Acer Iconia A1-830

De Acer Iconia A1-830 is Acer’s nieuwste midsize-tablet, die redelijk onderin de markt voor dergelijke apparaten opereert. In deze review bekijken we of de tablet de aankoop waard is.

Acer Iconia A1-830 hoofdfoto 

“Vooral opvallend aan de A1-830 is het design.”

Acer’s Iconia-lijn bestaat inmiddels al heel wat jaren en heeft in het verleden allerlei aparte producten geherbergd. De 4,8″ grote Iconia Smart bijvoorbeeld, voor zijn tijd een gigantische smartphone die richting de tabletmarkt kroop en zodoende in de Iconia-lijn viel. Inmiddels is de lijn flink gestroomlijnd en zijn er nog een aantal subverdelingen. Er zijn de A- en B-lijn voor Androidtablets en de W-lijn voor Windowsapparaten, waarbij gewerkt wordt met verschillende modelseries. De A1-serie voor 8″-tablets en de A3-serie voor 10″-tablets bijvoorbeeld. Die A1-serie is inmiddels aan zijn tweede model toe: de A1-830 die we in deze review bespreken.

Vooral opvallend aan de A1-830 is het design. Dat is niet zoals in de meeste goedkope tablets vrij saai en gemaakt van plastic. De A1 heeft een hoogwaardige aluminium body die er strak uitziet, waarbij wel gezegd moet worden dat Acer wel erg goed naar de iPad mini heeft gekeken. Verder is de tablet qua specificaties vrij standaard voor zijn segment. Hij heeft een 5-megapixelcamera, dualcoreprocessor van Intel en 7,9″-scherm met een resolutie van 768×1024 pixels. De tablet draait op Android 4.2, waarop weinig aanpassingen zijn gedaan door Acer.

Specificaties

Hieronder kun je de volledige specificaties van de tablet zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie Acer_AV052_A1-830_1.011.00_WW_GEN1 en een prijs van €170.

Acer Iconia A1-830

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op May 2014 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Aluminium

Processor

Intel Atom Z2560dualcore-processor op 1,6GHzGrafisch: PowerVR SGX544

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 380 gramLengte: 203mmBreedte: 138,4mmDikte: 8,2mm

Scherm/invoer

7,9″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch768×1024 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocus1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

GSM netwerkbanden:

Sensors

A-GPSG-Sensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.03,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 4000mAhBatterij is niet vervangbaar

Unboxing

Het doosje waarin de Iconia A1-830 komt is niet bepaald spannend. De tablet wordt geleverd met en lader en een usb-kabel en that’s it. Oordopjes zijn, zoals overigens bij de meeste tablets, niet in de doos aanwezig.

Design

“Ondanks het gebrek aan originaliteit is het ontwerp van de tablet zeker een voordeel.”

Het design van de Acer Iconia A1-830 is een van zijn speerpunten. De tablet is helemaal van aluminium gemaakt en voelt daardoor prettig aan. Door de afgeronde randjes ligt het apparaat lekker in de hand en het formaat en gewicht zijn klein genoeg om de tablet met één hand te gebruiken. Dat betekent overigens niet dat de tablet licht en compact is voor zijn klasse: met een gewicht van 380 gram is de tablet zelfs vrij zwaar voor een 8-incher. Ook in de lengte, breedte en dikte is het apparaat net wat groter dan bijvoorbeeld de iPad mini die hetzelfde schermformaat heeft.

Overigens zijn de afmetingen en het gewicht, naast het aanwezige Acer-logo, de enige manieren om de tablet te onderscheiden van die iPad mini. De Iconia A1-830 lijkt als twee druppels water op de tablet van Apple en dat is niet erg origineel. Het is wel een typisch gevalletje beter goed gejat dan slecht bedacht en het zorgt ervoor dat de A1 misschien wel de mooiste tablet in zijn segment is. Ondanks het gebrek aan originaliteit is het ontwerp van de tablet dus zeker een voordeel.

Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 

Zowel de audiojack als de micro usb-aansluiting zitten bovenop de tablet, de fysieke knopjes zitten helemaal bovenaan de rechterkant. Die hadden we liever iets lager gezien: dan zijn ze beter met één hand te bedienen. Verder valt middenin de rechterkant een gleufje op waar je de micro sd-kaart in kwijt kunt. Die had wat netter afgewerkt mogen worden wat ons betreft, maar los daarvan is de bouw van de tablet prima en het design netjes.

Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 

Scherm

“Al met al is het scherm zeker voldoende.”

Het display van de Iconia A1-830 is een ips-paneel, wat voor een tablet in deze klasse in principe erg netjes is. Het gaat om een 7,9-inch-scherm met een resolutie van 768×1024 pixels, wat voldoende is voor een duidelijke weergave. Veel verder dan dat komt de scherpte van het scherm ook niet; we hadden hem liever iets hoger gezien.

De kleurweergave van het scherm is redelijk goed. De kleuren zijn niet super levendig, maar zeker voldoende. Wel valt op dat de zwartwaarden van het scherm wat matig zijn, zwart is wel duidelijk donkergrijs. De kijkhoek is goed en de helderheid van het scherm net voldoende, hoewel het display in de zon wat lastig leesbaar is. Wel valt op dat het scherm wat dieper in de body ligt en daardoor wat meer last heeft van reflecties. Daarnaast komt het de uitstraling van het scherm niet ten goede. Al met al is het scherm echter zeker voldoende.

Prestaties

“Al met al is de performance van de A1 prima.”

De Acer Iconia A1-830 heeft geen ARM-processor zoals veel Androidproducten, maar draait op een Intel-processor. Het gaat om de Intel Atom Z2560, die onder de Clover Trail+ productlijn valt. Dit is een dualcore 1,6GHz-processor gebaseerd op de x86-instructieset en de Saltwell-architectuur. Een groot verschil met ARM-chips is dat deze Intel-processor hyperthreading ondersteunt, waarbij per kern twee threads uitgevoerd kunnen worden. Je zou het kunnen zien als een soort virtuele quadcoreprocessor, wat snelheidswinst moet opleveren tegenover een ‘gewone’ dualcore. Overigens is dezelfde processor onder andere te vinden in de Samsung Galaxy Tab 3 10.1 en de Asus Memo Pad FHD 10.

Los van alle technische details, presteert de Iconia A1-830 voor zijn prijsklasse best goed. De tablet is vooral met browsen lekker rap en merkbaar sneller dan veel concurrenten met een MediaTek-chip. Bladeren door de interface gaat ook lekker snel. Alleen het opstarten van wat zwaardere apps gaat wat trager met de tablet en daar lijkt hij ook een klein beetje achter te lopen op zijn ARM-concurrenten. De tablet heeft 1GB werkgeheugen en al met al is de performance van de A1 prima.

De Iconia A1-830 is enkel in wifivariant verkrijgbaar, wat dus betekent dat je er geen simkaart in kan stoppen, niet van mobiel internet gebruik kan maken en niet kan bellen met het apparaat. De A1-830 ondersteunt wifi b/g/n, de nieuwste ac-variant wordt niet ondersteund. We hebben geen problemen gehad met het wifibereik van de tablet.

De A1-830 heeft een accucapaciteit van 4000mAh, wat voldoende is voor een tweetal dagen regelmatig gebruik. Als je de tablet echt constant gebruikt dan zal hij binnen een dag leeg zijn, maar in ieder geval hoef je je weinig zorgen te maken over de accu van het apparaat. Overigens is de batterij niet losneembaar.

Software

De Acer Iconia A1-830 is voorzien van Android 4.2 Jelly Bean, een inmiddels enigszins verouderde versie van het besturingssysteem. De Androidbuild heeft minimale aanpassingen door Acer zelf meegekregen. De fabrikant heeft wat widgets toegevoegd, een aantal instellingen aangepast en de tablet van flink wat apps voorzien. Maar qua interface is hij nagenoeg gelijk aan de bekende Androidinterface. Ook het toetsenbord is niet door Acer aangepast en werkt redelijk goed, hoewel de indeling van de speciale tekens iets logischer had gekund.

Opzich is de interface prima en prettig in gebruik. Er zijn de nodige aanpassingen gedaan voor een tablet, hoewel we het wel jammer vinden dat Acer zelf niet mogelijk heeft gemaakt om wat uitgebreider te multitasken. Een systeem met pop-up-apps gebruikt Acer in sommige smartphones al wel en een systeem waarbij twee apps op hezelfde scherm naast elkaar kunnen draaien is op sommige concurrerende tablets beschikbaar. Maar beiden zijn helaas niet aanwezig op deze tablet.

Acer Iconia A1-830 screenshot 
Acer Iconia A1-830 screenshot 
Acer Iconia A1-830 screenshot 
Acer Iconia A1-830 screenshot 

“Er is kortom een wildgroei aan extra software aanwezig en dat vinden we jammer,”

Acer Iconia A1-830 screenshot

Acer is vrij enthousiast geweest met het toevoegen van software aan de tablet. Er staan vooral veel bekende diensten van derde partijen op, zoals de Kobo-ebook-winkel en de Zinio-tijdschriftwinkel, maar ook Audible voor audioboeken van Amazon en 7digital en TuneIn radio voor muziek. Verder staat bijvoorbeeld Acer’s eigen clouddienst op het apparaat en is McAfee aanwezig. Daarnaast is er nog een dienst genaamd Agoda aanwezig die constant crasht bij het opstarten op ons apparaat. Dingen als Zinio, Kobo en TuneIn zijn misschien wel nuttig, maar die kun je zelf ook eenvoudig downloaden. Er is kortom een wildgroei aan extra software aanwezig en dat vinden we jammer omdat je een groot deel toch nooit zult gebruiken en dat alleen maar in de weg staat.

Natuurlijk zijn de bekende en over het algemeen wel nuttige Googlediensten ook aanwezig. Google Maps, Google Now enzovoorts zijn allemaal op de tablet aanwezig en eenvoudig bruikbaar. Ook basisfuncties als een agenda, browser, weerapp en bestandsbeheerder zijn aanwezig. Voor extra apps kun je zoals altijd in de Play Store terecht, die een functie heeft gekregen om alleen apps die ‘designed for tablets’ zijn weer te geven. Zo goed als de App Store van Apple is het voor tablets echter nog steeds niet.

Acer Iconia A1-830 screenshot 
Acer Iconia A1-830 screenshot 
Acer Iconia A1-830 screenshot 
Acer Iconia A1-830 screenshot 

Voor multimediaconsumptie kun je kiezen uit de Cloud-diensten van Acer of de Google-equivalenten. Nadeel van Acer’s diensten is dat ze niet werken als je geen recente software op je ‘Cloud PC’ hebt staan, dus als je daar geen gebruik van wilt maken dan zul je al snel bij de Googlediensten uitkomen. Dat is overigens prima, want die diensten werken prima. Je kunt muziek en films kopen en vanuit je eigen cloud-verzameling afspelen of gewoon vanaf je apparaat spelen. De aanwezige film- en muziekdatabase is redelijk goed gevuld en over het algemeen kun je nieuwe films voor €3,99 huren en voor €13,99 kopen. De aanwezige galerij is standaard en functioneel prima.

Gelukkig heeft Acer in deze tablet, in tegenstelling tot in een aantal recente goedkope smartphones van het merk, een actuele versie van de audiojack gestopt. Die werkt prima, ook met oortjes met microfoon en afstandsbediening. De geluidskwaliteit door de headset is ook prima, hoewel opvalt dat er redelijk wat ruis aanwezig is. Dat wordt direct overstemd door het geluid dat je afspeelt,maar als het even stil is merk je het wel. De speakers van de tablet, twee stuks geplaatst op de achterkant, zijn niet zoveel soeps.

Acer Iconia A1-830 screenshot 
Acer Iconia A1-830 screenshot 
Acer Iconia A1-830 screenshot 

Camera

“Kwalitatief gezien zijn de 5-megapixelfoto’s die de tablet schiet niet heel goed.”

De camera van de Acer Iconia A1-830 heeft een interface die er vrij outdated uitziet, maar verder wel aardig werkt. De film- en fotofunctie zijn verwerkt in één scherm, dat voorzien is van een knopje voor de instellingen, waarachter een vrij beperkt instellingenmenu verwerkt zit. Je kunt de exposure en de witbalans aanpassen, maar daar houdt het wel mee op. Touchfocus is overigens wel aanwezig en dat is handig. Er zit een zoombalkje direct onder in beeld, wat ook prima werkt.

Kwalitatief gezien zijn de 5-megapixelfoto’s die de tablet schiet niet heel goed. Allereerst valt op dat het scherpstellen soms mislukt, maar ook als foto’s wel goed gefocust zijn, zijn ze niet bijster scherp. De kleuren die de tablet vastlegt zijn wel goed: ze zijn vrij natuurlijk maar wel levendig genoeg om er mooi uit te zien. De ruisniveaus zijn binnen de perken gehouden, maar daarbij zijn wel de nodige details verloren gegaan zo lijkt het. De geschoten plaatjes zijn niet erg detailrijk.

De video’s die de Iconia A1-830 schiet zijn in full hd-resolutie. Net als de foto’s hebben ze goede kleuren, maar zijn de filmpjes niet het meest scherp en detailrijk. Ook zijn ze niet erg stabiel. De audio van de filmpjes is wel voldoende.

Acer Iconia A1-830 screenshot 
Acer Iconia A1-830 screenshot 
Acer Iconia A1-830 camerasample 
Acer Iconia A1-830 camerasample 
Acer Iconia A1-830 camerasample 
Acer Iconia A1-830 camerasample 

Conclusie

De Acer Iconia A1-830 is een prima tablet in het goedkopere segment die vooral uitblinkt in zijn design. Los daarvan is het een vrij standaard tablet, maar wel een die weinig fouten maakt.

Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 

Om maar meteen met de negatieve puntjes te beginnen: de Iconia A1-830 is voorzien van een matige camera en het scherm is zowel qua helderheid als qua scherpte niet optimaal. De software is wat verouderd en zit vrij vol met bloatware. De speakers van het apparaat zijn wat aan de zachte kant en een laatste kleine puntje is misschien dat het apparaat net wat groot en zwaar is. Maar het zijn allemaal kleine puntjes op een verder prima tablet.

Groot voordeel is dus vooral het design. De tablet kost €170 en voor dat bedrag heb je niet snel een tablet met een strakke en solide aluminium body. Dat is dus iets waar de Iconia A1-830 uitblinkt. Ook de prestaties vielen ons, vooral tijdens het browsen, niet tegen. Het is prettig dat je een geheugenkaart in de tablet kwijt kunt en de schone Androidbuild is prettig in gebruik.

Acer Iconia A1-830 design 
Acer Iconia A1-830 design 

De meeste concurrenten van de Iconia A1-830 zijn net iets goedkoper en hebben eigenlijk één ding gemeen: ze hebben een ARM-processor en zijn voorzien van een plastic behuizing. Het gaat dan om apparaten als de Asus Memo Pad 8, Samsung Galaxy Tab 3 8.0, Alcatel One Touch Pop 8 en Acer’s eigen Iconia A1-810. Het dichtste in de buurt van de Iconia A1-830 komt misschien nog wel de Lenovo Yoga Tablet 8, ook voorzien van een aluminium design. Dat ontwerp is een stuk veelzijdiger, maar wel een stuk minder gestroomlijnd dan dat van de Iconia A1-830.

Als je een stapje hoger wilt op de kwaliteitsladder, dan kom je al snel rond de €250 uit. Maar voor dat bedrag zijn wel een aantal erg goede tablets verkrijgbaar, zoals de Google Nexus 7 2013 editie, de LG G Pad 8.3 en de eerste Apple iPad mini.

Apple iPad mini hoofdfoto 
LG G Pad 8.3 hoofdfoto 
Samsung Galaxy Tab 3 8.0 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi aluminium design
  • Werkt snel en soepel
  • Cleane interface
Minpunten
  • Schermhelderheid en -resolutie wat laag
  • Camerakwaliteit had beter gekund
  • Veel bloatware

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters