Acer Liquid E1

De Liquid E1 is de nieuwste mid-range Androidtelefoon van Acer. Het toestel heeft voor zijn prijsklasse aardige specificaties en is met zijn twee stereo-speakers op de achterkant gericht op muziekliefhebbers.

Acer Liquid E1 hoofdfoto 

“De E1 moet niet onderdoen voor zijn concurrenten”

Als je op zoek bent naar een mid-range Androidtoestel heb je heel wat keuze. De Acer Liquid E1 heeft een prijs van ongeveer €200,-. In die prijsklasse biedt Samsung de Galaxy S Advance aan, Alcatel de One Touch 997D, LG de Optimus L7 en momenteel is de grootste concurrent voor de E1 bij Sony de Xperia sola. Dat zijn allemaal Android-telefoons met een redelijk groot scherm en aardige specificaties.

De Liquid E1 van het wat minder bekende merk Acer moet op het eerste gezicht niet onderdoen voor zijn concurrenten. Het is uitgerust met een 4,5″-inchscherm en Android Jellybean 4.1. Acer heeft ook zijn eigen clouddienst op het toestel gezet, namelijk AcerCloud. Die dienst biedt de mogelijkheid aan om je media te synchroniseren in “de cloud” aan de hand van verschillende applicaties en desktopsoftware. De Taiwanese fabrikant heeft nog een redelijk zwakke positie op de smartphonemarkt en de vraag is of de Liquid E1 het in huis heeft om die positie te versterken.

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Acer Liquid E1

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2013 Draait op Android 4.1 (Jelly Bean)Behuizing van Plastic

Processor

MediaTek MTK6577dualcore-processor op 1GHz

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD

Afmetingen

Gewicht: 130 gramLengte: 132mmBreedte: 69mmDikte: 9,9mm

Scherm/invoer

4,5″ schermTouchscreen met multitouch540×960 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser720p (HD) video opnames0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1760mAhSpreektijd van 8 uurStandby-tijd van 400 uur

De Liquid E1 is vergezeld met een paar oordopjes van Acer met een ingebouwde FM-antenne. We zijn zeer tevreden over het design van het toestel maar de batterij laat nog te wensen over.

Unboxing

Design

“De E1 ligt stevig in de hand en voelt niet goedkoop aan”

De Liquid E1 is vervaardigd uit een stevig kunststof. De voorkant is afgewerkt met rode elementen die het toestel een fris uiterlijk geven en ook best wel mooi zijn. De achterkant van het toestel heeft een geribbeld patroon en de boven- en onderkant tonen een klein hoogteverschil met het midden van de rug. Het patroon op de achterkant geeft het toestel een betere grip en voelt ook hoogwaardig aan. De E1 ligt stevig in de hand en voelt niet goedkoop aan.

Het toestel is ook te verkrijgen in een witte variant en een variant met dual-sim mogelijkheid. Op de linkerbovenhoek van het toestel is een klein status lampje verstopt die bij meldingen groen gaat schijnen. Als je het toestel oplaadt of de batterij is bijna leeg, zal het lampje rood gloeien. We zijn zeer tevreden over het design van de Liquid E1, het toestel voelt zeker niet aan als een goedkope smartphone en ziet er fris uit.

Acer Liquid E1 design 
Acer Liquid E1 design 
Acer Liquid E1 design 
Acer Liquid E1 design 
Acer Liquid E1 design 
Acer Liquid E1 design 

De E1 is uitgerust met de standaard Mini-USB poort die je tegenwoordig op alle smartphones vindt, samen met een standaard audiopoort. Wat wel redelijk uniek is voor zijn prijssegment is een ingebouwde NFC-chip, waarmee je makkelijk draadloos data kan overbrengen naar een ander toestel of eventueel draadloos betalen.

Acer Liquid E1 design 
Acer Liquid E1 design 
Acer Liquid E1 design 
Acer Liquid E1 design 

Batterij

Het toestel is uitgerust met een 1760 mAh batterij. Die zou moeten zorgen voor zo’n 8 uur bellen en en twee weken in stand-by. In de praktijk valt het een beetje tegen. Het grote scherm en de relatief sterke processor hebben een grote impact op de batterij. Als je je toestel regelmatig gebruikt zal hij het einde van de dag niet halen zonder hem een tweede keer op te laden. De batterij is dus één van de zwaktes van de E1.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij EB454357VU
Capaciteit 1760mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm van de E1 is aardig voor zijn prijsklass en stelt zeker niet teleur, helaas wordt het wel snel vies. Het toetsenbord werkt prima.

Scherm

In deze prijsklasse vindt je niet vaak mooie grote schermen, die zijn vaak weggelegd voor de high-endkant van de markt. De Liquid E1 speelt daar op in en is uitgerust met een mooi en helder 4,5″-scherm. Het IPS-LCD paneel heeft een qHD resolutie met een omvang van 540 bij 960 pixels. Dat is alles behalve slecht voor zijn prijsklasse en is ook meteen één van de voordelen van de E1.

De kleuren worden helder en realistisch weergegeven. Zwart oogt écht zwart en de kleuren springen er uit. Het enige nadeel aan het scherm is dat het wel heel snel vies wordt. Vingerafdrukken blijven duidelijk zichtbaar, zeker als je de Swype-functie gebruikt is het hele scherm al snel vies.

“Het scherm is heel goed voor zijn prijsklasse maar wordt snel vies.”

Toetsen

Acer Liquid E1 screenshot 2013 04 28 15 40 04

Acer heeft niet veel poespas toegevoegd aan Android en het toetsenbord is dus ook standaard. Het heeft een ingebouwde Swype-functie waarmee je kan vegen over de letters van het woord dat je wilt spellen en het toestel doet de rest. Dat is op het begin wel wennen maar na een tijdje gebruikten we het “standaard” typen niet meer maar grepen we vaak naar de Swype-functie omdat het na een tijdje gewoon vlot en soepel werkt. Veel spannends is er niet aan het toetsenbord, het werkt gewoon vlotjes en de Swype-functie doet wat het belooft. Alle toetsen staan op een logische plaats en je kan vlot typen.

De telefoon draait zonder problemen de meeste applicaties. De processor in het toestel krijgt het wel moeilijk met zware games of applicaties.

Homescreen

Acer Liquid E1 screenshot 2013 04 27 12 41 45

Het homescreen werkt net zoals we dat gewoon zijn van Android. Je hebt verschillende schermen waar je doorheen kan scrollen, maximum 5, met voldoende plaats voor widgets en snelkoppelingen naar applicaties. Acer voegt enkel een aantal widgets toe en laat verder stock-Android ook gewoon in volle glorie zijn werk doen.

Je kan makkelijk mappen maken, de grootte van widgets aanpassen, snelkoppelingen toevoegen enz. Dat alles is allemaal geen probleem en verloopt gewoon vlot. Er is wel geen widgetoverzicht te vinden, wat er wel te vinden is op toestellen als de Xperia J. Al bij al is het homescreen van de E1 gewoon prima, zoals we dat kennen van Android.

Menu

Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 01 15 27 48

Het menu van de E1 is gewoon een raster met al je applicaties, zoals we dat ondertussen wel kennen van Android. Applicaties worden op alfabetische volgorde weergegeven. Je kan makkelijk een snelkoppeling naar een applicatie plaatsen op je homescreen door het icoon van een applicatie in te houden in het menu. Het menu is ingedeeld in een overzicht met al je applicaties en een tweede deel met al je widgets. Die kan je dan makkelijk op je homescreen instellen hoe jij dat wilt.

Multitasking

Multitasking werkt prettig en eenvoudig. De virtuele knop in de rechter onderhoek van het scherm opent een overzicht van alle applicaties die nog actief zijn. Die kan je dan simpel openen of wegvegen om ze te sluiten. Verder is er ook nog de notificatiebalk die Acer heeft uitgerust met een paar snelkoppelingen voor instellingen als Wi-Fi, helderheid en GPS. Een overzicht van alle processen die actief zijn kan je vinden in de instellingen van het toestel.

Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 01 15 42 24 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 01 15 42 37 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 01 15 42 59 

Prestaties

“De E1 werkt gewoon vlot en zonder problemen, alleen bij intensieve applicaties krijgt hij het moeilijk”

Acer Liquid E1 screenshot 2013 04 28 00 10 47

De E1 is uitgerust met een 1GHz dualcoreprocessor wat niet slecht is voor zijn prijsklasse. Bij het gebruik van het toestel merk je dat de processor geen probleem heeft je te volgen en de menu’s vliegen over het scherm. Het wisselen van homescreen of applicaties verloopt zonder problemen. Met sommige intensieve games uit de Play Store, zoals Real Racing, krijgt de processor het wel moeilijk en gaat het haperen maar verder verloopt alles vlot.

Zoals de benchmarks hiernaast laten zien moet je niet de prestaties van high-endtoestellen verwachten want die ga je niet krijgen. Het is dan ook wel oneerlijk om de prestaties van een toestel van in dit prijssegment te vergelijken met bijvoorbeeld de HTC One. De E1 werkt gewoon vlot en zonder problemen, alleen bij intensieve applicaties krijgt hij het moeilijk.

Acer pronkt met de stereo DTS speakers op de achterkant van de E1, het toestel zou dan ook perfect moeten zijn voor muziekliefhebbers. Foto’s, video’s en muziek werken probleemloos op het toestel al is het afspelen van Full HD filmpjes wel een zware opdracht voor de processor.

Foto

Acer Liquid E1 cameraniterface

De 5-megapixelcamera in het toestel doet wat hij moet doen. De kwaliteit van de foto’s is niet om over naar huis te schrijven maar is ook niet slecht, de foto’s zijn gewoon matig. Ze voldoen om af en toe iets vast te leggen voor Facebook of voor spontane momenten, maar meer moet je niet verwachten. Verrassend voor zijn prijssegment is de camera aan de voorkant van het toestel, al is de kwaliteit daarvan wel ondermaats.

De camera applicatie op de Acer is heel eenvoudig. Je kan de opnamemodus veranderen, de resolutie, witbalans en de scènestand instellen zoals jij dat wilt. Er zijn ook nog enkele effecten beschikbaar zoals zwart-wit en sepia, maar dat is niet zo spectaculair. De camera-applicatie werkt gewoon maar is verder niet zo spannend.

De galerij-applicatie werkt prima. Je kan foto’s op albums rangschikken en foto’s ordenen zoals jij dat wilt. Je kan ook je foto’s bewerken en effecten toevoegen zoals we die kennen van het alombekende Instagram. Het is niet zo uitgebreid maar alles werkt gewoon prima.

Acer Liquid E1 img 20130512 192411 
Acer Liquid E1 img 20130512 192439 
Acer Liquid E1 img 20130512 205658 

Video

Video’s afspelen doe je via de galerij applicatie en werkt vlot. De meest gebruikte formaten als DivX,Xvid en MKV worden ondersteund. Het toestel kan zowel HD als Full HD filmpjes afspelen, al worden Full HD filmpjes vaak haperig afgespeeld. Bestanden in 720p worden wel vlekkeloos afgespeeld.

Muziek

De standaard muziekspeler van Android is niet zo spannend en doet gewoon wat hij moet doen. De meest gebruikte audiobestanden worden vlot ondersteund. Je kan je muziek naast de AcerCloud ook uploaden in Google Music, waar je je muziek gratis kan opslaan. Die kan je dan zowel offline als online gebruiken op je toestel. Het toestel is ook uitgerust met een FM-tuner die alleen werkt als je oortjes aansluit. Overigens bieden de bijgeleverde oortjes slecht geluid en zijn ze van ondermaatse kwaliteit. Gelukkig kun je wel gewoon andere oortjes inpluggen via de 3,5mm jack.

Acer pronkt met de stero DTS speakers op de achterkant van het toestel. Die hebben dan ook een goede geluidskwaliteit en gaan ook redelijk hard. Je kan bij je instellingen een equalizer kiezen voor muziek of video en ook alle instellingen, zoals natuurlijke bas en hoge tonen, naar eigen keuze aanpassen.

“De speakers hebben een goede geluidskwaliteit”

Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 12 19 52 30 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 12 19 52 37 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 01 17 05 39 

Games

Met een Android toestel zal je zeker wel iets van je gading vinden. De E1 heeft met de meeste applicaties geen problemen maar bij intensievere games kan je wel haperingen ondervinden. Zo heeft de processor het redelijk moeilijk met het spelen van Real Racing 3.

AcerCloud

Acer heeft zijn eigen alternatief ontwikkeld voor cloud-diensten als Dropbox of Apple’s iCloud. Met AcerCloud kan je je bestanden over verschillende toestelen synchroniseren, ook toestellen die niet zijn geproduceerd door Acer. De fabrikant heeft verschillende applicaties voor iOS, Windows Phone en Android toestellen van andere fabrikanten zodat je altijd toegang hebt tot je bestanden. De desktopversie is wel alleen beschikbaar voor Windows en niet voor Mac-gebruikers.

Er staan standaard verschillende applicaties geinstalleerd om gebruik te maken van AcerCloud. Iedere soort media krijgt zijn eigen applicatie. Zo is er eentje voor foto’s, video’s, muziek, documenten en een applicatie om draadlos toegang te krijgen tot alle bestanden op je pc met de nodige AcerCloud software geinstalleerd.

Het instellen en installeren van de nodige software was geen simpele taak. De applicaties moeten eerst allemaal op de nieuwste versie draaien, daarna moet je de desktopclient nog installeren en alles juist instellen op je mobiel. De desktopinterface is niet intuïtief en het geheel werkt nu eenmal niet zo vlot als vergelijkbare diensten als Dropbox. Het idee is leuk maar Acer heeft er nog een hoop werk aan. De applicaties op Android werken wel vlot als je alles juist hebt ingesteld, al is het ingewikkeld om de juiste bestanden op de juiste plaats te krijgen.

“Het instellen en installeren van de nodige software is geen simpele taak”

Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 12 19 36 23 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 12 19 36 35 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 12 19 36 45 

De E1 is uitgerust met Android Jelly Bean en heeft dus een zeer uitgebreid gamma aan applicaties. Acer levert zelf ook wat apps mee, zoals een Office-programma en applicaties voor Acer’s AcerCloud.

Standaard applicaties

De E1 is uitgerust met alle standaardapplicaties die je van een smartphone kan verwachten. Met alle applicaties en diensten van Google op voorhand geinstalleerd zal het niet lang duren voor alles naar verlangen verloopt. Acer heeft amper iets toegevoegd aan de standaard Android applicaties. Het enige wat de fabrikant heeft toegevoegd zijn de AcerCloud applicaties (meer daarover op paigna 5), Moodagent en een Office-programma.

Moodagent is een applicatie die muziek kan analyseren en daarna de juiste nummers afspelen gebaseerd op je stemming. Als je aangeeft dat je vrolijk bent krijg je vrolijke muziek te horen, en zo is er voor iedere emotie wel een playlist. Verder is er ook Polaris Office 4 geïnstalleerd op het toestel, waarmee je Office-documenten kan bewerken en openen. De applicatie werkt vlot en doet wat hij moet doen, verrassend is dat er geen ondersteuning is voor AcerCloud maar wel voor gelijkaardige diensten als Dropbox.

Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 11 16 30 09 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 11 16 30 19 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 11 16 30 30 

Extra applicaties

De Google Play Store is het neusje van de zalm onder applicatiewinkels. De kans is klein dat je er niet vindt wat je zoekt. Je zal soms wel even moeten zoeken omdat het aanbod aan applicaties zo ontzettend groot is, maar meestal vind je je gading wel. Je kan in dezelfde winkel ook muziek kopen. De Play Store is ook beschikbaar in een webversie, waarmee je op afstand applicaties kan installeren op je telefoon.

“De Google Play store is het neusje van de zalm onder applicatiewinkels”

Telefoon

De telefoonapplicatie van de E1 is prima. Je kan met de letters de naam van ene persoon in je contactlijst typen of je kan een nummer typen en de applicatie herkent het, waarna je makkelijk kan bellen. In de applicatie is ook een snelkoppeling naar je contactenlijst en logboek aanwezig. Die contactenapp werkt prima maar ontbreekt wel Facebook-integratie, iets wat veel concurrenten wel gewoon hebben ingebakken. Er is wel synchronisatie met Microsoft Exchange en Google ingebouwd. Met de belkwaliteit en het ontvangst van de E1 is niks mis, alles werkt gewoon prima.

De berichten applicatie is niet meer dan een lijst met al je gesprekken en een knop om een nieuw gesprek te beginnen. Er is geen intergratie met sociale media, op de ingebouwde Google+ Messenger en Google Talk applicatie na. Als je berichten wilt sturen naar Facebook-vrienden of via Twitter zal je die applicaties moeten installeren uit de Play Store, waarna dat uiteraard gewoon wel prima lukt.

Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 11 16 31 17 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 11 16 34 52 

Email

Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 11 16 36 10

Acer heeft het toestel uitgerust met zowel de Gmail applicatie van Google als de standaard mailapp van Android. Die eerste werkt heel vlot als je een Gmail gebruiker bent en doet alles wat je wilt. Je kan makkelijk e-mails archiveren door ze weg te vegen en alles werk gewoon prima en snel.

Hotmail, Exhcange of e-mailadressen die je met IMAP of POP moet benaderen kan je instellen in de e-mail applicatie. Die heeft wat minder functionaliteit dan de Gmail applicatie maar werkt wel prima. E-mails lezen en schrijven werkt gewoon vlot.

Browser

Zowel de standaard Android browser als Google Chrome zijn gëinstalleerd op het toestel. Chrome werkt veel vlotter dan de standaard browser, maar nadat je één keer instelt dat je liever Chrome gebruikt kan je de Android browser laten vallen.

Chrome kan de meeste webpagina’s probleemloos laden en je kan je bladwijzers en tabbladen synchroniseren met andere toestellen die Chrome draaien. De processor heeft meestal geen probleem met het laden van de pagina’s en het gaat dan ook redelijk vlot. Ook scrollen en zoomen is geen probleem en werkt prima.

Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 11 16 36 47 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 11 16 36 55 
Acer Liquid E1 screenshot 2013 05 11 16 37 12 
Onze review score
Pluspunten
  • Relatief mooi en groot scherm
  • Goede speakers
  • Processor is voldoende
  • Android zonder veel poespas
Minpunten
  • Slechte batterij

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters