Acer Liquid E2

De Acer Liquid E2 is het tweede model in de nieuwe Liquid E-serie van Acer. Deze midrange smartphone heeft een aantrekkelijke prijs, maar biedt wel veel functies. In deze review bekijken we hem.

Acer Liquid E2 hoofdfoto 

“Acer is al een tijdje bezig de smartphonemarkt flink te bestormen.”

De Acer Liquid E2 is het wat duurdere broertje van de Liquid E1. Veel functies zijn hetzelfde, maar de Liquid E2 doet er wel duidelijk een schepje bovenop. Zo heeft het toestel een quadcoreprocessor en een 8-megapixelcamera. Maar veel dingen, zoals de stereo-speakers en het scherm, zijn ook hetzelfde gebleven.

Acer is al een tijdje bezig de smartphonemarkt flink te bestormen. Vorig jaar begon dat met de Liquid Glow, Liquid Gallant en CloudMobile en inmiddels heeft Acer de Liquid E- en Liquid Z-lijn neergezet. De Z-lijn is voor de low-endtelefoons, de E-lijn voor de midrangetoestellen en bovenaan staat de CloudMobile. Inmiddels ligt de fabrikant bij grote retailers als Belcompany, PhoneHouse en Kijkshop en begint het de goede kant op te gaan voor Acer. Maar Acer is er nog lang niet en de E2 is een van de toestellen die gestaag aan de weg vooruit moet timmeren.

Van bijna alle Acer, waaronder deze E2, zijn er zowel single- als dualsimversies verkrijgbaar. Wij hebben een dualsimmodel van Acer ontvangen, maar aangezien er behalve de tweede sim-ingang geen verschil is met de gewone versie zullen we er in deze review geen onderscheid tussen maken.

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie Acer_AV061_V370_1.012.00_WW_GEN1.

Acer Liquid E2

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op May 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

MediaTek MT6589 (ARM Cortex A7)quadcore-processor op 1,2GHzGrafisch: PowerVR SGX 544MP

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 140 gramLengte: 131mmBreedte: 68mmDikte: 9,9mm

Scherm/invoer

4,5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig540×960 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAhSpreektijd van 9 uurStandby-tijd van 450 uur

De Acer Liquid E2 is er qua design niet op vooruit gegaan wat ons betreft. Het toestel ziet er wat simpeler uit dan veel eerdere Acertelefoons. Desondanks is de bouw niet verkeerd. De batterij van de telefoon heeft een capaciteit van 2000mAh en dat is ruim voldoende om de dag door te komen.

Design

“De voorkant wordt gekenmerkt door de ‘Acer smile’ aan de bovenkant,”

De Liquid E2 heeft een vrij standaard design met uitzondering van twee dingen: de achterkant wordt gekenmerkt door twee grote speakers. Daarmee wil Acer nadruk leggen op het feit dat deze telefoon goed stereospeakers heeft, maar we vinden hem er niet mooier op geworden. De voorkant wordt gekenmerkt door de ‘Acer smile’ aan de bovenkant, een designelement dat we vaker terug gaan zien volgens de fabrikant.

De bouw van de Liquid E2 is niet verkeerd. De telefoon is opgetrokken uit plastic, maar wel een vrij stevig aanvoelende stroef afgewerkte variant. De telefoon ligt verder ook lekker in de hand en is niet te groot. Alleen het scherm vinden we een beetje onprettig aanvoelen.

Acer Liquid E2 design 
Acer Liquid E2 design 
Acer Liquid E2 design 
Acer Liquid E2 design 
Acer Liquid E2 design 
Acer Liquid E2 design 

Opvallend is dat Acer ervoor gekozen heeft om bij dit toestel weer knopjes onder het scherm te maken. De Liquid E1 had dat niet. Los daarvan zit er op de voorkant een secundaire camera en een proximity-sensor. Ook is er een klein statuslampje aanwezig. De simkaart(en) kun je kwijt onder de batterijklep en dat geldt ook voor de geheugenkaart. En de batterij zelf is ook verwisselbaar. Verder vallen dus die twee speakers op de achterkant op en heeft het toestel zijn powerknop op de bovenkant. Daar zit ook de audio-uitgang en de MicroUSB-poort zit onderop.

Acer Liquid E2 design 
Acer Liquid E2 design 
Acer Liquid E2 design 
Acer Liquid E2 design 

Batterij

De Acer Liquid E2 heeft een flinke 2000mAh-batterij. Dat zorgt ervoor dat je met intensief gebruik de dag zonder problemen doorkomt en het ook relatief makkelijk is om twee dagen te halen met het toestel. En daarmee heeft hij een belangrijk voordeel op veel concurrenten.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij AE475654 1S1P
Capaciteit 2000mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Acer Liquid E2 maakt gebruik van een mooi IPS-paneel met een qHD-resolutie. Dat scherm valt ons geenszins tegen, maar we vinden het wel jammer dat hij wat diep onder de behuizing ligt. Als toetsenbord is Swype op de E2 geïnstalleerd.

Scherm

“Het gaat om een IPS-paneel dat voor mooie kleurweergave en goede kijkhoeken zorgt.”

De Acer Liquid E2 is uitgerust met een 4,5″-scherm met qHD-resolutie. Daardoor zit hij niet in de topklasse qua scherpte, maar de specs zijn toch helemaal niet verkeerd voor dit segment. Het gaat om een IPS-paneel dat voor mooie kleurweergave en goede kijkhoeken zorgt. Maar er is wel een keerzijde aan het verhaal. Het scherm ligt vrij diep in de behuizing waardoor alles er toch net wat minder uitziet en waardoor hij tevens minder goed in de directe zon leesbaar is. Ook de helderheid van het scherm is niet optimaal, wat dat versterkt.

Al met al zijn we zeker niet ontevreden over dit scherm, maar het is ook niet zo dat de Liquid E2 erg uitblinkt op schermgebied.

Toetsen

Acer Liquid E2 screenshot

De Liquid E2 heeft van Acer een prettig toetsenbordje meegekregen met Swype-ondersteuning erop. Het toetsenbord is uitgerust met de officiële Swype-versie die erg prettig werkt, beter dan de versie die we van veel andere fabrikanten kennen. En ook leuk is dat je namen van al je Facebook-, Twitter- en Gmailcontacten in je woordenboek kunt importeren en woordenboekupdates kunt downloaden als die er zijn.

En ook zonder Swype typt het toetsenbord niet verkeerd. Het grote scherm helpt daar natuurlijk flink bij en de knopjes reageren ook zonder problemen.

Zoals bekend van Acer heeft de Liquid E2 grotendeels de standaard Androidinterface. Acer heeft de interface hier en daar een beetje aangevuld of een nieuw likje verf gegeven, maar de verschillen zijn niet groot. De Liquid E2 heeft een quadcore MediaTek-processor die redelijk goed presteert.

Homescreen

Acer Liquid E2 screenshot

De standaard homescreens van de Liquid E2 zijn nagenoeg hetzelfde als de zogenaamde vanilla Android-interface. Acer heeft een aantal eigen widgets toegevoegd, maar veel meer dan dat ook niet. Het homescreen bestaat uit vijf schermen die je vol kunt proppen met widgets en snelkoppelingen. Die widgets zijn in sommige gevallen aanpasbaar qua formaat en zijn standaard vrij compleet. Je kunt ze toevoegen via het menu, in een speciaal tabje. Mappen maken is heel simpel mogelijk door twee icoontjes op elkaar te slepen. Soms werkt dat overigens niet, dan verwisselt het systeem de apps. Sinds Android Jelly Bean deelt het toestel namelijk zelf je homescreen opnieuw in als je iets verplaatst dat anders niet past.

Menu

Het menu van de Liquid E2 is het standaard Androidmenu. Het bestaat uit een raster met twintig icoontjes per pagina en een ongelimiteerd aantal pagina’s. Door een app ingedrukt te houden kun je hem op het startscherm plaatsen, maar helaas is het niet mogelijk om het menu naar eigen behoefte in te delen. Dat gaat gewoon alfabetisch. Wel handig is de permanente snelkoppeling naar de PlayStore bovenin het menu.

Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 

Multitasking

Multitasken gaat op de bekende Androidmanier. Als je de terugknop lang ingedrukt houdt kom je in een overzicht met al je laatst gebruikte applicaties. Je kunt hier vervolgens doorheen scrollen als er nog veel apps open staan en er uiteraard op klikken om een app in te gaan. Als je een app uit de lijst veegt zal hij afgesloten worden.

Het notificatiecentrum in de Liquid E2 is het standaard notificatiecentrum van Android 4.2. Die is wat anders dan van eerdere Androidversies en erg uitgebreid. Het eerste dat opvalt is dat notificaties interactief zijn. Zo kun je een mailtje direct vanuit het notificatiecentrum archiveren of beantwoorden. Ook is er een knop naar snelkoppelingen voor instellingen. Als je daarop drukt kom je in een nieuw tabje waar je van alles snel kunt instellen. Het notificatiecentrum biedt uiteraard alle notificaties die programma’s doorgeven. Zo komen nieuwe mailtjes binnen, kun je de voortgang van downloads checken en krijg je notificaties van Google Now te zien.

Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 

Prestaties

“Het toestel is trager dan de meeste quadcore-telefoons, maar desalniettemin voor dit prijs-segment erg snel.”

De Acer Liquid E2 is één van de eerste toestellen in Nederland met een quadcorprocessor van chipfabrikant MediaTek. MediaTek is een Aziatisch bedrijf dat goedkope processoren maakt en zo ook de prijs van smartphones omlaag probeert te brengen. De Liquid E2 is dan ook een van de goedkoopste quadcoresmartphones. De op 1,2GHz geklokte chip heeft 4 ARM Cortex A7-kernen die redelijke prestaties verrichten.

De Liquid E2 is in het dagelijkse gebruik snel, maar niet uitzonderlijk snel. Het toestel is trager dan de meeste quadcoretelefoons die we kennen, maar desalniettemin voor dit prijssegment erg snel. Wel valt op dat je sommige zware games, zoals bijvoorbeeld Real Racing 3, niet kunt spelen. De stabiliteit van het toestel is goed. We hebben, behalve bij het spelen van de eerdergenoemde game, geen grote vastlopers gehad en ook geen hinderlijke haperingen.

In de benchmarks doet het toestel het ook goed, maar niet uitzonderlijk goed. Hij scoort in Quadrant zo’n 4000 punten en in AnTuTu komt hij op 13500 uit. Net iets onder de vlaggenschepen van vorig jaar.

Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 

Op entertainmentgebied is de Liquid E2 niets speciaals. De camera valt een beetje tegen en de muziek- en videospeler zijn standaard. Gaming gaat redelijk goed, alleen de zwaarste spellen worden niet ondersteund.

Foto

“Al met al is deze Liquid E2 uitgerust met een van de slechtere 8MP-camera’s in een telefoon.”

Acer Liquid E2 screenshot

De camerainterface van de Liquid E2 is een beetje vreemd. De telefoon heeft een foto- en videoknop op hetzelfde scherm. Dat is wel handig, maar verder vinden we de indeling wat te ingewikkeld. Aan de linkerkant zit een balk met verschillende cameramodi, die verder niet echt uitgelegd staan. Rechtsonder zit een knopje voor instellingen, die opgedeeld zijn in foto-instellingen, video-instellingen en algemene instellingen. Overigens is het aantal instellingen wel netjes. De telefoon heeft best wat instellingen, waaronder bijvoorbeeld ook een HDR-modus, een aantal filters en de mogelijkheid om scherpte, verzadiging en contrast aan te passen. De HDR-modus zet niet erg indrukwekkende resultaten neer, maar verbetert je foto’s wel wat soms.

De kwaliteit van de foto’s is ondanks dat er een 8-megapixelcamera in het toestel zit niet zo goed. De foto’s zijn een beetje ‘vlak’ en bieden niet heel veel details. De hoeveelheid ruis is wat aan de hoge kant, zeker als het wat donkerder wordt. Al met al is deze Liquid E2 uitgerust met een van de slechtere 8-megapixelcamera’s die we in een telefoon gezien hebben.

Acer Liquid E2 camerasample 
Acer Liquid E2 camerasample 
Acer Liquid E2 camerasample 
Acer Liquid E2 camerasample 
Acer Liquid E2 screenshot

De galerij in deze Liquid E2 is de bekende Androidgalerij en werkt prima, met opties om direct foto’s te delen en dergelijken. Ook komen al je Google fotoalbums direct in de galerij terecht, met de mogelijkheid om ze als geheel offline beschikbaar te maken. Sorteren van foto’s kan verder op basis van tijd of locaties waar de foto’s opgenomen zijn. Uiteraard biedt de camera geo-tagging, wat je overigens wel even aan moet zetten.

Video

Acer Liquid E2 screenshot

Video’s worden gewoon afgespeeld in de galerij. Dat kan in allerlei formaten, van mkv tot mp4. De maximale resolutie is 1080p HD. Dat is natuurlijk prima en zorgt ervoor dat je met de Liquid E2 vrij probleemloos films kunt kijken.

De YouTube-app is de bekende van Google, die mooi binnen de Android 4-interface past en alle functies die je wilt hebben heeft. Een prima applicatie om onderweg even een video te pakken dus. Als toevoeging daarop heeft Acer het programma HD Channel toegevoegd. Dat is een soort uitgeklede versie van YouTube, waar je alleen door HD-filmpjes kan bladeren. Daarin kun je wel een categorie selecteren, maar veel meer functies zitten er niet in en je kunt met een video ook niet meer dan hem bekijken. Reageren, een kanaal opzoeken, afspeellijsten openen, het kan allemaal niet. Dat maakt de app erg beperkt, en vrij zinloos.

Liquid E2 opneemt stellen niet heel veel voor. Ze zijn niet heel erg scherp ondanks hun 1080p-resolutie en bevatten ook niet erg veel details. Wel zijn de kleuren mooi, maar vooral het gebrek aan scherpte zorgt ervoor dat ze niet zo goed zijn.

Muziek

“De stereo-speakers klinken best goed, maar we hadden er wat meer van verwacht.”

De Liquid E2 heeft een standaard muziekspeler en FM-radio. De muziekspeler is de gene die we kennen uit Android 4.0 en heeft dus weinig speciaals. Wel heeft Acer een equalizer van SRS op het toestel gezet, die zowel video’s als muziek kan behandelen. Daar worden we overigens niet heel blij van, over het algemeen maakt het de muziek niet mooier. De interface van de muziekspeler is prima en zorgt ervoor dat je prima kunt bladeren door de muziek.

De radio heeft een leuke functie, namelijk dat je geluid kunt opnemen vanuit de radio. Uiteraard is er een headset nodig als radio-antenne en kun je dus niet zonder headset luisteren. Met een ingeplugde headset alsnog de speaker aanzetten kan wel.

Wat het meest bijzondere is aan deze Liquid E2 is wel de speaker. Dat zijn er namelijk twee. Die zijn overduidelijk, en niet heel mooi, op de achterkant geplaatst. Het geluid dat ze produceren is zeker bovengemiddeld, ze klinken vrij helder en het stereo-effect is natuurlijk leuk. Maar we hadden er wat meer van verwacht en vooral de bas is niet bepaald overtuigend. Door een goed paar oortjes klinkt de E2 net wat ondergemiddeld, maar goed genoeg.

Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 

Games

Er staan geen games voorgeïnstalleerd op de Liquid E2, maar dankzij de vrij goede specs kan het toestel de meeste games uit de Play Store wel aan. De zwaarste games, zoals Real Racing 3, kan de telefoon niet hebben. Maar over het algemeen gaat het wel goed en ook van iets lichtere spelletjes is het aanbod in de Play Store ontzettend groot.

Qua productiviteit is de Liquid E2 niet veel anders dan andere Androidtelefoons. Acer heeft niet zo gek veel spannende software toegevoegd en je zit dan ook vooral met de standaard Androidsoftware. Die kun je natuurlijk uitbreiden via de Play Store. Bellen gaat ook prima met dit toestel.

Standaard applicaties

Acer Liquid E2 screenshot

Natuurlijk staan alle standaard Google-applicaties op de telefoon. Zo kun je je agenda bijhouden, wekkers zetten en dingen uitrekenen. Acer heeft ook een applicatie geïnstalleerd waarmee je draadloze invoerapparatuur kunt aansluiten en ook nog een aantal andere simpele apps, zoals een takenapplicatie en een back-up-app. Ook heeft Acer een bestandsbeheerder toegevoegd, dat is wel handig. Als Office-suite heeft het toestel Polaris Office 4.0, waarmee je bestanden kunt bewerken, bekijken en maken en die tevens Cloud-integratie heeft.

Een belangrijke voorgeïnstalleerde applicatie op de Liquid E2 is Acer Cloud. Acer Cloud is een handig stukje software. Je kunt één Cloud PC aanwijzen en van die computer zullen alle documenten en afbeeldingen in principe gescand worden en in de cloud terecht komen. En ook foto’s van je telefoon komen via de cloud op je PC terecht. Vooral die documentenfunctie klinkt erg handig, ook al werkt die maar voor 30 dagen nadat een document veranderd is. Heel veel toegevoegde waarde boven Dropbox heeft het, los van de documentenfunctie, niet. Overigens moet je alle aparte onderdelen nog uit de Play Store downloaden.

Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 

Extra applicaties

De Play Store is de bekende applicatiewinkel van Google waar een groot aanbod aan applicaties te vinden is. Er zijn veel handige applicaties en games die je gratis of voor weinig geld op de kop kunt tikken en dat is een van de grote krachten van Android. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen.

De lay-out van de Play Store is onlangs op de schop gegaan en biedt nu vooral veel grote knoppen en hij is erg licht. De informatie is nog hetzelfde en lekker uitgebreid met screenshots, reviews, cijfers en beschrijvingen per app. En door de vele top-lijstjes kun je makkelijk nieuwe apps vinden.

Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 

Telefoon

Acer Liquid E2 screenshot

De Liquid E2 heeft een telefoonapplicatie die probleemloos werkt. Acer heeft smart dialing geïmplementeerd en verder redelijk vastgehouden aan de standaard. De contactenapplicatie werkt prima en biedt de mogelijkheid om alle benodigde informatie op te slaan. Overigens is integratie met sociale netwerken niet aanwezig in de contactenapplicatie, zoals dat bij veel concurrerende fabrikanten wel is. De Acer Liquid E2 biedt ringtones en een trilfunctie die hard genoeg zijn. Ook de belkwaliteit is goed.

Berichtjes versturen, mocht je dat nog doen buiten WhatsApp om, kan via een handige app. Die rangschikt al je berichten naar de conversatie die erbij hoort. In het invoerscherm zit een knopje om media toe te voegen waarna je bericht een mms zal worden.

Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 
Acer Liquid E2 screenshot 

Email

Acer Liquid E2 screenshot

Gmail is geregeld door Google zoals op elke Androidtelefoon en werkt dan ook prima. Als je de telefoon aanzet word je gevraagd een Google-account in te voeren en dan zal je Gmail automatisch ingesteld worden. De bijbehorende applicatie doet het ook prima en biedt de meest functies die je ook in de browserversie van Gmail kunt vinden. En natuurlijk kun je er ook voor zorgen dat je een notificatie krijgt zodra er een nieuwe mail binnenkomt.

De ‘gewone’ mailapplicatie, waar je je Exchange- en imap-mail in kwijt kunt, is niet helemaal afgesteld op de maildienst die erbij hoort. Dat betekent dat de app niet altijd alle mogelijkheden die je mailserver biedt ook biedt en dat alles net wat minder handig werkt. Maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een handige applicatie is.

Browser

Acer Liquid E2 screenshot

De Acer Liquid E2 wordt met twee browsers geleverd: Google Chrome en de standaardbrowser van Android. Hoewel die laatste ook goed is, vinden we Chrome handiger. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden over het algemeen snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed en we zijn er dan ook zeker over te spreken dat Chrome de standaard Androidbrowser aan het vervangen is.

Onze review score
Pluspunten
  • Snel
  • Prima scherm
  • Prima accu
  • Dualsim-optie
Minpunten
  • Voelt goedkoop aan
  • Matige multimediamogelijkheden

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters