Acer Liquid Gallant Duo

De Acer Liquid Gallant komt samen met de Liquid Glow, CloudMobile en Liquid Z110 de positie in de smartphonemarkt van Acer versterken. In deze review kijken we naar de dualsim-variant van dit low-endtoestel.

Acer Liquid Gallant Duo hoodfoto 

De Liquid Gallant Duo is onderdeel van de Liquid E-lijn van Acer. Waar die lijn precies voor staat is ons niet zo duidelijk, maar in ieder geval is het een lijn die tussen het low-end- en midrangesegment inzit op het moment met de Liquid Gallant Duo en de Liquid Glow. De laatste is iets goedkoper en wat meer gericht op zijn design, de eerste heeft een groter qHD-scherm en dus een duosim-optie. Maar verder hebben ze veel van elkaar weg.

Het lijkt de strategie van Acer te zijn geworden om toestellen voor een relatief erg lage prijs aan te bieden met goede features. Zo is de CloudMobile de goedkoopste telefoon met en Krait-processor en 720p-scherm, en is de Liquid Gallant de goedkoopste telefoon met een qHD-scherm. Daar is echter wel een concessie voor gedaan: het toestel is redelijk underpowered, zeker voor zo’n scherm. Maar desondanks is de Liquid Gallant Duo een erg interessante telefoon voor zijn prijsklasse. In deze review kijken we of Acer niet te veel compromissen heeft gesloten voor die lage prijs.

Specificaties

Acer Liquid Gallant Duo

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2012 Draait op Android 4.0 ICSBehuizing van plastic

Processor

MediaTek MT6575singlecore-processor op 1GHzGrafisch: PowerVR SGX531

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 145 gramLengte: 129mmBreedte: 65mmDikte: 10mm

Scherm/invoer

4,3″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig540×960 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Dual-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1500mAhSpreektijd van 8 uurStandby-tijd van 320 uur

De hardware van de Gallant Duo is, zeker voor zijn prijs, helemaal niet slecht. Het toestel heeft een redelijk qHD-scherm, een design dat een hogere prijs doet vermoeden en een prima toetsenbordje. Alleen de plaatsing van de powerknop vinden we vrij onhandig.

Unboxing

Design

De Gallant Duo is een solide gebouwd apparaatje. Het toestel is van plastic en voelt erg stevig aan. We hebben er geen gekraak of iets dergelijks uit weten te krijgen, en het toestel voelt net zo stevig als de gemiddelde telefoon van €350. Ook ligt het toestel met zijn afgeronde hoeken en soft-touch-achterkant prettig in de hand. Het design is wat saai, maar daar is goed mee te leven. Alleen hadden we liever gezien dat Acer het design van de CloudMobile en de Liquid Glow had aangehouden, dat ziet er een stuk frisser uit.

Acer Liquid Gallant Duo design 
Acer Liquid Gallant Duo design 
Acer Liquid Gallant Duo design 
Acer Liquid Gallant Duo design 
Acer Liquid Gallant Duo design 
Acer Liquid Gallant Duo design 

De Liquid Gallant Duo heeft onder de batterijklep een veelvoud aan sloten zitten: twee voor een simkaart en eentje voor een geheugenkaart. Het toestel slikt normale simkaarten, die helaas niet te vervangen zijn zonder het toestel uit te zetten. De MicroSD-kaart is dat wel. Beide communicatiepoorten zitten bovenop het toestel. Wat apart is, is dat de powerknop aan de achterkant van deze telefoon te vinden is. Hij is geplaatst in een rondje naast de batterij, en dat vinden we nogal onhandig. Sowieso is het even wennen, maar ook druk je heel makkelijk eerst een keer op de camera in plaats van op de powerknop, met een vaak vieze camera tot gevolg.

Acer Liquid Gallant Duo design 
Acer Liquid Gallant Duo design 
Acer Liquid Gallant Duo design 
Acer Liquid Gallant Duo design 

Scherm

Het scherm van de Liquid Gallant Duo is erg bijzonder. Hoewel het toestel maar €200 kost, zit er een 4,3″-scherm in met hoge qHD-resolutie. En dat zorgt ervoor dat het toestel verreweg de goedkoopste smartphone met een dergelijk scherm in Nederland is. De kleuren en de helderheid van het scherm zijn verder erg gemiddeld, dat deed de Liquid Glow een stuk beter. Maar het scherm is wel lekker scherp en groot.

Toetsen

Screenshot Acer Liquid Gallant Duo

De Liquid Gallant heeft van Acer een prettig toetsenbordje meegekregen met Swype-ondersteuning erop. Het toetsenbord is uitgerust met de officiële Swype-versie die erg prettig werkt, beter dan de versie die we van veel andere fabrikanten kennen. En ook leuk is dat je namen van al je Facebook-, Twitter- en Gmailcontacten in je woordenboek kunt importeren en woordenboekupdates kunt downloaden als die er zijn.

En ook zonder Swype typt het toetsenbord niet verkeerd. Het grote scherm helpt daar natuurlijk flink bij en de knopjes reageren ook zonder problemen.

Batterij

Intensief gebruik Normaal gebruik Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Uitneembaar
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion

Op softwaregebied weet de Acer Liquid Gallant Duo indruk te maken. Alles draait snel en Acer heeft de standaard Androidinterface uitgebreid met een aantal handige toevoegingen. Het toestel draait nog wel op Android 4.0, maar dat kunnen we hem niet kwalijk nemen. 4.1 is nog voorbehouden aan een select groepje en 4.2 komt binnenkort pas op de markt.

Interface

Screenshot Acer Liquid Gallant Duo

De interface op de Liquid Gallant Duo is nagenoeg hetzelfde als de standaard Android 4.0-interface. Acer heeft een aantal eigen widgets toegevoegd en er zijn wat instellingen bijgekomen. En ook heeft Acer in dit toestel thema’s toegevoegd, waarmee je andere icoontjes kunt toepassen op je toestel. Het homescreen bestaat uit vijf schermen die je vol kunt proppen met widgets en snelkoppelingen. Die widgets zijn in sommige gevallen aanpasbaar qua formaat en zijn standaard vrij compleet. Mappen maken is heel simpel mogelijk door twee icoontjes op elkaar te slepen.

Het menu is een simpele raster met al je applicaties en widgets erin en wordt dus ook gebruikt om nieuwe snelkoppelingen of widgets aan het homescreen toe te voegen. Een handige toevoeging van Acer bij de instellingen is de mogelijkheid om een schema in te stellen voor het in- en uitschakelen van je toestel. Daarmee kun je bijvoorbeeld het toestel ’s nachts uitzetten en net voordat je wekker gaat aan laten gaan, zodat die nog wel afgaat.

Ook zijn er met betrekking tot de dualsim-functionaliteit wat instellingen bijgekomen. Dat is best handig geregeld door Acer: je kunt per simkaart instellen of hij verbonden is of niet en of hij al dan niet mag roamen. Ook kun je per verbindingstype, dat wil zeggen bellen, sms’en of gegevensverbindingen, instellen welke simkaart daar standaard voor gebruikt moet worden. Een andere mogelijkheid is om het toestel altijd te laten vragen welke sim je wilt gebruiken.

Multitasken kan simpel via het menu met recent gebruikte programma’s. Die roep je op door de homeknop ingedrukt te houden en daar kun je programma’s snel weer oproepen en eventueel ook uit de lijst verwijderen. Meldingen komen via de statusbalk, waar je ook het een en ander aan instellingen kunt doen.

Screenshot Acer Liquid Gallant Duo 
Screenshot Acer Liquid Gallant Duo 
Screenshot Acer Liquid Gallant Duo 
Screenshot Acer Liquid Gallant Duo 

Prestaties

Screenshot Acer Liquid Gallant Duo

De prestaties van de Liquid Gallant hebben redelijk indruk op ons gemaakt, maar toch zijn we er niet onverdeeld positief over. De snelheid van het toestel zit wel goed. Er zit ‘maar’ een 1GHz-processor in met een enkele ARM Cortex A9 kern: de MediaTek MT6575. Toch wist het toestel zich head-to-head met de Galaxy Nexus redelijk staande te houden. Met veel taken was de Nexus maar een fractie sneller, ook met het opstarten of installeren van relatief zware apps. En ook wat grafischere games speelt deze Acer zonder al te veel problemen. En ook de Quadrant-score van zo’n 2100 punten is meer dan redelijk voor een dergelijk toestel.

Echter is er ook een addertje onder het gras. De stabiliteit van de telefoon laat namelijk nogal te wensen over. Soms heeft hij opeens meerdere seconden nodig om uit zijn slaapstand te komen, soms duurt het opstarten van een app opeens wel lang, soms krijgt hij het niet eens voor elkaar om normaal een muziekje te starten en soms loopt hij helemaal vast. En dat is toch wel een flinke tegenvaller voor een anders zo goed presterend toestel.

Foto

Screenshot Acer Liquid Gallant Duo

De foto’s die de Liquid Gallant Duo maakt zijn vrij slecht. De camera heeft een resolutie van 5 megapixels, autofocus en ook geavanceerde mogelijkheden zoals filters en zelfs een HDR-functie. En op de interface hebben we ook weinig aan te merken. Maar foto’s zijn snel bewogen, soms onscherp en hebben weinig details. Ook heeft het toestel vaak moeite met de goede witbalans, waardoor foto’s soms te paars worden. De HDR-functie lijkt een leuke toevoeging op een toestel in dit prijssegment, maar werkt helaas niet echt.

De galerij van de Liquid Gallant Duo is de standaard galerij uit Android 4 en daar is niets mis mee. Die werkt goed en daar hebben we niets op aan te merken.

Screenshot Acer Liquid Gallant Duo 
Acer Liquid Gallant Duo test foto 
Acer Liquid Gallant Duo test foto 
Acer Liquid Gallant Duo test foto 
Acer Liquid Gallant Duo test foto 
Acer Liquid Gallant Duo test foto 
Acer Liquid Gallant Duo test foto 
Acer Liquid Gallant Duo test foto 
Acer Liquid Gallant Duo test foto 

Video

screenshot Acer Liquid Gallant Duo

De Liquid Gallant Duo maakt niet echt de beste filmpjes. Het gaat om video’s in een WVGA-resolutie, die net als de foto’s niet bepaald detailrijk zijn. Wel zijn er veel instellingen, zo kun je de codec voor zowel video als audio instellen en is het mogelijk om een time-lapse te maken met verschillende tijdsintervallen. Overigens is het geluid van de filmpjes ook niet veel soeps.

In principe kan de Liquid Gallant Duo alle videoformaten afspelen. Mp4, mkv, Xvid, DivX, het is allemaal geen probleem. De resolutie gaat tot 720p en dat gaat in principe vlekkeloos. YouTube is natuurlijk toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft.

Muziek

screenshot Acer Liquid Gallant Duo

De Liquid Gallant Duo heeft een standaard muziekspeler en FM-radio. De muziekspeler is de gene die we kennen uit Android 4.0 en heeft dus weinig speciaals. Wel heeft Acer een equalizer van SRS op het toestel gezet, die zowel video’s als muziek kan behandelen. De radio heeft een leuke functie, namelijk dat je geluid kunt opnemen vanuit de radio. Uiteraard is er een headset nodig als radio-antenne en kun je dus niet zonder headset luisteren. Met een ingeplugde headset alsnog de speaker aanzetten kan wel.

De muziekkwaliteit is prima. De speakers zijn best wel goed. Ze hebben een flinke bas en kunnen redelijk hard, hoewel ze op een gegeven moment wel gaat kraken. Door een goed paar oortjes klinkt de Liquid Gallant Duo prima, waarbij de equalizer nog de nodige aanpasmogelijkheden toevoegt.

Games

Er zijn geen games voorgeïnstalleerd op de Liquid Gallant Duo, maar je kunt wel een redelijk percentage van de games in de Play Store op het toestel afspelen. Echt zware games gaan niet lukken, maar iets als Temple Run wat grafisch best indrukwekkend is speelt het toestel, zij het met enige moeite, gewoon af. En daar zijn we best van onder de indruk.

Applicaties

Alle standaardapplicaties kun je vinden op de Liquid Gallant Duo. Google Maps, een agenda, Nieuws en Weer, Polaris Office Viewer, Facebook en een rekenmachine zitten allemaal op het toestel en zo zijn er nog een aantal handige apps. Acer heeft zelf ook het een en ander toegevoegd, waarvan sommige apps handig zijn, maar sommige ook wat overdreven. De bestandsbeheerder en zwarte-lijst-applicatie bijvoorbeeld zijn handige toevoegingen. Maar er zit ook een app op speciaal om draadloze toetsenborden en muizen te verbinden. En dat vinden we dan wel weer een beetje veel van het goede. Die apps verwijderen kan niet, overigens.

Voor meer applicaties is er de Play Store. Daar kun je legio applicaties downloaden uiteenlopend van een simpele stopwatch tot uitgebreide fotobewerkingsprogramma’s. Veel daarvan trekt de Gallant Duo zonder al te veel problemen, dus dat is mooi meegenomen.

Browsen op de Gallant Duo kan met het voorgeïnstalleerde Chrome wat erg prettig gaat. De interface van dat programma is goed en tevens is de integratie met je desktop handig. Voor wie Chrome niet wil gebruiken staat ook de standaard Androidbrowser op het toestel.

screenshot Acer Liquid Gallant Duo 
screenshot Acer Liquid Gallant Duo 
screenshot Acer Liquid Gallant Duo 
screenshot Acer Liquid Gallant Duo 

Telefoon

screenshot Acer Liquid Gallant Duo

De Liquid Gallant Duo heeft een telefoonapplicatie die probleemloos werkt. Acer heeft smart dialing geïmplementeerd en verder redelijk vastgehouden aan de standaard. De contactenapplicatie biedt geen integratie met sociale netwerken, maar werkt wel zonder problemen en biedt de mogelijkheid om alle benodigde informatie op te slaan. En dat is toch waar het uiteindelijk om gaat.

Berichten sturen gaat via een erg standaard app die je gesprekken in chatweergave laat zien. Dat werkt erg handig.

Mailtjes gaan via de Gmail-app of via een aparte mailapplicatie, afhankelijk van wat voor mailaccount je hebt. Het voordeel van de Gmail-app is dat hij helemaal afgestemd is op de dienst van Google. Maar uiteindelijk werken beide mailapplicaties prima.

screenshot Acer Liquid Gallant Duo 
screenshot Acer Liquid Gallant Duo 
screenshot Acer Liquid Gallant Duo 

We waren aan het begin van onze testperiode heel erg onder de indruk van de Liquid Gallant Duo. Het toestel heeft een goed scherm en is snel, voor een erg schappelijke prijs. Maar later vloeide dat enthousiasme een beetje weg, omdat het toestel meerder keren per dag vastloopt.

Acer Liquid Gallant Duo zwart 

Eerlijk is eerlijk: toen we de Liquid Gallant Duo binnenkregen waren we op het eerste gezicht niet onverdeeld positief. Het toestel leek even traag te zijn en was verder weinig bijzonders. Maar na wat langer met de Liquid Gallant Duo doorgebracht te hebben, sloeg dat om in een ontzettend positief oordeel over de telefoon. Het toestel biedt een qHD-scherm en 1GB aan RAM voor een lage prijs, en bleek uit testjes bijna net zo snel te zijn als een Galaxy Nexus. En dat met zijn singlecoreprocessor. De toegevoegde dualsim-functionaliteit is leuk meegenomen. Maar het toestel heeft een groot probleem: hij is absoluut niet stabiel. Daardoor wordt hij soms traag en loopt hij soms meerdere malen per dag volledig vast. En dat is, hoe veel het toestel ook biedt voor zijn prijs, onacceptabel.

Dan houd je uiteindelijk een telefoon over die erg schappelijk geprijsd is, bij vlagen heel snel is en een hoge resolutie scherm biedt. Maar daar tegenover staat het feit dat hij vaak vastloopt en tevens is de batterij niet meer dan aardig en de camera niet zo best. De muziekspeler met zijn SRS-equalizer is dan wel weer goed en ook het design valt ons zeker niet tegen. Plus dat je door de twee simkaarten door slim combineren van providers of werk- en privé-nummers geld kunt besparen. De perfecte low-end-telefoon, maar alleen voor iedereen die de vastlopers op de koop toe durft te nemen. Dat is wat ons betreft ook het enige dat dit toestel ervan weerhoudt om 5 sterren te verdienen.

Acer Liquid Gallant Duo zwart 
Acer Liquid Gallant Duo zwart 

Concurrentie

In het prijssegment waar de Liquid Gallant Duo in valt is redelijk wat concurrentie te vinden. Een belangrijke concurrent is Acer’s eigen Liquid Glow, met een sprekender design. Ook is het scherm van de Glow, hoewel kleiner, beter. Maar de Gallant Duo brengt voor twee tientjes meer wel dualsimfunctionaliteit en betere specifciaties. Samsung draagt de Galaxy Ace Plus bij, maar die verliest het duidelijk qua specificaties. De vergelijking met de Ace 2 is misschien eerlijker, maar die kost wel wat meer. Alcatel heeft de OT-995, die iets goedkoper is en op papier redelijk gelijkwaardig. In de praktijk wint de Liquid Gallant Duo echter. Wie liever geen kale Androidinterface heeft en een wat eleganter design, kan terecht bij de HTC Desire C, die overigens wel veel slechtere specificaties heeft. Erg dicht in de buurt qua schermformaat en specificaties komt de LG Optimus L7, die het verliest op zijn lagere schermresolutie.

En dan is er nog een hele sloot aan Sony (Ericsson)-toestellen, die allemaal ongeveer hetzelfde kosten. Daarvan blinkt de Xperia sola met zijn dualcoreprocessor en uitbreidbare geheugen uit, maar die is wel meteen het duurste. Goedkoper is de Xperia U, maar die heeft weer geen uitbreidbaar geheugen en maar 8GB intern. En dan zijn er nog de Xperia miro en Xperia ray, die in ieder geval met hun processorkracht van de Gallant Duo verliezen. De Xperia ray heeft dan wel weer een erg goede camera en een scherm met een ontzettend hoge pixeldichtheid.

Samsung Galaxy Ace Plus MWC 2012 
Acer Liquid Glow hoofdfoto 
Sony Xperia U 
Onze review score
Pluspunten
  • Groot scherm met hoge resolutie
  • Prima prestaties, als hij niet vastloopt
  • Veel RAM-geheugen
  • Goede muziek- en videospeler
  • Mogelijkheid tot gebruik twee simkaarten
Minpunten
  • Instabiele software
  • Matige batterij
  • Slechte camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters