Acer Liquid S1

Steeds meer fabrikanten stappen in het bootje van de “phablets”, een kruising tussen een tablet en een mobiele telefoon. Ook Acer kon niet achter blijven en komt op de proppen met de Liquid S1, een flinke telefoon met een scherm van maar liefst 5,8 inch.

Acer Liquid S1 hoofdfoto 

De sterkste speler onder de phablets is Samsung, die een groot succes boekt met de Galaxy Note toestellen. Voor wie het scherm van de Note nog niet groot genoeg is heeft de fabrikant de Galaxy Mega ontwikkeld, een toestel met een schermdiagonaal van 6,3 inch. De Liquid S1 probeert de liefhebbers van een groot scherm vooral te bekoren met een relatief lage prijs. Hierbij krijgt de fabrikant wel rechtstreekse concurrentie van het Chinese Huawei, de Ascend Mate biedt namelijk een iets groter scherm in dezelfde prijsklasse.

Acer pronkt graag over de “float” functionaliteit die deze telefoon heeft meegekregen. Deze stelt je in staat om kleine widgets, zoals een rekenmachine of notitieblok, op het scherm vast te plakken en ondertussen andere applicaties te gebruiken. Zo zou je volgens Acer veel efficiënter kunnen multitasken. Verder belooft de fabrikant ook nog een prima batterijleven, zo zou de batterij makkelijk de hele dag kunnen meegaan. In deze review nemen we alles eens onder de loep en bekijken we of de S1 de concurrentie aankan met de andere phablets op de markt.

Specificaties en prijzen

Hieronder staan de belangrijkste specificaties en de laagste prijzen van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid S1

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op July 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

MediaTek MTK 6589quadcore-processor op 1,5GHzGrafisch: PowerVR SGX 544MP

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 195 gramLengte: 0mmBreedte: 0mmDikte: 0mm

Scherm/invoer

5,7″ HD Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2400mAhSpreektijd van 10 uurStandby-tijd van 490 uur

De Liquid S1 is een mooie telefoon en ziet er elegant uit. De grootte van het toestel kan echter een probleem zijn voor sommige gebruikers. Het batterijleven van de Liquid is uitstekend en houdt het makkelijk een dag tot anderhalve dag vol.

Unboxing

Design

“De telefoon ziet er elegant en mooi uit”

De S1 is bijna helemaal ontworpen in kunststof en is op enkele plaatsen afgewerkt met aluminium. De telefoon oogt heel elegant en ziet er prima uit. De achterklep van het toestel is afgewerkt met een soort mat plastic, waardoor het wat aangenamer is om de telefoon vast te houden. Het nadeel aan zo’n groot scherm als dat van de S1 is natuurlijk dat het moeilijk wordt om de telefoon met één hand vast te houden en te bedienen, maar na een tijdje went dat wel. Het toestel ligt stevig in de hand en voelt zeker niet goedkoop aan, door het grote scherm heeft het toestel ook een aangenaam gewicht maar is hij nog relatief licht.

Hou zeker in je achterhoofd dat de S1 een groot toestel is, en dat is misschien niet voor iedereen even handig. Na een tijdje went de grootte wel maar je moet er voor te vinden zijn. We raden je dan ook aan om eens een winkel binnen te stappen en een phablet te testen voor je zo’n grote smartphone in huis haalt.

Acer Liquid S1 design 
Acer Liquid S1 design 
Acer Liquid S1 design 

De S1 heeft een micro-USB aansluiting die gebruikt wordt voor het opladen van de batterij en communicatie met je computer. Aan beide zijkanten van het toestel is de rand afgewerkt met aluminium, waar dan de knoppen mooi in verwerkt zijn. Aan de linkerkant van het toestel bevindt zich de ontgrendelknop, en aan de rechterkant de volumetoetsen.

Acer Liquid S1 design 
Acer Liquid S1 design 
Acer Liquid S1 design 

Batterij

“De batterij van de S1 is uitstekend”

De batterij van de S1 is uitstekend. Door het grootte scherm is er heel wat meer oppervlakte beshcikbaar voor de batterij en dat merk je. Bij gemiddeld gebruik houdt de batterij het zonder moeite een hele dag vol, zelfs anderhalve dag moet geen probleem zijn. Als de batterij bijna op is schakelt de telefoon automatisch energiebesparing aan waarbij verschillende niet-essentiële processen, zoals mobiel internet in stand-by, worden uitgeschakeld.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij EB454357VU
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm van de Liquid S1 is een van zijn sterkste troeven. Kleuren zien er goed uit en het is ook voldoende helder en responsief. Het toetsenbord is gewoon het standaardtoetsenbord van Android, uitgerust met Swype.

Scherm

Het scherm van de Liquid heeft aanzienlijke afmetingen en zou dan ook één van de grootste troeven moeten zijn van deze telefoon. Die verwachtingen weet Acer wel te halen want het scherm van de Liquid is uitstekend. Alle kleuren zien er mooi uit en het geeft voldoende licht. Het maakt gebruik van de TFT-technologie, een verbeterde versie van LCD met minder elektroden per pixel. De fabrikant heeft gekozen om de telefoon niet uit te rusten met een Full HD-scherm, desondanks heeft het nog een grote resolutie.

Het is een plezier om naar het scherm te kijken en het te gebruiken. De meeste kleuren zien er goed uit maar de telefoon heeft het wel moeilijk met de juiste weergave van wit en zwart, die zien er dan ook vaak niet zo goed uit. De kijkhoeken van het scherm vallen ook een beetje tegen. Echter heb je van deze details niet veel last tijdens je dagelijks gebruik van de telefoon en is het scherm gewoon uitstekend. Het is ook zeer responsief en is dus ook een plezier om te gebruiken.

Toetsen

Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 16 53 38

De Acer Liquid S1 is net als vele andere toestellen gewoon uitgerust met het standaard on-screen toetsenbord van Android. Daar is helemaal niks mis mee en het werkt ook gewoon heel prettig. Door de grootte van het scherm is het soms wel moeilijker om alle toetsen te bereiken met je duim, je zal dus vaak met meerdere vingers moeten typen.

Het toetsenbord is ook uitgerust met Swype, waardoor je simpelweg kan vegen over de letters waarmee je een woord wil vormen. Deze functie is in onze ogen wel redelijk handig maar je kan het natuurlijk ook gewoon links laten liggen. Aan alternatieve toetsenborden is er in de Play Store uiteraard ook geen tekort.

Het homescreen en menu werken zoals we dat gewoon zijn van Android en daar is zeker niks mis mee. Multitasken verloopt vlot en Acers’s “Float UI” werkt naar behoren. De prestaties van het toestel zijn zeker niet slecht voor dit prijssegment.

Homescreen

Acer Liquid S1 screenshot 2013 09 28 17 56 27

Het homescreen werkt net als dat van iedere andere Android-telefoon. Het bestaat uit meerdere pagina’s waar je widgets kan plaatsen en volledig kan indelen naar eigen wil. Het wijzigen van je homescreen is redelijk simpel en werkt ook vlot.

Menu

Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 12 19 57 26

Het menu bestaat simpelweg uit een raster van rijen met geïnstalleerde applicaties van 5×5. De iconen kunnen gesorteerd worden op naam, datum, en frequentie. Het is niet mogelijk om de volgorde van de iconen volledig zelf te wijzigen, wat een beetje jammer is. Natuurlijk kan je wel makkelijk snelkoppelingen op het startscherm instellen en deze naar eigen wil aanpassen en ordenen, dus zo’n groot probleem is het niet.

Multitasking

De multitaskingfunctie van het toestel werkt redelijk simpel. Wanneer je op de multitaskknop drukt opent een verticaal overzicht van alle applicaties die nog geopend zijn, welke je dan makkelijk kan openen of sluiten. Veel interessanter is echter de ‘Float’ software die Acer heeft geïnstalleerd op het toestel.

Wanneer je de multitaskknop inhoudt opent een klein overzicht met widgets die je kan openen en over je scherm blijven zweven, ook als je een andere applicatie opent. Zo kan je makkelijk notities nemen, foto’s, iets uitrekenen of navigeren terwijl je met iets anders bezig bent. Door de aanzienlijke grootte van het scherm werkt dit redelijk goed, echter hebben we gemerkt dat we bij het dagelijks gebruik de widgets amper gebruiken. Het is dus wel handig maar veel meerwaarde biedt het in onze ogen niet.

Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 12 19 58 29 
Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 12 19 58 42 
Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 12 19 58 54 

Prestaties

Acer Liquid S1 screenshot 2013 09 28 17 56 19

De processor van de Liquid S1 heeft vier kernen met een rekenvermogen van 1,5 GHz. Dat is zeker niet mis als je rekening houdt met de prijs van het toestel. Alle programma’s draaien dan ook heel vlot en snel door het menu navigeren is geen probleem. We zijn dan ook zeer tevreden over de prestaties van deze telefoon.

De camera van de S1 presteert ondermaats. Foto’s zien er wazig, korrelig en muf uit en kleuren komen niet tot uiting. Muziek luisteren en spelletjes spelen is echter een probleem voor de S1 en werkt gewoon prima.

Foto

“Acer heeft duidelijk compromissen gesloten op de camera”

Bij een lage prijs horen compromissen en die heeft Acer duidelijk bij de camera genomen. De foto’s die we namen met de S1 zien er simpelweg slecht uit. Het is heel moeilijk om een foto te nemen die niet wazig is, aangezien de auto-focus je het leven moeilijk maakt. Het werkt onstabiel en verspringt voortdurend, waardoor zowel jij als het object waar je een foto van wil nemen helemaal niet mogen bewegen als je een bruikbare foto wil.

Zodra er iets of wat minder licht is verschijnt er al snel ruis op de foto’s. Daarnaast zien, zelfs bij goede lichtomstandigheden, de kleuren er gewoon slecht uit. De kleuren zijn dof en komen niet goed over op de foto’s, er is amper contrast tussen verschillende tinten.

Acer Liquid S1 img 20131008 185115 
Acer Liquid S1 img 20131010 154307 
Acer Liquid S1 img 20131013 142553 
Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 12 20 20 42

Android biedt een hoop snufjes om foto’s te bewerken en te delen. Je kan zelf de resolutie kiezen van je foto’s, HDR aan of uit zetten, en met verschillende andere instellingen spelen. Daarnaast biedt de Camera-app een hoop effecten aan. De camera van de S1 blijft echter zeer teleurstellend.

Video

Als je bovenstaande alinea hebt gelezen weet je al dat je niet veel moet verwachten van de videofunctionaliteit van de S1. De filmpjes zien er uit zoals de foto’s. Kleuren zien er dof uit en er verschijnt al snel ruis op je filmpjes. Daarnaast heeft de software het heel moeilijk zodra de lichtomstandigheden wat minder zijn. De filmpjes kan je wel exporteren in 1080p.

Muziek

Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 14 29 49

Acer heeft geen eigen applicatie ontwikkeld voor het afspelen van muziek en laat dat over aan de standaard Android-applicatie, namelijk Play Music. Die applicatie werkt prima en doet gewoon wat hij moet doen. Als je geabonneerd bent op Google’s All Access abonnement kan je zelfs ongelimiteerd muziek streamen binnen de applicatie. Ook de muziek op je SD-kaart is geen probleem, alles wordt nettjes gesorteerd en mooi weergegeven. De speaker op de achterkant van het toestel is verbazend goed en produceert mooi en vol geluid.

Games

Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 15 12 01

Android heeft heel wat games aan te bieden in de Play Store, zowel gratis als betaald. Je zal er zeker en vast je goesting wel vinden. Bij de games die wij hebben getest kon de Liquid S1 ze zonder problemen draaien en zag alles er goed uit. De processor in het toestel is ook niet het beste van het beste dus als je zware games gaat spelen kan je wel enige haperingen verwachten, maar bij onze testen verliep alles vlotjes.

Acer heeft niet veel toegevoegd bovenop Android, op AcerCloud en AcerPrint na. Die applicaties werken gewoon prima. Er staat een Office-programma geïnstalleerd op de telefoon maar dat is slechts 7 dagen gratis te gebruiken. Bellen, sms’en, mailen en apps installeren gaat prima. Browsen is een plezier op het toestel.

Standaard applicaties

Acer heeft niet zo veel toegevoegd bovenop de standaard Android-versie, maar dat vinden we niet echt een probleem. Android is al redeijk compleet en als je iets mist vind je er waarschijnlijk toch een oplossing voor in de Play Store. Zo staat je telefoon niet vol met een hoop programma’s die je niet eens nodig hebt. Acer heeft de telefoon wel voorzien van AcerCloud, de clouddienst van het bedrijf.

Na het installeren van de nodige software op je Windows-computer kan je makkelijk documenten en andere media synchroniseren onder verschillende toestellen. Voor iedere soort media moet je een aparte applicatie downloaden van de Play Store en deze weergeeft dan al je muziek, video’s, foto’s, etc. De dienst werkt redelijk goed, al is de software voor Windows wel wat opdringerig.

Een proefversie van Polaris Office staat ook geinstalleerd op het toestel, een mobiele Office-suite. Deze is niet zo uitgebreid en kan je slechts 7 dagen gratis gebruiken. Met Acer Print kan je netwerkprinters zoeken en deze toevoegen. Zo kan je documenten, foto’s, e-mails en andere media afdrukken vanaf de telefoon. De applicatie is redelijk simpel maar doet gewoon wat hij moet doen.

Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 14 29 19 
Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 15 20 47 
Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 15 21 13 

“Acer heeft niet zo veel toegevoegd bovenop de standaard Android-versie, maar dat vinden we niet echt een probleem.”

Extra applicaties

Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 15 12 01

De Play Store biedt voor zowat elk probleem wel een oplossing. Er is voor alles wel een applicatie te vinden, gratis of betaald. Daarnaast is er ook een heel uitgebreid gamma voorzien aan games zodat je je niet snel zal vervelen. Applicaties installeren en verwijderen verloopt zonder moeite.

Telefoon

Zowel bellen als sms’en gaat prima met de Liquid S1. Je kan tijdens een gesprek de telefoon gewoon verder gebruiken met een klein venstertje met de gespreksinformatie wat over je scherm zweeft. De telefoon-app werkt prima en heeft een smart dialer. Tijdens onze testgesprekken hebben we geen problemen ondervonden en de geluidskwaliteit is prima. Berichten worden per conversatie weergegeven, zoals we dat ondertussen wel gewoon zijn.

Email

De email-applicatie heeft niet zo veel functies maar doet gewoon wat hij moet doen. Als je een gmail-gebruiker bent raden we je wel de gmail-app aan aangezien deze er beter uitziet en gebruiksvriendelijker is. Het is mogelijk om verschillende e-mailaccounts in te stellen en ook Microsoft Exchange is geen probleem. Als je graag wat meer functionaliteiten hebt raden we je aan om eens in de Play Store te kijken.

Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 14 30 01 
Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 15 24 19 
Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 14 31 19 

Browser

Acer Liquid S1 screenshot 2013 10 13 15 39 14

Zowel de standaard browser van Android als Chrome zijn geinstalleerd op de telefoon. Beiden werken prima, maar we vragen ons af waarom er twee browsers op het toestel staan. Als je op je vaste computer Chrome gebruikt raden we je aan om op de telefoon de browser ook te gebruiken, aangezien je bladwijzers en andere informatie dan automatisch gesynchroniseerd wordt via je Google-account.

Websites laden snel en worden vaak zonder problemen weergegeven. Door de grootte van het scherm van de S1 is browsen echt een plezier op deze telefoon.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi scherm
  • Niet te veel poespas, basis Android
  • Uitstekende batterij
  • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
Minpunten
  • Slechte camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters