Acer Liquid Jade Z review: scherp geprijsde midranger

Acer heeft weer een nieuwe smartphone in de Liquid Jade-lijn gelanceerd: de Acer Liquid Jade Z. Deze smartphone heeft het beproefde concept van Acer in huis en in deze review bespreken we deze midranger.

Acer Liquid Jade Z design 

In de Liquid Jade-lijn bevinden zich de beste smartphones die Acer te bieden heeft. Naast de ‘gewone’ Liquid Jade heb je ook de Liquid Jade S, wat op papier de beste (maar ook duurste) smartphone is. Nu is daar door Acer de Liquid Jade Z aan toegevoegd. De goedkoopste van de drie, die scherp geprijsd is. De drie smartphones hebben allemaal een aantal dingen gemeen, naast het uiterlijk.

Zo schieten ze foto’s in 13 megapixel en wegen ze allemaal ongeveer 110 gram, al wijken ze qua omvang soms wel een klein beetje van elkaar af. Op papier is de Liquid Jade de minste van de drie en de Liquid Jade S de beste. Daar valt de Liquid Jade Z, die we in deze review bespreken, dus mooi tussen. Hoewel de smartphone niet een octacoreprocessor heeft, zoals de Jade S, heeft hij wel een moderne 64 bit-chipset.

“Volgens de fabrikant is de Liquid Jade Z ideaal geschikt om bijvoorbeeld video’s te streamen”

Dat is iets wat Acer de toekomstige koper graag duidelijk maakt. Volgens de fabrikant is de Liquid Jade Z hierdoor ideaal geschikt om bijvoorbeeld video’s te streamen. Verder mikt Acer met de Jade Z op dezelfde punten als bij de andere Jade-smartphones, zoals bijvoorbeeld de grote speaker aan de achterkant van de smartphone en de 13-megapixelcamera.

Deze onderdelen van de Acer Liquid Jade Z passeren natuurlijk stuk voor stuk de revue. Natuurlijk nemen we ook de rest van de smartphone onder de loep, zoals het ontwerp, het scherm, de prestaties en user interface, maar we beginnen met een kijkje te nemen naar de specificaties en actuele prijzen.

Specificaties & prijzen

De review van de Acer Liquid Jade Z is gebaseerd op softwareversie Acer_AV0K0_S57_1.018.00_EMEA_GEN1 en een toestelprijs van 190 euro. Hieronder zie je de specificaties en actuele prijzen van de Acer Liquid Jade Z.

Specificaties van de Acer Liquid Jade Z
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2015
 • Draait op Android 4.4 KitKat
Processor
 • MediaTek MT6732
 • quadcore-processor op 1.5GHz
 • Grafisch: Mail-T760 MP2
Scherm
 • 5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

De Liquid Jade Z wordt door Acer geleverd in een luxe ogend doosje. Na het opendoen zie je de smartphone gelijk op een plateau liggen. Daaronder vind je een heleboel foldertjes. Acer levert een micro USB-kabel, headset en adapter met de Liquid Jade Z mee die keurig van elkaar zijn gescheiden. Niets ontbreekt aan de accessoires die Acer heeft meegeleverd en dat is prettig.

Design

“De Liquid Jade Z lijkt veel op de andere smartphones uit de Liquid Jade-lijn”

De Liquid Jade Z lijkt veel op de andere smartphones uit de Liquid Jade-lijn. Ook deze smartphone is gemaakt van plastic en weegt met 110 gram bijzonder weinig. Het scherm heeft een formaat van 5 inch, waardoor de Liquid Jade Z nooit een heel klein telefoontje kan zijn. Aan de boven- en onderkant zijn de randen redelijk aan de dikke kant: dat had wel net iets dunner gemogen allemaal. De randen aan de zijkanten zijn niet bijzonder dun, maar zeker niet te dik. Al met al vinden we de smartphone qua omvang niet bepaald compact, maar ook zeker niet uit de kluiten gewassen.

De achterkant kan niet van de smartphone worden gehaald. Door de gebolde achterkant ligt de smartphone goed in de hand. Hij glijdt ook niet makkelijk weg, wat ook fijn is. De smartphone is gemaakt van plastic. Dat geldt ook voor het zilveren randje dat rondom het toestel is geplaatst. Het fijne is dat de Liquid Jade Z hierdoor met 110 gram dus lekker licht is, maar de Acer voelt er niet echt heel stevig door aan. De smartphone voelt goedkoop aan, en dat is natuurlijk jammer.

Acer Liquid Jade Z design 
Acer Liquid Jade Z design 
Acer Liquid Jade Z design 
Acer Liquid Jade Z design 
Acer Liquid Jade Z design 
Acer Liquid Jade Z design 

Het ontwerp van de Liquid Jade lijkt dus veel op andere Jade-smartphones van Acer. De smartphone ziet er anders uit dan andere smartphones. Dit is geen ramp, maar het hangt van de persoon af of je dit mooi vindt of niet. Het ronde speakertje boven het scherm geeft iets unieks mee aan de smartphone. Draai je de telefoon om, dan vind je op ongeveer dezelfde plaats de 13-megapixelcamera. Deze steekt helaas nogal uit, wat er voor zorgt dat de telefoon wiebelt als je ‘m op zijn achterkant neerzet. Aan de onderkant van de achterkant vindt je de relatief grote speaker van de Acer Liquid Jade Z.

Dan de navigatieknoppen. De vergrendelknop vind je aan de bovenkant. Een opmerkelijke keuze, aangezien deze button niet echt binnen handbereik is. We hadden ‘m daarom liever aan de zijkant gezien. Bovenaan de rechter zijkant zitten de volumeknoppen. De slider waarin je de twee simkaarten, of een simkaart en een micro sd-kaart, kunt stoppen bevindt zich bovenaan de linker zijkant. Deze is wel handig in de smartphone gestopt. Aan de onderkant vind je de ingang voor de micro usb en de headset.

Hoewel de meeste buttons en ingangen logisch zijn uitgekozen, vinden we het dus wel een beetje raar dat de vergrendelknop bovenop het toestel is geplaatst. Dit is niet handig. Verder voelt de smartphone goedkoop aan, al is er met het ontwerp niet zoveel mis. De Liquid Jade Z is beschikbaar in het zwart en wit.

Acer Liquid Jade Z design 
Acer Liquid Jade Z design 
Acer Liquid Jade Z design 
Acer Liquid Jade Z design 

Scherm

In de Acer Liquid Jade Z zit een IPS LCD-paneel dat een formaat heeft van 5 inch. Dit scherm heeft een HD-resolutie van 1280×720 pixels, wat je van een smartphone van 190 euro wel mag verwachten. De schermresolutie volstaat dus. Wat betreft de helderheid van het scherm: dat is op zich wel in orde. De Liquid Jade Z scoort niet echt uitzonderlijk op dit gebied, maar in fel zonlicht blijft het scherm wel prima afleesbaar.

Over de kijkhoek zijn we ook wel te spreken, maar de witbalans vinden we wel behoorlijk koud ogen. De kleurenweergave is redelijk goed, al valt het op dat de kleur blauw wel behoorlijk dof oogt. Dit geldt weer niet voor andere kleuren, zoals groen en rood. Het contrast tussen kleuren is wat ons betreft gewoon voldoende en het aanraakscherm doet wat het mag verwachten.

“Over de kijkhoek zijn we wel te spreken, maar de witbalans vinden we wel behoorlijk koud ogen”

Al met al vinden we niet dat de Acer Liquid Jade Z een uitzonderlijk mooi scherm heeft, maar het scoort wel gewoon een dikke voldoende. Wat betreft dat vlak hoef je je dus geen zorgen te maken als de Liquid Jade Z op je ‘shortlist’ staat.

Prestaties

“Ondanks zijn moderne processor vinden wij dat de Liquid Jade Z niet met zijn snelheid de show steelt”

Acer heeft in de Liquid Jade Z een 64 bit-chipset van MediaTek. Deze MT6732 is de grote concurrent van de Snapdragon 410-processor van Qualcomm, die door veel fabrikanten wordt gebruikt. De MediaTek MT6732 heeft vier Cortex A53-kernen van ARM die zijn geklokt op 1,5GHz. Qualcomm gebruikt voor de Snapdragon 410 dezelfde kernen.

In de Liquid Jade Z zit dus een moderne processor, met 1GB ram.Hierdoor komt hij qua specificaties wel al een stuk meer in de buurt van de Liquid Jade S, die een stuk duurder is dan de Z. Het is op zich wel logisch dat Acer de Liquid Jade Z niet zo nadrukkelijk qua prestaties in de buurt van de S plaatst, maar je weet dan wel met de Z gelijk waar je bij Acer staat.

Acer Liquid Jade Z screenshot

Ondanks zijn moderne processor vinden wij dat de Liquid Jade Z niet met zijn snelheid de show steelt. Sterker nog: we vinden ‘m wat aan de trage kant. Wanneer je vanuit het vergrendelscherm een app opstart bijvoorbeeld. Dit is een taakje waar de Acer rustig een seconde of tien de tijd voor neemt. Iets dat de gebruiker ‘m niet in dank afneemt. Ook het schakelen tussen apps lijkt niet de favoriete bezigheid van de Liquid Jade Z te zijn, helaas. Apps draaien wel stabiel op de smartphone, dus op dat gebied hoef je geen rare, onverwachte dingen van de smartphone te verwachten. Overigens is de ontvangst voor zowel bellen als internetten prima te noemen.

De batterij presteert gemiddeld. Deze heeft een inhoud van 2300 mAh. Verwacht daarom niet dat hij het op een lading twee dagen uithoudt: dat is iets teveel gevraagd.

Software

Acer Liquid Jade Z screenshot

De Acer Liquid Jade Z draait op Android 4.4 KitKat. Het is onbekend óf en wanneer er een update naar Android 5.0 of 5.1 Lollipop komt. Acer levert zijn eigen user interface mee met de smartphone en die is nadrukkelijk aanwezig. Soms is dat niet erg, zo is het ontgrendelscherm een slimme toevoeging waar vandaan je de apps opent die je op je startscherm onderin hebt geplaatst.

Qua kleurgebruik is Android door Acer behoorlijk aangepast. In de user interface speelt de kleur groen een grote rol, iets waar je van je kunt houden of niet. Vanuit het notificatiecentrum kun je ook zwevende apps openen, kleine programmaatjes die boven andere apps of het startscherm draaien. Op die manier kun je snel op een kaart kijken of bijvoorbeeld een notitie schrijven. Een aardige toevoeging, waarvan het overigens maar de vraag is hoe vaak je het uiteindelijk gebruikt.

Acer Liquid Jade Z screenshot 
Acer Liquid Jade Z screenshot 
Acer Liquid Jade Z screenshot 
Acer Liquid Jade Z screenshot 

“Acer levert veel teveel apps mee met de Liquid Jade Z. De fabrikant slaat hiermee door”

Qua mogelijkheden heeft Acer wel wat slimmigheidjes aan de user interface toegevoegd, maar de fabrikant voegt nog meer dan dat toe. Helaas, moeten we daar bij zeggen, want het gaat om een hele lading aan extra apps. Natuurlijk: het is fijn als fabrikanten apps meeleveren zoals een agenda, rekenmachine, eigen mailcliënt en browser. Naast de gebruikelijke Google-apps mag het wat ons betreft daar ook bij blijven. En oké: een extra app waar je misschien niet heel veel aan hebt, is ook niet zo’n ramp. Maar Acer slaat door.

We noemen op: 50+ Free Games!, abDocs, abFiles, abMusic, abPhoto, abVideo, Acer EXTEND, Acer SnapNote, Acer-portaal, AcerNAV, Barcode Scannen, Booking.com Hotels en eBay: na deze lijst zijn we nog niet klaar. Maar het geeft de maar eens aan hoeveel apps er dus al op de Liquid Jade Z staan voordat je de smartphone voor de eerste keer opstart.

AcerNAV is een mooie toevoeging aan het wat omvangrijke software-aanbod op de Liquid Jade Z. Elke Acer met een scherm van 5 inch krijgt deze app meegeleverd. AcerNAV beschikt over wegenkaarten van TomTom die je van tevoren kunt downloaden. Deze app verbruikt tijdens het navigeren dus geen data: een mooie toevoeging.

Acer Liquid Jade Z screenshot 
Acer Liquid Jade Z screenshot 
Acer Liquid Jade Z screenshot 

Multimedia

Acer heeft zijn eigen multimedia-apps meegeleverd voor het afspelen van muziek en video’s. Daarnaast kun je de Google-apps hiervoor gebruiken. Verder niets nieuws onder de zon. De apps werken allemaal prima en de afspeelkwaliteit is prima. Zeker via de headset, maar ook via de speaker aan de achterkant van de Liquid Jade Z, hoewel het natuurlijk alles behalve een Bose-speaker is, bijvoorbeeld.

Dan de camera’s, waarmee je foto’s schiet in 13 en 5 megapixel. De selfiecamera is voor een frontcamera zeker niet onaardig. Selfies ogen redelijk scherp en detailrijk, maar heel fantastisch is het allemaal niet. De ‘main’ camera doet dat uiteraard beter, al is het allemaal niet zo bijzonder wat deze camera laat zien. De 13-megapixelfoto’s zijn niet zo detailrijk. Zeker als je inzoomt zie je dat al snel.

Acer Liquid Jade Z foto 
Acer Liquid Jade Z foto 
Acer Liquid Jade Z foto 
Acer Liquid Jade Z foto 
Acer Liquid Jade Z foto 

Daarnaast worden kleuren niet heel mooi weergegeven. Foto’s ogen daardoor wat grauw. Erg fleurig zijn de foto’s in elk geval niet. De camera heeft een diafragma van f1.8, wat op papier goed is. In de praktijk komt dat echter niet tot uiting. Zo zou de camera in theorie onder donkere omstandigheden betere foto’s moeten maken, maar daar is in de praktijk niet heel veel van te merken.

Filmen kun je met de camera doen in full HD, wat eerder regel dan uitzondering is. Ook hier zijn de resultaten niet echt fantastisch. De camera presteert niet ondermaats, maar is zeker geen uitblinker in zijn prijscategorie. Wat betreft de camera hoort de Acer Liquid Jade Z wat ons betreft tot de grauwe middenmoot.

Conclusie

De Liquid Jade Z is de scherp geprijsde smartphone in Acers Liquid Jade-lijn. Voor ongeveer 190 euro krijg je een smartphone met een goede speaker, AcerNAV en een lichte behuizing. Hoewel de smartphone niet al teveel geld kost, hebben we toch de nodige dingen op de telefoon aan te merken.

Hoewel de smartphone dus lekker licht is, heeft dat wel een prijs. Zo voelt de smartphone nogal goedkoop aan. Qua meegeleverde software oogt de Liquid Jade Z helaas wel nogal ‘zwaar’. De hoeveelheid bloatware is, zeker voor 2015-begrippen, ongekend. Acer: stop daar mee! En wel direct! AcerNAV is een vreemde eend in de bijt in positieve zin. Deze app voegt echt wat unieks toe.

“De Liquid Jade Z is niet zo snel, terwijl hij daarvoor wel de specificaties heeft”

Verder zijn er nog wat puntjes aan de Acer Liquid Jade Z die ons niet zo bevallen. Zo is hij niet echt snel in gebruik, terwijl hij daar wel de specificaties voor zou hebben. Jammer. We hebben een beetje het idee dat Acer misschien niet het onderste uit de kan haalt met de Liquid Jade Z, die toch minder goed presteert dan andere Liquid Jade-smartphones.

Toch vinden wij het een goede prijsvechter. De smartphone is zijn geld absoluut waard, maar heel bijzonder zijn de prestaties nou ook weer niet. Hierdoor zijn er alternatieven die je voor hetzelfde geld kunt krijgen waar je misschien meer lol aan beleeft.

Wat te denken van bijvoorbeeld de Motorola Moto G? Qua software is dit een tegenpool van de Liquid Jade Z: geen apps meegeleverd en de originele versie van Android. Je kunt ook als alternatief de LG Magna of G4c proberen. Dit zijn nagenoeg identieke smartphones die beiden misschien iets beter zijn dan de Liquid Jade Z. Tot slot kun je ook een kijkje nemen naar de Xperia T3 van Sony als alternatief.

Onze review score
Pluspunten
 • AcerNAV
 • Scherp geprijsd
 • Lekker licht
Minpunten
 • Voelt goedkoop aan
 • Vergrendelknop onhandig geplaatst
 • Aan de trage kant
 • Veel bloatware

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters