenken wel kunnen vinden. De prijzen van de Android Market zijn erg schappelijk, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 market

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 market

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 market

 

Timescape

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Timescape

Één van de ‘signature applicaties’ van Sony Ericsson die op de X10 staat is Timescape. In het hoofdstuk over interface hebben we de applicatie, die ook als standby gebruikt kan worden, al even aangehaald, maar hier zullen we er wat dieper op ingaan omdat het toch wel een belangrijk stukje software van de X10 is.

De basis van Timescape is een aantal ‘Splines’, die staan voor veel zaken op het toestel. Er zijn Splines voor gesprekken, berichten, mail, foto’s, muziek, Twitter, Facebook en Hyves en er is een grote ‘hoofd-Spline’. Hier wordt alle informatie van de Splines samengevoegd op chronologische volgorde. Je kunt eventueel één of meer Splines weglaten of gegevens van één of meerdere Splines niet in de hoofd-Spline weergeven. Een Spline bestaat uit een aantal tegels die in een lichte bocht onder elkaar gerangschikt zijn. Als je zo’n tegel aantikt komt hij groter naar voren en kun je meer informatie erop lezen. Daarnaast verschijnt de infinite button op de tegels als je ze aanklikt. Als je tussen de Splines scrollt krijg je mooie animaties te zien en dat gaat over het algemeen allemaal heel soepel, hoewel het toestel soms wat trager wordt. Het opstarten van Timescape kost trouwens wel redelijk wat tijd en ook het ophalen van nieuwe berichten gaat traag.

Behalve de informatie op je Splines lezen, kun je ook zelf updates posten. Dit doe je via de menuknop en dan kun je Hyves, Twitter en Facebook tegelijk updaten. Natuurlijk kun je ook één of meerdere netwerken links laten liggen, door simpelweg een vinkje uit te zetten na het typen van je update. Een druk op een geselecteerde tegel brengt je daarnaast naar de betreffende applicatie, of in het geval van Twitter, Facebook en Hyves naar de betreffende site in de browser. Dit is jammer, aangezien het toch wel erg makkelijk en een stuk sneller zou zijn geweest als je in Timescape direct kan antwoorden, profielen bekijken, directe berichten sturen enzovoorts. Dit gaat nu allemaal via de browser en dat ziet er niet alleen veel minder strak uit, het is ook nog eens trager.

De infinite button brengt je zoals ook in Mediascape het geval is weer bij een zee aan mogelijkheden, die per Spline een beetje verschilt. Bij Hyves werkt dat nog niet helemaal goed, daar kun je de knop indrukken, waarna je een contact moet koppelen. Als dat gebeurt is kom je in het overzichtscherm van dat contact en vervolgens verdwijnt de infinite button voor die contact uit Timescape. Dit heeft te maken met het feit dat Hyves alleen voor Nederland geïntegreerd is en dus vanzelfsprekend wat minder uitvoerig getest is, maar we gaan er vanuit dat dit met een software-update nog gaat komen. Een andere foutje dat Hyves ook nog heeft is dat het Hyves-onderdeel binnen Timescape tijdens het updaten nog weleens crasht. Voor Facebook en Twitter werkt de infinite button hetzelfde, alleen dan verdwijnt de knop niet en kun je via de infinite button naar het overzichtscherm van de contactpersoon gaan, waar je allerlei informatie kunt zien. Hier zullen we in het volgende hoofdstuk nog even op terugkomen. Ook bij sms’jes, gesprekken en email brengt de infinte button je naar de contactpagina. Bij muziek en foto’s gaat dat uiteraard wat anders; daar kom je bij de pagina’s die we in de voorgaande hoofdstukken hebben besproken terecht.

Over het algemeen zijn we zeker over het concept van Timescape erg te spreken. Echt alles komt er samen en het is nog makkelijk uit elkaar te houden ook en dat hebben we bij nog geen andere producent gezien. De uitwerking is echter wat minder, want zeker met betrekking tot Hyves, Twitter en Facebook is Timescape wel erg beperkt. Als Sony Ericsson hier een volledige social-networking-client van zou maken dan zou de applicatie helemaal geweldig zijn, maar het begin is er alvast.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Timescape

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Timescape

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Timescape

 

WisePilot

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 WisePilot

Net als de Vivaz en de Satio, komt de Sony Ericsson X10 met een licentie voor één maand van WisePilot, een bekend navigatieprogramma voor eigenlijk alle platforms. Een nadeel is dat WisePilot kaarten van internet haalt en dus niet zonder internetverbinding gebruikt kan worden, waardoor het programma als navigator in het buitenland, waar je hem het meeste nodig hebt, zo goed als onbruikbaar is. Mocht je het programma daar wel gebruiken, dan kunnen de kosten vanwege de hoge roaming-tarieven weleens hoog oplopen. De GPS-ontvanger in de X10 is ontzettend snel te noemen; zelfs voor de eerste keer was de fix binnen een minuut gevonden en ook binnenshuis gaat het vinden van een fix soepeltjes.

WisePilot zelf heeft een mooie interface die bedient wordt met grote knoppen en dus ook in een houdertje makkelijk te bedienen is. Daarnaast ziet alles er strak uit en zijn er heel wat extra services aanwezig, zoals flitsers, verkeersinformatie en zelfs het weerbericht. Ook een ingebouwde bedrijvengids en telefoongids zijn van de partij, alleen werken die momenteel alleen voor Denemarken, Noorwegen, Zweden en Duitsland. Het navigatiescherm ziet er strak uit en bevat de meeste informatie en mocht je meer willen weten dan zijn er ook nog wat uitbreidingen zoals een erg uitgebreide rittencomputer. Ook POI’s zijn natuurlijk van de partij, hoewel er redelijk wat in de database ontbreekt. Ondanks dat zijn we erg tevreden over WisePilot en de GPS-functies van de X10, alleen is het jammer dat de meegeleverde licentie maar voor een maand geldig is.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 WisePilot

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 WisePilot

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 WisePilot

 

Moxier

Net als de LG GW620, heeft de Sony Ericsson X10 Moxier voorgeïnstalleerd om het gebrek aan Exchange-synchronisatie te compenseren. Met de programmaatjes Moxier Mail, Moxier-contactpersonen, Moxier-taken, Moxier-agenda en Moxier-synchronisatie kun je toch synchroniseren met Exchange, wat vervolgens in een applicatie die zo goed als hetzelfde is als die van Android zelf ondergebracht wordt. Hiermee worden de ingebouwde contacten, taken, mail en agenda-applicatie overbodig, maar aan de andere kant kun je via de standaard applicaties weinig doen waardoor de agenda widget bijvoorbeeld niet werkt. Sony Ericsson heeft, in tegenstelling tot LG, wel een koppeling aangebracht van Moxier-contactpersonen naar het standaard telefoonboek. Deze is echter niet helemaal compleet en synchroniseerd maar één keer als je de Moxier-account instelt. Daarnaast zijn de contacten alleen lezen, dus zullen wijzigingen die je via de contactapplicatie doorvoert niet op je Exchange-server terecht komen. Ook Exchange-mail wordt niet ondersteund in de rest van de interface, zodat je met Timescape ook niet bij je Exchange-mail kunt. Dit is erg jammer, maar zal uiteraard met de upgrade naar Android 2.1 allemaal op gelost worden.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Moxier

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Moxier

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Moxier

 

Games

Standaard is er één spelletje op de X10 aanwezig, namelijk het eeuwenoude Quadrapop. Dit Tetris-achtige spelletje is al jaren in het porftolio van Sony Ericsson te vinden en komt steeds in een iets andere uitvoering, wat ook geldt voor de X10. Zo is er nu een multi-player-modus aanwezig waarbij je in een minuut tijd zoveel mogelijk punten moet scoren. Uiteraard heeft het spelletje nu touch-besturing, wat niet erg prettig werkt helaas. Er zijn ook andere uitbreidingen aanwezig, waaronder je eigen achtergrondmuziek. Ook kun je thema’s instellen en downloaden, waarbij er drie thema’s standaard op je telefoon staan. Eentje werkt met simpele gekleurde balletjes, eentje met de verschillende kleuren van het Sony Ericsson-logo en een derde met Quadrapop-wezentjes. Je kunt op het moment nog twee andere thema’s downloaden: een met dobbelstenen en een met blokjes. We gaan er wel vanuit dat dit assortiment nog uitgebreid zal worden. De bedoeling van het spelletje is om met combinaties van steeds twee items minimaal vier items naast elkaar te krijgen, waarna deze zullen weggaan en je een x-aantal punten toegekend krijgt. Het is een erg simpel spelletje, maar voor mensen die van het genre houden kan het zeker verslavend zijn.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Moxier

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Moxier

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 Moxier

 

De X10 is toch vooral een telefoon en met zijn snelle verbindingen en grote scherm ook nog eens optimaal om mee te browsen. In dit hoofdstuk zullen we bespreken wat je op deze gebieden van de telefoon kunt verwachten en gaan we ook nog de berichten langs.

Bellen

Samsung Sony Ericsson Xperia X10 bellen

De telefoon-applicatie van de X10 zit ongeveer zo in elkaar als de standaard applicatie van Android, alleen is de lay-out wat veranderd en is er hier en daar wat toegevoegd. De kern van de applicatie bestaat nog steeds uit vier tabbladen: telefoon, gesprek, contact en favoriet. De kernfuncties van die tabbladen spreken uiteraard voor zich, maar vooral de contacten-applicatie zelf valt wel wat over te melden. Wat je ook moet weten, is dat de X10 niet over smart-dialing beschikt. Het telefoonboek is voorzien van een zoekfunctie en in de contact-applicatie is ook een knop aanwezig om je status van Twitter, Facebook of Hyves te updaten. Als je een contact aanklikt krijg je een overszichtscherm zoals we dat kennen van de infinite-button in Timescape en Mediascape waarin alle informatie van die persoon bij elkaar komt. Zo zijn er foto’s van de persoon te vinden, maar ook alle Twitter- en Facebook-updates. Uiteraard is ook de contactinformatie van de partij en worden berichten, mailtjes en oproepen weergegeven. Dit maakt de contacten-applicatie erg compleet en ook meteen een mooi overzicht van alle informatie en communicatie die je van een contact hebt.

Samsung Sony Ericsson Xperia X10 bellen

 

Samsung Sony Ericsson Xperia X10 bellen

 

Samsung Sony Ericsson Xperia X10 bellen

 

Samsung Sony Ericsson Xperia X10 bellen

 

Samsung Sony Ericsson Xperia X10 bellen

 

Samsung Sony Ericsson Xperia X10 bellen

 

Bellen gaat, zoals gewoonlijk, erg makkelijk. Het gemis van smart-dialing en een bel-toets is niet heel handig, maar daar is zeker mee te leven. Het bel-schermpje bevat een foto van degene met wie je belt en heeft daarnaast een schuifje om het toetsenbord op te roepen. Verder kun je via het menu nog een aantal sneltoetsen tevoorschijn roepen, waarmee je het gesprek kunt dempen, doorschakelen naar bluetooth, op de luidspreker zetten, in de wacht zetten, beëindigen of omtoveren in een groepsgesprek. Uiteraard kun je via de home-toets gewoon naar het standby-scherm gaan en daar doen wat je wilt tijdens het gesprek.

Erg jammer is dat het toestel soms je eigen stem herhaald, wat uiteraard erg irritant is. Gelukkig gebeurt dat maar af en toe en zijn de meeste gesprekken wel van goede kwaliteit. Verder zijn de ringtones luid genoeg en is ook het trilalarm aardig, waardoor je niet snel een oproep zult missen. Een nabijheidssensor is aanwezig en die blokkeert het scherm uiteraard als je de telefoon aan je hoofd houdt. Hierbij blijft de verlichting trouwens aan, dus zie je niet dat er iets geblokkeerd wordt, maar het gebeurt wel.

Berichten

De sms-applicatie van de X10 is weinig aangepast en ziet er alleen grafisch net iets anders uit. Het beginscherm is een lijst van je conversaties met boven een knop om een nieuwe conversatie te beginnen, dit kun je overigens ook via de menutoets doen. Je kunt conversaties wissen en ook een knop voor de instellingen vind je hier. Bij die instellingen zitten opties als afleverrapporten, instellingen voor de meldingen, een beheerder voor de berichten op je simkaart en het message-centre. Ook is het mogelijk het hele zootje naar of van je geheugenkaart te kopiëren. Bij het schrijven van een bericht krijg je een chat-schermpje voorgeschoteld waar je een nummer en een bericht kunt invullen waarbij je in het midden de conversatie ziet. Dit werkt allemaal erg gemakkelijk en de applicatie is gewoon in portret- en landscape-modus beschikbaar dus ook het grote on-screen-toetsenbord kan gebruikt worden.

Er zijn maarliefst drie mail-applicaties aanwezig op de X10, een Gmail-app, een reguliere mail-applicatie en de Moxier Mail waar we het in het vorige hoofdstuk al even over hadden. Deze laatste is bedoeld voor Exchange, de mail-app werkt met internet mail zoals pop3 en imap en de Gmail-applicatie is, zoals de naam al zegt, voor Gmail-adressen. Het invullen van accounts gaat lekker en de mail-applicaties zijn stuk voor stuk handig in gebruik.

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 berichten

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 berichten

 

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 berichten

 

Browser

Screenshot Sony Ericsson Xperia X10 browser

In de browser van de Sony Ericsson Xperia X10 worden alle onderdelen van de gemiddelde website goed weergegeven en het werkt erg soepel. De browser ondersteund flash tot op zekere hoogte, waarbij de meeste flash-elementen gewoon weergegeven kunnen worden. Sommige flash-formaten worden echter niet ondersteund en zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om flash-filmpjes op AAP te bekijken met de X10. Op de Acid3-test scoort de telefoon zoals elk Android-toestel een indrukwekkende 93 punten. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina is erg makkelijk. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen. Alleen zoomen werkt niet zo lekker. Multi-touch wordt niet ondersteund en ook zoomen door twee keer op het scherm te tikken is er voorlopig niet bij. Zoomen zal je dan ook met de twee zoom-toetsen op het scherm moeten doen. Sony Ericsson heeft trouwens wel belooft meer zoom-mogelijkheden te introduceren met toekomstige updates. De browser ondersteunt verschillende tabbladen, wat het browsen erg vergemakkelijkt. Handig is ook dat je via de zoektoets direct in Google kunt zoeken of een adres in kunt typen, zodat je nooit meer handmatig naar Google hoeft te surfen. Ook op het gebied van instellingen presteert de telefoon goed. Een puntje van kritiek is dat vooral de browser snel de dupe is van een flinke vertraging in het systeem en dan een restart nodig heeft. Desondanks zijn we toch goed te spreken over de browser.

Het grote scherm van de X10 voorspelt al niet veel goeds voor de batterijduur en helaas zijn onze verwachtingen grotendeels uitgekomen en houdt de X10 het inderdaad niet erg lang vol. De 1500mAh-batterij trekt hem net door de dag heen met intensief gebruik, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Met minder intensief gebruik duurt het uiteraard wat langer voordat de batterij leeg is en als je de telefoon grotendeels standby gebruikt en soms wat foto’s maakt en muziek luistert of een gesprek voert moeten drie of misschien vier dagen nog wel haalbaar zijn, maar dat is wel zo’n beetje de max. Natuurlijk is dit niet extreem slecht voor een dergelijke telefoon, maar een extraatje op dit gebied was welkom geweest.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij BST-41
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Polymeer
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Sony Ericsson Xperia X10 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters