Acer Liquid E3

De Acer Liquid E3 moet het de komende tijd gaan maken voor Acer in het lagere middensegment. Daarvoor biedt de telefoon in ieder geval indrukwekkende specs en in deze review zoeken we uit in hoeverre hij dat waar weet te maken.

Acer Liquid E3 hoofdfoto 

“Acer richt zich met de Liquid E3 niet meer zo op muziek, maar meer op de camera”

De E-lijn van Acer staat voor een goede prijs-kwaliteitverhouding met een klein multimedia-tintje en werd vorig jaar gevormd door de Liquid E1 en Liquid E2. Opvallend genoeg is er dit jaar voorlopig maar één toestel in de lijn te vinden: de Liquid E3. Deze E3 kost zo’n €200 en biedt daarvoor aardig indrukwekkende specificaties. Een quadcoreprocessor, 4,7 inch groot 720p-scherm, 13-megapixelcamera en handige Rapid Button op de achterkant behoren allemaal tot de standaarduitrusting van het toestel. Als je wilt kun je ook nog en dualsim-versie van de Liquid E3 kopen en zo levert de smartphone een mooi compleet pakket.

Opvallend is dat Acer zich dit jaar niet meer zo op muziek richt met de E-serie, maar meer op de camera. De 13-megapixelcamera die de Liquid E3 op de achterkant heeft zitten is in deze prijsklasse vrij uniek. Daarbij komt nog eens de speciale selfie-camera op de voorkant, die voor het eerst in een smartphone uitgerust is met een eigen led-flits.

Ondanks zijn scherpe prijs zal de Liquid E3 het zeker niet makkelijk krijgen op de markt. Het segment rond de €200 zit vol met prima toestellen, waaronder bijvoorbeeld de Motorola Moto G, LG L90, BlackBerry Z10 en Samsung Galaxy II Plus. Het is dus, ondanks zijn nette camerafuncties, de vraag in hoeverre de Liquid E3 zich kan onderscheiden. Daar zullen we in deze review uitgebreid naar kijken.

Acer Liquid E3 hands-on 
Acer Liquid E3 hands-on 
Acer Liquid E3 hands-on 
Acer Liquid E3 hands-on 
Acer Liquid E3 hands-on 
Acer Liquid E3 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie Acer_AV052_E380_1.012.00_EMEA_GEN1 en een prijs van €190.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid E3

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op April 2014 Draait op Android 4.2.2

Processor

MediaTek MT6589quadcore-processor op 1,2GHzGrafisch: PowerVR SGX544

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 134 gramLengte: 136mmBreedte: 68mmDikte: 9mm

Scherm/invoer

4,7″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouch720×1280 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-Sensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nBluetooth 4.03,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAh

Unboxing

De Acer Liquid E3 wordt geleverd met een redelijk standaard verkooppakket. Een usb-kabel, lader, headset en wat boekjes vinden we naast het toestel in de doos. Opvallend is dat de headset uitgerust is met een plat kabeltje, wat in de knoop raken moet verminderen. Dat is fijn, maar los daarvan is de in-ear-headset vrij matig. Net als bij de meeste andere smartphones, trouwens.

Design

De Liquid E3 heeft een vrij strak en vierkant ontwerp dat duidelijk vasthoudt aan de designfilosofie die Acer onlangs met de Z5 introduceerde. De voorkant wordt vooral gekenmerkt door de rode randen boven en onder het scherm. Beiden zijn voorzien van een speaker, de een voor bellen en de ander voor multimediaweergave. Achterop valt de Rapid Button op, een knopje die je als snelkoppeling voor een zelfgekozen app kunt instellen.

De achterkant is gemaakt van mat plastic en netjes afgerond, waardoor het toestel lekker vasthoudt. De Liquid E3 voelt niet super stevig aan, maar zeker ruim voldoende. Jammer is dat er aan de voorkant een vrij gigantische rand onder het scherm zit, waardoor de Liquid E3 erg lang is. Hij is bijna zo lang als de gemiddelde 5″-telefoon, terwijl het scherm maar 4,7″ groot is. Ook jammer is dat de batterij niet uit het toestel kan. De algehele bouwkwaliteit is gewoon voldoende.

“De algehele bouwkwaliteit is gewoon voldoende.”

Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 

Op de voorkant van de Liquid E3 prijkt een erg speciale designfunctie. Aan de ene kant van het Acer-logo is de camera van het toestel te vinden, aan de andere kant vinden we twee ledjes. Een klein rgb-lampje waarmee notificaties doorgegeven kunnen worden en daarnaast een grote witte led die als flits dient om sefies te maken. Los daarvan is de voorkant niet voorzien van speciale onderdelen.

Ook achterop is dus een knop te vinden die direct onder de camera zit. Met deze Rapid Button kun je een app naar keuze openen door er kort op te drukken. Als je er wat langer op drukt zal de camera openen en eenmaal in de camera aanbelandt is de Rapid Button geschikt om foto’s mee te maken, hoewel dat niet heel snel werkt.

Op de zijkanten zitten de overige knopjes, usb-poort en ingang voor de micro sd-kaart en twee simkaarten. Het toestel slikt twee microsimkaarten als je de dualsimvariant hebt en een microsimkaart als je de singlesimversie hebt. De klepjes zijn helaas wat lastig te openen.

Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 

Scherm

“De Liquid E3 presteert qua scherpte erg goed, de kleur-reproductie is niet veel meer dan gemiddeld.”

Een van de speerpunten van de Liquid E3 is het scherm. Dat is in tegenstelling tot bij veel andere toestellen in dit prijssegment een 720p-scherm waardoor het een stuk scherper is. De scherpte is uiteraard nog niet zo hoog als bij high-endtoestellen, maar de resolutie is ruim voldoende om op het schermformaat van 4,7 inch een scherp totaalplaatje te leveren.

De Liquid E3 heeft een ips-display wat voor redelijk goede kleuren zorgt. Wel moet gezegd worden dat de kleurweergave van het scherm een beetje flets is en dat de zwartwaarden niet zo goed zijn. Dat heeft er deels mee te maken dat het scherm wat dieper onder de body ligt, waardoor het beeld wat minder goed overkomt. De helderheid van het scherm is aardig, maar ook die had iets beter gekund.

Al met al kunnen we stellen dat de Liquid E3 qua scherpte zeker een van de betere schermen in zijn segment heeft. Maar de kleurreproductie is niet veel meer dan gemiddeld.

Prestaties

“De software is nog niet ideaal geoptimaliseerd en we hopen dat Acer dit met een update verhelpt”

De prestaties van de Liquid E3 zijn over het algemeen goed. De smartphone is in het dagelijks gebruik snel en ruim voldoende in zijn segment. Apps starten snel en bladeren door de interface gaat over het algemeen snel. Wel valt op dat sommige handelingen opvallend veel tijd kosten. Zo duurt het even voordat het multitask-menu opgestart is en kan ook het toetsenbord weleens moeite hebben je bij te houden. Gezien de verder goede prestaties van het toestel denken we dat dit puur met de software te maken heeft en hopen we dat Acer het euvel in een update verhelpt. Ook de stabiliteit van de software is niet top: soms zijn er kleine vertragingen merkbaar. Een ander vreemd probleem is dat tijdens het typen met het on-screen-toetsenbord de eventueel ingestelde trilfeedback regelmatig opeens wegvalt.

De processor in de Liquid E3 is overigens een quadcorechip van MediaTek: de op 1,2GHz geklokte MT6589. Deze heeft vier Cortex A7-kernen van ARM en dat is iets dat we in bijna alle smartphones tussen de 200 en 300 euro zien tegenwoordig. De processor is daarmee gewoon voldoende. De smartphone heeft 1GB werkgeheugen en wijkt daarmee niet van de standaard af.

De Liquid E3 is niet voorzien van lte en nfc, maar heeft verder alle mogelijke communicatiemogelijkheden aan boord. De telefoon is zowel in dual- als singlesimvariant verkrijgbaar en de dualsimversie heeft de mogelijkheid om per actie (sms, bellen of internet) een standaardsimkaart te kiezen. We hebben geen problemen gehad met het bereik van de smartphone. Wel moet gezegd worden dat gesprekken vrij zacht klinken door het toestel, wat in een rumoerige omgeving een probleem kan vormen.

“Gesprekken klinken vrij zacht via de Liquid E3, wat in rumoerige omgevingen lastig kan zijn.”

De batterij van de Liquid E3 is vrij gemiddeld. De capaciteit van 2000mAh is niets bijzonders en de accu gaat net een dag mee. Bij redelijk intensief gebruik zit het toestel aan het einde van de dag nog rond de 15% en als je hem dus echt veel gebruikt dan zal het toestel het einde van de dag niet halen. We hadden daarom liever een iets grotere batterij in het toestel gezien.

Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 

Software

Acer Liquid E3 screenshot

Ondanks dat de Acer Liquid E3 net als eerdere Acers die we bekeken hebben nog steeds op Android 4.2 draait, is de software wat op de schop gegaan. Overigens vinden we het jammer dat Acer niet een wat recentere Androidversie gebruikt, inmiddels is Google al bij 4.4 aanbelandt maar Acer blijft dus op 4.2 hangen.

De aanpassingen tegenover de standaardinterface gaan niet heel ver. Acer heeft de kleurstelling wat aangepast, een nieuw multitask-menu toegevoegd en het notificatiecentrum stevig onder handen genomen. Dat bestaat nu uit één pagina met vier snelle instellingen bovenaan die uitgeklapt kunnen worden middels een pijltje. Een handige toegevoegde functie is dat je notificaties van bepaalde apps kunt uitzetten voor een uur, een dag of voor altijd. Verder heeft Acer pop-up-apps toegevoegd, vergelijkbaar aan de functie die Sony gebruikt. Daarin kun je een aantal speciale apps of doorsnee widgets als pop-up over de interface van het toestel heen laten verschijnen. Ook handig zijn de sorteringsmogelijkheden in het menu, waarmee je apps bijvoorbeeld op hoe vaak je ze gebruikt kunt sorteren.

Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot

Verdere toevoegingen boven Android’s standaard zitten hem vooral in de instellingen. Zo heeft Acer een aantal instellingen toegevoegd om het startscherm zelf een beetje te kunnen tweaken en kun je het toestel in theorie wekken door hem om te draaien. In de praktijk is ons dat niet gelukt. Wat wel werkt en best handig is, is de quick touch-functie. Die maakt het mogelijk om je muziek aan te zetten en nummers door- of terug te spoelen door bepaalde patronen op het scherm te tekenen als het toestel niet actief is. Tot slot is er een optie om een balkje met on-screen-navigatieknopjes weer te geven, maar het nut daarvan ontgaat ons.

Ook de bekende Quick Mode-profielen zijn weer aanwezig. Via een soort Windows Phone-achtige interface kun je een aantal simpele profielen gebruiken die de hele launcher van het toestel vervangen. Daarmee heb je dus een soort feature phone-interface op je Androidsmartphone, zodat hij makkelijker in gebruik is. Leuk is ook dat een aantal profielen met een wachtwoord beveiligd zijn, zodat je bijvoorbeeld kunt voorkomen dat een oudere die niet zo handig is met smartphones per ongeluk zelf allerlei instellingen wijzigt. Die beveiliging is vrij makkelijk te omzeilen en dus niet te gebruiken om het toestel te beschermen als je hem bijvoorbeeld uitleent, maar om onhandige acties van kinderen of senioren te voorkomen is het prima. Hoewel de profielen voor een beperkte doelgroep nuttig zullen zijn, is het een leuke toevoeging.

Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot

Naast de standaard Googleprogramma’s, die overigens erg goed zijn over het algemeen, heeft Acer zelf een aantal dingen toegevoegd. De eerste is het bekende Acer Cloud, waarmee je bestanden via de cloud met je computer kunt synchroniseren. Ook de daaraan gekoppelde galerij is aanwezig als aanvulling op de standaardgalerij. De andere bijbehorende programma’s, Cloud Docs en Cloud Music bijvoorbeeld, zijn niet standaard aanwezig maar kun je eenvoudig downloaden. Een goede zaak in onze ogen. De File Manager en Task Manager zijn ook handige toevoegingen, hoewel we ze weleens flitsender hebben gezien. Verder opvallend zijn SnapNote, waarmee je meerdere plaatjes kunt samenvoegen tot een PDF of PowerPoint-presentatie en LiveScreen, waarmee je je scherm live kunt delen en kun omtoveren tot een soort whiteboard.

Extra applicaties kun je uiteraard op de kop tikken in de Play Store, waar een uitgebreid aanbod tot je beschikking staat. Behalve op je telefoon zelf kun je daar ook via je browser op je computer bij, waardoor je eenvoudig op afstand apps kunt installeren.

Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 

“Het moet gezegd worden dat multimedia door de speaker nogal zacht klinkt.”

In tegenstelling tot sommige andere Acertelefoons, heeft deze Liquid E3 gewoon een up-to-date 3,5mm-plug, waardoor muziek luisteren probleemloos kan met de meeste headsets. Ook de muziekkwaliteit door de headset is niet meer zo slecht als bij sommige andere toestellen van het merk: die is nu gewoon prima. Wel moet gezegd worden dat multimedia door de speaker nogal zacht klinkt. Dat de speaker aan de voorkant geplaatst is maakt iets goed, maar als je bijvoorbeeld een filmpje aan wat vrienden wilt laten zien wordt het al snel een lastige zaak.

Naast een muziekspeler, galerij en videospeler is gelukkig ook een fm radio beschikbaar, waardoor het toestel qua playbackmogelijkheden vrij compleet is. Voor de muziekspeler heb je keuze tussen Google Play Music en Acer Cloud Music, waarbij die eerste ook integratie heeft met je eventuele muziekcollectie op de Googleservers. Leuk aan de radio is dat je niet alleen kunt luisteren, maar ook muziek kunt opnemen als je wilt. De videospeler ondersteunt de meeste gangbare formaten tot full hd en de galerij is erg basic maar opzich prima. Er is ook een vrij simpele fotobewerker standaard op het toestel aanwezig.

Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 

Camera

“De frontcamera is, speciaal voor selfies, uitgerust met een flits.”

Een van de speerpunten van de Liquid E3 is zijn camera. Niet alleen omdat de E3 een van de goedkoopste toestellen is met een 13-megapixelcamera, maar ook omdat de front-camera van het toestel vrij speciaal is. De camera heeft een relatief hoge 2-megapixelresolutie en is, speciaal voor selfies tijdens bijvoorbeeld het uitgaan, uitgerust met een flits.

Om te beginnen met de camerainterface: die is vrij simpel. Links in beeld is een balkje met verschillende opnamemodi te vinden, die vrij lang naar beneden doorgescrolld kan worden. Zaken als glimlachdetectie, een hdr-modus, een panoramamodus en een gezichtsverbeteringsmodus zijn hier te vinden. Verder is er nog een instellingenmenu dat opgesplitst is in algemeen, foto en video. Daar kun je bijvoorbeeld de iso, belichtingswaarde en witbalans instellen. De leukste functie uit de interface is misschien wel dat je de belichting kan instellen aan de hand van een ander punt dan waar je scherpstelt, simpelweg door een icoontje dat bij het scherpstellen in beeld komt ergens anders naartoe te vegen.

Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 screenshot 
Acer Liquid E3 selfie

Om maar even te beginnen met de selfiecamera: die is kwalitatief redelijk goed en heeft dus vooral zijn led-flits als onderscheidende punt. Die flitser is niet erg helder, maar het maakt wel het verschil tussen nauwelijks iets kunnen zien op een uitgaans-selfie en een redelijk idee hebben van wat er gebeurt op de foto. Het is dus een leuke extra, maar geen gigantische toegevoegde waarde.

De kwaliteit van de camera op de achterkant is in principe goed. De kleuren zijn in sommige gevallen enigszins oververzadigd, maar het ziet er prima uit. Ook valt op dat foto’s niet snel bewogen zijn, wat in iets donkerdere omstandigheden prettig is. Daar krijg je wel een flinke bak ruis voor terug als het wat donkerder is, maar het zorgt er wel voor dat de foto’s veel meer details bezitten. En mits de focus goed is, zit het met die details ook wel goed.

“De camera van de Liquid E3 kampt met wat focusproblemen, los daarvan heeft hij veel potentie.”

Die focus is echter wel een groot probleem. Niet zelden gebeurt het dat het toestel blijft ‘hangen’ op de meest nabije focus, waardoor je alleen super-close-ups kunt maken. Vaak is dat pas na een restart van het toestel verholpen. Als de focus wel naar behoren werkt, worden foto’s maar tot op een zekere afstand scherp. Een gebouw waar je naast staat fotograferen gaat nog, een echte landschapsfoto is niet bepaald scherp. Het eerste is natuurlijk een software-issue en wordt hopelijk nog opgelost, het tweede zou zowel aan de soft- als hardware kunnen liggen maar we vrezen dat het dat laatste is. Erg jammer, want los daarvan heeft de camera van de Liquid E3 veel potentie.

Acer Liquid E3 camerasample 
Acer Liquid E3 camerasample 
Acer Liquid E3 camerasample 
Acer Liquid E3 camerasample 
Acer Liquid E3 camerasample 
Acer Liquid E3 camerasample 
Acer Liquid E3 camerasample 
Acer Liquid E3 camerasample 
Acer Liquid E3 camerasample 

Filmen kan de Liquid E3 in full hd-resolutie en die video’s zien er gewoon goed uit. Ook hier geldt dat zaken ver weg wat minder scherp zijn, hoewel dat niet zoveel opvalt als bij de foto’s. De video’s hebben stereo geluid dat goed klinkt en de Liquid E3 heeft ook de mogelijkheid om foto’s te maken tijdens het filmen, hoewel dat niet op volle resolutie is.

Conclusie

De Acer Liquid E3 is in de basis een erg goede smartphone voor de prijs die Acer ervoor vraagt, maar het toestel is helaas niet zonder zijn problemen. We hebben dan ook gemengde gevoelens aan de smartphone overgehouden na onze testperiode.

Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 

“De Liquid E3 is een toestel met meer potentie, die Acer middels een softwareupdate volledig kan benutten.”

Een selfie-flits, een handige knop op de achterkant, een 4,7″ groot hd-scherm en een 13-megapixelcamera. De Liquid E3 biedt allerlei zaken die in dit segment erg zeldzaam of zelfs uniek zijn. Dat betekent dat je voor een prijs van €190 een erg compleet toestel krijgt. Daar komt nog bij dat er een dualsim-optie is, het toestel gewoon een sd-kaartje slikt en van wat handige toevoegingen in de software voorzien is. De prestaties van het toestel zijn niet uitzonderlijk, maar voor het grootste deel wel dik in orde.

Echter laat Acer wel de nodige puntjes vallen en dat is erg jammer. De camera heeft focusproblemen, zowel de primaire als secundaire speaker zijn behoorlijk zacht en de software is niet altijd even stabiel. Ook de oude Androidversie is jammer en de schermkwaliteit is niet zo goed als die had kunnen zijn. Het grote scherm van het toestel is een voordeel, maar de behuizing die Acer er omheen gebouwd heeft is wel vrij fors.

Zoals het er nu voorstaat zouden we de Liquid E3 zeker niet afraden, maar we kunnen hem ook niet vol overtuiging aanraden. De Liquid E3 is een toestel met meer potentie en middels een goede softwareupdate kan Acer die volledig benutten. Voorlopig blijft het toestel hangen op een score van 3 van de vijf sterren, na een goede update kan dat eventueel doorgroeien naar vier sterren.

Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 
Acer Liquid E3 design 

De concurrentie van de Liquid E3 bestaat voornamelijk uit een aantal andere toestellen die goedkoop in de markt gezet zijn met een leuk setje specificaties. De belangrijkste daarvan is de Motorola Moto G, die en slechtere camera en geen uitbreidbaar geheugen heeft maar verder wel op veel vlakken iets beter scoort. Ook de LG L90 en Huawei Ascend G6 zijn geduchte concurrenten, met specificaties die behoorlijk wat weg hebben van die van de Liquid E3.

In de categorie van de wat oudere midrangers vallen de Huawei Ascend G700, Samsung Galaxy S II Plus en Sony Xperia SP, die allen hun eigen specialiteiten hebben en hetzelfde kosten als de Liquid E3. Mocht je iets meer te besteden hebben, dan is het ook zeker de moeite waard om eens te kijken naar een wat ouder topmodel, zoals de LG Optimus G en de Samsung Galaxy S III.

Motorola Moto G hoofdfoto 
Eerste ervaring met Huawei Ascend G6 
Sony Xperia SP hoofdfoto 
Samsung Galaxy S II Plus hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Rapid Button aan de achterkant
  • Selfie flits
  • 4,7" 720p-scherm
  • Camera kan goede foto's maken
  • Dualsim-mogelijkheid
Minpunten
  • Softwareprobleempjes
  • Speaker vrij zacht
  • Focusproblemen camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters