Acer Liquid S2

Acer is sinds jaar en dag bekend om vooral zijn goedkopere toestellen. Met de Liquid S2 moet daar verandering in komen: de telefoon is namelijk een rasechte high-end-phablet. Of de fabrikant enige kans heeft in dit segment bekijken we in deze review.

Acer Liquid S2 hoofdfoto 

“De Liquid S2 is in het topsegment een wat serieuzere poging en op papier helemaal bij met de concurrentie.”

High-endtelefoons van Acer zijn niet helemaal nieuw. Vroeger kwam de producent bijvoorbeeld al eens met de neoTouch, één van de eerste toestellen met een Snapdragon-processor. Ook de eerste Liquid, die de Androidlijn van Acer aftrapte, was redelijk hoog geplaatst. Vorig jaar probeerde Acer het nog eens met de CloudMobile, hoewel die echt aan de onderkant van het high-endsegment bungelde. De Liquid S2 is wat dat betreft een wat serieuzere poging en op papier helemaal bij met de concurrentie.

Toen Acer de Liquid S2 net voor de IFA bekend maakte was het zelfs de eerste aangekondigde telefoon met 4K-filmfunctionaliteit en introduceert ook wat andere unieke features naar de markt. Een ring-flits rondom de lens en officiële ondersteuning voor 128GB microSD-kaartjes bijvoorbeeld. Ook is het een van de eerste Androidtelefoons die uitgerust is met een nanoSIM. Verder zijn de specificaties redelijk standaard voor een moderne high-endtelefoon. Het toestel is uitgerust met een Snapdragon 800-processor, 2GB RAM en een 6″ groot Full HD-scherm.

Acer zou Acer echter niet zijn als het de telefoon niet toch een budget-tintje zou meegeven. Dat is in dit geval, als het goed is, niet in de hardware, software of gebruikservaring te merken, maar wel in de portemonnee van de gebruiker. Het toestel is met zijn introductie-adviesprijs van €499 namelijk erg betaalbaar voor wat hij biedt. Alleen de Nexus 5 kan daar aan tippen, maar die wordt door Google niet met een winstoogmerk verkocht. Acer heeft echter wel een winstoogmerk voor zijn hardware en zodoende doet de lage prijs vermoeden dat er ondanks de goede specs compromissen gesloten zijn. In deze review zoeken we dat onder andere uit.

Acer Liquid S2 hands-on 
Acer Liquid S2 hands-on 
Acer Liquid S2 hands-on 
Acer Liquid S2 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder zijn de belangrijkste specificaties en de laagste actuele prijzen van de Acer Liquid S2 te vinden. Deze review is gebaseerd op een prijs van €500 en softwareversie Acer-AV052-S520-1.090.00-EMEA-Gen1L.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Acer Liquid S2

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op October 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 800quadcore-processor op 2,2GHzGrafisch: Adreno 330

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 134 gramLengte: 166mmBreedte: 86mmDikte: 9mm

Scherm/invoer

6″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1920×1080 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

GSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3300mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 11 uurStandby-tijd van 480 uur

Unboxing

Ondanks dat de doos van de Liquid S2 nogal groot is, is de inhoud niet zo spannend. Het toestel wordt geleverd met een paar oortjes, een lader, een USB-kabel en een simverwijdertool.

Acer Liquid S2 unboxing 

Design

“De bouw van de Liquid S2 is verder net een beetje minder dan die van de meeste toestellen in dit segment”

De kenmerkende Acer smile is opnieuw te vinden op deze Liquid S2, zoals altijd prominent boven het scherm geplaatst. Daar houdt de herkenbaarheid van de telefoon ook wel een beetje op, want verder is hij redelijk standaard vormgegeven. De voorkant is verder clean, de telefoon is wat afgerond en gemiddeld dik. Ook aan de achterkant zijn wat herkennigspuntjes te vinden maar het is minimaal. Het toestel heeft een flitser die om de hele lens is geplaatst en daarnaast onderop een Dolby Digital-logo dat een beetje uitsteekt. Dat vinden we tegenwoordig op bijna alle Acer-telefoons en ziet er in onze ogen ronduit lelijk uit.

Qua formaat is de Liquid S2 natuurlijk vooral groot. Het 6″-scherm brengt die beperking nou eenmaal met zich mee. Acer heeft niet heel veel moeite gedaan de bezels klein te houden, ze zijn ongeveer gemiddeld en daarmee prima. De bouw van de Liquid S2 is verder net een beetje minder dan die van de meeste toestellen in dit segment. De telefoon is van redelijk prettig stroef plastic opgetrokken, maar de achterkant zit niet perfect vast ondanks dat hij niet losneembaar is en de afwerking van de knopjes en klepjes aan de zijkant is matig. Enigszins onhandig is verder dat de powerknop op de bovenkant van het toestel zit, wat er in combinatie met het formaat van de Liquid S2 voor zorgt dat hij nogal lastig bereikbaar is.

Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 

De Liquid S2 is uitgevoerd in twee kleuren: zwart en rood. De rode versie heeft een zwarte voorkant met een rode speakergrille boven het scherm en een metallic rode achterkant die iets richting bordeaux neigt. De telefoon heeft als aanvulling op zijn niet verwijderbare achterkant ook een niet verwisselbare batterij. Wel slikt hij microSD-kaartjes. Overigens is het de eerste smartphone die officieel 128GB geheugenkaartjes ondersteunt en verder moet opgemerkt worden dat het klepje over de geheugenkaartpoort bijna niet open te maken is zonder de SIM-tray uit het toestel te verwijderen. Het toestel maakt gebruik van een nanoSIM.

Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 

Scherm

“Daardoor komt de algehele beeldkwaliteit net wat onder de echte top van de markt uit,”

De Liquid S2 is uitgerust met een 6 inch groot 1080p HD-scherm dat gebruik maakt van IPS-techniek. Dat betekent natuurlijke kleuren en een grote kijkhoek en die twee dingen maakt Acer wel waar. Daarnaast is de helderheid van het scherm redelijk hoog en is de telefoon dus ook buiten goed bruikbaar. Het scherm ligt erg dicht onder het oppervlakte van het glas, wat overigens Gorilla Glass 3 is. Het enige dat we op het scherm aan te merken hebben is dat het contrast niet bijzonder hoog is. Het is in geen geval slecht, maar als je hem met bijvoorbeeld de schermen van HTC’s toptoestellen gaat vergelijken moet hij het wel afleggen. Daardoor komt de algehele beeldkwaliteit net wat onder de echte top van de markt uit, maar desondanks heeft de Liquid S2 een erg goed scherm.

Prestaties

“De combinatie van de chip en de processor is gewoon erg krachtig en zorgt voor een prettige werking.”

De Acer Liquid S2 is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 800-processor en vormt daarmee in principe de top van de markt. Toestellen als de Google Nexus 5, Sony Xperia Z1 en Samsung Galaxy Note 3 maken gebruik van dezelfde processor en ook in deze S2 presteert het stukje hardware weer goed. De quadcoreprocessor is geklokt op 2,2GHz en zorgt er zo voor dat de telefoon apps razendsnel opstart en ook de interface goed over het scherm weet te drukken. Het RAM-geheugen is met 2GB weliswaar niet het grootst beschikbare RAM-geheugen op de markt, maar is ruim voldoende. De combinatie van de chip en de processor is gewoon erg krachtig en zorgt voor een prettige werking. Onze benchmarks onderschrijven dat: daar scoort de telefoon prima.

Er is wel één probleem met dit toestel en dat is de stabiliteit. Zo nu en dan blijft de telefoon even hangen, wordt hij een enkele tientallen seconden wat trager of reageert hij even niet goed op je input. Geen groot probleem, maar wel een schoonheidsfoutje dat bij zo’n duur toestel eigenlijk niet mag gebeuren. Een ander ding is de warmteontwikkeling in het toestel, bij intensief gebruik wordt de Liquid S2 vrij snel warm.

Qua verbindingen is de Liquid S2 helemaal up to date. LTE, NFC, Wi-Fi ac, Bluetooth 4.0, het is allemaal aanwezig. Dat betekent dat je voorlopig wel goed zit qua netwerkondersteuning en het werkt ook gewoon allemaal goed. De ontvangst van het toestel is prima en de Wi-Fi-antenne werkt probleemloos. De gesprekskwaliteit is niet het beste wat we gehoord hebben, maar zeker voldoende.

De batterij van de Acer Liquid S2 is ondanks zijn hoge capaciteit van 3300mAh niet heel goed. Als je de telefoon echt flink gebruikt dan komt hij de dag niet door en dat is jammer. Met een beetje goede zorgen kun je de dag wel halen, maar eigenlijk zou daar natuurlijk geen extra moeite voor nodig moeten zijn. Een groot deel van de batterij gaat uiteraard op aan het flinke HD-scherm, dus als je de helderheid daarvan omlaag schroeft kom je al een heel eind.

Software

Acer Liquid S2 screenshot

De Acer Liquid S2 heeft Android 4.2 Jelly Bean met minimale aanpassingen door Acer zelf standaard geïnstalleerd staan. Het lockscreen is iets aangepast, het homescreen is exact zoals we dat van Android kennen en hetzelfde geldt voor de menustructuur, hoewel daar een aantal alternatieve sorteermogelijkheden bij zijn gekomen. Ook heeft Acer zelf wat widgets toegevoegd. Het notificatiecentrum en de multitask-interface zijn eveneens standaard gebleven.

In de instellingen valt op dat er een speciaal kopje is toegevoegd genaamd ‘smart apparaat’ waar instellingen te vinden zijn die te maken hebben met een flip-cover en een slimme stylus, maar dat Acer die accessoires helemaal niet meelevert en we zelfs niet eens officiële accessoires van Acer in die trant hebben kunnen vinden. Verder heeft Acer weinig met de instellingen van dit toestel gedaan.

Acer Liquid S2 screenshot 
Acer Liquid S2 screenshot 
Acer Liquid S2 screenshot 
Acer Liquid S2 screenshot 

“Waar de echte kracht van dit toestel ligt is in de speakers,”

De Liquid S2 is met zijn Dolby Mobile, stereospeakers, grote scherm en ondersteuning voor 128GB geheugenkaartjes een goed toestel op het vlak van multimedia. De kwaliteit van de muziek die de Liquid S2 afspeelt is door de headset ruim voldoende en met de Dolby Mobile-equalizer makkelijk aan te passen aan je behoeften. Waar de echte kracht van dit toestel ligt is in de speakers, daar heeft hij er twee van en die brengen bovengemiddeld goed geluid voort. Zo hard en helder als de BoomSound-speakers van HTC zijn ze niet, maar je kunt er toch heel aardig muziek of video’s mee aan je vrienden laten zien en horen.

De S2 is uitgerust met drie verschillende muziekspelers, wat vrij overdreven is. Waar Google standaard al Play Music meelevert op Android heeft Acer daar nog een muziekspeler die samenwerkt met Acer Cloud en de zogenaamde Moodagent aan toegevoegd. Die laatste maakt met behulp van een aantal schuifjes afspeellijsten gebaseerd op je stemming. Op zich best geinig, maar het komt de overzichtelijkheid en consistentie niet ten goede om dit in een aparte speler onder te brengen. Overigens is er ook nog een FM radio aanwezig.

Acer Liquid S2 screenshot 
Acer Liquid S2 screenshot 
Acer Liquid S2 screenshot 

“De meegeleverde software is een allegaartje geworden waar ook grafisch geen enkele verbinding in zit.”

En die consistentie is sowieso een probleem binnen de software van Acer. Als aanvulling op de standaard Androidprogramma’s zijn er nogal wat programma’s op het toestel geplaatst, waaronder alle software die bij Acer Cloud hoort en ook wat programma’s die Acer bij derde partijen heeft ingekocht. Dat is nogal een allegaartje geworden waar ook grafisch geen enkele verbinding in zit. Veel programma’s voelen wat gedateerd aan en passen zo totaal niet bij de strakke en moderne software van Google zelf. Ook het feit dat het toestel drie muziekspelers, drie galerijen, twee browsers, twee tekenprogramma’s, twee notitieprogramma’s en zelfs twee programma’s voor YouTube heeft maakt het niet overzichtelijker. Als je het toestel even in gebruik hebt dan zul je je weg wel vinden, maar we hadden liever gezien dat Acer hierin iets gerichtere keuzes had gemaakt.

Acer Liquid S2 screenshot 
Acer Liquid S2 screenshot 
Acer Liquid S2 screenshot 

De software die verder meegeleverd is, is niet zo spannend. Acer levert Evernote, Polaris Office en nog wat minder bekende tooltjes mee, als aanvulling op Acer Cloud. Die laatste is een soort vervanging van Dropbox die vooral bedoeld is om documenten, muziek en video’s te synchroniseren. Tijdens de CES dit voorjaar hebben we een video gemaakt waar je meer over Acer Cloud kunt zien.

“Waar sommige andere phablets wat extra’s proberen te bieden is dit vooral een grote telefoon.”

Om optimaal gebruik te maken van het grote scherm van de Liquid S2 heeft Acer een aantal functies toegevoegd, maar het houd niet over. De telefoon biedt een aantal pop-up-apps die te gebruiken zijn door de multitask-knop even ingedrukt te houden. Dan kom je in een venstertje met snelkoppelingen naar gewone apps, maar ook een aantal pop-up-apps, namelijk een rekenmachine, kaartenapplicatie, camera en notitieblokje. Een handige functie, maar het aanbod daarin is niet makkelijk uit te breiden en daarnaast moet je erg goed zoeken voordat je überhaupt doorhebt dat die functie er is. Neem daarbij mee dat Acer niet eens een toetsenbordje voor enkelhandig gebruik heeft geïnstalleerd op het toestel en je komt uit bij een redelijk karige softwarematige ondersteuning van het phablet-concept op dit toestel. Waar sommige andere phablets, met name Samsung’s Galaxy Note 3, wat extra’s proberen te bieden is dit vooral een grote telefoon.

Acer Liquid S2 screenshot 
Acer Liquid S2 screenshot 

Camera

“De foto’s zijn niet het beste in de smartphonewereld, maar verdienen wel een ruime voldoende.”

Acer Liquid S2 screenshot

Acer heeft bij de Liquid S2 goed zijn best gedaan om iets te maken van de camera. Functies als een ringflits om de lens heen, een slimme manier om de belichting van een foto aan te passen en de mogelijkheid om 4K video’s te schieten; ze zijn nog nauwelijks te vinden in de smartphonewereld maar de Liquid S2 heeft het allemaal. Twee andere dingen die hot zijn op het moment: optische beeldstabilisatie en oversampling, moet de S2 overigens ontberen. Maar toch verdient deze 13-megapixelcamera op papier in ieder geval een dikke pluim.

In de praktijk is de camera ook zeker niet slecht. De kleuren zijn wat vlak en de automatische witbalans gaat soms de mist in, maar foto’s zijn wel scherp, hebben een redelijk hoog detailniveau en hebben vrij weinig ruis. Keerzijde van dat laatste is dat foto’s in het donker wat sneller bewogen zijn, maar ook dat is binnen de perken gehouden. De foto’s zijn niet het beste in de smartphonewereld, maar verdienen wel een ruime voldoende.

De flitser van de Acer Liquid S2 bestaat uit vier LEDs die in een cirkel om de lens geplaatst zijn. Dat zorgt dus voor een belichting helemaal rondom de lens en daardoor moeten hinderlijke schaduwen en andere neveneffecten van een flits volgens Acer verminderd worden. Een mooi idee, dat in de praktijk deels zijn vruchten afwerpt. De verschillen zijn niet erg groot, maar de schaduwwerking in foto’s lijkt inderdaad wat beter te zijn dan bij de gemiddelde smartphone.

Acer Liquid S2 camerasample 
Acer Liquid S2 camerasample 
Acer Liquid S2 camerasample 
Acer Liquid S2 camerasample 
Acer Liquid S2 camerasample 
Acer Liquid S2 camerasample 
Acer Liquid S2 camerasample 
Acer Liquid S2 camerasample 
Acer Liquid S2 screenshot

Iets dat wel misgaat, is de camera-interface. De hele bediening zit aan de rechterkant van het scherm in een soort carrousel gestopt. Dat maakt het gebruik met één hand mogelijk, maar maakt het allemaal vrij onoverzichtelijk. Voordeel is dat je de snelkoppelingen wel zelf kunt indelen, maar omdat Acer de hele linkerkant van het scherm heeft ontzien moet je om bij een snelkoppeling te komen nog altijd eerst een menuutje uittrekken. Een erg handige toevoeging is de mogelijkheid om zelf een punt in de foto te kiezen waar de helderheid aan gemeten wordt, maar ook daarvan is de uitwerking niet optimaal. Het werkt in aanvulling op de touchfocus-functie, waarbij je twee keer op het scherm moet tikken waar je wilt focussen en vervolgens je vinger over het scherm moet bewegen naar de plek waaraan de belichting afgemeten moet worden. We snappen niet helemaal waar dat twee keer tikken goed voor is, maar desondanks lost de functie een probleem op wat veel mobiele fotografen met hun huidige toestel zullen ervaren.

De videocamera van de Acer Liquid S2 is één van de eerste camera’s die 4K filmen ondersteunt. Dat betekent natuurlijk scherpere beelden op een 4K TV, maar die heeft nog bijna niemand. Het voordeel van deze extra scherpe filmfunctie is dan ook nog beperkt. Je kunt achteraf wat beter stukjes uit de video wegsnijden zonder dat de kwaliteit vermindert, maar ook dat zal voor weinig gebruikers van belang zijn. Duidelijk nadeel van de functie is dat video’s erg groot worden: een minuut aan beeldmateriaal is al snel 500MB. Acer heeft de 4K-filmfunctie dan ook begrenst op 5 minuten.

“4K video is dan ook vooral innoveren om het innoveren”

4K video is dan ook vooral innoveren om het innoveren én om de ontwikkeling van 4K een zetje in de rug te geven. Hoe dan ook zijn filmpjes van deze Liquid S2 zowel op audio- als op videogebied gewoon goed. De video’s zijn detailrijk en het toestel past zich makkelijk aan aan verschillende lichtomstandigheden. Wel zijn de kleuren weer wat vlak. Het toestel ondersteunt zowel touchfocus als zoom tijdens het filmen, dus ook daar is niets op aan te merken.

Conclusie

“De premium ervaring van het toestel wordt soms verstoord door een ‘budgettrekje’.”

De Acer Liquid S2 is de eerste poging van Acer tot een echte toptelefoon en voor een eerste poging is het toestel zeker geslaagd. Echter moet wel opgemerkt worden dat het duidelijk is dat Acer hier nog weinig ervaring mee heeft. De premium ervaring van het toestel wordt soms verstoord door een ‘budgettrekje’.

De Liquid S2 is bijvoorbeeld wél voorzien van de snelste mobiele chipset op het moment, de Snapdragon 800. Alleen zo nu en dan gebeurt het nog dat het toestel even vastloopt of vertraagt. Ook aan de afwerking is te merken dat het toestel nét wat minder is dan veel van zijn concurrenten. En tot slot is er de software: Acer heeft vele extra programma’s op het toestel gezet zonder echt een keuze te maken. Ook heeft Acer niet erg zijn best gedaan om het phablet-concept uit te buiten. Daar tegenover staat dat de telefoon ook goedkoper is dan zijn concurrenten.

Ondanks dat er dus wat schoonheidsfoutjes gemaakt worden, laat Acer ook zien wel degelijk tot mooie dingen in staat te zijn. Zo is het toestel met zijn ringflits, 4K-video-opname en 128GB-geheugenkaartondersteuning zeker vooruitstrevend en zijn de meeste zaken dik in orde. De telefoon is snel, het scherm is mooi, de speakers zijn goed en de camera is ook prima. De interface is daarnaast lekker clean gebleven en daar houden we wel van.

Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 
Acer Liquid S2 design 

“Je levert een beetje in, maar daar krijg je zelfs wat unieke features en een lagere prijs voor terug. ”

De concurrentie van de Liquid S2 bestaat inmiddels uit een flink aantal phablets. De belangrijkste concurrenten zijn natuurlijk de toptoestellen van de concurrentie: de HTC One max, Sony Xperia Z Ultra en Samsung Galaxy Note 3. Nokia voegt daar binnenkort de Lumia 1520 aan toe. Hoewel sommige van deze toestellen qua prijs erg dicht in de buurt komen, is de Liquid S2 de goedkoopste van het rijtje. Als je nog meer wilt besparen, kom je uit bij bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note II, Samsung Galaxy Mega 6.3, LG Optimus G Pro en Acer Liquid S1. Die kunnen echter niet aan de S2 tippen.

Als je echt naar de beste telefoon opzoek bent moet je deze Liquid S2 kortom mijden, maar het is wel een erg goed goedkoper alternatief. Je levert een klein beetje in, maar daar krijg je zelfs wat unieke features en een lagere prijs voor terug. Die prijs ligt nu overigens bijna gelijk aan die van bijvoorbeeld de Sony Xperia Z Ultra, maar we gaan er vanuit dat de prijs van de Liquid S2 zodra hij goed verkrijgbaar is nog wel een beetje zakt.

Sony Xperia Z Ultra hoofdfoto 
Samsung Galaxy Note 3 hoofdfoto 
HTC One max hoofdfoto 
Acer Liquid S1 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Goed scherm
  • Snel
  • Cleane software
  • Beschikt over een aantal leuke innovaties
Minpunten
  • Wat goedkope afwerking
  • Niet helemaal stabiel
  • Onoverzichtelijk software-aanbod

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters