Acer Liquid Glow

De Liquid Glow is het volgende hoofdstuk in Acer’s talrijke pogingen om de smartphonemarkt voor zich te winnen. Sinds de originele Liquid heeft Acer weinig succes gehad, ondanks dat de producent een aantal goede producten neergezet heeft. De Liquid Glow lijkt een nieuw pareltje te zijn.

Acer Liquid Glow hoofdfoto

 

De Cloud Mobile is de nieuwe high-end-telefoon van Acer, de Liquid Glow zit daar wat onder. Voor €180 is de Liquid Glow een redelijk goedkoop toestel, maar wel met een complete Ice Cream Sandwich-ervaring. De specificaties zijn niet buitengewoon goed, maar ook zeker niet slecht en de prijs-kwaliteitverhouding lijkt dan ook dik in orde. Verschillende retailers lijken dat ook opgemerkt te hebben: hoewel de meeste Acers maar slecht verkrijgbaar zijn, ligt de Liquid Glow gewoon bij de Belcompany en binnenkort bij The Phone House. Kortom: de vooruitzichten voor de Liquid Glow zijn alles behalve slecht.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Acer
Type Liquid Glow
Bestutringssysteem Android 4.0
Ontwerp
Afmetingen 117x59x11,5 mm
Gewicht 125 gram
Form-factor Slate
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Diagonaal 3,7″
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Touchscreen Ja
Energie, geheugen en chipset
Batterijcapaciteit 1300mAh
Geheugenkaart MicroSD
Kloksnelheid CPU 1GHz
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Applicatiewinkel Google Play Store
Exchange Ja

De hardware van de Liquid Glow is eigenlijk best goed voor een low-end-telefoon. Het toestel ziet er mooi uit en de bouwkwaliteit is niet slecht. Het scherm is zelfs erg goed en de batterij staat zijn mannetje aardig.

Unboxing

Design

De Liquid Glow ziet er niet uit alsof hij weinig kost. Het toestel is mooi afgewerkt met een soft-touch-coating op de achterkant en een scherm dat prima aansluit bij de behuizing. Ook de looks van het toestel zijn niet verkeerd. Het toestel heeft de karakteristieke Acer-look met afrondingen aan de boven- en onderkant en een wat ronde achterkant. Dat zorgt er ook voor dat hij lekker in de hand ligt. Het toestel is met 11,5 millimeter een beetje aan de dikke kant, maar dat draagt wel bij aan de goede feeling van het toestel.

De bouwkwaliteit is niet slecht. Het toestel voelt stevig aan, kraakt niet en lijkt goed in elkaar te zitten. Alles is netjes weggewerkt en de knopjes zijn prettig. Er bestaan twee versies van de Liquid Glow: een witte en een zwarte. Op een blauwe maandag heeft Acer ook nog iets gemeld over een roze versie, maar die hebben we nooit meer gezien.

Acer Liquid Glow design

 

Acer Liquid Glow design

 

Acer Liquid Glow design

 

Acer Liquid Glow design

 

Acer Liquid Glow design

 

De geheugenkaartingang en de sim-ingang van de Liquid Glow zitten beiden onder de batterijklep, helaas niet bereikbaar zonder de batterij eruit te halen. De rest van de poorten, namelijk de MicroUSB-poort aan de onderkant en de 3,5mm jack aan de bovenkant, zijn niet afgeschermd maar daardoor wel makkelijk in gebruik. Verder zitten er vier touch-knoppen onder het scherm en twee aan de zijkanten.

Acer Liquid Glow design

 

Acer Liquid Glow design

 

Acer Liquid Glow design

 

Acer Liquid Glow design

 

Scherm

Het scherm is zonder twijfel één van de sterkste punten van de Acer Liquid Glow. Het 3,7″ WVGA-scherm is voor zijn prijsklasse sowieso al vrij bijzonder. Daar komt nog eens bij dat het zeker geen verkeerd exemplaar is. De kleuren zijn erg mooi en het scherm is erg helder. De contrasten zijn niet top, maar zeker wel goed genoeg. En ook de inkijkhoek en de scherpte zijn bijna fenomenaal voor zo’n goedkoop telefoontje. Een topscherm voor de prijsklasse dus.

Toetsen

Acer Liquid Glow screenshot

Het toetsenbordje van de Acer Liquid Glow is één van de weinige dingen waar Acer wel aan gesleuteld heeft. En dat had wat ons betreft niet gehoeven. Grafisch valt het bordje een beetje uit de toon en qua usability maakt het weinig uit. Deze lijkt net wat minder goed te typen dan het standaard Android 4-bordje, maar heeft wel weer iets handiger ingedeelde leestekens. De spellingscheck komt ongeveer overeen en is best goed. Daarnaast heeft Acer de mogelijkheid toegevoegd om een half qwerty- of T9-toetsenbord tevoorschijn te toveren, maar hoeveel mensen dat zullen gebruiken vragen wij ons af.

Batterij

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij BAT-310
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Softwarematig lijkt de Glow heel erg op de standaard Android. En daar zijn we eigenlijk erg blij mee, want Android 4 is gewoon prima. De prestaties van het toestel vallen een beetje tegen, de multimedia- en productiviteitsfuncties zijn vrij standaard.

Interface

Acer Liquid Glow screenshot

De interface op de Liquid Glow is nagenoeg hetzelfde als de standaard Android 4.0-interface. Acer heeft een aantal eigen widgets toegevoegd en er zijn wat instellingen bijgekomen, maar that’s it. Het homescreen bestaat uit vijf schermen die je vol kunt proppen met widgets en snelkoppelingen. Die widgets zijn in sommige gevallen aanpasbaar qua formaat en zijn standaard vrij compleet. Mappen maken is heel simpel mogelijk door twee icoontjes op elkaar te slepen.

Het menu is een simpele raster met al je applicaties en widgets erin en wordt dus ook gebruikt om nieuwe snelkoppelingen of widgets aan het homescreen toe te voegen. Een handige toevoeging van Acer bij de instellingen is de power saver. Daarmee kun je dataverbindingen uitschakelen als het scherm van de telefoon uit is, of als dat zo is in de ‘daluren’ die je zelf kunt instellen. En dat spaart een flinke hoeveelheid stroom, hoewel je automatische synchronisatie dan niet meer werkt als je je telefoon niet gebruikt.

Multitasken kan simpel via het menu met recent gebruikte programma’s. Die roep je op door de homeknop ingedrukt te houden en daar kun je programma’s snel weer oproepen en eventueel ook uit de lijst verwijderen. Meldingen komen via de statusbalk.

Acer Liquid Glow screenshot

 

Acer Liquid Glow screenshot

 

Acer Liquid Glow screenshot

 

Prestaties

Acer Liquid Glow screenshot

Voor de prestaties hoef je niet bij de Liquid Glow te zijn. Er zit een goedkope Qualcomm MSM7227A-processor in geklokt op 1GHz. Die processor mag dan wel op 1GHz geklokt zijn, hij is gebaseerd op een erg simpele ARM-architectuur en ook te vinden in bijvoorbeeld de goedkope Samsung Galaxy Mini 2. Het toestel heeft soms zichtbaar moeite met het over het scherm toveren van de interface en vooral bij zwaardere taken blijft hij weleens kort hangen. Overigens is de telefoon niet hinderlijk traag in onze ogen.

De score in onze standaard benchmark, Quadrant, is niet heel slecht maar ook niet echt goed. Met zo’n 1400 punten zit hij wel boven de midrange-toestellen van begin vorig jaar, maar aan de meeste telefoons van het afgelopen jaar kan hij niet tippen.

Foto

Acer Liquid Glow screenshot

De camera van de Liquid Glow ziet er op het scherm van het toestel erg mooi uit. De kleuren zijn goed, de foto’s lijken scherp te zijn en de contrasten en dergelijken zijn wel goed. Als je ze op je volledige computerscherm bekijkt zie je al dat de foto’s eigenlijk niet zo goed zijn, maar zijn ze nog prima te bekijken. Zodra je ze tot volledig formaat opblaast dan zijn ze echter erg lelijk. Er zitten totaal geen details in en volledige vlakken worden bijna egaal als er niet heel veel detail inzit. Een goede camera voor Twitter/Facebook-fotootjes dus, maar een slechte camera voor wat serieuzer gebruik.

De camerainterface is prima en hetzelfde geldt voor de galerij. Beiden maken het makkelijk om foto’s te delen en dat is ook precies het gebruik waar deze camera wel aardig voor is. Overigens is dat alles niet aangepast door Acer.

Acer Liquid Glow camerasample

 

Acer Liquid Glow camerasample

 

Acer Liquid Glow camerasample

 

Acer Liquid Glow camerasample

 

Video

Acer Liquid Glow screenshot

De Liquid Glow maakt niet echt de beste filmpjes. Het gaat om video’s in een WVGA-resolutie, die net als de foto’s niet bepaald detailrijk zijn. Wel zijn er veel instellingen, zo kun je de codec voor zowel video als audio instellen en is het mogelijk om een time-lapse te maken met verschillende tijdsintervallen.

In principe kan de Liquid Glow alle videoformaten afspelen. Mp4, mkv, Xvid, DivX, het is allemaal geen probleem. En ook de resolutie is niet begrenst. Maar alle filmpjes die een resolutie hoger dan WVGA hebben trekt het toestel gewoon niet, dan gaat hij haperen en gaat soms zelfs het beeld op zwart. Dat hoef je dus niet te proberen. YouTube is natuurlijk toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft. Los van dat hij niet supersnel is op het toestel, werkt die wel goed.

Muziek

De Liquid Glow heeft een standaard muziekspeler en FM-radio. De muziekspeler is de gene die we kennen uit Android 4.0 en heeft dus weinig speciaals. De radio heeft een leuke functie, namelijk dat je je kanalen geschiedenis kunt bekijken en zo snel van kanaal naar kanaal kunt schakelen. Uiteraard is er een headset nodig als radio-antenne en kun je dus niet zonder headset luisteren. Met een ingeplugde headset alsnog de speaker aanzetten kan wel.

De muziekkwaliteit is niet slecht. De speakers zijn best wel goed, niet heel hard maar wel best helder en ook op hoger volume nog aan te horen. Door een goed paar oortjes klinkt de Liquid Glow ook prima.

Acer Liquid Glow screenshot

 

Acer Liquid Glow screenshot

 

Acer Liquid Glow screenshot

 

Games

Er zijn geen games voorgeïnstalleerd op de Acer Liquid Glow. In principe kun je bij alle games in de Play Store, in de praktijk is niet iedere game geschikt. Sommige games passen sowieso niet bij de specificaties van het toestel en zullen in de Play Store ook niet opduiken. Maar ook games die je in principe wel kunnen downloaden kunnen soms traag zijn of vreemd reageren als ze grafisch heel zwaar zijn. Dat is niets vreemds in dit segment, overigens. En een spelletje Angry Birds of iets dergelijks gaat prima.

Applicaties

Acer Liquid Glow screenshot

Alle standaardapplicaties kun je vinden op de Liquid Glow. Google Maps, een agenda, Nieuws en Weer, Polaris Office Viewer, Facebook en een rekenmachine zitten allemaal op het toestel en zo zijn er nog een aantal handige apps. Acer heeft zelf een bar- en QR-code scanner toegevoegd en een DLNA-app genaamd Mediaserver. Beiden aardige toevoegingen, maar niets speciaals.

Voor meer applicaties is er de Play Store. Daar kun je legio applicaties downloaden uiteenlopend van een simpele stopwatch tot uitgebreide fotobewerkingsprogramma’s. Overigens werken de zwaardere programma’s niet allemaal even goed op de Liquid Glow vanwege zijn wat trage chipset. De relatief hoge schermresolutie zorgt er wel voor dat er veel apps beschikbaar zijn voor de Glow.

Dat scherm zorgt er ook voor dat het browsen op de Liquid Glow best fijn is. De wat tragere processor maakt het niet extreem snel, maar pagina’s laden toch snel genoeg en navigeren over pagina’s gaat soepel genoeg.

Acer Liquid Glow screenshot

 

Acer Liquid Glow screenshot

 

Acer Liquid Glow screenshot

 

Acer Liquid Glow screenshot

 

Telefoon

Acer Liquid Glow screenshot

Een van de tekortkomingen van de standaard telefoonapplicatie van Android Ice Cream Sandwich, die ook in deze Acer te vinden is, is dat er geen smart-dialing in verwerkt is. Dat maakt het snel even bellen van een van je contacten toch wat minder makkelijk, aangezien je al snel door je contactenlijst aan het bladeren bent. Overigens is er een ander systeem: via de zoekknop kun je wel naar contacten zoeken en ze vanuit daar bellen. Maar dat is toch wat omslachtiger. Verder werkt de belapplicatie prima.

Berichten sturen gaat via een erg standaard app die je gesprekken in chatweergave laat zien. Dat werkt erg handig.

Mailtjes gaan via de Gmail-app of via een aparte mailapplicatie, afhankelijk van wat voor mailaccount je hebt. Het voordeel van de Gmail-app is dat hij helemaal afgestemd is op de dienst van Google. Maar uiteindelijk werken beide mailapplicaties prima.

Acer Liquid Glow screenshot

 

Acer Liquid Glow screenshot

 

Acer Liquid Glow screenshot

 

De Liquid Glow is een erg goede poging van Acer om het hogere low-end-segment te bestormen. Het toestel maakt indruk met zijn scherm en design. De tragere processor is het enige dat dit toestel van een topscore in onze review weerhoudt.

Acer Liquid Glow zwarte achtergrond 
Acer Liquid Glow zwarte achtergrond 
Acer Liquid Glow zwarte achtergrond 

Steeds weer als we de Liquid Glow tijdens onze reviewperiode uit zijn slaapstand wekten, verbaasden we ons over het scherm. Zo’n goed scherm kom je niet tot nauwelijks tegen in een telefoon van €180. Daarnaast zijn we erg blij met het feit dat Acer de interface van de Liquid Glow niet te veel aangepast heeft. De doorgaans wat schreeuwerige en zware schillen die onbekende fabrikanten over hun low-end-toestellen heen leggen worden we alleen maar ongelukkig van. Dat geldt niet voor de interface van deze Acer, die slechts een aantal nuttige toevoegingen heeft gekregen. Ook het design is alles behalve goedkoop en het toestel voelt ook goed aan.

Alleen de processor vertraagt de boel zo nu en dan, en dat is wel jammer. Het toestel is niet hinderlijk traag, maar sommige van zijn concurrenten in dit segment doen het toch beter. Dat is ook één van de redenen dat hij het niet tot onze telekoopwijzer geschopt heeft. Maar hoe dan ook blijft deze Acer Liquid Glow een dikke aanrader.

Acer Liquid Glow zwarte achtergrond 

Concurrentie

De concurrentie van de Liquid Glow is niet mals. Vooral Sony heeft een redelijk aantal toestellen om de Glow te beconcurreren. De belangrijkste daarvan is de Xperia ray, die veel betere specs heeft maar hetzelfde kost. Het toestel kan zo goedkoop zijn omdat hij al enigszins op leeftijd is. Bovendien is het scherm een stuk kleiner Nieuwer is de Xperia miro, die veel weg heeft van de Liquid Glow. Alleen is die wel met een veel slechter scherm uitgerust. Iets hoger op de ranglijst heeft Sony de Xperia U, daarvoor betaal je een paar tientjes meer, maar krijg je wel een veel betere dualcore-processor. Het geheugen van de U is echter niet uitbreidbaar. Samsung doet een duit in het zakje met de Galaxy Ace Plus rond hetzelfde prijspunt, maar opnieuw met een slechter scherm. Ook de HTC Desire C moet het doen met een slechter scherm, en HTC voegt daar nog eens een zwakkere processor aan toe. LG heeft de Optimus L5 met een groter, maar opnieuw slechter, scherm. Alcatel probeert het met de OT-995. Die heeft een betere processor, maar weet geen betere prestaties neer te zetten. Huawei heeft de Ascend G300 op de markt gezet die spec-wise erg op de Liquid Glow lijkt maar wel nog op Android Gingerbread draait.

Mocht je nou helemaal geen Android willen, dan biedt Nokia ook nog een alternatief. De Lumia 610 heeft net als de Liquid Glow een 3,7″ WVGA-scherm en wordt aangedreven door dezelfde processor. Het scherm presteert echter wel wat minder. Maar het grootste verschil is het besturingssysteem: de Lumia 610 draait Windows Phone 7.5.

Lumia 610 hoofdfoto 
Sony Ericsson Xperia ray hoofdfoto 
Samsung Galaxy Ace Plus MWC 2012 
LG Optimus L5 MWC 2012 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Stijlvol design, goede bouw
  • Prachtig scherm
  • Onaangepaste Android 4.0-interface
Minpunten
  • Slechte processor, matige prestaties
  • Multimediamogelijkheden zijn niet denderend

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters